12 februari 2012

Rökt mört med ört


Mört är gott! Denna gång en burkvariant.
I bakgrunden en enkel frukt-och bärkaka
 med banan, päron och lite lingon.

I somras prövade vi mört i alla tänkbara former. En fisk som sällan uppskattas men som har en stor potential om man gillar att experimentera lite. Mörten kan visst användas som variation bland fiskrätterna! När jag läst 1800-tals recept på sistone hittade jag till min glädje att Gustafva Björklund hade tagit med några mörtrecept i sin kokbok medan C.E Hagdahl bara nämner fisken förbigående. Inte heller Ville Vallgren tar upp mörten trots hans rika beskrivningar av allehanda fiskar.

Den här årstiden får det bli mört på burk.

Mört med ört (4 pers.)

rökt mört på burk (I Finland hittas numera en utmärkt god inhemsk mörtkonserv, om man inte fiskar/röker fisken själv, Kotitilan savusärki)

örtsmör
2 hårdkokta ägg
några kvistar färsk timjan (passar bra med den rökta fisken!)
en liten rödlök
4 skivor rågbröd

Koka äggen och skiva dem, bred örtsmör på rågbröd. Skär rödlöken smått. Servera med rökt mört och dekorera med rödlök, några kvistar färsk timjan och drick kanske ett glas kall öl till.

Örtsmör
Rumsvarmt smör röres med lite rypsolja, finhackade örter läggs i samt salt och peppar. Bra att laga mkt på en gång, man kan ha i frysen och ta fram an efter man behöver. Denna hade basilika och vitlök i sig.

Frukt- och bärkaka
Snabblagad kaka till kaffet!
1 kopp ägg (2 st) vispas kraftigt för hand med en kopp socker. En kopp vetemjöl + 1/2 tsk soda tillsätts samt en liten mosad banan. Häll smeten i en liten form (diameter 17 cm). Skär ett päron i skivor och lägg skivorna på ytan samt stö lite lingon över. Grädda i medelvarm ugn tills den ser klar ut!

Fettuccine Alfredo

Om ideérna och inspirationen i köket tryter, kan Alkos tidning "Etiketten" ibland vara till hjälp. Den är en utmärkt mattidning och samtidigt som där finns tydliga bra recept så får man bra dryckestips på köpet. Det är inte mycket som kan gå fel om man följer deras förslag. Senaste nummer har bra recept under rubriken "Gryta på en spik".  Lättlagad mat av torftiga ingredienser. Därifrån plockade vi ut receptet Fettuccine Alfredo och fick på så vis en snabblagad, lättlagad, god och mättande lördagspasta.



Fettuccine Alfredo
4 port.
350 gram fettuccine (vi hade tagliatelle och lite mer än så...)
50 gram smör
1 dl grädde
2 1/2 dl riven parmesan (2 dl i såsen, 1/2 dl att strö på pastan i slutskedet)
svartpeppar och salt

Koka pastan al dente. Smält smöret, blanda med grädde, rör ner 2 dl parmesan. Salta, peppra. Blanda ostsåsen med den avrunna pastan.

Till denna pasta kan man sedan variera tillbehören som man "toppar" pastaportionen med: T.ex kallrökt lax, parma skinka, rökt ren, räkor, svamp, nötter, grönsaker o.s.v. Vi hade denna gång parmaskinka och lite bönor och ärter samt ruccola.

"Etiketten" rekommenderade som dryck: Pinot grigior från norditalien eller albarinor från nordvästspanien. Vi drack Pinot grigio: Cantina di Custoza 

9 februari 2012

Palsternacka för gottegrisar

Du får oväntade gäster och vill bjuda dem på något gott. Kylskåpet är dessvärre nästan tomt. Kanske Dansk karprom är lösningen på problemet. Dansk karprom? Vad då? -Jo man tager en påse sagogryn, de kokas i saltat vatten tills de är nästan mjuka. Låter det kallna och breds över rostat franskt bröd. Överströsslas med finhackad schalottenlök och dill, dekoreras med vriden citronskiva, en klick gräddfil och något grovmalen svartpeppar. Så där ja. Döper sedan anrättningen till dansk karprom och hoppas att gästerna inte genomskådar bedrägeriet... Om det var Ramels eller Alfredssons gäster som intet ont anade åt sagogryn med god aptit i tron att det var karprom framkommer inte i deras lilla bok/ almanacka "Vanliga Palsternackan för gottegrisar året 1987", utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar N:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredsson. LTs förlg.Stockholm 1987
Här hittas humor och mat i en fin kombination. Vem var väl inte mästare på det om inte just Ramel och Alfredsson. I Palsternackan ger de tips på maträtter dag för dag längs ett helt år.

Hittade en bloggare, som  bestämt sig  att följa "Palsternackan" och blogga om den. Han har säkert ett gott år bakom sig! 
Bloggen hittas här: Palsternackan
Kollar upp rätten för dagens datum... 9 februari kunde man ha lagat: köttgrottan med den kantarella såsen. Låter gott! Men det blev ändå annat idag. "Kylskåpstömning", veckans kvarblivna rester åts upp. Barnen åt bolognesen från igår och jag en överbliven bit feta-mangoldpaj medan kvällsjobbande maken fick ty sig till Amicas grytor.

Feta-mangoldpaj
Pajbotten: 3 dl mjöl (gärna lite grövre), 150 g smör, en nypa salt och någon msk vatten. Förgrädda 5-8-min. 
Fyllning: 3 ägg, 3 dl mjölk (ev. en del utbytt till grädde), en näve riven ost, liten näve fetaost, och riktigt mycket mangold (eller färsk spenat, sommartid nässlor), svartpeppar. (Salt behövs ej då ostarna har sälta).



7 februari 2012

Yoghurtglass

...med tranbär och choklad (4 port.)
t.ex till "Alla hjärtans dag".


Tranbärssylt ca. 1 dl

2 äggulor
3-4 msk socker (jag hade rårörsocker)
2 dl naturell yoghurt
någon smaksättning t.ex vanilj
40 g choklad (70%)

 Vispa äggulor och socker över vattenbad tills sockret smält. Rör ner yoghurten och vaniljsocker. Ta och bottna fyra portionsformar (t.ex av silikon) med några msk tranbärssylt i varje, portionera 2/3 av yoghurtmassan utanpå tranbären, frys in (ca.40 min-1 timme). Yoghurtmassan som återstår (1/3) blandas med smält choklad (70%). Ta ut portionsformarna från frysen och lägg lagret med chokladyoghurt överst. Frys in på nytt. Denna efterrätt kan med fördel lagas långt innan man skall äta den.

Stjälp upp, servera t.ex på en spegel av tranbärslag (Koka ihop lika delar socker med saft till en lag). Dekorera med chokladhjärtan.