21 november 2017

"...jag vill veta vem som köper ekologiskt...


kärnat smör" ... låten som spelar i radion. (Raymond& Maria / Storstadskvinnor faller ner och dör)

I dessa dagar kunde texten lika gärna vara: "Jag vill veta vem som köper kolloidalt silvervatten...".
Silvervatten, vad är det? Något som jag borde ha koll på och en åsikt om? Kanske ändå inte.  Hade knappt hört talas om det. Eller hm... var det, om jag drar mig till minnes, kanske det som någon i  bekantskapskretsen testade redan för nåt år sedan? Mirakelvatten. Dyrt vatten med silverjoner. Hjälper mot allt möjligt om man intalar sig det. För det var ju "nån" som sa... det var "nån" som skrev...  ja det stod bara gott om det på nätet..."nån i nån blogg" hade testat... man måste väl tro på denna "nån"... eller? "Nån" låter så väldigt övertygande.

Ibland funderar jag på hur människor låter sig påverkas av andras åsikter och reklam gällande olika hälsokostpreparat och kosttillskott. Endel tar lättare till sig "nyheter" och är mer benägna att testa olika grejer än andra. Vad får människor att bli påverkade? De finns de som även testar "dittan och dattan" på sina barn. Förstås i välmenande syfte men...

Enligt institutet för hälsa och välfärd här i Finland ska man undvika silvervatten. En varning om att det är toxogent och hälsovådligt gick de ut med för nån dag sedan efter att YLEs Annevi Gardberg uppmärksammat trenden med silvervattnet. Må sen vara att detta vatten är väldigt utspätt och silvrets andel är minimal. Det kan ändå skada njurar och lever då det anrikas i kroppen! Inget vi behöver (och allra minst barn behöver!!!) "Nån" har bara sett en chans att tjäna pengar här.

Så ni som är återförsäljare av detta vatten, tänk om. Ni kan istället rikta in er på... tja, ekologiskt smör kanske? Smör går åt som smör i solsken nu ska ni veta. Läste i Hufvudstadsbladet om hur priserna gått upp i europa och att folk hamstrar smör och t.om kommer till Finland för att köpa smör lite billigare. Men ät smör med måtta! För mycket smör kan få människor att falla ner och dö, som storstadskvinnorna gör i låten i inläggets början.

Vi lever farligt!

Men troligtvis aningen mindre farligt om vi håller oss till helt vanligt vatten och äter smöret med måtta.

18 november 2017

Tomatsoppa med trumpeter





...en såndär "enkel" snabblagad mat med få ingredienser som är perfekt ibland då man har tusen andra  saker på agendan.

500-600 g färska tomater
samt några msk tomatpure
1 hackad gul lök och en klyfta vitlök
några msk smulad, torkad svart trumpetsvamp
ett par tsk torkad nässla

Fräs hackad lök och blanda ner tomatpuren, Lägg med tomaterna skurna i mindre tärningar, trumpetsvampen och nässlorna samt en liten dutt vatten. Koka upp och låt småputtra under lock i kastrullen ca.15 min. Mixa soppan slät.

Smaksätt med salt, peppar, råsocker  och balsamvinäger. Nån liten nypa eller tesked av ovannämda tills smakerna "sitter rätt". Smaka er fram.

Servera med grynost (keso), creme friche eller smetana och ett gott bröd.

Trumpetsvamp och nässlor ger en vanlig tomatsoppa en lite annorlunda karaktär. Lite svartprickig blir den förstås också men i detta fall är svarta prickar riktigt gott!




Trevligt veckolsut!

10 november 2017

Äppel-rönnbärsgröt får börja dagen




I år var det ett sämre äppelår än vanligt men rönnbär destomer. Rönnbär och äppel är en god kombination i sylt. (Hade 3/4 äpple 1/4 rönnbär i min sylt).

Tidigt vaken. Då kokar man gröt. Idag på fyrkornsflingor och så rör man ner klickar av sylten strax innan man äter. Bra start på dagen. En kopp kaffe på det och ännu ett kokt ägg. Sen orkar man tja... t.ex flytta ett helt kök.

Idag går flyttlasset.
Hektiska dagar.
Jobb på ny adress.
Hoppas det blir bra.






5 november 2017

Dinosaurierna dog också ut...



"recyclebild", har funnits med i bloggen tidigare...
Har nångång skojat om att jag känner mig utrotningshotad. Kock på litet daghem. Vilket daghem har råd med en alldeles egen kock? Idag då barngrupper ska vara stora och daghemsmat ska lagas så billigt som möjligt av så få som möjligt. 

Hos oss har det ändå gått bra att ha en egen kock p.g.a att två daghem har funnits i samma hus och "delat på kocken". Som privata aktörer har man också kunnat påverka i arbetet med matlistor och sånt. Det blir billigare att baka eget bröd, att föredra bönor, linser och fisk fram om dyrt kött. Matspillet blir litet, knappt nåt alls, då man känner "sitt hus", känner "sina barns" aptit och kan förutspå mängder. Det finns många sätt att kocka ekonomiskt om man får jobba som jag fått göra.

Men nu då? Daghemmen går skilda vägar, flyttar isär. Eftersom jag har lite svårt med att klona mig och bli två fick jag först skrämselhicka...

Småkökskockens saga all...? Dinosaurierna dog också ut, kanske småkökskocken här, det vill säga undertecknad, går samma väg? Nå, nu för stunden ser det ändå rätt bra ut. Följer med den ena gruppen till ett mindre hus. Jag har kvar mitt jobb, åtminstone tillsvidare...

Från att i många år jobbat i litet trångt kök hann det bli ett drygt ett år i stort bekvämt och praktiskt. Nu blir det smått igen. Adjöss med fisken! Tillstånd för enbart vegetarisk mat då det nya stället inte har ett riktigt yrkeskök och har sina brister. Specialarrangemang fram till sommaren. Nådetid. Men sen då? Dags att slänga in handuken? Byta arbetsplats? Byta bansch? Eller hinner vi hitta det Friska Fina Huset med det Stora Godkända Köket innan tiden rinner ut? Fortsättning följer i denna lite för spännande följetong...

Från det ena till det andra, skrev tidigare om den goda rosmarinröran vi åt på brödet i Tammerfors. Försökte dra mig till minnes hur den smakade och testade att laga här hemma. Blev minst lika gott!

Här är min version/ mitt recept på ett ungefär:

Rosmarinsmetana

1 burk (2 dl) smetana
1 kruka (mycket) rosmarin, rensa bort de grövsta kvistarna
en liten skvätt (nån msk) olja (valnötsolja hade jag)
1-2 nypa salt 
1-2 nypa svartpeppar
citron ganska mycket (några msk minst)

Kör ingredienserna i mixer till en slät, grön röra. Smaka er fram tills smakerna blir precis som ni vill. Förvara i kylskåp. Använd istället för smör/ pålägg på skärgårdslimpa. (Lite färsk spenat hade man också kunnat ha med för än ännu intensivare grön färg).


Nu en kopp kaffe, starkt, och smörgås med rosmarinpålägg och skivad tomat!


(Uppdatering: en vecka har gått och "nya köket" bättre än väntat! Det går att laga mat där och nu fick vi även tillstånd till fisk så allt är frid och fröjd för stunden. Skönt!)