11 september 2011

Nypon, svampar och Iris

Nypon!

Goda som torkade/rostade

Ljuvliga som nyskördade och kokta till puré!

Det här veckoslutet har det plockats en hel massa svamp. Lite nypon plockades också. Att jag inte tänkt på det förut! Att man kan plocka sina egna nypon till kräm. Ett petigt jobb att pilla ut fröna men oj så god nyponpure det blev till glassen! Kokade nypon mjuka (1 1/2 dl nypon + 2 dl vatten, mixade och sötade med några msk socker).  Några dl nypon hamnade i ugnen efter årets första trattkantarellpaj. De nyponen torkades/rostades där på eftervärmen. Måste plocka mer! De kan man ha i muslin, blanda med mjölet i bröd, i bakverk, som smaksättning i parfaiter...gillar nypon! Har skrivit om nypon tidigare, hittas här!
Och ett recept på min "specialare" nypon chokladkakan + rosmarin, hittas här.

Övrigt: Såg den fina filmen Iris på bio. En Finlandsvensk familjefilm av Ulrika Bengts. Inspelad på fagra Åland. 1800-tal, fina skådespelare både barn och vuxna. En njutning för ögat.


Kommentar i efterhand: Ifall man inte vill sitta och pilla ut nyponfrö för hand gör man det betydligt enklare för sig om man gör så här =)!

7 september 2011

Nordiska smaker - En nordisk meny

Här några ihopsamlade bilder på "nordiska mer eller mindre innovativa rätter" som jag lagat under det senaste året. Jag har inte prövat dem som en menyhelhet, men gillar att fundera ut menyer och just de här tillsammans skulle bli väldigt nordiskt. När man planerar menyer borde man förstås också veta vad som bör drickas till respektive rätt. Det är ett område, trots några vinkurser, som jag inte är så vidare insatt i. Här kommer bara förslag på maträtterna alltså:

Mat, serier och annats specialkomponerade nordiska meny:

Förrätt: Konjaksgravad mört på surskorpa (Ja vi ska äta mer vitfisk!)

Varmrätt: Biff Finlandia (som med fördel skulle lagas på  älgkött  (på bilden lammfärs) kryddat med  te.x ramslök. Till biffen/ /biffarna skulle serveras rödbets-rova med en nässelpesto, den på bilden har dock mandelfyllning. men nässlor skulle vara mer nordiskt. Varmrätten kan även bytas ut mot klassiska Wallenbergare.


Eftterrätt: Brödost  på getmjölk med en granskottsirap och blåbär... eller skulle chokladkakan med nypon och rosmarin kanske avsluta det hela?


Så här skulle de se ut. Favoriterna i repris....




Konjaksgravad mört
som förrätt

Biff Finlandia skulle
serveras tillsammans med...

rödbetsrovan

Och så osten med
goda granskottsirapen...
alternativt...

 

chokladkaka med nypon
och rosmarin


Och recept hittas i bloggen...nånstans här och där om man söker lite;)

6 september 2011

Måndag

...och en hel vecka framför. Med föra till skola, jobba, möten, handla mat, laga mat, städa hos kaninerna, hjälpa  med läxor, diska, tvätta, stryka, blogga;), stupa i säng... måndagar är ibland lite ångestframkallande när man vet hur mycket som ligger framför tills man äntligen är ledig för någon dag igen. Den här måndagen blev ändå ganska fin! Sonen, den yngsta kom till mitt jobb vid arbetsdagens slut. Sen gick vi på vernissage! En vän, serietecknare, som visade upp sina fina bilder. Efter det tog vi för ovanlighetens skull bussen hem, vi brukar gå. Vi bestämde oss för att kocka tillsammans. Köttbullar...och jordgubbstårta! Ja varför skulle man inte kunna äta jordgubbstårta en vanlig måndag? Måste nån fylla år för att man ska göra det? Nej! Vi kände för en tårta och då fick det bli det. Innan dess några spadtag i potatislandet. Ännu finns det lite knölar där. Vi var på tumanhand hela långa kvällen. Maken på jobb och ynglingen hos kompis. Kokade potatis, rullade köttbullar, bakade tårta, åt och njöt. Och storebror dök såsmåningom upp. Inte ens läxor blev gjorda den här kvällen...ty...skolväskan hade åkt till huvudstaden i misstag då  pappa kört pojke till mammas jobb och pojke glömt väska i bilen. Men i morgon tidig väcknig för då ska läxor lagas i ottan...go natt.

4 september 2011

Klara soppteater och Helge Skoogs goda fisksoppa, del 1



Har städat på vinden, inte på torpvinden, utan här hemma. Mitt i allt när jag städade föll ett recept ut ur en pärm. Helge Skoogs fisksoppa!! Och minnena kring denna soppa ploppade fram de med. Plötsligt är jag tillbaka i ett kök i Sverige på åttiotalets slut. Kanske det var -88 eller 89. Jag hade fått jobb som "köksnisse", "köksmästarens högra hand". Ett av mina första riktiga jobb och det gick ut på att hjälpa köksmästaren med det mesta och mellan varven diska kastruller (ett alldeles utmärkt sätt för en nybörjare att känna efter om man trivs med restauranglivet.) Jag tror det var just i det köket jag första gången jag stötte på riktiga kockar med äkta yrkesstolthet. Det finns nämligen kockar av alla de slag. De som blir det av passion och de som blir det av ... tja, kanske av att det är relativt lätt att komma in på banan.
Den här passionerade kocken-köksmästaren kom en morgon in i köket viftande med ett papper. -"Vet ni vad jag har här! jo receptet på HELGE SKOOGS FISKSOPPA!" Sa han med ett tonfall så man förstod att detta var något extra. Han hade dagen innan varit på Klara Soppteater och sett skådespelaren Helge Skoog (kanske mera känd som Ture Sventon) uppträda. På soppteater bjuds man på soppa och denna dag hade det varit Helges specialitet.

Vi lagade därefter ofta Helges soppa på restaurangen, ska återkomma med receptet här i bloggen lite senare. Ska laga den nån dag och hoppas den smakar lika gott nu som då!

Klara Soppteater existerar än, men just nu är det korv som gäller...blommig.

Ps. Soppteater för barn (som "Blommig falukorv") är för övrigt ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje. Låt barnen titta, dofta, smaka... -Sapere!... och barnen äter.