25 september 2017

Månskensbönder, "nytt" på åkrarna och en burk med kummin

 Fick en gåva, närodlad kummin!

Följer intresserat med hur det odlas på våra breddgrader. Kan inte vara lätt att vara bonde och försöka lista ut vad som bäst lönar sig att odla och tänk så utlämnad man är för vädrets makter. Ovissheten varje år: regnar skörden bort, eller kan man hoppas på en bra skörd? Det är sent i september och sent in på småtimmarna hörde man ännu skördetröskorna gå då vi var på landet under veckoslutet. Månskensbönder. Dygnets timmar vill inte räcka till. Rädda det som räddas kan.

Ekoodlingar ökar för varje år. Något jag uppskattar. Många tänker om och prövar nytt. En växande skara vill nu verkligen ha ekologiskt på tallriken. Men det tar förstås en lång tid om man ska "förvandla" sitt jordbruk till ekologiskt om man år ut och år in odlat konventionellt.

Nyligen ordnades det "öppna gårdar" på många håll i landet. Fint tillfälle att köpa direkt från de gårdar som är med.

Gamla sädesslag som emmer och spelt har visat sig ha högre näringsvärde än nyare sorter. Såna argument biter också på många konsumenter numera. Vem vill inte ha näringsrik mat? Vem vill inte ha så ren mat som bara möjligt? "Nyheten" som att livsmedels hampa /industrihampa är en bra odlingsväxt här på våra breddgrader har vi hört liksom att quinoan (mjölmållan)  också visat sig gå bra att odla här. Det höga proteinvärdet är ett extra plus! Kanske något att satsa på om man är bonde. Havre, nordisk odlad havre, har numera rykte om sg att vara "superfood. En bra exportvara då ryktet om nordens fina havre håller så hög kvalitet. eller kanske man väljer att odla  råg, korn eller vete, klassiska odlingsväxter med lång tradition... korn eller speltpärlor kan man mycket väl ersätta långrest ris med. Tycker själv att både korn och spelt är mer mättande.

Kummin odlas det mycket av i Finland. Defacto härstammar 1/4 av all kummin på världsmarknaden från Finland! Det mesta går på export. Lär vara en bra växt att odla växelvis med "ren havre". D.v.s sån havre som passar glutenkänsliga.  På senare år har också bondbönor och ärter fått ett uppsving inte minst sen man börjat se möjligheterna med bönkross, ärtmjöl i olika köttsurrogat  och dylikt.

Välj inhemskt och ekologiskt så långt du kan. Vi har så fina råvaror och bonden behövs!

Ps. Nu har odlade insekter föresten fått grönt ljus i Finland. Man får nu odla insekter som råvara till livsmedel och man får börja sälja insekter/ insektbaserade livsmedel som föda. Kanske en nish för någon bonde som en sidobusiness. Tippar på att Finlands första insektrestaurang snart slår upp sina dörrar.

Kanske kummin och syrsor kunde vara en god kombination...? Själv strödde jag lite kummin på smörgåsen jag just tog till kaffet. Gott på tomatskivan!





21 september 2017

Äppeltider, en mangodessert och Jussi från Sibbo



Hösten är här och med den äppeltider. Vi har sådär "lagom" med äppel i år. Inte i överflöd men inte heller tomma träd, som många andra tycks ha. Det talas om ett dåligt äppelår men vi är lyckligt lottade då vi ändå fått helt o.k. med frukt.

Ändå blev det inte äppel i desserten då vi satsade "lite extra" på en middag mitt i vardagen. En fint mogen mango fick göra sällskap med lingon. Grädde och och en mascarponerest hittades i kylskåpet så det fick också ingå. Se recept nedan. Finmddag, mitt i veckan... det blir så ibland då maken och jag jobbar så i otakt. Kan gå flera dagar då vi knappt hinner ses, men så plötsligt en onsdageftermiddag är vi båda hemma samtidigt och har inget annat speciellt program - då får det bli god mat! (Inte så att enklare vardagsmat skulle vara mindre god men t.ex efterrätter brukar höra till undantagen hos oss i vardagen) 

Huvudrätt blev stekt sik med hasselbacksskuren potatis och smörslungade kokta gröna bönor till. Sallad: grönsallad, tomat och en dressing med bl.a nässla

Potatisen var av sorten Jussi. Jussi ja, potaissorten jag själv tänkte odla lite av i år men fick tyvärr inte tag i sättpotatis då jag hade behövt. I år blev det istället vanliga Timo och Rosamunda i de små potatisland jag hade. Denna Jussi hittades i affären, närodlad från Sibbo. En mångsidig sort som funkar både som kokt och som nu: hasselback. Mild och god i smaken. Har tidigare skrivit om Jussipotatisen. Hittas här!

