4 januari 2012

Laxpirog - Sapere/ laga mat med barn



Rolig rätt att knåpa ihop tillsammans med barn! Deg att forma. Fyllning att röra ihop och bre ut,"locket" att lägga på på, pensla, dekorera med ögon och fjäll (t.ex klippa "fjäll"mönster med en sax) mycket som även små barnahänder klarar av galant. Innan man fixar till fisken kan man göra sinnesövnigar (Sapere) T.ex. dofta och smaka på dillen, lyssna på ljudet av äggen som hoppar i kastrullen, provsmaka lite av den ihopblandade massan. Och slutligen titta, dofta och SMAKA på den gyllene fisken, när den kommer ut ur ugnen. För som en fisk ska den se ut -fiskpirogen!

Ingredienser:
1 paket färdig bladdeg från affären

kokta ägg (3- 4 st)
havre-ris blandnig ca. 2 dl kokas
fint skuren dill (1 dl)
300-400 g rökt lax (vi hade varmrökt men kallrökt går också)
smetana (hade kanske 1 1/2 dl)
senap några matskedar
salladslök, finskuren en stor näve
vitpeppar, någon nypa

Hacka de kokta äggen smått, blanda med kokta havre-riset, finfördela fisken, och rör ner resten av ingredienserna. Klä formen med deg, fyllningen i, locket på...pensla med ägg strö sesam eller vallmofrö över. Ta t.ex två kryddpepparkorn till ögon
Ca.35 min i 200 graders ugn.

Denna gång använde vi färdig bladdeg Kavlade ut lite tunnare och formade. Vill man så gör man sin egen deg.





1 januari 2012

Päron och älg

Nyårsaftonens meny samt middagen för några släktingar idag på nyårsdagen planerades efter en snabbinventering i frysen. Där hittades bl.a älg, svamp, körsbärssaft, olika bär och en dadelkaka. Det fick bli utgångspunkt...

Päron kokade i körsbärsaft, mexikansk
vaniljstång ( lite kryddigare vaniljsmak)
och en liten bit ingefära. Serverade med
blåmögelost och pepparkaka

På nyårskvällen blev det:

-Trattkantarellsoppa
-Crepés med valfri fyllning:
1) Rom, smetana, lök, honung, saltgurka
2) Älgfärssås, tomatsalsa och riven ost
-Sallad
-Päron kokta i körsbärssaft serverade med blåmögelost och pepparkakor
Senare på kvällen ännu lite ostar, dadelkaka och annat smått o gott.
 ...och champagne.

Nyårsdagen (middag för 7 pers.):

Grönsallad med röd ängsyra
Rödkålsallad
Skomakarlax (recept här!)
Rysk laxpirog
Älgköttbullar
Trattkantarellsås
Timjankryddade potatishalvor
Ekologisk paprika och fänkålsbitar i ugn

Efterrätt: Bärparfait med pepparkaka och kaffe/te. Recept här! Denna gång fyra olika bär; gröna vinbär, svarta vinbär, blåbär och hallon

Älgbulle


Barnen föredrog glass fram om mögelost.

31 december 2011

Gott Nytt År! Med mycket...

...kreativitet, engangemang och matglädje. Önskar
MAT,SERIER OCH ANNAT
Och bjuder på lite blomprakt istället för fyrverkeri.
***************************************




***************************************
Orginalet (första)... ritat för en evighet sedan, 1993,
 de övriga "nyarbetade"

29 december 2011

Nordisk meny -Renskav...

m.m blev det i kväll i väntan på nyår.
 -"Veckans godaste mat", enligt tonårssonen som tröttnat på julmat.


Förrätt (eller aptitretare):
Sista resterna från julen: Surskorpa med glöggkokt
 rödkål och Pellingeströmming (Piratströmming)

Huvudrätt:
 Renskav med potatismos, råkost (med rova,
morot, äppelsaft), sylt på tre olika bärsorter:
lingon, tranbär och aronia.


Efterrätt:
 Plättar och havtornssås
Receptet på glöggkokta rödkålen och havtornssåsen skrev jag ner för någon dag sedan här i bloggen, här kommer istället beskrivning av huvudrätten, en klassiker:

Renskav
400-500 g  renskav
1 stor gul lök
 1 msk vetemjöl
och en klick smör
Grädde eller gräddmjölk
salt
 peppar

Fräs löken mjuk och bryn köttet. Strö över lite mjöl och späd med grädde eller gräddmjölk. Låt koka ihop, salta och peppra.

Potatismos
8-10 stora potatisar skärs i mindre bitar och kokas mjuka. Spar lite av kokvattnet. Häll bort resten av vattnet. Rör ner en klick smör, lite vitpeppar, lite varm mjölk eller grädde, salta. Späd med kokvattnet vid behov. Använd  sedan mosstöt (eller elvisp).


Tranbär-lingon-aroniasylt
Från frysen:
1 dl aronia
1 dl lingon
2 dl tranbär
kokas upp med  socker (avgör själv hur mycket socker...), serveras avsvalnat till renskaven.


Sallad till: finriven rova och morot smaksatt med lite äppelsaft.