28 april 2017

En god smakkombination och kanske lite solsken?


Igår var vädret ännu isande kallt med både regn och hagel. Idag bättre väder och det var tur för vi hade utomhuslunch på jobbet. Solsoppa och murbottenplättar, en tradition så här inför Valborgsmässoafton. Solskenssoppa och soliga barn, en fin tradition och plättar som är så gott!




Dagens smakkombination här i hemmaköket heter rågknäcke med apelsinmarmelad och rosmarin. Råg och apelsin passar riktigt bra ihop. Trodde vi inte hade nåt gott hemma men så hittade jag marmeladen och det lövtunna rågknäcket som jag köpt på en basar. Ett litet mellanmål i packningsrumban, ska nämligen ut och resa! Måste bara hitta mina solglasögon först... hoppas på sol nämligen.

Här hittas receptet på murbottenplättarna



Glada Vappen på er, som man säger här i Finland,
hoppas ni får en fin första maj!






22 april 2017

... på tisdag äter vi bensoppa!





Skrev ner nästa veckas matsedel. Det kommer att bli en bra matvecka! Eller vad sägs om det kokta paltbrödet och gryngröten. För att inte tala om bensoppan! Det ni... och naturligtvis varje morgon den viktiga frukosten med poteter, salt fisk och mjölk.

Skämt å sido. Men för hundra år var detta vardag. Något att begrunda!



Året 1963. Lite mer att variera med. Konserverna har gjort intråg. I potatiskällaren hittas bl.a knackkorv, tryffel, persikor och sparris och en burk ingefära.




20 april 2017

Blåbäribulla




Blåbär i bullen eller "blåbäribulla" (eller bara "bäribulla" som min mommo kallade den.) Hon gjorde ofta en hel plåt med utkavlad deg och hällde sen blåbär över. Blåbären gärna blandade med lite potatismjöl så slutresultatet blev mindre rinnande bär.

Jag bakade  blåbäribulla efter att ha fyndat blåbär i frysen. Det blev dock mindre bullar denna gång. Denna sats blev 12 st blåbärsbullar. Och jag med mina experiment... vill alltid testa något nytt. Så degen fick 2-3 msk nyponmjöl som "extra" och eftersom vi hade mandelmassa hemma fick även det ingå.

De blev goda! Mycket goda!

12 stycken blåbäribullar:

2 1/2 dl ljummen mjölk (men...mjölken tog slut...  så  1 1/2 kall mjölk och 1 dl hett vatten blev sådär lagom varmt för en halv bit (25 g) jäst.  Sedan en knapp  dl rårörsocker och 1-2 tsk kardemumma, några skedar nyponmjöl och så vetemjöl sådär i lagom mängd. Fingerkänsla ni vet... tills den släpper bunken men ännu är rätt lös. Knåda. En klick mjukt smör (40-50 g) i slutskedet.

Du beghöver dessutom:
mandelmassa
uppvispat ägg
blåbär
potatismjöl

Laga alltså en helt vanlig deg. Låt jäsa. Baka ut 12 runda bullar. Tryck ut ner ett (mjölat)glas i varje bulle så det bildas en fördjupning. Blanda blåbären med några matskedar potatismjöl. Riv mandelmassa på grovt rivjärn. Lägg lite mandelmassa i varje fördjupning innan blåbären läggs på. Låt jäsa lite till, pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda 200 grader ca.8-10 minuter (beror lite på ugnen).

Sätt dig bekvämt, häll upp ett glas kall mjölk och bit en stor tugga av bullen...








16 april 2017

Trädgård, myskmadra och steglits




Förra sommaren då vi var i Danmark blev jag förtjust i smaken av myskmadra (Galuim odoratum) eller tuoksumatara som den heter på finska. En helt ny smak för mig. Den var smaksättare i en dessertsås när vi åt i hotellets restaurang och sen hittade vi den även vilt när vi vandrade omkring i Vejle ådal. Nu har jag beställt frön från en trädgårdsaffär. Tänkte se om jag kan driva upp plantor till vår egna lilla lövskog vid torpet. De skulle köldbehandlas innan sådd, myskmadrafröna, så har haft dem i kylskåpet ca. en vecka. Idag petades de ner i krukor med jord. Håll tummarna att de gror!

I dag har vi sysslat i trädgården. Kyligt väder och marken ännu rätt frusen så inte mycket man kan göra men klippte några buskar och krattade lite. Ett gäng steglitsar (Carduelis carduelis)  hälsade på vid fågelmatningen. De är så fina! Även järnsparv (Prunella modularis) och rödhaken (Erithacus rubecula) syntes till idag. 



I dag hade jag inte kameran inom räckhåll men hade visst en steglitsbild "i arkivet". Detta orädda exemplar fotograferad på riktigt nära håll i Tallinn för nåt år sedan. 

Ännu en ledig dag innan vardagen igen tar vid.

Hoppas ni haft en bra påsk!