Inga bilder av vår goda onsdagsmat. Kameran hade visst vilodag. Får istället bli en återanvänd äppelteckning som har varit med i bloggen tidigare.

Mango- och lingonefterrätten:
(3-4 port.)

en mogen mango
1 dl lingon
1 1/2 dl vispgrädde
några msk socker (avgör sötman själv...)
en rejäl klick mascarpone
1/2 tsk vaniljpulver
mynta

Vispa gädde, hälften av lingonen och mascarponen. Skala och skär mangon i små tärningar. Rör ner mangon och vaniljen samt lite fintskuren mynta (bara några blad) Lägg upp i glas, ställ i kylskåp medan middagen äts. Dekorera med resten av lingonen och ett myntablad.

17 september 2017

Kex x 3 - en deg - tre smaker / Sapere





Baka med barn är alltid skoj. Må det sen vara med små treåringar eller äldre. Jag och tonåring fick lust att baka nåt en kväll. Det fick bli goda kex. Vi kunde inte bara bestämma oss för smaksättning så det fick bli flera smaker.




En grunddeg - tre smaker

4 1/2 dl vetemjöl (vill man ha dem "lite nyttigare" byt ut en del av mjölet till t.ex speltsikt)
1 dl socker
175 g smör

(eller fördubbla satsen om ni vill fylla kakburken ordentligt...)

Rör rumsvarmt smör med socker och mjöl till en jämn deg. Dela i tre delar. Smaksätt var och en genom att knåda in smaksättningen. Låt degarna vila en stund. Rulla kulor och placera ut på plåten.
(Kan även kavlas och ta ut kakor med mått). Känns degen för torr tillsätt nån tsk vatten. Grädda i 200 grader 6-8 min. Kolla så de inte bränns!

Smaksättning 1: Vanilj några tsk
Smaksättning 2: Nyponmjöl några msk
Smaksättning 3: Kakao några msk
(inte så exakt, men så färgen blir fin och smaken blir god)

Andra förslag: bärpulver (t.ex lingon-, blåbär-, havtornspulver)/ chili/ rosmarin/ citronsest...
 
De mittersta: nyponsmaken - favorit! Lite syrliga.


Saperetips! Smaka jämför smaker och dofter - Beskriv smaken med ord. Vilken blev din favorit?



Moasmirakel testar matkasse



Lax och purjo, ekologiska passerade tomater, grädde
 och rikligt med dill... mums! Bakade en sats semlor till.

Jag har inte testat "matkassar" tidigare. Kock som man är har det väl aldrig riktigt kännts aktuellt att behöva någon utomståendes matideér och ihopsamlade produkter. Bestämde mig ändå för ett tag sen att "testa en kasse" för att tjäna lite tid i en vecka med mycket program. Lite nyfiken också vad en kasse kan innehålla Kollade vilka "matkasseföretag"som kör ut till vår stad och konstaterade att det tillsvidare bara verkar vara två.

Vi var bara två (en dag tre) personer hemma den veckan vid middagstid så råvarorna räckte mer än väl. Blev ännu råvaror kvar för en  "improviserad" måltid till.

Första dagen åt vi alltså den  "röda fisksoppan", bilden överst, med mycket dill. Så god den var!

Vegetariskpasta, kikärterna lämnades dock bort.

Dag två lagade vi den vegetariska rätten. Helt ok den med. Vi lämnade bort kikärterna, de sparas till en hummus nångång senare. Istället la jag till grönkål som vi annars hade i parti och minut hemma då
.
Citron, persilja och ruccola gav smak till denna rätt.
Kokta potatisen lätt mosad och olivolja, lite salt och ruccola rördes ner.

