21 februari 2018

Fyllda paprikor med ruccola



Ett gott mattips kommer här:

Fyllda paprikor med ruccola

1 hel stor ekologisk paprika* per person

Fyllning:
300 g köttfärs
150 g champinjoner eller annan svamp
en liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 tsk fintskuren chili
2-3 msk tomatpure
3-4 dl förkokt ris ( kanske en rest från dagen innan?)
svartpeppar, örter, lite salt

riven ost

ruccola några nävar samt liten skvätt sesamolja och vinäger.

Lägg ugnen på grillläget. Halvera paprikorna (det blir två halvor/pers). Lägg paprikorna i en form och grilla dem i ugnen medan löken, köttet och svampen steks. Blanda i det förkokta riset, tomatpure och kryddor. Ta ut paprikorna ur ugnen och fyll dem med massan och toppa med ost. Gratinera. Innan servering toppa med ruccola som fått lite stänk av sesamolja och vinäger. Riv ytterligare lite ost över.

(...och köttet kan naturligtvis bytas ut mot något vegetariskt alternativ, förkokta linser, bönor, "nyyhtökaura" (pulled oats) eller vad man vill. Likaså kan riset ersättas med korn, quinoa, spelt... eller vad man råkar ha till hands).


(* använder alltid ekologisk paprika då de konventionellt odlade påstås ha så höga spår av bekämpningsmedel i sig)



20 februari 2018

En semla i Stockholm och dags att plocka fram Römertopf



En semla i Stockholm fick inleda vårt sportlov/ vintersemester. 


Vid Strömmen som vanligt en hel drös med fåglar. 


Muminkaffe.
 De börjar finnas i många städer nu. 
Här på  Östralånggatan i Gamla Stan, Stockholm.


Men nu hemma igen, och matlagning kommer man inte ifrån. Mat i lergryta är praktiskt och gott. Stek yta på några kycklingbitar, lägg dem på en bädd av grönsaker, slå lite buljong över och låt det hela sköta sig själv i ugnen. Låt lergrytan först ligga i vatten minst 15  minuter, fyll den med innehåll och  lägg in den i kall ugn innan du sen slår på värmen.



Sporta, koppla av och ät gott mellan varven,
... och njut av fina vinterdagar!



11 februari 2018

Lakrits-hallon-talkonkvarg



Brukar i allmänhet inte gilla lakrits som smaksättning i desserter, mat eller te men ändrade uppfattning när en sylt från en lokal restaurang blandades i kvargen.  Lite lingon hade vi också med så det blev lite syrligare än enbart lakrits-hallonsmaken. Talkonmjöl (talkkuna på finska) är också himmelens gott att röra ner. Både kvarg och talkon är en bra proteinkälla... så inte helt fel som mellanmål nån gång ibland. Att blanda talkon med kvarg är förövrigt rätt vanligt i Estland, en dessert som där brukar kallas "Kama".



Receptet i stora drag:

Kvarg med talkon, lingon och lakrits-hallonsylt

1dl vispad grädde
2 dl kvarg
3-4 msk talkonmjöl
3-4 msk (sur) lingonsylt (den saknade nästan helt socker)
2 msk lakrits-hallonsylt
+ lite sylt att ännu toppa med



Sylten även god på rostat bröd till "fikat".


Läs mer om Talkonmjöl här!

 Emmermousse är en annan god kvargvariant.




(icke sponsrat inlägg)

9 februari 2018

Om plast och om pytt och om en Tesla i rymden



...här håller man på med att försöka leva mer minimalistiskt, drar ner på shoppandet, försöker minnas ta med sig tygkassen när man ska handla, sorterar  plast och lagar mat på rester från igår. Allt för att inte i överkant utnyttja naturresurser och för att jorden ska vara en dräglig plats att bo på även för kommande generationer.

Så skjuts det upp en Tesla i rymden,  länder lägger ner oändligt massa pengar på t.ex. vapenindustri och försöker överträffa varandra med ditt och datt. Dessutom vill en "typ klädd i Angry birdrött" (och tydligen även andra) satsa stort på ett svindyrt tunnelbygge mellan Helsingfors och Tallin. En tunnel dubbelt längre än den under engelska kanalen. Miljötänket, var blev det?

Tillbaka till Teslan. Är det där Teslaförsöket ändå början till nåt nytt? Problemavfall, kunde det inkapslas och likt Teslan skickas iväg till nån omloppsbana? Men om det går fel? Hm...

På tv i veckan, i programmet "Efter nio", ett intressant inslag om en kommande dokumentär. En film som handlar om en ursprungsbefolkning. Dokumentärfilmaren Alexandre Dereims var i studion och berättade om Jerewafolket (Googla "We are Humanity"). Människor som kunde förklara för oss att vi är inne på fel spår gällande mycket.

Nå, här på hemmaplan... plastförpackningen åkte i rätt kärl och potatisen från i går blev pytt. Alltid nåt för jorden och miljön. Eller bara en stark tro på att såna småsaker gör skillnad? Hur som helst en god pytt!

Potatis-fänkålspytt med Ruska
 (ca. 2-3 port.)

3-4 kokta potatisar/pers
1 medelstor röd lök
1-2 dl strimlad fänkål
1-2 msk kapris
svartpeppar
vildört-svampsalt 
ruska ost
(Hade en egen mix vildört-svampsalt: blandnig av torkad nässla, duntrav, svarttrumpetsvamp och flingsalt)

Fräs löken. Tillsätt potatisen och fänkålen. Stek och krydda. Toppa portionerna med snabbt uppstekt Ruskaost (Kolaton Ruska), får du inte tag på den smula då istället t.ex fetaost eller grynost över.


(Ps. Detta var ett icke sponsorerat inlägg trots några varumärken slank med...)


Trevligt veckoslut! 
Själv har jag en ledig fredag 👍
Vilket betyder...



utloggning och städdag.