10 december 2011

Saffransbröd anno 1882

Inte riktigt á la Björklund men goda ändå!

Saffransbröd

"Af godt hwetwmjöl och ljum mjölk göres en jäsdeg; när den jäser arbetas deri 1 skålp (425g) smör, som är wäl twättadt, jemte mjöl efter behof, hwilket inarbetas wäl. Sedan tillägges 3/4 ort(?) (3g) saffran, som förut är torkad, wäl  söndergnuggad och upplött i bränwin, hwaraf man endast tager så mycket, som nätt och jemt behöfwes. Dertill 1/2 skålpund (212g) korinter, 9 ort (38 g) skållad och finstött söt och bittermandel samt några droppar cedroessens. Detta arbetas wäl tillsammans med jäsdegen så att det blir en lagom deg, hwilken sedan betäckes med en warm servet och får stå litet att jäsa upp. Derefter bestrykas de med wispade ägg samt beströs med socker och kanel, hwarefter de gräddas i ugn."


Källa: Gustafva Björklund, Kokbok för husmödrar, 1882

8 december 2011

Saperetips!


Under Ny Nordisk Mat konferansen i oktober fanns det några bord med "Saperematerial" och det fanns både representanter från Allebarnsrätten i Sverige och från Sapere i Finland på plats. De här dockorna var fina! Passar bra att ta "Sinnesdockor" till hjälp när man berättar om sinnen för småbarn. Han med långa näsan är förstås en som gillar dofter. En annan har stora öron och gillar att lyssna på råvaror och köksljud o.s.v
På Allebarnsrättens blogg berättar en förskola hur de i år har en Sapere- adventskalender. Också en skojig idé! Citerar: "Varje dag fram till jul får barnen öppna en påse med smak och lukt inför julen. Kanel, senap, vanilj, pepparkakor m.m. Ett roligt och annorlunda sätt att utforska sina sinnen".
Något man kunde ta efter på andra dagis/ förskolor/ skolor. Eller varför inte även hemma! Det finns så mycket härliga dofter och smaker denna tid.

6 december 2011

Bondost på mammas vis


Har haft  detta recept i bloggen tidigare men nu passade jag på att fotografera medan mamma kokade ost så det blir en liten bondostrepris här:

1 liter sur surmjölk (bör ha stått i rumstemperatur ett dygn)
3 liter helmjölk
3(-4 ) ägg
salt



Ägg och surmjölk vispas samman.


Man värmer upp mjölken,
strax innan kokpunkten.
(Får ej koka). Sedan tillsätts
ägg-surmjölksblandningen


När ägg och surmjölk möter den heta mjölken
 börjar den "osta sig".


Låt först rinna av i en sil. Lägg sedan i
ett tygbeklätt ostkar. Tyget får gärna kokas
 innan så de är sterilt.

Salta (ganska rikligt ) Mycket av
 saltet rinner ur med vasslen.

Packa in ostmassan i tyget och placera en tyngd på.
Låt stå och rinna av till nästa dag.

(Vasslen kan sparas till brödbakning.)


Bondost, titta även här!

Finlands självständighetsdag

...och jultårtor.

Så här skall en jultårta bakas och ätas enligt Ville Vallgren (ur boken Ville gubbens matkatekes, 1921):

"Vi kavla upp degen med mycket smör uti, lägga plommon- eller äppelstoppning i magen på tårtan, vi låta tårtorna få formen av kungar, drottningar, grisar, tuppar och krokodiler. När de komma ut ur ugnen, strö vi fint socker över samt dricka iskall äkta punsch därpå. Skål! mina julgrisar om det smakar gott!"