9 oktober 2017

Båtar i ugnen - vardagsmat





Gratinerade zucchinibåtar


Små eller mellanstora zucchin, (beräkna 1-2 båtar/person beroende på storlek)
Halvera zuccinin, är den stor skär den i  ytterligare två delar. Gröp ur innandömmet med en sked. Salta zucchinin och låt den ligga och "svettas" en stund på hushållspapper (15-30 min). Torka bort saltet och vätskan. Så får man zucchinin fastare i konstistensen och den blir inte så vattnig.

Fyllning:

finhackad zucchini (innehållet, då du gröper ur zucchinin)
finhackade tomater 2-3 medelstora
rödlök en liten
kallrökt"renhack" några matskedar eller lite mer...
vitlök eller ramslök
salt
peppar
(ev. vildörter, jag hade torkad nässla)

(som vanligt här i bloggen, ett ganska inexakt recept beträffande mängder... men utgår från att ni själva kan räkna ut hur mycket ni äter).

Ugnen 180 grader 30-40 minuter (beroende på båtarnas storlek). 

riven ost till gratinering. Vi hade en svamprisotto till.





Byt ut kallrökta"renhacket" mot något vegetariskt om så önskas men det blir god smak av det rökta...



3 oktober 2017

Dryckesvanor och ovanor



Var till tandläkaren nu i veckan. Satt i väntrummet och läste om sockerfaror och sura dryckers skadlighet på emaljen på de många upplysningstavlorna på väggen. Varför dricka så mycket egentligen, vi är ju faktiskt utrustade med tänder. Tänder att tugga med. Kanske folkhälsoproblemet övervikt också skulle vara ett mindre problem om vi skulle hälla i oss lite mindre mängder av juicer, smooties och drycker av alla de slag. Dessutom mår käkarna bra av att tugga och jobba. Ta ett äpple eller en morot istället för drinken nästa gång. Ta ett glas vatten mot törsten.

(Bilden - recycle "ur eget arkiv", en återanvänd som har funnits med i bloggen tidigare)


30 september 2017

Skolmat, svält och skördefest


Skördetider!


Det har debatterats och pratats livligt om skolmat hela veckan i Finland. Yle har satsat stort och radio, tv och sociala medier har varit inblandade. Inte en dag för sent. Eller alldeles för sent egentligen... nu då våra nya dyra "matfabriker" redan är byggda på många håll i landet. Cook and chill och kallberednig är framtidens melodi tyckte industrin. Hjärntvättning och övertalning av politiker följde och nu kommer de som svampar ur jorden de riktigt stora effektiva köken.

Jepp... ät nu upp bara och var tyst. Klaga inte! Det här är kostnadseffektivast och vi spar pengar tyckte "Herr Politik" ( i min serieblogg... redan för många år sen).

För nån vecka sedan dog en hemmaboende trött och dement åldring av svält i Finland. Detta trots att hemvården gjort regelbundna besök, men åldringen hade tackat nej till mat. Dag efter dag - tackat nej. Man ska respektera och lyssna på klienten. Vill hen inte ha mat kan man inte tvinga...
Men om den gamla är så trött, kanske dement, kanske inte förstår sitt bästa och bara vill vara i fred och tackar nej gång på gång. Ringer inga varningsklockor då?? Svårt att förstå.

Men till nåt trevligare: Vi har haft skördevecka på jobbet denna vecka. Potatisupptagning och skördefest. Dessutom hann jag på en "Kocka på" -kurs ordnad av Folkhälsan en eftermiddag. Vi har haft en matglad vecka med andra ord. Hur var din vecka?

Här ännu ett tips på en god fiskrätt till veckoslutet, favorit i repris: Rödingrullader med kallrökt lax

25 september 2017

Månskensbönder, "nytt" på åkrarna och en burk med kummin

 Fick en gåva, närodlad kummin!

Följer intresserat med hur det odlas på våra breddgrader. Kan inte vara lätt att vara bonde och försöka lista ut vad som bäst lönar sig att odla och tänk så utlämnad man är för vädrets makter. Ovissheten varje år: regnar skörden bort, eller kan man hoppas på en bra skörd? Det är sent i september och sent in på småtimmarna hörde man ännu skördetröskorna gå då vi var på landet under veckoslutet. Månskensbönder. Dygnets timmar vill inte räcka till. Rädda det som räddas kan.

Ekoodlingar ökar för varje år. Något jag uppskattar. Många tänker om och prövar nytt. En växande skara vill nu verkligen ha ekologiskt på tallriken. Men det tar förstås en lång tid om man ska "förvandla" sitt jordbruk till ekologiskt om man år ut och år in odlat konventionellt.

Nyligen ordnades det "öppna gårdar" på många håll i landet. Fint tillfälle att köpa direkt från de gårdar som är med.

Gamla sädesslag som emmer och spelt har visat sig ha högre näringsvärde än nyare sorter. Såna argument biter också på många konsumenter numera. Vem vill inte ha näringsrik mat? Vem vill inte ha så ren mat som bara möjligt? "Nyheten" som att livsmedels hampa /industrihampa är en bra odlingsväxt här på våra breddgrader har vi hört liksom att quinoan (mjölmållan)  också visat sig gå bra att odla här. Det höga proteinvärdet är ett extra plus! Kanske något att satsa på om man är bonde. Havre, nordisk odlad havre, har numera rykte om sg att vara "superfood. En bra exportvara då ryktet om nordens fina havre håller så hög kvalitet. eller kanske man väljer att odla  råg, korn eller vete, klassiska odlingsväxter med lång tradition... korn eller speltpärlor kan man mycket väl ersätta långrest ris med. Tycker själv att både korn och spelt är mer mättande.

Kummin odlas det mycket av i Finland. Defacto härstammar 1/4 av all kummin på världsmarknaden från Finland! Det mesta går på export. Lär vara en bra växt att odla växelvis med "ren havre". D.v.s sån havre som passar glutenkänsliga.  På senare år har också bondbönor och ärter fått ett uppsving inte minst sen man börjat se möjligheterna med bönkross, ärtmjöl i olika köttsurrogat  och dylikt.

Välj inhemskt och ekologiskt så långt du kan. Vi har så fina råvaror och bonden behövs!

Ps. Nu har odlade insekter föresten fått grönt ljus i Finland. Man får nu odla insekter som råvara till livsmedel och man får börja sälja insekter/ insektbaserade livsmedel som föda. Kanske en nish för någon bonde som en sidobusiness. Tippar på att Finlands första insektrestaurang snart slår upp sina dörrar.

Kanske kummin och syrsor kunde vara en god kombination...? Själv strödde jag lite kummin på smörgåsen jag just tog till kaffet. Gott på tomatskivan!