30 december 2010

Nyårsdessert - Parfait!

Blåbär-gröna vinbärsparfait med pepparkaka
Pepparkakstipset fick jag från Malins mat där hon hade ett recept på lingonglass.


Blåbär-gröna vinbärsparfait med pepparkaka


3-4 äggulor 
1 dl socker
3 dl naturell yougurt
2 dl  vispgrädde 
2 dl gröna vinbär (el, röda)
2-3 dl blåbär 
2 dl pepparkakskross 

Vispa äggulor och socker över vattenbad. Låt svalna. Vispa grädden. Rör ner yogurten i ägg-sockerblandningen och vänd sedan försiktit ner den vispade grädden. Lägg vinbären i en form varva sedan med parfaiten, pepparkakskross och blåbär. Frys in. Stjälps upp i god tid innan servering. 
En "Ouna-astelpaju puree-parfait" finns också i frysen förtillfället. D.v.s en äppel-havtornspure-parfait. En ekologisk affär med estniska produkter har nyligen öppnat dörrarna här i närheten. De har en hel del intressant. Kombinationen äppel-havtorn t.ex. Det kunde man ju själv pröva på något år bara havtornsbuskarna vuxit till sig... Gjorde parfaiten enligt receptet ovan men bytte ut bären mot puren som blandades ner i ägg-jogurt-gräddmassan. Tog väl...3-4 msk pure ungefär. Och lämnade bort pepparkakorna.

Baguette Karl-Johan


Jaha, vad skall vi kalla den här då...
Karl-Johansvampfylld baguette med 
flädersaftglacerad salladslök och fänkål  
 - något att äta innan nya året rings in?

Svampsås:
Stek svampen i lite smör tillsammans med finstrimlad salladslök, strö över en msk mjöl och rör om. Slå över lite grädde och koka ihop till en sås. Salta, peppra. 

Fänkålen:
Strimla  fänkålen  och lägg med några salladslökar. Fräs dem snabbt  i en het panna. Slå på en skvätt koncentrerad flädersaft. Låt saften koka in. Den söta saften gör att grönsakerna blir lätt "glacerade". 

Samtidigt som svampsåsen och fänkålen lagades hade vi baguetter i ugnen. Igen enligt recept från Pain de Martin . Denna gång hans recept "sommarbaguett" från "Enklare bröd" boken.

Men jag hade med lite fullkornsmjöl i degen och på ytan lite linfrökross och solrosfrön. Dessutom skar jag dagen med en vass kniv och lät snittytorna bli uppåt. Se bilden nederst. (Det här var alltså inte ett surdegsbröd men ett långjäst bröd (med bara lite jäst) som jag ställde och jäsa redan på morgonen för att få nybakt till kvällen. På morgonen togs även svampen ur frysen. Med några små "mise en place" på morgonkvisten kan man laga "snabbmat" på kvällen. Utbakning, gräddning och baguettefyllning tog max. 20 min (Då veks och tilläggsjästes degen visserligen någon gång där emellan). 


28 december 2010

Dofter och rovor


En jul utan dofter! Har nu i juletider varit berövad mitt doftsinne p.g.a flunssa. Lite knäckande må jag säga... Man märker hur viktiga sinnena är när man saknar dem. Men det är övergående och är på bättringsvägen! Och nu finns ännu nyåret att se fram emot. 



 Julmatstemat fortsätter fram till nyår. Lutfisk med bechamel tar vi så sent som idag. Köttbullar skall också rullas då lutfisk inte riktigt går hem hos alla. Morotslådan som äldsta sonen saknade på julafton lagades först igår! Vi tar det lite i etapper det här med julmat...man behöver inte äta så mycket "rester" på så vis;) Rödkål och Jansson är ännu påkommande i veckan, som nylagat alltså.  Julbordet mina föräldrar bjöd på julannandag dignade dock av alla möjliga godsaker. Och det var gott trots avtrubbade sinnen.
Under året som gick har en speciell rotsak blivit allmännare hemma hos oss. Rovan! För något år sedan började jag odla rovor själv i liten skala och upptäckte då att de var minst lika goda råa som tillagade. Om sommaren tunnt skivad, i sallader. Om höstarna tillredd i grytor eller bakade i ugn. Rovan är inte så "kraftig" i smak som kålroten men har ändå den där fylliga smaken som passar så bra ihop med annat. Med en mustig köttgryta för att ta ett exempel. Eller med lammkotletter...eller med mina rosmarincrepes. Rova med bacon! Rova med getost! Eller som här "Ville Vallgrens mandelfyllda rova" nu något modifierad av mig med rödbetslock = vacker färgkombination! och smakmässig harmoni! 

Beräkna en liten rova och en dito 
rödbeta per person. Koka i lättsaltat vatten,
tills de är "al dente". Dela rovorna och 
betorna på hälft och gröp ur dem. Mosa
fyllningen med en gaffel och blanda med
 finhackad eller flagad mandel,en klick smör
+ lite råsocker.(En uppvispad äggula brukade 
även Ville ha med) Lägg rovorna som botten
 i en ugnsfast form, Några msk fyllning på 
varje botten och rödbetshalvorna som lock.
Gräddas i ugn ytterligare 7-8 min.
Servaras varma med en klick smetana.
 Gott som tillägg till kött eller fisk eller
som  en förrätt . (Ja tilläggas kan att om 
man vill att rovan skall ha kvar sin
 vackra gula färg kokas den ej i samma 
kastrull som rödbetan...)

27 december 2010

Fågelmat

Du behöver:
- tom mjölkkartong
-kokosfett eller talg
-fågelfrön såsom
solros, havre, vete...
-ett snöre 

Smält fettet. 
Fyll mjölkkartongen
 ca.2/3 med frön. 
Kom ihåg att lägga med snöret.
Häll över fettet, placera tetran
 ute i snön för att stelna. Klipp 
sedan bort kartongen. Rispa lite 
sidorna med en kniv så har fåglarna
 lättare att plocka frön (då sidorna
annars blir så glatta) Bind ihop 
snöret, häng upp till fåglarna! 
Voilá! 


 Första dagen var de  mycket misstänksamma och föredrog de köpta talgbollarna. Blåmesen var dock modig och vågade slutligen komma och picka. Snart hade han fått sällskap av några sparvar.Talg hade säkert varit bättre då det är lite mjukare än kokos i kylan. Sidensvans och stjärtmes var också på snabbvisit men brydde sig inte om "nya maten" annars är det mest gråsparv, pilfink, gulsparv och olika mesar som syns till. Ja skatorna förstås och en och annan nötskrika...och kajor. Samt "paret Åkerhare" som dyket upp om kvällarna och mumsar i sig det fåglarna har sprätt omkring. Äpplen är också populära. Men koltrasten är försvunnen sedan någon vecka tillbaks. 

Boktips: Fågelsång, 150 svenska fåglar och deras läten av Jan Pedersen och Lars Svensson. Bokförlaget Max Ström, 2010. Yngsta sonens favoritbok (julklapp).Tryck och lyssna: Hur låter fågeln? Han har skrivit en lång lista över sina "bästa fågellåtar". Ejdern är i topp med sitt "gogogogo", göktytan på god andra plats med" ty-ty-ty-ty". Mina personliga favoriter är kattuglan och berguven då de påminner mig om torpkvällar...