17 juli 2023

Juli - i skog och mark

 


Senaste år blev det ovanligt lite svamp på grund av torka. Vinterns svamprisotton och andra svamprätter gjordes i huvudsak på köpt odlad svamp i vårt hushåll och överlag har vi ätit svamp mer sällan. Men under gårdagens skogsrunda och en kraftigt regnskur senare började hoppet tändas om att hitta lite mer svamp i år. 

Blåbären mognar och flera mornar i rad har kärlen fyllts med dem. En fin morgonrutin att bege sig ut i skogen efter frukost nån timme. 

Hallonen, de är bara små gröna kart ännu, så just nu är det blåbär som gäller. I skogen håller några vitsvanshjortar till och vi skrämmer turvist upp varandra. Älg har jag inte sett i år här i närskogen, ormar destomer bland de stenrösen som kom fram då skogen höggs för flera år sen och mossor torkade bort.

Kalhygget är inte direkt nåt kalhygge mer då vegetationen igen tagit fart. Men stenrösen, hallonsnår och träd i ögonhöjd är långt från den gamla vackra moskogen som en gång var. Som tur finns det ändå "riktig" skog om man drar sig lite längre bort.

Stövlar på fötter, kärl för blåbär och korg för svamp... Snart iväg igen. Ha en fin dag!

6 juli 2023

Persiljepesto med cashewnötter och pumpafrön


Sommarmat - gårdagens middag.

Ett tag sen vi var och handlade så man tar vad man ännu hittar ur kyl och förråd och något ur trädgårdsland. Det fick bli spagetti med pesto och champinjoner på burk med skivad zuccini. En god "pasta med pesto" är bra "hålla hungern borta mat". 

Persiljepesto (2 pers):

En stor näve blandade nötter och frön

(cashewnötter och  pumpafrön denna gång).

1 dl finhackad persilja

1/2 dl finriven parmesanost

salt, peppar, citronsaft

god olivolja ca 1 dl

Kör slät i mixer, avsmaka. Behövs mer sälta eller kanske citron?

Under tiden kokas spagettin. Champinjonerna och zuccinin steks upp och kryddas med vitlök, chiliflakes och en msk sojasås.


Efter senaste ihållande regn finns hopp om kantareller snart. Men fram till dess får champinjonerna duga. Blåbären mognar nu också dag för dag. 



5 juli 2023

Grönt till fisken - enkel sommarmat

 


Krispiga grönsaker till fisken. Denna gång hittas receptet på instagram @moasmirakel

God snabblagad sommarmat 🥦💚

27 juni 2023

Om mujkor & mos och förändrade tider


Mujkor (Coregonus albula), eller siklöja som fisken heter på svenska är riktigt gott ibland. Friterade och serverade med en god hemlagad potatismos. Det fick det bli ikväll som omväxling till sallader, plättar, pastor och grillat som det lätt blir nu i sommartider. Men potatismos när det finns nypotatis? Ja varför inte, om det ännu finns "gammal" potatis lämplig för mos är det lika bra att använda bort den och speciellt till mujkor är mos så gott!

I dagens tidning kunde man läsa om en fiskare som gett upp sitt yrke. Han menar att det är slut på laxen i våra vatten. Gösen minskade radikalt redan på 1990-talet. Fiskaren i artikeln menar att det är invasionen skarv och ökningen av säl samt förhöjda vattentemperaturer som är orsaken till förändringen. Blåstång ser man däremot mer av vilket tyder på renare vatten än tidigare som ett led av att avfallsvatten (speciellt från Sankt Peterburg) inte längre dumpas direkt i havet. Miljön förändras och med den förändras även artbestånden. Nya arter tränger ut de tidigare. Att vara fiskare är numera olönsamt.

Priset på fisk har också skjutit rejält i höjden under det här året. Man tycker nästan man köper "lyxmat" numera om man vill ha färsk fisk på bordet. Om man inte fiskar själv vill säga. Det blir att ta fram metspöna i sommar! Med god tur nappar ändå några abborrar.