19 maj 2012

18 maj 2012

Nordens bästa mat/ Boktips

Boken: Hälsosam nordisk mat av Viola Adamsson och Anna Reumark har jag skrivit några rader om tidigare. Nu har Viola tillsammans med Katja Palmdahl och fotografen Tomas Yeh utgett ytterligare en bok med nordiska smaker. Titeln på boken är Nordens bästa mat - det nyttiga nordiska skafferiet.
När jag bläddrar i boken känner jag mig hemma. Här är de råvaror jag själv helst arbetar med. Lingon och trattkantareller, rödbetor och vilt m.m. En vacker bok med tydliga recept och en hyllning till de fina råvaror som finns här nära oss. - Mat man mår bra av. Recepten varvas med faktasidor om kostvanor i Norden, näringsinnehåll i nordisk mat och fakta om nordiska livsmedel.

Bokens titel: Nordens bästa mat
 - det nyttiga nordiska skafferiet. 
Författare:Viola Adamsson
Matkreatör: Katja Palmdahl
Fotograf: Tomas Yeh
Utgiven av Ica bokförlag
Utgivningsår: 2012




15 maj 2012

Nässlor och nypon

Dagens tips: Nypon i nässelplättsmeten!  Laga en nässelplättsmet (vanlig plättsmet med en stor näve urkramade förvällda finhackade nässlor i).Tillsätt några msk nyponskalmjöl. Det blir goda lite syrliga plättar. Vetemjölet kan delvis bytas ut mot fullkornsmjöl, speltsikt eller emmer...

Nässelplättar

13 maj 2012

Timo, Melody och Puikula


...ska snart i jorden. I år ska vi ha ett litet potatisland vid torpet också, det är där Timo ska gro. Svärfar hjälpte mig att vända upp ett litet land i leråkern. Timo är en tidig sort men om vi hinner få egen potatis till midsommar är jag ändå tveksam till. Den mer mjöliga potatissorten Melody och  mandelpotatisen Puikula  planteras hemma, inte i några stora mängder men så att vi klarar oss åtminstone  ett par månader av året på egen potatis. På jobbet ska lite Van Gogh planteras med barnen denna vecka, inte heller i någon stor skala utan mer i "pedagogiskt syfte" så de som aldrig sett potatisens  väg "från jord till bord" får vara med om det. I höst tar vi upp den tillsammans, kanske det blir strax innan skördefesten. Lite Sapere m.a.o då sinnena får följa potatisens väg. Det borde höra till "allabarnsrättigheter" att någon gång i sin barndom få vara med om att sätta potatis /potatisupptagning. Själv har jag finfina minnen av när jag var liten och tog upp potatis (i betydligt större skala) med familjen, farmor och farfar.  Att sitta vid åkerkanten och äta medhavd matsäck och bara njuta av att få vara delaktig. Hur många barn får uppleva sånt idag?

Gick en kvällsrunda i trädgården igår kväll. Man börjar hitta dem nu, de första primörerna! Gräslök, nässelskott och rabarber...