Nummer 1! Renés matfilosofi helt underbar. Vi har så mycket råvaror och smaker i norden som vi inte fått upp ögonen för. Bra att det finns några som insett det!
4 september 2011
MAAEMO
Tips! Kolla Maaemos video på You tube! Härligt att se proffs jobba!
Och låten... ja det är Agnes Obel, Riverside
Och låten... ja det är Agnes Obel, Riverside
3 september 2011
Världens viktigaste
I Helsingin Sanomat fanns ett uppslag för några dagar sedan över de råvaror man klassar som världens viktigaste. Vår jord börjar bli överbefolkad, och matresurserna är väldigt ojämt fördelade. Det är en sanning vi inte kan blunda för. I Afrika pågår på just nu en hungerskatastrof av kolossala mått. Barn, ungdomar, vuxna tynar bort. Medan detta pågår vräker vi människor på annat håll i oss av vårt överflöd. Ja vi har så mycket att mat t.om slängs på soptippen! Orättvist om något. Vad är räddningen, hur få matförsörjningen i balans? Man kanske skulle tro att ris och soja skulle höra bland de viktigaste råvarorna i världen men så är det faktiskt inte. Det är några anspråkslösa knölar som ligger i toppen. Bataten på plats 1 och potatis på plats 3. Rotfrukter som klarar torka ganska väl.
Här är listan på de fem:
1. Batat Ipomoea batatas
2. Kassava Manihot esculenta
3 Potatis Solanum tuberosum
4. Durra Sorghum bicolor
5. Hirs Panicum miliaceum
Det är de här växterna som bör odlas i större utsträckning. Växter som är relativt snabbväxande och anspråkslösa, inte kräver så mycket. De är de här växterna som räddar liv. Kött och smör är sådana råvaror som miljontals människor bara kan drömma om eller äta ytterst sällan. (Jag vet inte, men tycker det faktiskt är snedvridet med västerländska dieter som lyfter just dessa råvaror till skyarna och ratar de "underjordväxande" fina knölarna när världen ser ut som den gör...)
”Vi i västvärlden kan helt enkelt inte fortsätta att konsumera mer än vår rättvisa del av jordens naturresurser”, Lena Tham på WWF.
Övrigt: I lokaltidningen idag läser jag om Matsnack med Anders Slotte. Ett projekt som bl.a Marthorna ligger bakom. Fint!
Matsnack
2 september 2011
Sinnenas skafferi del 2 - Sapere
Har tidigare skrivit några rader om boken Sinnenas skafferi. Har i veckan beställt ett till exemplar av boken. Det ska bli ett "låneexemplar". En handbok/ lånebok för intresserade pedagoger och varför inte också intresserade föräldrar. Om man börjar med Sapere inom daghem krävs det nämligen ett bra sammarbete och förståelse mellan kök och avdelning. Mellan kock och pedagoger. Det kräver inte mycket extra tid att ibland ha en Saperestund men ger så mycket! Senaste år, då vi hade Sapere ganska regelbundet hela året märkte man hur mycket barnen gillade stunden. Sen är det faktiskt väldigt skojigt att i privatlivet möta "sina små" t.ex i affären. Barn som är och handlar med sina föräldrar brukar ha en dragning till godisdisken men jag har vid flera tillfällen hittat "mina barn" vid grönsaksdisken ivrigt sysselsatta med att hitta spännande grönsaker. "Den här SKA vi köpa mamma!" sa en liten flicka och kramade om en stor Savoykål en gång när jag mötte henne och hennes mor. Intresse av råvaror väcks av Sapere - inget tvivel om saken.
I år har vi många nya barn. De (och de gamla) fick titta/ klämma/ smaka på små bitar på zucchini i går. Hade en enormt stor och många små. Idag återfanns grönsaken i salladen. I nästa vecka i soppan...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)