28 januari 2012

Matveckan som gick...

Litet plock ur matveckan som gått:

-Middag hemma en kväll: Rostbiff av ren tillsammans med kålrotslåda smaksatt med ingefära. God kombination!! Hittade en kålrotslåda ännu i frysen, hade lagat rätt mycket till jul. Så gott att man borde göra det oftare, inte bara till jul. Recept hittas här!

-En annan kväll åt vi korvsoppa, lade även brysselkål i soppan, god kombination med korven och kålen!

-På jobbet uppmärksammades löken, då det var "lökveckan".

-Tjuvstartade med Runebergstårtorna. Bakade "Runebergstårt-inspirerade muffins" med 12 stycken 10-11- åringar i klubben jag drar. Vi hade bärtema denna gång men hann också med lite "krydd-Sapere". På tal om Runebergstårtor, i år SKA barnen i skolorna bjudas på tårta här i stan, efter några års paus, har man bestämt. Fint=)!


-Fick nya delar till hushållsassistenten jag har på jobbet. Riv- och skivdelar. Har likadan assistent hemma som på jobbet och funderar nu om jag borde ta och beställa detsamma till min egen då jag bara har degkrok och visp. Tjänade någon tia på att beställa från Estland. Den är lite "i minsta laget" som jobbmaskin, men den får duga.

-Har varit tidigt ute med fröbeställningen i år... grönkål, rova, mitzuna m.m kom med posten. Och sparris! Får se om jag lyckas med den...Någon som odlat sparris? Något man borde veta? Är den lättodlad eller svår?

Härligt vinterväder idag! ...men tyvärr lite feber&snuva här i familjen.... 

26 januari 2012

Sapere/smakskola/sensorik...


I Sverige kallar man smakträning med alla sinnen: Sapere, i Finland används benämningen Makukoulu/Smakskola (och ibland Sapere), i Norge sysslar man med Sensorik. Det är ändå samma sak är frågan om.  Jag har valt att tala om Sapere eller Sapere -matglädje för det är ju så att Sapere leder till matglädje och matglädje är just precis det jag vill hålla på med.  Har den stora fördelen med att till vardags få jobba som kock i ett litet kök med unga matgäster. En ypperlig plats att få sprida matglädje. Men helt ensam går det inte, det är av jättestor vikt att övrig personal på ett positivt sätt är involverad i måltiden. Så jag är väldigt tacksam att de övriga, mina arbetskamrater, lyckas skapa finfina måltidstunder. "Det är något magiskt över våra matstunder" sa en anställd en gång. Ibland tänker jag tillbaka på tiden på andra dagis/skolor jag tidigare jobbat på. Några, men mycket få av dem, har kunnat skapa just denna magi kring måltiden. Matron och lugnet...harmonin, matglädjen.

Jo jag vet, vi har den stora fördelen med att vara privata och kunna göra så som känns rätt. Med eget kök och allt, men är det möjligt att även barn i de stora daghemmen kunde "komma närmare maten"?  Kanske de som planerar utbildningar alltmer kunde ta fasta på ett tätare sammarbete mellan köken och den dagliga verksamheten. Kanske de som utbildar sig till kockar/storkökspersonal kunde läsa något block pedagogik och ibland komma ut på fältet och "matprata" med barnen, medan de som utbildar sig till pedagoger kunde läsa lite (mer än nu) om måltidskunskap, måltidsfostran... lära sig mer om Sapere... framförallt tycker jag att det borde sammarbetas mer mellan personal i kök och daghemspersonal/lärare.

Temaveckor, månadens grönsak, skördefester, pyssel kring mat, baka tillsammans, matsagor, matsånger, matprat, odlingar... kocken/köket kan involveras och fixa fram smakprover, kryddor, prata mat i en positiv anda...det skulle garanterat finnas underlag för åminstone en eller ett par timmar måltidsfostran i veckan på veckoschemat både på daghem och i skolor.

Det är ganska katastrofalt vad som hänt de senaste 10-15 åren då köken alltmer blivit fjärmade från barnen. Mat tas allt oftare utifrån, från något kök långt borta, barnen vet inte ens namnet på kocken. Har ännu mindre sett henne/honom. Tragiskt! Och maten blir så identitetslös! En kock borde aldrig finnas på längre avstånd än att matgästen kan gå och tacka/eller (om anledning finns klaga;) på maten genast efter måltiden tycker jag. 
 

Läs även mer om Sapere i länklistan till höger i denna blogg.

"-Hej du! Vet du jag tycker SÅÅÅ mycket om dig!". Hur många möts av de orden när de kommer till sitt jobb på morgonen? Det var jag som möttes av de orden häromdagen=)! Av en fyraåring. Vi kockar behövs BLAND barnen inte i ett kök någonstans i periferin...  

Temaveckor 2012 /Lökveckan



Liten lökutställning på dagis:
Gul lök, röd lök, purjolök,vitlök
och ramslök. Ärtsoppan kryddades
med ramslök i veckan och i morgon
kommer purjon möta trattkantareller.

Kotimaiset kasviksets lista över temaveckor 2012
Lökveckan (v.4) pågår som bäst.
v.7 Potatis
v.10 Svamp
v.12 Örter
v.15 Gurka
v.20 Tomater
v.25 Nypotatis
v.27. Jordgubbar
v.30 Paprika
v.32 Trädgårdsbär
v.33-34 Skördeveckor
v.37 Äppel
v.41 Brysselkål
v.43 Sallader
v.48 Julrotsaker

Bra att ta fasta på när man planerar året...




22 januari 2012

Valsöndag och Abborrburgare

Ja idag går vi då till val i Finland, då nästa president ska väljas. Efter att ha röstat kan man t.ex äta en hamburgare med nordisk smak...



Ingredienser:
Rökta abborrar
Kokta ägg
Rödlök
Tomat
Röd ängssyra
Hemlagad majonnäs
Rågbröd

Majonnäs:
1 äggula
2 msk vittvinsvinäger
1 tsk senap
vitpeppar, en nypa
salt, en nypa
Matolja med mild, naturell smak ca. 2 1/2-3 dl

Plocka fram alla ingredienser till majonnäsen och låt dem få rumstemperatur. Vispa äggulan tillsammans med allt utom oljan. Häll sedan oljan i en tunn stråle, lite i taget under ständig vispning.