6 februari 2018

Kaskis - årets restaurang 2018


Och så lite restaurangnyheter...

Finlands Gastronomiska sällskap har valt årets restaurang. Det här året föll valet på Åborestaurangen Kaskis som drivs av bl.a Årets kock 2013 Erik Mansikka. Förra året var det Restaurang Grön i Helsingfors som utsågs och året före det Restaurang Roux i Lahtis. Ett bra teamarbete, bra kvalitet/pris och fin vinlista i en avslappnad miljö gör Kaskis till vinnare. Vegantrenden har man också haft i åtanke. 6 rätters menyn finns att få med veganalternativ om man så önskar. 


2 februari 2018

Recept på rågbröd och gården fylld av gråsiskor


Ledig dag och rågbröd med surmjölk på gång...


Rågbröd

3 dl rågmjöl
3 dl surmjölk
25 g jäst

6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättika
1/2 dl sirap
2 1/2 dl vetemjöl
13 dl rågmjöl

Blanda fördegen till en jämn smet och låt den stå i rumsvärme över natten. Tillsätt sedan vattnet, ättika, sirap och resten av mjölet. Knåda och låt stå och jäsa under en bakduk tills degen stigit till det dubbla. Gräddas i 225 grader.

Receptet översatt till svenska ur boken"Respetien aarteet sukupolvelta toiselle" (Receptskatter från en generation till en annan) av Verna Kaunisto-Feodorow. Gummerus förlag 2014. Författarens favoritbröd lär detta vara, ska bli intressant att smaka på när det är klart. Jag använder nu Valios Gefilus piimä 1% och ekologiskt rågmjöl.

En fin bok med många traditionsrätter.


Har också tidigare skrivit om rågbrödsbakning, hittas här.


Intressant fenomen på vår gård i dag då uppskattningsvis 300! gråsiskor höll till vid matningen. En stor flaxande svärm av småfågel. Mild vinter och flyttningen söderut uteblev för många småfåglar. Nu samlas de i stora skaror. Harar har vi också inpå husknuten. 2-3 st harar varenda kväll när man tittar ut genom köksfönstret. 


Trevligt veckoslut!



1 februari 2018

Mina smaker från Kapstaden och en kantarellpaj




Sitter och drömmer mig bort genom att bläddra i en bok. Louise Me'rus bok Mina smaker från Kapstaden. Utgiven 2016, Cozy publishing.
Finlandssvensk kock som delar med sig av recept inspirerade av både den sydafrikanska och nordiska matkulturen. Louise har bott i Sydafrika under flera år i ungdomen och studerade till kock i Kapstaden i mitten av 90-talet. Som fotograf har hon anlitat sin syster Isabella Palmgren och den sydafrikanska fotografen Nadine Greeff. Vacker bok! Mycket gott samlas inom dessa pärmar. Fick igen lite ideér som jag ska testa...

Hemma blev det kantarellpaj. Gick snabbt att göra eftersom jag gjorde bottnen klar igår (...  för att i det skedet upptäcka att alla ägg var slut och det planerade pajprojektet kom av sig). Idag via butik på hemvägen och ägg köptes. Kantareller och persilja ur frysen och lite rödlök och en god ost. Gräddmjölk på och ännu en lite rökt paprikakrydda. Gott! Och egentligen riktigt bra att laga pajdegen i förväg. Blev snabbmat idag på så vis. Ett bra vardagsknep att komma ihåg!







25 januari 2018

Matbluff, dofter och sinnen


I Sverige har årets (2017) matbluff röstats fram. Kronhjortskav från Nya Zeeland trots att förpackningen för tankarna till Lappland och kött från norden. Ja den "bluffen" genomskådade "moasmirakel" redan för flera år sedan😏. Förpackningen innehåller kött av bra kvalitet men förpackningen misslyckad och vilseledande då konsumenten tror sig köpa en relativt kortrest råvara men som visar sig komma från andra sidan jordklotet.

På jobbet underbara dofter. Vi åt varmrökt lax till potatismos och spenatsås, sen kokade jag ihop en chilisås till morgondagens grönsaksbiffar. Kokade också rödbetor som passerades och ska hamna i biffsmeten i morgon tillsammans med kikärter, palsternacka, lök, ströbröd eller havreflingor, ägg, och kryddor Dofterna av den rökta fisken, lite stickande vinägerdoften i chilisåsen, rödbetor som kokar och ännu brödet till mellanmålet i ugnen (havrebatonger) var bara såå goda. Man går omkring och myser när det doftar så gott. Kök ska dofta.

Väl hemma efter vandring i snöstorm väntade en kopp kaffe. Kaffedoft! Kanske bästa stunden på dagen då man jobbat och stått i så det känns i hela kroppen och sen bara kan slappna av en stund. Så tacksam att näsa o svalg fungerar igen som de ska efter jobbiga hösten. Flytten gjorde gott. Helt tydligt kom vi nu till ett friskare hus. En kock behöver sina sinnen.