4 maj 2011

Pellinge fisksoppa


Pellinge fisksoppa
600-800 g fisk
(abborre, gädda eller gös)
6-7 medelstora potatisar
en stor gul lök
5-6 kryddpepparkorn
1 tsk salt 
finskuren dill
1-2 msk vetemjöl
lite smör 
vatten

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Placera fiskbitarna ovanpå potatisen (skär fisken i mindre bitar om det är en större fisk). Tillsätt vatten så det täcker. Salta och koka upp. Skumma soppan. Lägg sedan med löken  och kryddpepparkornen. Koka tills potatisen är mjuk. Ta upp fiskbitarna. Red soppan med en blandning av  vetemjöl och smör. Tillsätt den nyskurna dillen. Soppan serveras i djup tallrik. Fisken på ett fat vid sidan om. Man dukar med sked, gaffel och kniv.

2 maj 2011

Örtsmör

Lagade lite örtsmör att ha i frysen som man kan ta till ibland. Gott om man grillar eller till stekta fisken. Eller om man vill piffa upp någon vardagsmat litegrann.

Nässelsmör
nässlor, förvällda, finhackade
vitpeppar
(salt)
rumsvarmt smör 

Timjan och soltorkad
tomat smör 
färsk timjan 
några soltorkade tomater 
lite gräslök 
svartpeppar 
rumsvarmt smör 
(hade dessutom  några blad libbsticka med)
Finhacka (eller mixa) alla ingredienser, rör ner rumsvarmt smör med en gaffel. Mängderna kan man själv avgöra. Smaka dig fram!
Bred ut massan på ett smörpapper och rulla till en rulle. Lägg "smällkaramellerna" i frysen, skiva upp lämpliga portionsbitar efter behov.

1 maj 2011

Rabarber del 2

Fick ett efterrättstips från Norge 
på en efterrätt från Sverige 
som nu testades i Finland 
i en kopp från Norge.

Plocka rabarber, skala och skär i små bitar. Lägg bitarna i koppar, häll het nykokt kinuski/ kolasås över. Ställ kallt. När kinuskin kallnat har rabarbern  mjuknat. Ät njut.
 -Mums det va gott! Den fin skurna rabarbern blev sådär passligt mjuk då den fick den heta kinuskin över. Och sen stelnade kinuskin till då den stod svalt. En lyckad sötsur kombination!  Smaken av årets första rabarber! - få smaker går upp mot det. 

Mjöd - Sapere



Vatten, socker,äppeljuice, äppelvin,koldioxid,surhetsreglerande medel (E330), färgämne(E506), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel, kaliumsorbat, kaliumdisulfit och aromer kan en vätska som kallas mjöd innehålla.
Mjöd kan också vara något helt annat och innehålla: vatten, fintsocker, farinsocker, jäst, citron och russin (+ ev. humle). 

 Sonen, den äldre, hade tydligen missat att jag bryggt mjöd. Och att flaskorna stod rad i rad i kylskåpet. Inför Valborg kom han nämligen hem med en "köpis". Eller mjöd och mjöd föresten, kan man kalla det mjöd om innehållsförteckningen ser ut så där? (Alltså den som beskrivs i inledningen).

 Nå, en möjlighet till en Sapereövning. Det fick bli blindtest. Vilken var vilken? Vad fanns där för skillnader? 

 Kommentarer:
-Den här doftar russin, den doftar mjöd! (hemlagade)
-Den sticker i munnen (köpta)
-Man har lite konstig smak i munnen efteråt (köpta)
-Mycket mer kolsyra (köpta)
-Mammas mjöd!(hemlagade)
-Godast! (hemlagade)

Det var inte alls svårt att avgöra vilken som var vilken. Såg man sedan till färgen så var den köpta (som innehöll färgämne!) blekgul. Hemmavrianten var "farinsocker"-brun. Doften på den köpta var stickig och "konstgjord" medan hemlagades doft var citronfräsch. Ja den köpta hade ju inte ens varit i närheten av en citron då det var någon konstig äppelvariant. Vi var eniga om vilken som var bäst...