29 juni 2011

Matmekka

"Vad du väljer att lägga på tallriken förändrar världen mer än alla andra val du gör."
 Carola Magnusson








Stockholm: Etnografiska museét, Matmekka 28.6 2011. Bilderna får tala för sig. Det var färger och SMAK i maten! Bytte några ord med Carola Magnusson själv. Och fick boken Carolas Ekosöta signerad.

26 juni 2011

Torpdagar

...med midsommarmat

...fler mörtexperiment (gravad mört+smetana+dill+
gräslök+vitpeppar- röra i en ihopvikt nässelplätt)

Mer granskottsirap på kommande...

Makaonerna hade sökt sig ner till ängen.
Och poserade snällt.

Vandring med "Snusmumriken".

22 juni 2011

Skomakarlax


Här ett recept på skomakarlax från Pellinge:

600 gram strömmingsfileér
1/2 dl grovt salt
Varva salt och fileér och låt stå i kylskåp till följande dag.

Lag:
1 dl ättika
3 dl vatten
1/2 dl socker
koka upp, låt svalna 

en morot
en rödlök
1 tsk kryddpeppar

varva rullade avrunna strömmingsfileér med skivad morot och lök samt pepparkornen. Slå lagen över. Låt stå svalt, servera med nypotatis. 

Trevlig midsommar!

21 juni 2011

Pyttipanna... eller så inte

Har ni hört Sås&Kopps låt Pyttipanna? Hittas på You tube.

 Middagsmat idag blev dock inte pyttipanna utan rotsaker på en plåt lite rypsolja över och örtkryddor, några korvar och lite getost + en enkel sallad. Rotsakerna: batat, rödbeta och palsternacka var i ugnen först ca. 25 min sen lade vi med osten och korven och lät allt gå i ugnen ytterligare 10 min. Enkelt, snabblagat och gott...




19 juni 2011

Mörtexperiment - del 1


Ett sommartema här i bloggen kommer att vara "Mörtexperiment". Orsaken, ja det finns flera. En av anledningen till att jag tänker försöka mig på mört i olika former är att sönerna fiskar en hel del då vi är på torpet. Mest nappar mörten. En annan anledning är att jag tycker att mört och braxen är fiskar med en stor potential. Det dög åt människor förr... varför har vi blivit så bortkämda av norska laxen att något annat knappt mer duger? "Skräpfisk" kallar mången mörten, men jag ser här en utmaning! Med rätt inställning, metoder och idéer kan man förvandla "skräpet" till gourmémat. Brax och mört har ökat i våra vatten, det märker vi även i vår vik där man tidigare fick massor av abborre och ibland t.om gös medan det numera är mest mört, brax och en ganska slemmig sak som kallas sutare. Sutaren har vi någongång försökt röka och dränka i citron med den smakar lite väl mycket gyttja. Så den ingår inte i experimenten denna sommar. Däremot har jag lovat ta hand om all mört och brax som killarna fiskar=). Och faktiskt det lovar gott... för experiment no.1 blev GOTT!


Gravad mört på rågbrödsbit  

mörtfileér 
grovt salt
socker 
rosepeppar
färsk dill 

rågbröd
färskost
dill
harsyra

Ger inga exakta mått men jag hade alltså en hög med mört som jag rensat och filéat. Strödde över lite grovt salt och socker samt rosépappar och massor av dill. Lade allt i en plastpåse och la dem i frysen, tänkte jag skulle spara dem till ett senare skede. Men i morse kliade det i fingrarna så tog ut dem ur frysen. De tinade snabbt och var alldeles perfekt gravade på den lilla stunden. De är ju så tunna så nångon lång tid krävs inte. Bytte ut dillen mot ny och fräsch. Hackade mörten smått. Bredde några rågbitar med färskost och toppade med mörthacket och en dill-harsyramix. Testpersonerna påstod att de smakade som gravad sik=)! Serveras med fördel med t.ex en kall öl.


 
(Fler mörtexperiment hittas under etiketten "mörtexperiment" i denna blogg.)

13 juni 2011

Inte längre gåslever...



