26 december 2017

Julbord och måltidskunskap/ Sapere



Planerade en dag innan  jul så jag kunde följa med dagis på museum. Förberedelser dagen innan och nära till museet så det gick faktiskt att fixa. Villegubbens julbord var uppdukat där. Skoj att se hur barnen insuper måltidskunskap och matkultur i museimiljö. Vem är då Ville? Ja Ville Vallgren förstås, även kallad Villegubben. Titta under etiketten Ville Vallgren här i bloggen om ni nu blev nyfikna på denne man, ja så pop är han så han till och med fått en egen etikett i min blogg.

Nästa dag byggde vi upp vårt eget "Villlebord" på jobbet julen till ära. En god måltid och nu inte "skådebröd" utan riktig mat.
Lagade rotmos istället för kålrotslåda, eftersom mos alltid har bra åtgång hos oss men morotsåda blev det och också en kantarellsås, kokta ägg, kallrökt lax, dadlar och fetaost, ostbricka, frukt och limpa. Enkelt julbord kanhända men skinkan, köttbullarna och sillen får de istället äta hemma och julgröten serverades en helt annan dag. Jultårtor som bakades av några av barnen åts till efterrätt. Och mätta blev vi!




         Ta med barnen i olika matprojekt! 
Då blir det bra, då äter de! 



...och Ville log säkert i sin himmel.

21 december 2017

Havtornsoffe till jul?



Har ni hunnit fundera ut någon dessert till julbordet? Om inte så är denna väldigt god och tar inte lång tid att laga.

Marthornas bäroffe

300 g digestivekex
150  g smör
1 burk  kondenserad mjölk (eller färdig kinuski på burk eller hemlagad)
2 dl grädde eller  1 dl grädde och 100 g kvarg
bär (lingon, tranbär, vinbär, blåbär...)

Blir även gott med pepparkakskross istället för digestive. (Jag lagar bottnen lite tunnare ca 100-120 g smör/ 200 g kexsmulor, tycker jag blir bra) och havtorn får det bli på ytan. Gott med riktigt syrliga bär som kontrast till den söta kinuskin. Tranbär eller lingon minst lika gott.

1. Bottnen: kör kexen (eller pepparkakorna) i mixer och tillsätt smält smör. Platta ut i en form  24cm i diameter. Låt stå i kylskåpet. Denna kan lagas långt innan om man så vill.

2. Vispa grädden (och blanda med kvarg om du inte använder enbart grädde).

3. Ta fram bottnen. Bred ut kinuskin. Bred grädden över.

4. Toppa med bär.

En enkel läcker dessert!




19 december 2017

Vanhan Porvoon Glassikko och en kryddig kladdkaka



Nya restauranger dyker upp med jämna mellanrum. Ibland existerar de bara några år, byter kanske  ägare och i den vevan byts kanske också konceptet. Vinbaren blir plötsligt hamburgerhak. Bistron blir pizzeria... 

En glad nyhet i "restaurangstaden" Borgå är lilla Glassikko i närheten av domkyrkan. Det är Michelinkocken Samuli Wirgentius som slagit upp dörrarna precis invid domkyrkan. I ett gammalt hus, där det nångång i tiderna faktiskt funnits ett café, finns nu ett mysigt ställe för ca.50 pers. Wirgentius kör med en mångsidig mix av goda luncher, pizza på fredagar, brunch på veckoslut, julbord i jultider, egen liten delikatessbod och förstås specialiteten artisanglass. Utsikten från restaurangen är så fin med den upplysta domkyrkan. Jag var där och åt julbord - fina råvaror, goda smaker!

Ja nu är det julfesttider...

På jobbets julfest häromkvällen bjöd jag på kryddig kladdkaka. God var också den! Klassiska kladdkakan men med lite julkryddor i.

Här kommer receptet:

Kladdkaka med julkryddor

200 g hushållschoklad
200 g smör
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära

Vispa ägg och socker
Smält choklad och smör
Blanda mjöl och kryddor

Rör ihop allt till en jämn smet och häll smeten i en smord och bröad form ca 24-26 cm i diameter. Grädda 12-15 min i 200 grader. (Beror lite på ugnen hur länge, testa er fram, ska vara lite lös när den tas ut).

Mixa halvtinade jordgubbar och vispa grädde till.






10 december 2017

Älgfarfalle, pepparkakor och lite gnäll



Färs på älg fick bli älgköttbullar på självständighetsdagen. På fredagen åts de sista köttbullarna upp. Nu kokades pasta, farfalle till. Färsk spenat fick också ingå.

Koka upp pastan. Häll bort kokvattnet. Rör ner några klickar creme fraiche, nån msk olivolja, några tsk finhackad rosmarin, svartpeppar, lite fint riven parmesan, rör om. Bottna djupa tallrikar med någon näve sköljd färsk spenat, på med pastan och toppa med  köttbullarna.

(Med de färdiga köttbullarna var detta snabbmat. Tog 10-15 minuter max innan maten var på bordet.)

Pepparkakor nu också aktuellt. 

Smält 300 g smör
Knäck tre ägg i en skål

1 1/2 dl sirap kokas upp med 4 1/2  dl rårörsocker 2 tsk finmald nejlika, 2 tsk kanel och 2 tsk ingefära.

Strax innan socker-kryddblandningen börjar koka tillsätts 2 tsk matsoda. Låt sen svalna något innan smör och ägg växelvis rörs ner tillsammans med mjöl. Jag hade 7 1/2 dl ekologiskt vetemjöl och 2 1/2 dl speltsikt denna gång. Degen ska bli rätt lös. Låt stå svalt till nästa dag. Baka ut och grädda pepparkakorna. Ät och njut eller spara till jul.

Och så det "lilla gnället" jag tog med i bloggrubriken. Var en kväll och åt på restaurang med familjen. God mat men så trist då man betalar restaurangpriser och ändå får fabriksskurna grönsaker på tallriken. Dessutom samma grönsaker trots att vi alla tog olika rätter. Såsen, fisken, biffen, pastan potatisen eller vad man än har på sin tallrik må sen vara hur gott som helst men den lilla ditslängda grönsakshögen var bara SÅ trist! Hallå kockar! Bättre kan ni. Vill inte skämmas över min yrkeskår... 
Restauranger MÅSTE kunna prestera mer, speciellt då priset på a la carten är betydligt högre än lunchpriserna. Handskurna grönsaker och lite mer fantasi och portionerna skulle bli så mycket bättre! Vill se inhemska rödbetor, rovor, selleri, persiljerot, kålrabbi, kålrötter, grönkål och jordärtskockor... denna tid på året! Ta fram kreativiteten!!

Måste ta mig en pepparkaka, och nu får det vara slut på gnäll... 

... pepparkakor gör en snäll.