24 juli 2016

En annorlunda semester


När jag tänker på ordet semester tänker jag på ljusa fina sommardagar, obegränsat med tid, en upprymd känsla att man kan göra precis vad som faller en in. Sovmornar och uppesittarkvällar då man bara andas in sommardofter och lyssnar på naturens ljud. En tid man äter gott. Sommarsmaker som nyrökt fisk och jordgubbars sötma. Ibland en tur till någon stad för att kanske bara ta en glass. Eller sitta på ett hamncafé och se på segelbåtar och höra på måsar. Simma och att vandra i skog och mark.

Den här sommaren har varit annorlunda. Sommardagarna har funnits, sommardofterna och ljudet av måsarna. Glassen och jordgubbarna också. Den rökta fisken... men ändå känns det som sinnena inte hängt med. En semester i sorgens tecken. En för mig viktig kär person insjuknade och dog och allt gick så fort. Cancer. Sånt tar tid att bearbeta.

Bloggen går på sparlåga.. Har ett och annat "matrelaterat" att skriva om, för det här är först och främst en matblogg. Och ska uppdatera mig riktigt snart. Men i väntan på det blir det bara en bild på blåbär. Det finns otroliga mängder i år!






"Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer." Alf Henriksson


6 juli 2016

Blue Kongo, grön lasagne och muminglass


1.


2.


3.


4.


5.


6.



Har egentligen semester, även från bloggen, men nåt enstaka inlägg kan det bli. Tänkte ge lite mattips för även om man har ledigt ska det ju ändå vara mat på bordet titt som tätt. Kanske lite inspiration till någon som har idétorka.

1. Lyxa till vardagslaxen med lite chips! Blue Kongo chips ger dessutom ögonfröjd till portionen. Här lax med nypotatis och gräslökssås, avokado och tomat samt lite chips som kronan på verket. Ibland gör "det lilla extra" mycket och så gott med lite krispighet.

2. Nötter och frön, lite gurka och tomat, färska örter och en olja. Så mycket mer behöver inte en god sallad innehålla.

3. Lasagne. En lasagne behöver inte alltid basera sig på kött. Denna med spenat och tomat, vitlök och peppar samt en god ostsås är familjens favorit en regnruskig sommardag. Serveras t.ex med salladen ovan som tillbehör. Vill man byter man ut spenaten mot "vildväxter" t.ex förvälld nässla, kirskål el dylikt. Smulad fetaost, grynost eller getost i lasagnen kan man också ha men här hade vi en så gräddig ostsås så jag tyckte den räckte. När svamptiderna är här är också svamplasagne väldigt gott. Uteslut då tomatsåsen helt och varva svampsåsen med lasagneplattorna. Strö ost på ytan.

4. "Vårrullepytt"- en snabbrätt uppfunnen då vi inte hunnit till affären... i frysen ett paket vårrullar, i kylskåpet lite överbliven potatis, några små nyplockade kantareller och så örter och lite pinjenötter på det. Stek i panna = Gott!

5.Ludiveetå, en burk sill, nypotatis och kanske några kokta ägg. Lite sallad till och måltiden är komplett.

6. Muminglass. Ingen sommar utan glass. Här fick det bli en avokadoglass med citronmeliss och rabarber infryst i en muminform. Ska återkomma till glassen i ett senare blogginslag.


Trevlig fortsättning på sommaren...



12 juni 2016

Granskott till rökt fisk, tillbakablickar och en god bondost



Granskott, honung, tomat, peppar och flingsalt...


Här hittas denna bloggs allra första inlägg. Året var 2009 och månaden juni, precis som nu. Då hade vi bara en dator i familjen och eftersom övriga familjen var bortrest passade jag på och testa hur det var att skapa en blogg. Hade innan dess knappt läst nån blogg eller ännu mindre haft en tanke på att skapa en själv. Ett infall jag fick i stunden - och det fick bli en matblogg.

