Dioxinskandalen i Tyskland bara växer, hur mycket dioxin som funnits i ägg, höns- och griskött är svårt att veta för det mesta är redan uppätet. För stora doser skadar hjärnan, fortplantningsförmågan, hormonsystemet och kange upphov till cancer. Muntert! Dessutom verkar det som det inte var ett misstag att livsmedelsfetter bytts ut mot industrifetter i djurfodret. Någon har här sett chansen att göra business. Och det här är antagligen bara toppen av ett isberg av all bluff som försigår inom livmedelsbranschen.
I radion igår ett inslag om azofärger i våra kläder. Kläder tillverkade i tredje världen innehåller aldeles för mycket kemikalier. Inte så farligt för oss som köper dem, tvättar dem och får kemikalierna på oss endast i små doser. Men för t.ex den lilla indiska flickan i en fabrik... hon som dagligen hanterar dessa förgiftade tyger, för henne kan det betyda ohälsa. Ofta är dessa människor omedvetna om vad de egentligen hanterar. Azofärger har hon kanske aldrig hört talas om.
I radion igår ett inslag om azofärger i våra kläder. Kläder tillverkade i tredje världen innehåller aldeles för mycket kemikalier. Inte så farligt för oss som köper dem, tvättar dem och får kemikalierna på oss endast i små doser. Men för t.ex den lilla indiska flickan i en fabrik... hon som dagligen hanterar dessa förgiftade tyger, för henne kan det betyda ohälsa. Ofta är dessa människor omedvetna om vad de egentligen hanterar. Azofärger har hon kanske aldrig hört talas om.
Övriga nyheter när jag bläddrar i veckans tidningar: Vikten av D-vitamin poängteras. 7,5 mikrogram för barn under två, gravida och ammande. 10 mikrogram för barn (2-18 år). Även bra att ta i övriga åldrar. En annan ändring har också skett i rekommendationerna. Förr var det tal om vinterhalvåret, nu talas det om året om.
WWF har gett ut en fiskguide där de poängterar att det är den inhemska vilda fisken som är det miljövänligaste alternativet. Abborre, gädda, gös och strömming. Och "skräpfisken" brax och mört skulle jag vilja tillägga. Tror man skulle kunna utnyttja dem i mycket större skala. Har man bara bra metoder och ideér så...det är en inställningsfråga först och främst.
...och i Helsinforsskolorna äts härefter en vegetarisk lunch i veckan. Får se hur fantasirik den blir. Eller blir det bara fabriksgjorda spenatplättar uppvärmda i plastdynon lite oftare än förr?Antagligen blir det en hel del sojaprodukter. Soja"slimsor" och sojakross som försöker imitera kött. Inget jag själv är förtjust i trots att jag lagar mycket vegetariskt.