20 april 2018

No comments... och en god varm smörgås


©MW-17 - en närgången trut i Tallinn


Jag har (försökt) sluta yttra mig om skolmat. Skolmat kan i bästa fall vara bra. I sämsta fall mindre bra... Metoderna hur man gör skolmat idag är varierande. I vår stad gick man in för ett jättekök som ska laga mat till 9000, kapaciteten i nybygget finns att laga mat för 19000. Eleverna i skolorna har fått komma med respons sen de började äta den "nya maten". En åsikt som jag läste i tidningen fäste jag mig vid. "Visst går den att äta, visst blir man mätt av den men det är ingen mat man blir glad av".

Hade jag fått bestämma hade varenda endaste skola och daghem haft sina egna kök. 

Än finns det kommuner i Finland där centralkökstankarna inte slagit igenom och jätteköken inte byggts. Hoppas de vågar gå mot strömmen!

Och ja... nej... inga kommentarer var det...så slutar med skolkökstankarna här.

Fortsätter att kocka i liten skala i mitt lilla kök för mitt lilla gäng, på mitt lilla vis, och får nästan dagligen höra om matglada barn. Så otroligt synd bara att vi inte är fler som jobbar så här, nära matgästerna.

I dag har jag en ledig dag. Först ett tips här i bloggen vad man kan göra med halvgammalt bröd och grönsaker sedan ska jag ut och vända trädgårdsland, snart kan odlingssäsongen börja. Håll stövlarna leriga!


Goda varma smörgåsar

Du behöver, halvgammalt bröd
en god matolja
några skivor ost
sparris
broccoli
paprika
timjan
basilika

Fräs sparrisarna och broccolin i smör och krydda med lite flingsalt och timjan. Rosta brödet i brödrosten (om de inte är alltför torra). Bred sen ut dem på en plåt och droppa lite olja över. Lägg på ugnen på grilläget Lägg en ostskiva på varje smörgås. På osten läggs sedan de förstekta grönsakerna (paprikan, här var en "gårdagsrest" så den hade redan rostats i ugnen). Grönsakerna behöver inte vara just dessa utan ta vad som finns till hands, eller kanske nån "matrest", från veckan som gick, finns kvar i kylskåpet. De kan bli goda varma matiga smörgåsar av kylskåpsfynd!

ca.6- 8 minuter i ugnen, och de allra godaste smörrebröden är klara.



"Fredagsmys" med kylskåpsrester kanske?
 - en smörgås att bli glad  av!




Trevligt veckoslut!


15 april 2018

Vildmat - duntravens blommor...






...går bra att torka. Håller färgen bra (blir bara lite mer lila som torr). De här plockade och torkade för ungefär tio månader sen, så här fina på potatisen idag. Strax innan de nya skotten dyker upp gäller det att använda slut på lagret av torkade vildväxter. Så kan man igen börja samla på nya.

De här blommorna gör sig fint i en oljebaserad potatissallad med "vildörtssmak" eller som nedan en varm variant där jag blandade potatis med salladslök, dill, duntrav och flingsalt. Gott till sparris och lax. Duntrav (mjölkört, rallarros) kan när den väl börjar titta upp nu på våren användas som sparris den med, t.ex i en god risotto. Se mitt förslag på "Rentun ruusu risotto".



Lax med vildväxter. Duntrav med potatisen
och syrliga rabarbergranskott, som jag skrev om i ett inlägg nyligen, på laxen.
Så  plocka, torka och spar eller ät dem färska, då dessa nästa gång blommar.



Obs! Ät inga vildväxter som du ej är säker på. Men mjölkörten är lätt att artbestämma.





14 april 2018

Trädgårdsplan 2018 - anteckningar inför odlingssäsongen


Lite "trädgårdsdagboksanteckningar" här i bloggen får det igen bli, så kan jag i höst kolla upp hur det gick. Likt förr om åren blir det odlingar både i stan och vid torpet, små odlingar för "husbehov" Är långt ifrån proffs beträffande trädgårdsodling så det blir vad det blir, men rätt mycket brukar det ändå hamna på tallriken av det egenodlade.

Hur jag tänkt mig i år:




Potatis - Har inte valt sort än men börjar bli på tiden, ska köpa lite sättpotatis nu i dagarna. Några groddade Annabelle potatisar lade jag redan för nån vecka sen i en säck med jord i källaren. Där har små skaft redan börjat titta fram. En sats egen nypotatis till midsommar i år?

