26 februari 2012

Smakernas afton


När smaker av Wargs-, Hagdahls- och Björklunds rätter möts på tallriken så kan det bara bli gott! Ja Villes rovor fick också komma med på vår 1800-tals menu. En middag för 15 personer. Gustafvas Björklunds klimpar i buljong som skulle ätas som förrätt fick däremot bli potatisklimp enligt detta recept:

Klimp:
4 kokta potatisar mosas, tillsätt 3 msk fintsocker och en tsk salt. 2 ägg vispas och rörs i + 3 1/2 -4 msk vetemjöl. Klippt persilja med i smeten eller lite stött kardemumma. Forma klimpar med sked. Koka dessa i buljong i ca. 10 minuter.

Grytstek på älg var perfekt till rovor, blomkål och champinjoner!
Och kaffet var kokkaffe såklart!

Camembert med en lag av apelsin, honung och timjan.

24 februari 2012

Quennelles de pâte

...à choux au consommé. Ja det vill säga: klimpar i buljong. Fredagsysselsättning. Har aldrig kokat klimp förut. Testade om Gustafva Björklunds klimpar är goda. Ringde mamma som absolut tyckte jag bör ha potatis i klimpen. Med bara vetemjöl blir de ganska intetsägande. De blev ganska kompakta, hade antagligen  för mycket mjöl i. Hagdahl har visst en potatisvariant, ännu oprövad. Kanske det ändå får blir den varianten: Poulettes de pommes de terre. Som får inleda 1800-tals middagen.

"... man fäste fordom mycket afseende vid deras beredning: klimparna i soppan skulle vara konstnärligt tillredda, fina lätta samt kryddade enligt smak, antingen med kardemumma, muskottblomma eller citron..." C E Hagdahl



23 februari 2012

Muminvinter






Årets sportlovsresa. Ibland behöver man inte åka långt för lite avkoppling. Till  Åbo och Nådendal styrde vi kosan och hann både simma, idka vintersport och hälsa på familjen Mumin (Ja visserligen var det bara jag och minstingen som hälsade på hos trollen.) Muminland i vinterskrud var en positiv upplevelse. Det fanns så mycket mer att göra där nu än under en het sommardag. Skidor, sparkkälkar, snöskor, skrinnskor och pulkor. Bara att låna och aktivera sig. Korvgrillning och varm choklad och pannkakor. Maten på såna här ställen är inte så mycket  att hurra för annars. Visst finns det många bättre restauranger i Nådendal, men inne i själva "Mumindalen" har man tyvärr inte så höga tankar om mat...  

Här några ideér som skulle göra Muminland ännu bättre: 

1) En ordentlig restaurang med "vettig mat", typ husmanskost med nordiska fina råvaror, som kunde ge utländska turister en bra inblick i vad god finländsk/nordisk mat kan smaka. (Som det nu ser ut är det ju bara  "fabriksköttbullar-korv-nuggets"-linjen. Tror Tove hade gillat en sundare värld!)

2) Ett Tove museum, eller en  permanent utställning  om Tove. Som baserar sig på hennes breda konstnärliga bana, hon gjorde ju så mycket annat också än mumin. Något som även vuxna turister säkert skulle uppskatta. Varför inte ett dylikt museum i just Muminland, som ändå drar turister från när och fjärran.

19 februari 2012

Aktuellt just nu...


I Svenskfinland : fastlagsbulle, i Norge och Danmark: fastelavnsbolle och på finska laskiaispulla medan svenskarna (och Ture Sventon) äter semlor...eller som Ture säger temlor.

Mitt recept på ca. 10-12 st

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1/2 krm kardemumma
vetemjöl...tja? kanske 8 dl el något ditåt Tills degen känns "rätt"....
100 g smör

Mandelmassa
2(-3 )dl Vispgrädde
Florsocker

Värm mjölken till 37 grader, lös upp jästen, tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Rör till en jämn deg. Börja knåda in mjölet lite i gången. Tillsätt rumsvarmt smör i slutskedet.
Jäst till dubbel storlek. Baka ut till bullar, låt jäsa under duk. Pensla med ägg. Grädda 200 grader ca. 10-12 min. Låt svalna.

Vispa grädden ganska hård. Lägg i spritspåse. Blanda en klick grädde (eller en skvätt mjölk) med mandelmassa och lite av bullarnas innehåll (skär ett lock i varje bulle, ta med en sked och gröp ur lite av bullen). Fördela mandelmassblandningen i varje bulles "hålighet". Spritsa grädde, locket på, florsocker över.