6 maj 2011

Nordisk trerätters



Stekt sparris med rödbetschips, nässelsmör, 
parmesan och solrosfrön

Ugnsröding med pepparrots-grönsaksfyllning 
och duchesspotatis 

Chokladkaka med nypon 

Fredagskvällens meny. Det fick bli fisk igen. Hade tänkt laga gös Walewska men mannen hade istället för gös köpt en röding. Fyllde den med diverse "rester" jag hittade vid kylskåpsstädningen. Bl.a lite broccoli, morot, purjo och en pepparrotsost. Mosen även den en "rest" fick bli duchess. Några äggulor i mosen och sen spritspåsen fram. Som efterrätt blev det kaka. Det fanns nämligen kvar några bitar chokladkaka från tidigare i veckan (se tidigare inlägg)

(När jag lagade förrätten funderade jag på färger. Finns det någon vackrare kombination än rödbetsröd och sparrisgrön tillsammans?) 

Trevligt veckoslut! 

4 maj 2011

Choklad+nypon+rosmarin=sant


En riktigt god dessert experimenterade jag fram som efterrätt till Pellinge soppan (se inlägget innan). Vi fick för oss att en kladdkaka skullle sitta bra, men vetemjölet var slut. Nå det, byttes ut mot speltsikt och nyponmjöl och med ens blev det en betydligt nyttigare kaka. Som kronan på verket blev det också en dessertsås till. En nyponlag smaksatt med rosmarin...man får såna infall när man har örter i köksfönstret. Choklad tillsammans med nypon och rosmarin ÄR gott! En klick grädde kunde också ha ingått...

Här är recepten:

Kladdkaka med nypon

200 g hushållschoklad
200 g smör
4 ägg 
2 dl socker
2 dl speltsikt
1/2 dl nyponskalmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

 Vispa ägg och socker till skum. Smält smör och chokladen. Blanda mjöl, nyponmjöl och bakpulver. Blanda allt samman. Häll i en väl smord och brödbeströdd form. Grädda max.12 min 200 grader. Kakan skall vara kladdig innuti.

Dessertsåsen 
1 dl vatten
1 dl fintsocker
1 rågad msk nyponskalmjöl
en kvist rosmarin
(en nypa salt)

Koka en lag med socker och vatten och nyponmjölet samt en liten kvist rosmarin. Låt koka under omrörning tills det blir en sirapsaktig konsistens. (Jag brukar lägga till en nypa salt i slutskedet när jag kokar sockerlag, tycker det blir godare så).

Pellinge fisksoppa


Pellinge fisksoppa
600-800 g fisk
(abborre, gädda eller gös)
6-7 medelstora potatisar
en stor gul lök
5-6 kryddpepparkorn
1 tsk salt 
finskuren dill
1-2 msk vetemjöl
lite smör 
vatten

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Placera fiskbitarna ovanpå potatisen (skär fisken i mindre bitar om det är en större fisk). Tillsätt vatten så det täcker. Salta och koka upp. Skumma soppan. Lägg sedan med löken  och kryddpepparkornen. Koka tills potatisen är mjuk. Ta upp fiskbitarna. Red soppan med en blandning av  vetemjöl och smör. Tillsätt den nyskurna dillen. Soppan serveras i djup tallrik. Fisken på ett fat vid sidan om. Man dukar med sked, gaffel och kniv.