5 oktober 2010

Pripelsås

Ett skolmatsminne:
 

"Yeh! Idag är det pripelsås!" sade en av mina klasskamrater på ettan.
Vad då pripelsås, vad är det? minns jag att jag tänkte. Jag var sju och hade nyligen flyttat till Finland. Pripel? Det måste vara nåt typiskt finskt, ja som den där konstiga leverlådan med russin i. Väntade nyfiket på att det skulle bli lunch så jag kunde få se det mystiska.

Sen satt jag där med spagetti Bolognese framför mig. Sås på malet kött. Mycket bekant, inte ett dugg konstigt. Pripelsåsen var helt enkelt ett dialektord. Typiskt för södra Finland? Vet inte om den kallas så i övriga delar i landet.
 Sås på malet kött av nöt eller  på malen nötstek eller på en blandning av nöt och gris. Lite olika variationer kan förekomma men i vilket fall som helst är det en rätt som är mycket vanlig i barnfamiljer. Med pasta och riven ost, lite tomatpure eller krossad tomat, oregano, svartpeppar, salt och vitlök, javisst är det gott.
Men defacto har det hänt något med pripelsåsen som serveras i dagens skolkök om man jämför med den jag åt under min skoltid. Ännu i början av 2000-talet när jag jobbade i ett kök i Helsingfors köpte jag in färskt malet kött som kom i tvåkilos paket. Finfördelade och bredde ut köttet på plåtar och stekte det i ugn för att sedan lägga i grytan med tomat, kryddor, buljong, redde med lite vetemjöl. Sen kom order att vi inte längre skulle laga såsen på det viset. Nu skulle det istället köpas in vaccumförpackat färdigt brässerat kött. Bara att slänga ner i grytan och späda med buljong. Inte vetemjölsredning, istället det suveräna maizena "pikasuuruste", snabbredning. Den där sistnämda började jag aldrig använda mig av tyckte den verkade för skum med sina tillsatsämnen. Köttet var tråkigt. Grådaskigt. Såg mera ut som kokt än stekt. Det innehöll inte endast kött. Minns att något fabrikat t.ex. hade bambu som utdrygningsmedel. Bulkmedel som ger massa men samtidigt drar ner ordentligt på köttprocenten. Exakt vad skolköken använder sig av idag vet jag inte, det varierar säkert från kommun till kommun, men det där råa köttet jag använde i tiderna används åtminstone inte. Korv som bara innehåller 8% kött (kan det verkligen stämma??) hittades under "Operation skolmats" granskning av  innehållsförteckningar i skolkök läste jag i en artikel. Kan det ens kallas korv då?

Så en liten uppmaning till eventuella bloggläsare som har barn i finländska skolor; Frågasätt skolmaten om ni anser att dagens metoder inte är de rätta, kanske en matdebattkväll kunde ordnas för föräldrar/ kosthållspersonal/ beslutsfattare. Kanske i Hem och skolas regi? Det är ju ändå era barn det handlar om.

Här ännu ett  vardagsmat tips! 

Laga en rejäl sats sås...
Ät och njut...och spara om det blir sås kvar. 


...till ingrediens till en soppa nästa dag. 
Koka lite grönsaker. Här: blomkål, rova
och potatis. Rör ner kött-tomat såsen.
Soppan är klar! 

4 oktober 2010

Gädda på knäcke



Liten mumsbit efter jobbet.
Smörgås med gäddrester.

Gädda på knäcke med örtsmör.


 Mixa mjukt smör med olivolja, riven pepparrot och persilja.
Kombinera med gäddbitar och kanske ett salladsblad.
Koka kaffe till. Ät njut!



3 oktober 2010

Skogen igen...




Moa i skogen ...och där har även jag hållit till de senaste dagarna. Den här gången kom yngsta barnet med på en riktigt lång vandring. Med matsäck med. Han satt uppe på en stor sten och drack saft och filosoferade. Han pratar och pratar...långa monologer. "Mamma där står en älg, aj nä det var ett konstigt träd... nu har jag plockat 14 + 7 svampar. 21. Förra året plockade jag 97 en gång..." o.s.v Rena rama matematikektionerna när han räknar trattkantarellerna;) Ingen risk att stöta på skogens vilda djur när han är med. Annars kan man få syn på vitsvanshjort och mårdhund. T.om en älg råkade jag på en gång.



 Fredagsmiddag: Broilerpasta med en sallad med 
 torkade tranbär, gurka, parmesan och en vinegrätt

  

Trots eld i kakelugnen lite kallt om nosen.


 Lyxig lördagslunch efter skogsrundan:
Pyttipanna med blandad skogssvamp.
 (Svamp, potatis, lök, salt och peppar)

 

... grekiska vinbladsdolmar, tomat, och timjan.

Idag blir det gädda. 

30 september 2010

Dag med guldkant



På agendan idag!


Menu:
Förrätt:
små smakbitar från ett dignande skördebord. Bl.a de grönsaker och rotsaker barnen fått smaka på i samband med "Sapere".  

Varmrätt: Skördesoppa (puresoppa) med kålrabbi, morot, svartrot, lök, lite fänkål
potatis, grädde och örter. 

 Efterrätt: Äppelkaka med vaniljglass.