9 april 2011

6 april 2011

Plättar utan ägg

...lagade jag idag till en liten tös som ej tål ägg när de andra fick pannkaka till mellanmål.

Äggfria plättar
 3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1/2 dl speltsikt  
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk rypsolja

blev sammanlagt ca.12 plättar 

(Mjölken kan vid behov bytas ut mot havremjölk så passar de även mjölkallergiker)

3 april 2011

Nypon

 Nyponbusken: Den är gestalten av fattigdom, vilt behag och kyskhet.
(Carl Jonas Love Almqvist: Svenska fattigdomens betydelse, 1838)


Har utan resultat försökt hitta inhemskt nyponpulver. Det borde man väl hitta? Nyponsoppa är så gott men nyponskalmjölet jag brukar köpa från hälsokostaffären kommer ända från Chile! Frusen "nyponmassa" i storköksförpackning  har jag någongång köpt för att laga kräm på jobbet men inte heller den är inhemsk, inte ens nordisk. Man borde väl börja samla nypon själv... Vill se vilda nordiska nypon - i det  nordiska köket!

Fakta hittat på nätet:
 Nypon innehåller höga halter av vitamin C, B och E, viktiga antioxidanter såsom flavonoider, karotenoider och antocyanider, folsyra, kalium, magnesium, betakaroten, lycopen och pektiner samt galactolipider. 


Här ännu ett recept på bröd med nyponmjöl i (ur boken "Baka med barn" av Camilla Pérez och Lisa Flodin, kan samtidigt passa på att rekommendera boken! En vacker bok med tydliga recept!)

Nyponbröd

50 g rumsvarmt smör
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl nyponskalmjöl
10-11 dl vetemjöl special
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk salt
4 1/2 dl fullkornsdinkel (som kallas fullkornsspelt i Finland)


Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, smula ner jästen i en bunke. Måtta upp vattnet och värm det till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör med en slev så jästen löser sig. Måtta upp resten av ingredienserna. Rör ihop. Knåda till en deg minst 10 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Lägg en handuk över degen och jäs i 30 min. Strö vetemjöl på bakbordet. dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan dessa i 5 delar så det sammanlagt blir 20 delar. Forma till runda bullar. Tryck sedan lite lätt på varje boll och rulla den så den formas till en oval bulle med två snibbar. Lägg bullarna på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på  225 grader. Sätt en plåt i taget i ugnen. Grädda 8 minuter, ta ut bullarna och lägg dem på ett galler. Täck med kökshanduk medan de svalnar.

2 april 2011

Stekt sik och äppeldessert



Stek sik åt vi en kväll i veckan. Efterrätt önskades men vad? Några äppel hade vi i skålen. Ett paket färdig smördeg hittades i frysen. Tryckte ut rundlar av degen och gräddade dem. Kokade en lag med rårörsocker och vatten. Ringlade ännu ner lite honung i lagen samt en klick smör. När det kokat ihop lite tillsattes äppeltärningar. Lät koka mjuka, smaksatte ännu med lite kanel. Lite grädde och halvfrusna vinbär fick sedan göra sällskap på tallriken. De sura vinbären var en bra brytning mot allt det söta.