26 november 2010

Försmak av jul...

Under den här veckan har det börjat dofta lite jul.
Första pepparkakorna bakade både hemma och på jobbet.
Limpor och julgodis till julbasar... 
Rotsaker, inklusive kålrot, vintermat som doftar jul.
En första glögg i kväll kanske...


Kålrot, morot, batat, palsternacka,rova.
Mix av olja, honnung,basilika, lite salt, kryddpeppar. 
 Ringla oljan över och lägg rotsakerna i het ugn för
 ca.40 minuter. Rör om emellan.

 Tips! Stora äggkartonger perfekta hållare för julgodiset!
Lätt att stapla på varandra.
 Det blev tryfflar, knäck och rispuffar...
när ivriga gänget samlades=)

24 november 2010

Smör

Hon har varit med tidigare i bloggen
Homo Sapiens Förvirrus
den förvirrade nutidsmänniskan. 
Tyckte hon kunde passa in igen 
då temat för dagens blogginslag är
smör.

I boken som handlade om kristider hittde jag recept på ersättningar för smör. Det här är sätt man tog till förr då smör var för dyrt men man ändå ville ha något på brödet. Eftersom potatis var betydligt förmånligare lagade man t.ex:

Potatissmör:
1/2 kg kokad potatis
1 kopp grädde eller smör
salt
kummin
äggula.
Potatisen mosas endera heta eller riktigt kalla. (om de är ljumma blir det klister) Smaksätt med salt, grädde, äggula och kummin. På samma sätt kan man göra morotssmör.

Kristids-smör 
2 dl mjölk
1-2 msk vetemjöl
lite smör
salt
äggula

Mjölk och smör kokas upp, vispa i mjölet, lägg slutligen i salt och äggula låt sedan svalna.
Det var kristider det...

I dag lagade jag inte kristidssmör utan istället: 

Basilikasmör
Kör i mixer rumsvarmt smör  ca. 300-400 g + 1/2- 1 dl rypsolja (eller någon annan god olja) samt en kruka basilika. (Vill man kan man förstås istället för basilikan ta persilja, ruccola, soltorkade tomater, kärnfria oliver, nötter, vitlök, pepparrot... eller precis vad som helst, och exakta mänderna bestämmer du själv efter smak och tycke;) 

Bredbart lyxsmör (förtäres med måtta), Nami nam!

22 november 2010

Rädda Östersjön- ät brax!


Gör en miljögärning genom att äta vitfisk från Östersjön istället för odlad/ importerad fisk var  budskapet en Ingåfiskare, Klaus Berglund, hade i ett radioprogram i radio Vega senaste vecka. Braxen tar över våra vatten och någonting bör göras. Om konsumenterna, du och jag, ändrar vår inställning till brax och annan mörtfisk kan vi bidra till en renare Östersjö. Då braxbeståndet ökat så radikalt som det gjort de senaste åren så har samtidigt övrig fisk som t.ex gös och abborre minskat i våra vatten. 
Fråga nästa gång i fiskdisken efter brax istället för att automatiskt ta lax alltså! Ju större efterfrågan desto oftare får vi se den i fiskdisken. Det är billig, helt o.k i smak och kan man dessutom göra en insats för Östersjön så...
Genom att systematiskt fiska bort mängder av dominerande "skräpfisk, kan man minska näringsbelastningen i våra övergödda kustvatten och samtidigt ge värdefisken och yrkesfiskarna en ny chans. Brax och mört kan användas till produktion av biogas, som  djurfoder i pälsdjursfarmarna, men även som föda till oss konsumenter! Vi måste bara lära oss att se potentialen i denna fisk. Berglund berättade att då han någongång sålt brax till en affär i Helsingfors köptes fisken omedelbart upp av invandrare. Kanske vi kunde lära oss något av dem.
I sydligare länder och i vårt östra grannland  är mörtfiskar inte alls klassade som "skräpfisk".  De är fullgoda råvaror man kan laga god mat av!

Följande text ett utdrag från tidningen Västra Nyland (jan 2010)

Redan en fångst på 10 miljoner kilo eller m.a.o. 10 000 ton innebär att man minskar näringsmängden i vattnet med ca 90 ton fosfor och 290 ton kväve, har Klaus räknat ut.
Det innebär, att man enbart med den här åtgärden skulle uppfylla en kännbar del av de krav på årlig utsläppsminskning (150 ton fosfor, 1 200 ton kväve) som Östersjökommissionen Helcom för ett par år sedan ställde på Finland, framhåller Berglund.


"Vi har en stor skuld i havet, som behöver åtgärdas"
 Orian Bondestam 

21 november 2010

Herrmiddag

När man som vi har stor åldersskillnad mellan barnen, så märker man lätt vissa samhällsförändringar som äger rum. Man jämför hur det var då när den äldre var liten och hur det är nu.  Barnkalas t.ex, då var det mer undantag än regel att första barnet blev bjuden på "stora arrangerade kalas". Kalas där någon firma/restaurang el dylikt håller i trådarna. Nu har det blivit tvärtom. Små "hemma-hos-kalas" blir allt mer sällsynta. Nej det ska hyras idrottshallar, upplevelseparker, "Hopp-lopp" o dylikt , alternativt pizzakalas på restaurang eller kalas på hamburgerbaren.
Föräldrarna behöver bara öppna plånboken så fixar någon annan resten. Hot-dogen, godiset, glassen, den neongröna drinken...

Visst kan det vara roligt ibland med att slå runt med kompisarna, det är bara det att det blivit så otroligt vanligt just de här "megakalasen". Alla bör bjudas annars är det orättvist tycks många tänka. Att det sedan kommer presenter i parti och minut (typ sju burkar Bionicle varav tre identiska...) är inte det ett dilemma? 
För ett år sedan när yngsta fyllde sex år beslöt vi bryta trenden. Vi bjöd bara ett fåtal. Det blev sammanlagt fyra unga herrar i åldrarna 4-6.
 De blev bjudna på "Herrmiddag". Välkomstbål vid ankomst, sedan middag med helt ordinära köttbullar, pasta, skålar med minitomater, vattenmelon, ostbitar och annat smått och gott. Fint dukat, med tygduk och levande ljus. På programmet stod förövrigt: fri lek. - Succé! Dessutom ett lättordnat kalas, mat skall man ju ändå ha på bordet. 

En njutning att sitta och lyssna på dem vid matbordet. Inget stök och stim utan helt ljuvliga små diskussioner där fantasin ibland fick vingar. Och fri lek, det kan många gånger vara mycket mer stimulerande än vad vi vuxna kan ana...En av gossarna sade efteråt att han aldrig varit på bättre kalas=). Och nu har de frågat om vi inte kunde ha ett sånt kalas igen. Så idag har vi haft en liten "efterfest" för vår sjuåring och hans gamla gäng=). Det blev inte middag utan mer som en "brunch". Lite fler barn, lite livligare men lika roligt som för ett år sedan! En ny tradition? Kanske det!


Plockmat

"Hej, man kan äta äppel också med pinnar!"
"...eller bygga äppeldjur..."
Plommon på pinne.
"Basilika, de har vi smakat på dagis också!"

Mockarutor- alla barns favorit.

Inkas skatt.