3 juni 2011

Fyra rätter





Skärgårdslimppa med örtsmetana och medwurst på salladsbädd

Stekt sik med kokt potatis och en vittvinssås 

Blåmögelost med morot-havtornssalsa och valnötter

Ellen Svinhufvudskaka med  krusbärssorbet 


Morot-havtorns"salsan" (eller vad man ska kalla den?) var ett experiment. Kokade en lag på havtornssaft och rårörsocker, lät små morotstärningar koka med samt en kanelstång, en bit färsk ingefära och några nejlikor. Tänkte att pepparkaka brukar ju smaka gott med mögelost så därför pepparkakskryddor. Morot och havtorn är typiska nordiska råvaror.
Ellen Svinhufvudkakan fick göra sällskap med en syrlig krusbärssorbet. Hade säkert blivit gott med rabarber också. Men hittade ännu krusbär i frysen som borde användas bort. Kakan är så söt och mäktig så den syrliga krusbärsmaken passade utmärkt till!

2 juni 2011

Nordisk mat - en hjärtesak


Vad skall man äta för att hjärtat skall må bra? Ja enligt studien "Nordiet" så är nordisk kost bra som "hjärte-mat". I boken "Hälsosam nordisk mat" av Viola Adamsson och Anna Reumark (2010) ingår en samling recept som ingått i studien Nordiet. I studien  som genomfördes i Bollnäs 2008 undersöktes det om våra nordiska råvaror möjligtvis kunde vara lika bra för hjärtat och blodkärlen som den s.k medelhavskosten anses vara.  Man tog blodprover på försökspersonerna före och efter studien som pågick 6 veckor och man fick goda resultat på både blodfetter och blodtryck. (...drar mig till minnes att jag någongång skrev att den här bloggen INTE kommer att handla om dieter, nu blev det ändå lite.)Tycker den här Nordiet är intressant, inte minst för att den bygger på bra nordiska råvaror och på så vis också tar i beaktande miljöaspekter. Dessutom är den inte fokuserad på viktnedgång utan på hjärt- och kärlhälsa. Recepten är läckra och varierande. Havre lyfts speciellt fram i boken. Havregrynsgröt eller havrekligröt är en bra start på dagen. Fisk har också en framträdande plats. En annan sak som betonas är att man ska äta regelbundet och äta sig mätt. 
  
Hälsosam nordisk mat av Viola Adamson och Anna Reumark.
Till höger en annan bok: Matkultur i norden med fina recept
på traditionssrätter i norden.

Näringsprofil för Nordisk kost 

- bra kolhydratkvalitet, dvs rik på kostfibrer från fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och baljväxter.
- bra kostfiberkvalitet dvs rik på beta-glukan, en löslig kostfiber som finns bl.a i havre och havreprodukter.
-bra fettkvalitet dvs rik på fler- och enkelomättade fettsyror i bra förhållande och med ett lågt innehåll av mättat fett.
-bra proteinkvalitet dvs aminosyror från animaliska och vegetabiliska livsmedel som kompletterar varandra till fullvärdigt protein
-rik på vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämneb- något som följer med en kost rik på vegetabiliska livsmedel
-lågt innehåll av salt (natrium)
-lågt innehåll av tillsatt socker

Den s.k Östersjökosten som rekommenderas av Diabetesförbundet, Hjärtförbundet och näringsexperter vid Östra Finlands universitet bygger på stort sett detsamma som denna "Nordiet.". Senast idag en artikel i tidningen om hur hälsosam vår nordiska mat är. Rågbröd, blåbär och fisk mår lilla hjärtat bra av!  

1 juni 2011

Fest på fest på...

fest på fest. Hela veckan har hittills varit ett enda festande... Bara hem och sova lite emellan och så iväg igen för att förbereda följande fest + ordinarie jobbet förstås. Började den här märkliga fest-nonstop-perioden redan i lördags. Då var det inte jobb för min del utan vi var bjudna till en trädgårdsfest. God mat och fint väder! Som välkomstdrink en intressant "skumppa". Skumvin smaksatt med ett koncentrat av mjölkört. Nu de senaste dagarna har det varit tre vårfester på raken. Två på dagiset där jag jobbar och så en på yngsta sonens skola. Känns i benen att man gått på mer än vanligt. Så är tacksam för att en helgdag, Kristihimmelsfärd, kom så här lägligt. Vilodag imorgon, skönt!!! 

29 maj 2011

Wretmans tomatströmming

500 g liten strömming
salt, vitpeppar
hackad dill

Till såsen:
1/2 dl olja
2msk vinäger
3 msk tomatpuré
1 msk finhackad lök


Strö salt, vitpeppar och hackad dill på strömmingsfileérna. Blanda övriga ingredienser till en sås. Lägg ett tunt lager av såsen i en ugnsfast form. Rulla strömmingsfileérna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra i formen. Fördela resten av såsen på ytan. Stänk lite olja över och sätt in i varm ugn ca. 200 grader. 20-30 minuter under lock. Låt kallna under lock. Som varmrätt till kokt potatis. (recept ur boken: Smörgåsbordet av Tore Wretman) (jag hade lite mer lök än vad som står i receptet.)

...drar mig till minnes ett av mina första uppdrag på ett av mina allra första jobb. Hade åkt till Sverige för att pröva vingarna och hamnade som kökshjälp till en köksmästare på en konferansanläggning. Vid sidan av disk och potatisskalning skulle jag hjälpa honom med diverse. En mycket lärorik tid! Han bad mig laga tomatströmming och kaviarströmming d.v.s två olika rätter. Ett litet missförstånd och jag lagade istället en rätt: "Tomat-kaviarströmming". Gjorde ungefär som Wretman här ovan men blandade även rökt kaviar och grädde i såsen, samt mycket dill. Det skojiga var att jag inte blev utskälld utan min variant hamnade "på listan". Misstag kan ibland bli lyckade...