Tredje rätten citron-persiljehöna med ruccolapotatis. Den rätten fixade maken (med bra instruktioner som medföljer i kassen) medan jag hade kvällsjobb. Lyx att sätta sig vid färdigt dukat bord och lagad måltid direkt när man kommer hem. Gott var det också!

Fjärde "bonusrätten" blev pasta igen. Det blev så mycket pasta över dag två. Nu med en härligt god pesto då det ännu fanns kvar av både ruccola, citron och en bit parmesan från kassen,  och så skarvade ännu med  lite annat smått vi hade hemma.

Summasumarum:

-Firman jag valde var bra för man kan ta engångskasse då det passar en själv, ingen fortlöpande beställning alltså. Gillar inte system då man binder sig att "prenumerera" på något och måste komma ihåg att avboka om man vill hoppa över nån försändelse. Tar man engångskasse bör man dock betala in summan innan.
-Bra produkter, högklassiga råvaror t.om endel ekologiska.
-recepten helt o.k
-priset 69:- euro (med 10:- rabatt) dyrt eller inte? Bekvämt att få det hemkört och inga impulsköp, mat för exakt tre (fyra) måltider. Eftersom vi var 2-3 vid middagsbordet (måltiderna beräknade för 4) så räckte det bra, hade vi varit 4 kanske det blivit lite knappt. Nu räckte det alltså t.om till en fjärde dag.

Mat och måltider är en så stor och viktig del i ens liv. Tycker det är helt ok att nutidens "trender" som köp av matkasse, att handla mat på nätet och hemleverans utvecklas. Dels skapar det en ny nisch som dels ger nya arbetsmöjligheter, dels underlättar det i vardagen för småbarnsföräldrar, äldre hemmaboende, sjuka... eller för den som annars bara vill undvika mataffärer i rusningstid. Konceptet matkasse inspirerar också till matlagning i hemmet och kanske även den som annars inte kockar så mycket får ett nytt intresse när instruktionerna och recepten är klara och tydliga.

Ja, det kan hända att vi nångång igen beställer en kasse, omväxling förnöjer.





(...som vanligt är detta ett icke sponsorerat inlägg)

8 september 2017

Matglädje, yrkesstolthet och ett världsrekord





Det finns två ord som betyder mycket för mig i yrkeslivet. Två ord som gör att jag orkar i ett fysiskt rätt så tungt jobb. Det första: Matglädje. Vet inget bättre än att barn kommer och pratar mat med mig, eller se dem njuta av något de smakar på. Idag var det en liten som ville ha ett recept en annan dag en stolt 6-åring som hämtade in en skål full med bär de plockat i skogen. Lingon och blåbär. De passade bra till gröten som vi åt, (...återkommer till gröten)  

Det andra viktiga ordet: yrkesstolthet. Att lyckas "trolla fram" mat varje dag, att komma ihåg att beställa än det ena än det andra för att få vardagen att fungera, att planera in teman, ja t.ex deltagandet i  "Världsrekord i ekogröt" som vi var med i. Ja vi har tagit världsrekord i veckan! sammanlagt 390230 personer på daghem, skolor, arbetsplatser och andra ställen åt ekologisk gröt i Finland under onsdagen. På mitt jobb åts ekologisk korngrynsgröt med olika bär. Ett ganska skojigt sätt att sätta fokus på ekologiska råvaror. Barnen fick t.om diplom. Ett föräldramöte med lite matinfo ingick också i vardagsveckan. Jag har jobbat som sjutton under den gångna veckan. Jobbat och sprungit än hit än dit. Städat och donat, funderat och planerat, skalat och hackat, kokat och stekt. Känns i benen, känns i kroppen. Trött men det känns bra!

Nu är det ändå äntligen fredag....och ledig fram till måndagmorgon. Loggar ut, varvar ner...

Ha ett riktigt fint veckoslut!

Ps. Vill ni se mer från "Världsrekorddagen" finns det massvis med bilder/filmer på t.ex instagram, facebook och you tube m.m. Sökord  luomupuuronME.