Den här bloggen är för mig ett samlingsställe där jag kan "kasta in recept"och funderingar kring (främst) mat och ibland kan få användning av mina tecknade alster. Fotografering, teckning och annat bildskapande är en mycket kär hobby. Såsmåningom kom också mitt intresse för "barn och mat"-frågor och  rent yrkesmässiga aspekter med i bloggen. Har fått en hel del positiv respons på det. Det blev för mig en form av nätverksbygge och har i och med det knutit kontakter, träffat  och sammarbetat  med många som jobbar med mat och barn frågor - det känns fint! Naturen har också fått sin beskärda del i bloggen. Mitt favoritelement är skogen, där jag trivs allra bäst. Småkryp, fåglar och växter intresserar och har ofta hamnat på bild. (Mat)böcker och måltidshistoria försöker jag också fläta in i bloggen då och då och bilder och tankar om mina (vildväxta) trädgårdar. Jo vi har två! En vid torpet och en i stan.

Men ibland i livet händer det alldeles för många nya, ovana saker på en kort tid. Saker som rubbar ens cirklar. Just nu är det nära och kära som har det extra kämpigt och behöver hjälp och stöd. Detta samtidigt som "stora-flyttrumban" på jobbet kör igång. För min del betyder det tömning av ett kök för att sedan starta upp ett annat... och relativt fort bör det gå. Så om blogginslagen blir få i sommar är det orsaken. Är helt enkelt för koncentrerad på annat för att hitta ro och tid att blogga.

Under åren 2009-2016 som jag bloggat har mitt blogginslag om när mamma lagar bondost hört till det mest populära. Hittas här. Laga bondost till midsommar, ni ångrar er inte!



De honungsglacerade granskotten blev tillbehör till rökt abborre.
Krustaden en liten aptitretare. En "rom-sillkrustad".





Fin sommar till er alla!

Ät gott och njut av årstiden!






8 juni 2016

Louhisaaren juoma och vackra gula blommor








En fest på kommande på jobbet och då är önskemålet "Louhisaaren juoma" (Villnäs dryck) som välkomstdryck. Drycken gjord på svartvinbärsblad, citron, socker och jäst. Drycken som Marskalk Mannerheim var så förtjust i. Lagade en liten sats här hemma också (bilden överst). Man kan om man vill laga en dryck utan jäst (går snabbare) använd då citronsyra från apoteket istället. Halvera satsen ifall den verkar för stor.

Louhisaaren juoma 

Ca. 2 liter svartavinbärsblad
2 citroner
5 dl socker
5 l vatten
en liten bit jäst (liten som en ärta)

Skölj bladen nogrannt. Lägg dem i ett kärl tillsammans med citronskivor och socker. Koka upp vattnet och häll det sedan över. Låt svalna. Tillsätt jästen då det är ljummet. Låt stå till följande dag. Sila och tappa på flaskor. Låt stå i kylskåp några dar.

...och en annan version, den med citronsyra

Ca. 2 l vinbärsblad
25 gram citronsyra
5 l vatten
500 g socker

Saften blir rätt koncentrerad så kan bra spädas ut med vatten (eller kolsyrat vatten) innan den dricks.
Louhisaari drycken är även trevlig som bål. Dekorera t.ex då med vinbärsblad infrysta i iskuber eller isiga jordgubbar.

Ursprungliga receptet från Villnäs har jag visst haft med tidigare i bloggen. Det är en ännu större sats (8 l vatten och 5 l vinbärsblad))


 På torpet tittade jag försiktigt i svärmors vackra herbarium. Konstaterade att växter ihopsamlade på 50-talet är mycket mycket sköra... men ett vackert arbete med prydliga anteckningar om varje växt. Förr var det obligatoriskt att skoleleverna samlade växter under sommarmånaderna. Minns att syrran ännu höll på med herbarium men när jag kom upp i åren hade man slutat med det. På bilden nere till höger gul svärdslilja som växer på standängen och den gula till vänster tror jag är visst är en gulvicker... eller?