13 april 2011

Vardagshjältar

Hann slå två flugor i en smäll igår då jag slutade jobbet lite tidigare än vanligt. Åkte till huvudstan för att se en fin utställning på Ateneum "Vardagshjältar". Naturalismen i bildkonsten, fotografiet och filmen 1875-1918. Gick även en runda på den permanenta utställningen där bl.a flera av Ville Vallgrens mindre statyer finns.
Sedan en tur till Hagelstams antikvariat där jag kunnat stanna hela resten av kvällen...men jag hade ju bestämt träff med en bloggkompis=). "Majmamma" och jag gick tillsammans till G18 för att lyssna på två moderna vardagshjältar Mariella Paroma och Pia Stoltzenberg. Läs mer om dem här! Ja det handlade om matpolitik och om skolmat och var så intressant så! På tillställningen bjöds vi på mat, nordiska smaker. Spelt-svamprisotto, råriven rödbeta i blåbärs vinägrett m.m. tillrett av Kenneth Oker-blom.

Tillägger ännu en länk som berättar mer om tillställningen på G18: Majmammas blogg

10 april 2011

Blåbärsdessert

En god efterrätt kröner en god måltid har jag alltid tyckt. Därför lagas det ganska ofta efterrätter hemma hos oss. Att baka söta bakverk och bakelser har jag ändå inte riktigt fallenhet för (brödbak är roligare) Men jag beundrar dem som kan. Konfektyr- och konditoriproffs är ofta rena rama konstnärerna. Brukar ibland kika in i Daniel Roos blogg där han visar upp sina underverk. Nästan så man häpnar. Önskar man kunde smaka på dem, men redan som ögonfröjd är de underbara!

Här en blåbärsdessert vi åt nyligen, lättlagad men ändå lite lyxig smak: 

(4 port.)
3 dl blåbär
3 dl matlagningsyoghurt
2 tsk socker
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 msk kallt kaffe
1-2 msk cointreau 
(kaffet och countreau lämnas bort i barnportioner)

Bottna glasen med blåbär.
Blanda yougurt med övriga ingredienser.
Klicka yoghurten över blåbären i glasen. 
Låt stå kallt innan servering.
(ett litet krispigt kex eller något hade ännu passat bra till...) 

Trerätters


Chevre-tomat crostini på salladsbädd

Skogssvampsrisotto

Halvfrusna lingon med  tjinuski

...åt vi häromkvällen.
Funderar om man ska skriva tjinuski eller kinuski? Tycker man ser båda varianterna i (svenskspråkiga)recept. Antar att kinuski är typiskt för Finland. För det heter ju också kinuski på finska. Det här var egentligen resultat av kylskåps/frysrensning. Crostini blev det för att vi hade halvgamla brödkanter. Svamp och lingon från frysen, självplockade, d.v.s = gratismat. Man kan äta gott billigt och alla gånger behövs faktiskt inte biffen eller fisken! 

9 april 2011

Huvud, hjärta, hand, hälsa


4H
HUVUD för kunskap
HJÄRTA för medkänsla
HAND för färdighet
HÄLSA för ett sunt levnadssätt


Att föra fram måltidsfostran och matglädje till barn i en värld där mycket idag bygger på effektivitet och prestationer har blivit en hjärtesak för mig. Beslöt mig senaste höst  att ta och göra något mer konkret för att  lyfta fram matglädjen. Försökte hitta någon organisation eller andra eldstjälar här på orten som ville jobba med samma saker. Nu ser det ut att bli 4H som blir utgångspunkten.  Det första lilla "pilotprojektet" kör igång i höst i form av klubb(eftis)verksamhet. Då kommer tyngdpunkten ligga på goda, hälsosamma mellanmål men också inslag av smakskola (Sapere). 4H brukar också ha bakningsklubbar här på orten.


Några intressanta länkar: 
4H Matskolor  (Sverige)
4H Madskoler   (Danmark)
4H Matskola  (Norge)