20 maj 2018

Adventures in Veggieland och tips på två bra bloggar





Adventures in Veggieland
Författare:Melanie Potock
Förlag:The Experiment
Utgivningsår: 2018
Språk:engelska

Köpt en bok!
Läste om den i Sallys blogg  "Real mom nutrition" och blev nyfiken. Ja, den hittades i nätbokhandeln så det blev en beställning.

Det visade sig vara en fin bok, rena rama "Sapere boken" trots att den är amerikansk och Saperemetoden inte nämns. Fick många ideér när jag nu bläddrat igenom den. En bok jag kommer ha nytta av! Nu är det ett tag sedan jag senast drog mellanmålsklubbar (för barn i 10 års åldern) men på mitt ordinarie jobb på daghemmet (barn i åldern 3-6) hinner jag ibland engagera mig och vi ska försöka få in lite mer regelbunden måltidspedagogik från och med nästa höst.

Boken är på engelska. Den presenterar 20 grönsaker och till varje grönsak finns ideér vad man kan göra med just dem. "A 3-step plan that starts with fun and ends with yum!". Skojiga ideér! Exempel på "matkonst", rödbets tatueringar,  spel, roliga matdjur,  goda dippsåser, smörgåsar o.s.v
Rekommenderar den varmt till alla som jobbar med barn, mat och måltid!

Här en länk till Melanie Potocks blogg

Har du funderat på att dra matklubb för barn? Här har jag skrivit lite om hur man kan komma igång.






18 maj 2018

Måltidspedagogik är "win-win" -sysslar ni med måltidspedagogik?


Med hjälp av måltidspedagogik får man barnen 
att gilla annat än bara "blommig falukorv"!

Började en morgon på jobbet utomhus innan jag bytte om till innejobb och kökskläder. Vi träffades ute i trädgården, pedagog, barn och jag för nu hade vi planerat tid för trädgårdssysslor. Närmare bestämt potatis och lökplantering. Ja lite örter och sommarblommor också.


Att odla med barn är ett sätt att syssla med "måltidspedagogik".  Barnen får en uppfattning om matens förlopp från jord till bord. I höst när vi skördar drar vi oss till minnes hur vi planterade. Av en potatis blir det många! Resultatet med "matmedvetna barn" ger så mycket tillbaka, det är en bra väg till sunda matvanor och nyfikenhet på mat. Ett matnyfiket barn vågar smaka och som kock vill man naturligtvis att maten man med möda kockar faktiskt äts. De vinner, jag vinner...win-win. 


Men måltidspedagog då - hur blir man det? Själv har har jag bara läst på av purt intresse på egen hand. Gått på olika kortkurser och seminarier och funderat ut hur det i praktiken ska fungera bäst just hos oss. ... det är kock jag är och ser förstås gärna att sammarbetet mellan pedagogerna och köket fungerar smidigt. Både kökspersonal och pedagoger borde under utbildningarna läsa vissa block gemensamt enligt mig. Dels för att kök och daghem ska fungera bra ihop, alla ska ha samma målinriktning och vilja att tillsammans skapa bra rutiner och stämning kring måltiden och  hela måltidsmiljön. Smakskola är dessutom roligt! Det är så mycket inom småbarnspedagogiken som bygger på de dagliga rutinerna, rutiner där maten har en väsentlig roll. Regelbundenheten, de återkommande måltidsrutinerna. Frukost, lunch, mellanmål...frukost, lunch, mellanmål...fem dagar i veckan. Tillsammans kan vi skapa nåt bra kring det!

Vet ändå att långt ifrån alla daghemskockar*/kökspersonal har tid eller ens möjlighet att engagera sig med barn, mat och måltid på det vis som jag gör. Men har haft möjlighet att påverka och har kunnat komma med förslag och ideer då det gäller  just mat och måltid, och är så glad för det! Tycker att jobbet också får mervärde om jag kan få bidra med måltidssysslor för barnen. I praktiken blir det ändå bara nån liten stund nu och då det hittas tid men lite måltidspedagogik är bättre än ingen alls.
Måltidspedagogik behöver inte heller ligga  på kökets lott, alla på daghemmet kan jobba  med "matprat" och   involvera smakskola , baka och odla med barnen och annat. Alla barn behöver inte heller samtidigt syssla med samma sak. Låt barnen turvist delta i måltidssysslor.

