2 augusti 2016

Gastronomisk vandring i Vejle ådal / Vejle del 1







På Haraldskaer kan man råka på ett spöke... en olycklig
 kvinna sägs vandra förbi från Skibetskyrka ner mot ån.
 Haraldskaer omnämns för första gången 
år 1434 då Niels Friis var husbonde här.

Vi hade knappast kunnat välja bättre hotell när vi på måfå bokade in oss för några nätter i Danmark.
Nära till bokskogar, vandringsleder och fågelliv i en böljande vacker ådal. Ett hotell där man kunde blicka ut över betande boskap och vid behov kunde låna gummistövlar och traska iväg på gastronomiska vandringar för att se var kocken samlade ihop sina örter som användes i köket. I markerna kring hotellet hittas bl.a vandmynte (vattenmynta), skovmaerke (myskmadra), hvidtjörn (rund havtorn) och slåen (slånbär). T.ex i efterrätten vi tog vid middagen hittades myskmadran som en god grön sirap med vitchokladmousse och bär. Myskmadran var för mig en ny bekantskap, hade tydlig smak av mandel tyckte jag.


Myskmadra eller skovmaerke vars blad påminner om små lupinskott.





Under ankomstkvällen åt vi ´förrätten från buffén, Varmrätten serverades vid bordet med en nogrann beskrivning av råvarornas härkomst. Som efterrätt beställde vi chokladen med bären och myskmadran. Proffsig betjäning, trivsam restaurang och en mat god som få.



Blåhallon (salmbär), dessa hittades dock inte i Vejle
 utan i en bokskog i Dragør nån dag senare

Vejle var såpass intressant så fortsättning följer....




25 juli 2016

Citronslemskivling, kartfjäril och en stressad gärdsmyg




Citronslemskivling är en enkel matsvamp att lära känna. Den har såna karaktäristiska drag. De här exemplaren är stora och har inte längre så mycket slem som små slemskivlingar. "Slemmet" drar man naturligtvis bort innan man använder svampen. Här är en länk på till en fin svampblogg där man ser hur svampen ser ut som mindre. Jag brukar sällan hitta fler än några exemplar så den får blandas med soppar och kantareller i min matlagning. 


Igår hade vi en invasion av kartfjäril och påfågelöga i trädgården. Kartfjärilens undersida är ljusbrun- roströd och har teckning likt en karta. Översidan mörkbrun (nästan svart) och vit, se bilden ovan.

Och gärdsmygen har löpt amok och fått för sig att vi är de värsta fiender som intagit dess territorium. Från tidig morgon till sena kväll försöker den med varningsläte varna sina små för oss stora hemska varelser. Första gången den häckar hos oss (lite för nära huset...). Gärdsmygen hör med andra ord till en av de nya arter som kommit sedan grannens skog fälldes. Det har blivit lite mera "lund" nu på vår sida då ljuset kommer från två håll. Vissa arter har gett upp, andra har kommit istället. Ugglorna finns kvar. Sparvugglan höll till i en ek sent om kvällen och havsörnen flyger över hygget ibland, har säkert lätt att hitta föda där.






24 juli 2016

En annorlunda semester


När jag tänker på ordet semester tänker jag på ljusa fina sommardagar, obegränsat med tid, en upprymd känsla att man kan göra precis vad som faller en in. Sovmornar och uppesittarkvällar då man bara andas in sommardofter och lyssnar på naturens ljud. En tid man äter gott. Sommarsmaker som nyrökt fisk och jordgubbars sötma. Ibland en tur till någon stad för att kanske bara ta en glass. Eller sitta på ett hamncafé och se på segelbåtar och höra på måsar. Simma och att vandra i skog och mark.

Den här sommaren har varit annorlunda. Sommardagarna har funnits, sommardofterna och ljudet av måsarna. Glassen och jordgubbarna också. Den rökta fisken... men ändå känns det som sinnena inte hängt med. En semester i sorgens tecken. En för mig viktig kär person insjuknade och dog och allt gick så fort. Cancer. Sånt tar tid att bearbeta.

Bloggen går på sparlåga.. Har ett och annat "matrelaterat" att skriva om, för det här är först och främst en matblogg. Och ska uppdatera mig riktigt snart. Men i väntan på det blir det bara en bild på blåbär. Det finns otroliga mängder i år!






"Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer." Alf Henriksson


6 juli 2016

Blue Kongo, grön lasagne och muminglass


1.


2.


3.


4.


5.


6.



Har egentligen semester, även från bloggen, men nåt enstaka inlägg kan det bli. Tänkte ge lite mattips för även om man har ledigt ska det ju ändå vara mat på bordet titt som tätt. Kanske lite inspiration till någon som har idétorka.

1. Lyxa till vardagslaxen med lite chips! Blue Kongo chips ger dessutom ögonfröjd till portionen. Här lax med nypotatis och gräslökssås, avokado och tomat samt lite chips som kronan på verket. Ibland gör "det lilla extra" mycket och så gott med lite krispighet.

2. Nötter och frön, lite gurka och tomat, färska örter och en olja. Så mycket mer behöver inte en god sallad innehålla.

3. Lasagne. En lasagne behöver inte alltid basera sig på kött. Denna med spenat och tomat, vitlök och peppar samt en god ostsås är familjens favorit en regnruskig sommardag. Serveras t.ex med salladen ovan som tillbehör. Vill man byter man ut spenaten mot "vildväxter" t.ex förvälld nässla, kirskål el dylikt. Smulad fetaost, grynost eller getost i lasagnen kan man också ha men här hade vi en så gräddig ostsås så jag tyckte den räckte. När svamptiderna är här är också svamplasagne väldigt gott. Uteslut då tomatsåsen helt och varva svampsåsen med lasagneplattorna. Strö ost på ytan.

4. "Vårrullepytt"- en snabbrätt uppfunnen då vi inte hunnit till affären... i frysen ett paket vårrullar, i kylskåpet lite överbliven potatis, några små nyplockade kantareller och så örter och lite pinjenötter på det. Stek i panna = Gott!

5.Ludiveetå, en burk sill, nypotatis och kanske några kokta ägg. Lite sallad till och måltiden är komplett.

6. Muminglass. Ingen sommar utan glass. Här fick det bli en avokadoglass med citronmeliss och rabarber infryst i en muminform. Ska återkomma till glassen i ett senare blogginslag.


Trevlig fortsättning på sommaren...