2 augusti 2011

Mörtexperiment del 3


De senaste: Cognacgravad mört och inkokt mört i tomatsås.
Nu har pojkarna fått mörtfiskeförbud.  Cognacmörten väntar ännu på att bli provsmakad. Den i tomatsås prövades som pålägg på knäckebröd. När den stått i tomatsåsen någon dag har de hårda benen mjuknat och man upptäcker dem knappt! Minst lika god som vilken annan långväga "sardin på burk". Sommarens "mört-test" börjar lida mot sitt slut, men ännu har vi mörtar i frysen så kanske det tillkommer något experiment ännu. Mörtexperimenten kom, ju längre sommaren led, att bli mitt och femtonåringens gemensamma projekt. Han som drog upp de flesta, han som rensade, jag som tillredde, han som var en av de ivrigaste att provsmaka, jag som fotograferade och dokumenterade, han som rodde ut med renset till måsarna. Han och jag som "pratade mört". Han t.om skickade en mörtfråga till Naturväktarna på radion. "Varför har endel mörtar konstiga svarta fläckar på sidorna"? löd frågan. Vi försökte undvika äta sådana exemplar, men det lär enligt expertisen vara frågan om en sorts parasit, ofarlig för människan. Vad kom vi fram till då med experimenten. Jo att visst kan man äta mört! Inte är det lika läckert som abborre men bra som enkel lunchmat, till nypotatis eller på smörgås. Dessutom visade sig barnen vara öppna och nyfikna att pröva på. Maken var lite skeptisk till en början, men åtminstone den gravade har han inget emot att vi lagar igen. Summasumarum: Mört kan vi ta till ibland då vi är på torpet, kanske vi inte äter den lika ofta nästa sommar som denna men ratar den helt gör vi inte! 

Citerar femtonåringen: "Mört luktar mer fisk än annan fisk, mört smakar mera fisk än annan fisk, mört är slemmigare att rensa än annan fisk...man måste nog verkligen gilla fisk om man ska hålla på med den".

Cognacgravad mört

5-6 stora mörtar fileeas, gnid in dem med grovt salt och några nypor socker. Dra några drag med vitpepparkvarnen över fileérna och skvätt några msk cognac över.  De är ganska snabbt klara då mörtbitarna är så tunna. Man kan även frysa in dem, ta fram dem senare, låta tina sakta då är de klara att ätas med ens då de är upptinade.

Inkokt mört i tomatsås.

Rensa och fjälla mörten (2-3 medelstora) och skär dem i bitar (med ben och allt). Koka en tomatsås. 2-3 dl tomatkross, 2 msk rypsolja, 2-3 msk ättika, 1-2 msk socker, salt, peppar, 1-2 blad libbsticka. (Vill man ha med lök så kan man ha det, jag hade bara libbsticka). Smaka er fram till en god sås! Koka upp och lägg ner mörtbitarna. Låt fisken koka med en liten stund. Häll upp i ren, steriliserad burk. Vänd burken uppoch ner så bildas vaccum. Låt stå i kylskåp minst ett par dagar för att få smak och "mjukna" innan den äts. Servera t.ex. på mörkt bröd eller knäcke och  persilja.

1 augusti 2011

En smärre katastrof


Kokar man saft i en "Saftmaija" har jag ett gott råd. Kolla alltid gummislangen innan! Annars kan det gå på tok. Talar av erfarenhet;)

Slangen till "saftmaijan" hade tydligen blivit så gammal och skör att den helt bokstavligen vittrade sönder då den heta saften började rinna. Tog ingen bild på själva katastrofen men ni kan ju tänka er hur det såg ut när vinbärssaften sprutade åt alla håll. Lyckades stoppa flödet någon sekund senare men då såg köket redan ganska förfärligt ut och man hade ganska långt till ett leende. Nå, saft blev det trots allt, då slangen klipptes av och resten fick rinna ner i en kastrull innan den tappades på flaskor.
...saften, den som återstod, den blev god! Hamnade i sommarbålen som dracks då vi hade en sommarfest.
Tips! Nu i bärtider. Frys in hela krusbär och hallon och lägg dem fusna i sommarbål. Fungerar som isbitar och dekor på en och samma gång, och goda att äta upp förstås.

30 juli 2011

Lakrom i juli


Ägghalvor med lakromsröra, rågbröd med creme fraiché,
smörstekta kantareller och persilja

Lake och lakrom ska ätas i månader som har ett R i sig sade mommo en gång. Alltså t.ex, januaRi, febRuaRi, maRs o.s.v. Inte  i maj-augusti med andra ord. Men om man fryser ner den och tar fram den i juli då... Gjorde det med avsikt att bjuda några långväga gäster på lakromcanapeér men hur det nu var så hittade jag inte rommen när den väl skulle tas fram och tina. Kunde inte förstå var den tagit vägen.
Nå...för en knapp vecka sedan tog jag fram några askar djupfryst äppelmos. Men en verkade vara så grynig... Den försvunna lakrommen! Det fick bli delikata små rätter i dagarna två. Sommar och lakrom går visst bra ihop!

Små förrättscanapéer med lakrom, creme fraicé,
dill, vitpeppar,salt, lökskaftsringar
Gömde sig bland äppelmoset...

29 juli 2011

Rosenfink och kantkremla



På torpet lever vi tätt in på naturen. De här dagarna har trollsländorna invaderat trädgården och olika fjärilsarter avlöser varandra. Det verkar pågå en invasion av både påfågelöga och sorgmantel just nu. Gråhägern håller till i vassen där den stationerat sig för denna sommar. Måsarna skriker glatt då sonen ror ut med fiskrens.En bändelkorsnäbb sågs igår i granens topp. På nätterna vaknar de nattpigga. Fladdermössen matar ungar bakom spännpapperstapeten precis intill mitt öra när jag försöker sova. "Prassel, prassel, iiik" hörs det. Natten före var det kattuggleungarna som jamade i skogen. Minst tre-fyra stycken av ljuden och riktningarna att döma. Familjen rosenfink har flyttat från vinbärsbuskarna, bara boet finns kvar. Ett riktigt mästerbygge. Blåbären tycks aldrig ta slut. Flera år sedan skogen var så blå som i år. Igår kom det efterlängtade störtregnet som ger hopp om god svampskörd. Soppar ser man inte alls ännu men kantareller har hittats i mindre mängder. Kantkremla har jag också börjat plocka. "Lär dig en ny svamp per år, så har du efter tio-femton år en ganska stor mängd svamp du vågar plocka" sade svärmor en gång. Hon har så rätt. Kantkremla är en bra matsvamp, behöver inte förvällas. Passar bra att blanda med annan svamp i pajer o dyl.