25 januari 2025

Vad ska vi äta? En grönare vardag.


Vegetariskt har länge dominerat i vårt  hushåll. Kött, ja ibland men rätt sällan, och fisk regelbundet. De vegetariska dagarna är betydligt fler. Det finns så mycket gott! Listar några favoriter. Några rätter har hängt med hur länge som helst, några är nykomlingar. Här en lång lista (alla lika goda trots numreringen).

1. Risotto med svamp, vårlök, vitlök, vitt vin och grädde. Parmesan och svartpeppar, timjan. Svampen får gärna vara Karl-johansvamp men kan förstås bytas ut med annan. T.om burkchampinjoner ger en god "vardagsrisotto". 

2. Pastatagliatelle med en avokadoröra och toppas med krossade rostade valnötter. I avokadoröran  bör det åtminstone finnas chili, lime, vitlök  (eller torkad gräslök, som alltid är bra att ha hemma), salt, peppar, riven parmesan och lite olivolja

3. Tomatsoppa med krutonger. Ibland kan man köpa övermogna tomater riktigt billigt. Koka, mixa, krydda, toppa med en klick smetana, krutonger och persilja... så gott! Eller gör en shakshuka med ägg i god tomatgryta där man kan ha ett gott bröd vid sidan om och doppa i grytan.

4. Paella "vegevariant". Gör en klassisk paella men helt vegetarisk. Kombinationen gröna ärter, champinjoner, paprika, svarta oliver ev andra grönsaker. Kom ihåg saffran och citron och använd rätt sorts ris så blir den perfekt. Toppa med  persilja. Lite matlagningsvin för rätt syrlighet.

5. Esquites, mexikansk majssallad. Mättande fräsch sallad med majs, avokado, fetaost, rädisor, paprika, sallad och en röra med créme fraiche,  majonnäs, chili, vitlök, peppar. Ett gott brytbröd till. 

6. Amazing chilli, enligt Jamie Oliver. Godaste böngrytan (batat, paprika, tomat, rödlök stora vita bönor spiskummin, rökt paprikakrydda, vitlök, salt, citronzest) med ris och tortilla samt salsa med finhackad rå batat, rödllk, tomat, paprika, citron, salt & peppar, joghurtsås med chili. 

7. Kållåda med "härkkis"(bondbönefärs). En nykomling hos oss. Härkkis som "köttsubstitut' fungerar ok i lådor även om jag varit lite skeptisk mot såna produkter. Men så här i en kållåda blir den helt ok. Rårörda lingon till.

8. Makaronilåda med ärtkross (som blötläggs innan) brukar bli gott. Men vanligare att vår "vardags vegemakaronilåda" innehåller svamp och broccoli, purjo, äggmjölk, örter och ost.

9. Paj med vegetarisk fyllning - alltid gott! Har man spenat i frysen är spenat, tomat och feta alltid en bra kombination. Eller bara så enkelt som spenat och rivna ostkanter tillsammans med ägg och gräddmjölk. Blåmögelost om man gillar det!

10. Bästa vegepizzan  är nog den med skogssvamp, rödlök, sparris och kronärsskocka. Annan variant: olika ostar, paprika, kapris.... fermenterad (svart)vitlök.

11."Hasselbacksplåt" i ugn. skär potatis morot, palsternackor på hasselbackspotatis vis. Häll lite smält smör över och strö skorpmjöl och fintriven parmesan på ytan. Koka rödbetor och servera med fetaoströra smaksatt med rosmarin  eller gratinera dem med getost. Strö finhackade nötter över.

12. Vegetariska soppor av alla slag... rödbetssoppa t.ex är så gott! Rödbetsoppa med en bit svamppaj vid sidan om.

Olika varianter av hummus, pesto och andra näringsrika "röror" samt fermenterade grönsaker är också bra att ta till ibland. Som lite extra vid sidan om.

Recept på förslagen ovan kan hittas om man googlar endera här i moasmirakel eller annanstans på nätet... Det här var bara ett inspirationsinlägg om någon har idétorka vad gäller grönare rätter.


                                    💚    

29 december 2024

"Grönsaksplåt", sellerisallad och en chilijoghurt


 Grönsaksgott!

 Batat skuren i klyftor, en god ugnspotatis, paprika och broccoli fick bli huvudrätten som åts häromkvällen. En god sellerisallad och en chilijoghurt passade bra med grönsaksplåten.

Börja med potatis och batat. De kräver längre tid än paprika och broccoli som bara är med på slutrakan i ugnen. Som kryddor färsk rosmarin, vitlök och rökt paprikapulver. Salt och peppar. Lite olja ringlas över. Beroende på ugn kan tiderna variera. 

Sellerisallad

En burk riven inlagd rotselleri

1 syrligt grovt rivet äpple

1 burk creme fraice

Salt, peppar, 1 msk majonnäs

Blanda sellerin, äpplet och créme fraiche  och låt blandningen rinna av i en sil så den blir fastare till konsistensen. Rör ner salt och peppar samt majonnäs. Häll upp i en serveringsskål. Låt stå svalt innan servering.

Chilijoghurt

2dl naturell jogurt blandas med en bit finhackad chili, en vitlöksklyfta, örtsalt, och en nypa socker (alternativ: blanda bara jogurten med 1-2 tsk siracha, rör om.)

Om man vill ha mer protein serverar man bönor, fisk, kött eller något annat till. (Vi åt sill från julen som förrätt).



26 december 2024

Julkaka med nypon, bär och kinuski

 



Kakbottnen

3 ägg
1 1/2 dl fintsocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjöl blandat med bakpulver. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Grädda i ugn 175 grader tills kakbottnen fått fin färg och känns färdig. Ta ut och låt svalna.

Skär kakan i två skivor och fukta bägge skivorna med lite citronsaft utspätt med vatten. Bred ut hjortronsylt på den understa och lägg den andra som ett lock över. Koka kinuski (kan även  göras i förväg). Se recept i förra blogginlägget. Så här till jul blir kinuskin extra "julig" om man smaksätter den med pepparkakskryddor. Häll den avsvalnade kinuskin över kakan. Garnera med bär direkt från frysen. T.ex tranbär och havtorn. Vispa grädde och spritsa längs kanterna.

(Kakan blir extra god om den får stå och dra kallt till nästa dag)

                                Mums! ...och god                                             fortsättning på julhelgen💛


15 december 2024

Kolasås med pepparkakssmak

Glass på vintern? Ja men visst! Nångång ibland som avslut på en god middag eller
kanske som dessert vid jul.

Köpt eller hemlagad glass, välj själv. Servera med halvtinat lingonkross (kör halvtinade lingon med stavmixer) och gör en kolasås/ kinuski med pepparkakssmak.

Kolasås med pepparkakssmak

Rör ner 2 dl grädde, 1 dl sirap, 1 dl fintsocker i en tjockbottnad kastrull. Smaksätt med en nypa kardemumma, en nypa nejlika, en nypa ingefära, en nypa pomerans och slutligen en nypa flingsalt.

Koka upp och rör ännu ner ett par msk smör. Koka ca 5 minuter under omrörning. Såsen är klar! Kan serveras genast som varm sås till kalla glassen eller som avkyld.

Dekorera ännu glassportionerna med lite krossade pepparkakor.

(Eller varva glassen med lingon och kolasås i höga glas för stiliga portioner).


                             God Jul! 🤎