(* skriver daghemskock, i Sverige kallar ni er förskolekockar, men här i "österlandet" är det daghem som gäller

Har du gått kurser, utbildat dig just inom området barn, mat och måltid? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan vilka vägar du i såfall gått. Har ni möjlighet med att samarbeta med köket? Har ni inspirerad kökspersonal? Vad kan man göra åt saken om så inte är fallet? Finns det lösningar hur ni kunde få bra måltidspedagogik inbäddat i den dagliga verksamheten?  Eller, du som läser, kanske du jobbar i kök? Tycker ni det borde finnas en huvudansvarig för just måltidssysslor eller är det något alla ställer upp med? Kan barnens föräldrar tänka sig att engagera sig i t.ex trädgårdssysslor och med "talkoanda" starta upp en fungerande odling med t.ex odlingslådor för örter och sallad. Kräver förstås lite extra jobb om daghemmet är stängt under semestertid. Men kanske frivilliga kan sköta bevattning turvist? 

Överlag kan du påverka i ditt jobb? Sjäv tycker jag det är en förutsättning om man ska trivas i jobbet vad man än sysslar med. 
  
Brrrm, brrrrm... 

Lista på veckans måltidssysslor
- hemliga påsen, vi undersökte mango ( som senare i veckan fanns i både, sallad, fruktsallad och joghurt)
-fruktsallad, förskoleuppgift, ett barn var med och lagade
-odlingarna påbörjades. Potatis och annat petades ner i jorden. 
-Traktorboken, studerades ivrigt av de yngsta

Ps. På finlandssvenska Marthaförbundets webbsidor hittas mycket bra material, tips och ideér under projektet "Tack för maten", titta in där!! Även Folkhälsan jobbar mycket kring barn, mat och måltid under projektet Gimme5. 



Trevligt veckoslut! Råkar själv ha en ledig dag
...men här sitter jag och skriver om ...😏 jobb!


9 maj 2018

Återhämtningsmat: One pot pasta




Aptiten är det lite si och så med när man är sjuk. Men när febern gått ner och gårdagens matintag mest bestod av smörgåsar och varma drycker så känns det nu som aptiten väckts till liv igen. Hunger!

Så kom Frk Kraesens blogginlägg som på beställning. One-pot-pasta. Dessutom ungefär de ingredienserna vi hade hemma. Så bra!

Min version av One pot pasta

(2 pers)

6 tagliatelle nystan
6 sparrisar
6 små broccolibuketter
En halv lime
2 dl grädde
4 dl bujong
svartpeppar
chili
vitlök
parmesan
örtsalt



Ta fram en gryta, koka upp tagliatellen i grädd-bujongen.


Lägg till broccolin och sparris skuren i bitar efter en stund.
Smaksätt med chili, vitlök, lime och peppar.
Koka sakta och rör om så det ej brinner i bottnen. 


Krämigt god! Bäst om tagliatellen är lite "al dente" och sparrisen och broccolin har kvar lite tuggmotsånd. Så koka inte för länge. Riv parmesan över. Ät njut och känn dig mätt och lycklig.
Inte ens så mycket disk efteråt då allt läggs i samma gryta.

(Bacon, skinka, rökt fisk, räkor eller nötter...
kan man toppa med om man så vill, men riktigt tillräckligt god och mättande också bara så här.


(Tallriken ett loppisfynd: Arabias "Pekka" från 1930 talet)

8 maj 2018

Varm havtornsdryck och helt ur spel


Havtorns- och blåbärs"russin"


Här har jag intagit havtorn så gott som varje morgon hela vinterhalvåret. Börjat mornarna med gröt eller en skål joghurt naturell, nån rejäl nypa bär (havtorn eller ibland blåbär eller lingon) och mysli. Så kommer det en vecka då frysbären från de egna buskarna plötsligt tagit slut och vi inte köpt nya... vet inte om det är bären  som påverkat hälsan och gett en frisk vinter men nu så..."KABANG"... orkar knappt resa mig ur sängen.

Feber, muskelvärk och trötthet.  Orkar inte läsa, knappt tänka, inte röra mig ur fläcken. Bara blogga pyttelitegrann. Ovant tillstånd att vara helt ur spel. Nå... värre saker kan hända.

Ute skiner solen, sommarkänsla trots det bara är maj och fåglarna sjunger intensivt.
Torkade "havtornsrussin" och torkade havtornsblad hittades ändå i skåpet! Det får bli en dryck av dem.

Havtornsdricka

kokt vatten
1 tsk torkade havtorn
en nypa torkade havtornsblad
en nypa torkad temynta
en sked honung

Fyll en tesil med torkade bär och blad. Låt dra i kokhett vatten några minuter
En sked honung tillsätts. Rör om låt dra en stund.


Nu efter drycken ska jag sova en stund igen,
... för tredje gången idag.

😴