12 juli 2012

Rosor x 3



"Rosenhonung smakar som vår trädgård doftar" kom vi på då vi provsmakade rosenhonungen.
Sonen, den yngre, passade på och "gjorde lite Sapere" som han sa då han lade vanlig honung på halva skorpan och rosenhonungen på den andra halvan. Ville jämföra. Rosenhonungstipset plockade vi ur Vivi-Ann Sjögrens bok Vivi-Anns kök (Schildts förlag, 2007) som förövrigt är en väldigt fin bok med hur mycket bra recept och tips som helst. Rosenhonungen gjordes på följande sätt: Plocka kronblad av  obesprutade (doftande) rosor men ta bort det vita (beska) fästet. Hacka dem smått och rör ner i honung. Smaken blir starkare ju längre den får dra. Jag lade dessutom en pytteliten nypa salt i. Det blir en bra brytning. Hade kanske 1/2 liter kronblad och så mycket honung att det blev en "tjock gröt". Lät den sedan stå i kylskåp. Bre tunt på skorpa, eller servera till plättar, chokladkaka eller någon annan dessert. Vivi-Ann hade dessutom ett recept där hon rörde ner kronblad i crepéssmet....


Rosensocker. Gott att smaksätta småkakor med t.ex istället för vaniljsocker. Ta en ren glasburk. Häll socker i den och kör ner lite blommor. Här hade jag lite mynta, lavendel och en ros. Sila bort blommorna efter någon dag (om du inte använder torkade) Att spara blomdofter på burk är bra om man vill locka fram sommardofter senare i vintermörkret.


Te med ros. Här har jag skurit ner lite vinbärsblad med blommor för att torka (jasmin och ros). Kanske det får bli ett te av det... och innan man använder sig av rosorna skakar man förstås bort alla småkryp... 

1 juli 2012

Sommarlovsmat


Har inte tänkt blogga så mycket under min semester men skriver ändå ner lite om vad vi haft i matväg. Kanske något mattips till någon annan som har hungriga sommarlovsbarn.

Semestern började med en ganska "rörig" midsommar. Vi hade nämligen olika röror på midsommarbordet i år: sillröra, renröra, romröra  som man kunde äta till nypotatisen eller till nystekta nässelplättar (eller både och). Getostgratinerade rödbetshalvor och en god sallad fanns också på bordet. Rabarberkaka till efterrätt. Sedan följde några dygn med ostadigt väder. Att äta renskav med potatismos och lingonsylt hade vi inte gjort förr på torpet, tycker det är mer "vintermat", men oj så gott det var när det var lite kyligt och regnet smattrade på rutorna. En annan dag blev det vegemat, en alldeles underbart god lasagne där lasagneplattorna varvades med äggplanta, salladslök, vitlök, örter, tomatsås och en ostsås. Den kommer att bli en "favorit i repris" i sommar tror jag. Kan ge receptet senare...  Fisksoppa på havslax från närvattnen har vi ätit i dagarna två...utöver detta har det blivit långa utdragna frukostar med joghurt, fil, jordgubbar och goda smörgåsar. Till lunch blir det ofta gröt och rågbröd, kanske med en rökt fiskbit eller skomakarlax, kanske kokt ägg eller omelett. Eller så sill och potatis och en stor sallad. Nån frukt då och då. Abborrarna har nappat bra och en abbormiddag är inplanerad och grilla måste man ju! Knappnålsstora kantareller har dessutom börjat titta fram i skogen...




Enkel sommarkaka 
2 äppel
en stor näve urkärnade körsbär
en stjälk rabarber
 skärs i bitar och läggs i en form  klädd med smort och bröat smörpapper.
Slå över en smet gjord på lika volymdelar ägg, socker och vetemjöl (vi hade fullkornsmjöl) några msk matolja samt en tsk bakpulver.
Grädda i 175 grader (lite varmare i gasugn). ca.25 min. Vänd upp kakan "upp och ner" på ett serveringsfat och servera med vispad grädde.

24 juni 2012

Lite annat än mat

Ja nu har man då semester.  Här kommer säkert vara lite bloggtorka i en månad eller så... Njut av sommaren, ät gott och håll upp ögonen för allt vackert omkring er!






22 juni 2012

Gustavas skarpsås


Ett sista minuten tips t.ex till den gravade laxen:

"Ägg kokas väl, så att de blifva hårda. När de äro kokta, skiljas gulorna från hvitorna och arbetas väl med träsked; man strör deruti litet socker för att bättre få sönder dem; dertill kommer fin matolja, så att den blifver simmig, och god kryddättika. Detta silas genom hårsikt och sist iströs litet hvitpeppar." Gustava Björklund

1 hårdkokt äggula
1 rå äggula
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
salt, vitpeppar
1 tsk socker
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl vispgrädde

Mosa den kokta äggulan i en skål och blanda med den råa till en slät smet. rör ner vinäger, senap, salt, peppar och socker. Tillsätt oljan lite i taget. Vispa grädden och rör ner den försiktigt.

Ur boken: Gustava Björklund och hennes kokkonst (utgiven av Lilla Sällskapet 2005).

Trevlig midsommar!