(Kommentar i efterhand; nu har jag köpt sättpotatis, det blev tidiga "klassiska" Timo i år , sen blir det då en liten sats Annabelle (som redan växer) och så köpte jag en liten påse med blåa delikatesspotatisen Violet Queen, alltid intressant att pröva någon ny sort! Violet Queen lär hålla färgen fint även vid kokning, en fast potatissort som passar t.ex i potatissallad )


Zucchini - brukar köpa några fina plantor från en torghandlare, ibland hämtar också svärmor nån  planta som jag gräver ner i näringrik kompostjord. De vill ha mycket sol och vatten men sköter sig i princip själv och ger stora skördar. De som odlas i stan blir säkert planterade i en hög låda så trädgårdssnäckorna är lättare att hindra. På landet har vi inte snäckproblemet.

Paprikor och chili - ett rätt nyvaknat intresse. Har drivit upp från frön olika sorter och de är redan bra på gång. De står nu i akvariet (som får vara växthus) på verandan och lapar sol.  Får börja som småplantor i stan och tas  med till landet senare.

Sallad, mixade salladsrader blir det vid torpet. I stan äter trädgårdsnäckorna upp det mesta som växer ovan jord så fort man vänder ryggen till. Men nåja, en salladsrad  måste det ända bli även här.

Lite lök, nån rad rädisa och förstås rovor!  Morötter och olika örter ska också hitta sina platser. Nån enstaka tomatplanta blir det också. Annat? Får se. Funderade om majs skulle trivas i torpträdgården, Där är soligt och varmt för det mesta. Har aldrig ens försökt. Köper isåfall plantor av den där torgförsäljaren, om han har.



Annars är det bärbuskarna som borde få uppmärksamhet i år. De "rishögarna' borde rensas och klippas rejält. Kanske för sent att tänka på det nu? Man kan visst höstklippa dem också har jag förstått. Vi har svarta vinbär, röda vinbär, björnbär, krusbär och havtorn. Och en liten trädgårdsblåbärsbuske som tyvärr hararna lyckades komma åt. Nå, den tar sig kanske ännu. De nya havtornen ska bli intressanta att följa med. Planterade i höstas vid torpet av skott och kvistar som fått rötter. Både hon- och hansticklingar. Så får se om de tar sig. Det dröjer säkert några år innan de ger bär där men innan dess har vi buskarna i stan.

Inte att förglömma vår vilda ätbara grönska, nässlor, kirskål, granskott o.s.v men de sköter sig själva.

Äppelträden är i varierande skick. Några gamlingar som sett sina bästa dagar men också några något yngre både i stan och på landet. Senaste höst var äppelskörden dålig men blir förhoppningsvis bättre i år.

Förutom våra egna odlingar blir det ocskå  nåt smått och gott odlat på jobbet. Främst örter och lite potatis, mest i "måltidspedagogiskt" syfte och visst är det en extra fin känsla att gå ut, kanske med några barn i släptåg, och klippa egen gräslök till lunchsoppan. I år är vi igen på nytt ställe så blir intressant att se den gården i sommarskrud.




Idag blir det en trädgårdsdag.

Trevligt veckoslut!

 Odlar du?






8 april 2018

Boken Villiyrtit - hyvinvointia kotikulmilta och vildmat på en söndag


En bok att hämta vilda ideér ifrån.

Bokens titel: Villiyrtit -hyvinvointia kotikulmilta (Vildörter - välbefinnande från hemknutarna)
Författare och bilder: Helsinki Wildfoods/ Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari, Nick Victorzon
WSOY 2017


Inventerar skåp och frys och hittar diverse som "hamstern i mig" samlat på sig under senaste säsong.
Torkad svamp, torkade nässlor, rabarber och t.om en liten ask där jag visst kokat ihop och kombinerat rabarber med granskott och fryst in. Ett burk med rostad havre, salt, mjölkört och nässla hittas också. Skatter med andra ord när man precis funderat på vad vi ska äta. Dagens tema blir visst vildmat. Plockar även fram en av böckerna maken har hämtat hem. En fin (finsk) vildörtsbok från Helsinki Wildfoods, kanske lite inspiration kan hämtas från den.



Vad det sen blev av mina frys- och skåpfynd:
En paj till lunch med nässla nedsmulad i degen, svampen som fyllning med bla. lite fetaost, cheddarost och paprika. Sen blev det också en rabarbersoppa, eller snarare en god saft eftersom potatismjölet hade tagit slut.

Den lilla asken med "granskottsrabarbern" åts bara som så, bredvid pajen. Jättegott! Granskott och rabarber är en ovanlig men bra kombination! Skulle passa bra med vaniljglass också.


Gott på en söndag!

Vildörtsboken visade sig också innehålla många bra ideér och recept, kommer säkert testa något. Björkbladssorbet t.ex låter gott!