14 mars 2025

Borgåtippor i långa rader

Bakade i veckan "Borgåtippor" (efter ett recept i  tidningen Itäväylä från några år tillbaka.)

Här receptet fritt översatt till svenska

Borgåtippor (vetelängd med russin)

0,5 l mjölk

50 g jäst

200 g socker

175 g smält smör

10g salt

1 ägg

kardemumma

russin

vetemjöl ca 1000g (lite mer eller mindre...tills degen känns rätt;)

Gör så här:

Lös upp jästen i handvarm mjölk, tillsätt hälften av mjölet. Låt stå minst 15 min tills man ser att det bildas bubblor. Tillsätt sedan ägget, socker och resten av mjölet, smör och övrigt.

Låt jäsa ytterligare 30 min.

Forma smala längder som knyts som  knutar. Vik ena ändan neråt den andra uppåt och placera knutarna tätt på plåten i en lång rad. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 200 grader 10-15 min.


Bryt dig en "tippa" och
häll upp en kopp kaffe! 

Resultatet blir en lång rad fåglar (På Borgådialekt: tippor). Bra som "brytbröd" vid kaffekalas. Borgåtippor var ett allmänt lokalt bakverk redan under 1800-talet men har senare fallit lite i glömska.

"Knutarna" (tipporna) ska visst se lite annorlunda ut än de här på bild... så ska göra dem på ett lite annat vis nästa gång...



9 februari 2025

Delikatesser och en god risotto



 

Spansk närmat


Gick igenom några bilder från senaste resa och fann denna. För en liten extra slant fick vi en korg med spanska delikatesser som väntade oss vid vårt första (airbnb) boende. Efter en rätt lång biltur från flygplatsen och hungrande magar var detta perfekt!

Gott lokalt lantbröd, en bit god ost, en korvbit, mjölk, tomater (från bakgården) och några äpplen från gårdens äppelträd. Vad som inte syns på bilden: en stor bit underbar god äppelkaka. Service som bäst! Att hela stället också visade sig vara underbart gjorde inte saken sämre. Kanske det blir en uppföljare där en annan gång.

Här hemma är det Karl-johansvamp som får spela huvudrollen i kvällens middag. En god svamprisotto är alltid gott! Ännu hittas lite svamp i frysen.

Mums!






4 februari 2025

Glutenfria runebergstårtor

En liten sats (ca 5-6 st) glutenfria runebergstårtor i muffinsform för dem som inte tål gluten. 

50 g smör

1/2 dl socker

1 dl finkrossade glutenfria kex eller glutenfria pepparkakor (här blev det elovernas glutenfria mellanmålskex)

1 dl mandelmjöl

1 dl glutenfritt mjöl

1 ägg

1/2 -1 tsk bakpulver

(1-2 droppar bittermandelolja arom)

Rör mjukt smör och socker tillsammans. Krossa kexen till grova smulor och rör ner dem och de övriga torra ingredienserna, samt ett  uppvispat ägg i smörsockret. Degen ska vara rätt tjock. Klicka ner i muffingsformar. Tryck med fingret en grop i varje och fyll gropen med äppel- eller hallonsylt. 200 graders ugn i ca 12 min.

När de svalnat klicka ännu på lite hallonsylt på ytan och dekorera med florsockerglasyr.

 (Ps. På instagram (moasmirakel) lägger jag upp en reel med bilder när jag hinner).

           Koka kaffe, ta en muffins ...eller två.

                     Glad Runebergsdag i morgon 5.2                                            🤎❤️🤍❤️🤎




25 januari 2025

Vad ska vi äta? En grönare vardag.


Vegetariskt har länge dominerat i vårt  hushåll. Kött, ja ibland men rätt sällan, och fisk regelbundet. De vegetariska dagarna är betydligt fler. Det finns så mycket gott! Listar några favoriter. Några rätter har hängt med hur länge som helst, några är nykomlingar. Här en lång lista (alla lika goda trots numreringen).

1. Risotto med svamp, vårlök, vitlök, vitt vin och grädde. Parmesan och svartpeppar, timjan. Svampen får gärna vara Karl-johansvamp men kan förstås bytas ut med annan. T.om burkchampinjoner ger en god "vardagsrisotto". 

2. Pastatagliatelle med en avokadoröra och toppas med krossade rostade valnötter. I avokadoröran  bör det åtminstone finnas chili, lime, vitlök  (eller torkad gräslök, som alltid är bra att ha hemma), salt, peppar, riven parmesan och lite olivolja

3. Tomatsoppa med krutonger. Ibland kan man köpa övermogna tomater riktigt billigt. Koka, mixa, krydda, toppa med en klick smetana, krutonger och persilja... så gott! Eller gör en shakshuka med ägg i god tomatgryta där man kan ha ett gott bröd vid sidan om och doppa i grytan.

4. Paella "vegevariant". Gör en klassisk paella men helt vegetarisk. Kombinationen gröna ärter, champinjoner, paprika, svarta oliver ev andra grönsaker. Kom ihåg saffran och citron och använd rätt sorts ris så blir den perfekt. Toppa med  persilja. Lite matlagningsvin för rätt syrlighet.

5. Esquites, mexikansk majssallad. Mättande fräsch sallad med majs, avokado, fetaost, rädisor, paprika, sallad och en röra med créme fraiche,  majonnäs, chili, vitlök, peppar. Ett gott brytbröd till. 

6. Amazing chilli, enligt Jamie Oliver. Godaste böngrytan (batat, paprika, tomat, rödlök stora vita bönor spiskummin, rökt paprikakrydda, vitlök, salt, citronzest) med ris och tortilla samt salsa med finhackad rå batat, rödllk, tomat, paprika, citron, salt & peppar, joghurtsås med chili. 

7. Kållåda med "härkkis"(bondbönefärs). En nykomling hos oss. Härkkis som "köttsubstitut' fungerar ok i lådor även om jag varit lite skeptisk mot såna produkter. Men så här i en kållåda blir den helt ok. Rårörda lingon till.

8. Makaronilåda med ärtkross (som blötläggs innan) brukar bli gott. Men vanligare att vår "vardags vegemakaronilåda" innehåller svamp och broccoli, purjo, äggmjölk, örter och ost.

9. Paj med vegetarisk fyllning - alltid gott! Har man spenat i frysen är spenat, tomat och feta alltid en bra kombination. Eller bara så enkelt som spenat och rivna ostkanter tillsammans med ägg och gräddmjölk. Blåmögelost om man gillar det!

10. Bästa vegepizzan  är nog den med skogssvamp, rödlök, sparris och kronärsskocka. Annan variant: olika ostar, paprika, kapris.... fermenterad (svart)vitlök.

11."Hasselbacksplåt" i ugn. skär potatis morot, palsternackor på hasselbackspotatis vis. Häll lite smält smör över och strö skorpmjöl och fintriven parmesan på ytan. Koka rödbetor och servera med fetaoströra smaksatt med rosmarin  eller gratinera dem med getost. Strö finhackade nötter över.

12. Vegetariska soppor av alla slag... rödbetssoppa t.ex är så gott! Rödbetsoppa med en bit svamppaj vid sidan om.

Olika varianter av hummus, pesto och andra näringsrika "röror" samt fermenterade grönsaker är också bra att ta till ibland. Som lite extra vid sidan om.

Recept på förslagen ovan kan hittas om man googlar endera här i moasmirakel eller annanstans på nätet... Det här var bara ett inspirationsinlägg om någon har idétorka vad gäller grönare rätter.


                                    💚