... för nu är det nordiskt som gäller! I ärlighetens namn måste jag erkänna att trots kock som jag är har jag aldrig ätit gåslever. Tror inte jag behöver göra det heller. Gillar inte sättet det framställs,  kan nog vara utan. Men ren på en ren sten går däremot bra! Renkorv från Kuusamo med en rispirog till (nej den har jag inte bakat själv) där lite granskottsirap har ringlats över. En havtorns"shot" med saft av havtorn 1/2 och 1/2 mineralvatten. Sött och salt och surt i denna lilla aptitretare/förrätt. En enriskvist även på bilden (...råkade inte ha en gran i närheten för stunden). Och några enstaka björnbär och havtorn som jag ännu hade i frysen.
På tal om stenar. Man kan bli sten-rik om man plockar stenar. Rik på stenar. Lättskötta är de också! Läs här om ett roligt projekt. einStein - det perfekta husdjuret. Den där manualen skulle jag vilja läsa! Ska försöka få sönerna att skippa tanken på en ny kanin...om de får var sin einStein ...så.
  
...det skulle vara enklare att släpa med sig ett par "einSteinar" när vi åker till torpet. 
Här hemma har vi  "Herr Hare" som dyker upp då och då. Mera vild än tam. 

11 juni 2011

Lite som Toscana

 i vår trädgård.





10 juni 2011

Granskottssirap


"Varför doftar här julgran i köket"? Frågade ena sonen i söndags. Jag höll på att koka granskott.  Idag när de, pojkarna, kom hem efter några dagar på landet har vi smakat på lagen. Ringlade över vaniljglass. Fräscht, gott och mycket smak av skog. Faktiskt jättegott! Slår ut alla konstgjorda aromer i världen. Det är så enkelt att koka lag, låta stå och dra och sedan reducera om man vill ha en ännu mer koncentrerad smak och tjockare konsistens. Spara sirap på flaska som man kan piffa upp någonting med.
Jag lagade en ganska liten sats den här gången.

1/2 l vatten
1/2 l socker
1/2 l nyplockade granskott (ska plockas innan midsommar läste jag någonstans)
1-2 björkblad (fick jag ett tips om att man kan lägga med, de ger en fläderliknande smak)

Morteln användes för att bearbeta barren lite innan så de avger mer smak i lagen. Kokade alltsammans kanske 15 min. Hällde upp i en bunke. Lät stå och dra i kylskåp (det blev 4 dagar). Silade och kokade upp allt igen. Lät det koka tills det blev en lagom tjock sirap. Det blev sammanlagt kanske 2 dl.  


Tomtar på loftet

Vet inte om det beror på värmen. Kanske vi fått värmeslag? Men den gångna veckan har varit väldigt "julig" på jobbet. Det började med ett "jultidningsmöte" i början av veckan. Jultidningen som blev uppskjuten då vi  förra året insåg att vi inte alls kommit igång med projektet. Men i år ska den bli av! Lagom till jul kommer ett pinfärskt nummer av dagis egen jultidning. Och i år skall det börjas i tid. Vad innebär det då? Jo att vi i sommar sitter på bryggan och ritar tomtenissar,tänker på glöggrecept och julgodis. Barnen hade säkert snappat upp något av vårt julprat då de senare i veckan började sjunga julsånger och dansa kring en risig kvist på gården. Köket blev påverkat av allt detta juliga så veckan sista lunch blev julgröt. Blev av med mitt överskott av mjölk på så vis. Så det blev risgrynsgröt till barnens förtjusning. Med kanel och en saftsoppa på krikon som jag ännu hittade i frysen. Och smörgås. Lagade en rabarberpaj också trots att värmen blir olidlig då ugnen är på. Nu skulle det gärna få regna, ska be dem dansa regndanser istället för juldanser nästa vecka.

9 juni 2011

70-tals mat


Vad kan väl vara mer 70-tal än en köttfärslimpa? Receptet direkt från en receptkortssamling från 70-talet.  Vem minns inte de där lådorna som ens mamma hade med små kort radade. De kom med posten, några kort per gång. Rätter i olika kategorier. Det här kortet nr.8. "Varianter med köttfärs", fylld köttfärsrulle, fick jag av min mamma häromdagen. Hon bjöd nämligen på detta ganska nyligen och jag tyckte det var så gott! Nu hade hon skrivit av receptet och donerade kortet till mig. Borde jag kanske fråga om jag kunde få hela lådan? Där finns säkert många "retrorätter" som kunde tas till heders.

 Receptet:
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt, vitpeppar
smör el. margarin till fatet

fyllning:
100 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippe persilja

mosa potatisen och blanda med färsen, ägg, vatten och kryddor efter smak. Bred ut färsen på en vattensköljd skärbreda eller smörpapper. Finhacka bacon, lök, äpple och persilja. Bred ut på färsen och rulla sedan som en rulltårta. 45 min i ugn 175 grader utan att späda eller ösa. 

Serverade med klyftpotatis och rysk saltgurka till. (Sallad som förrätt). 

7 juni 2011

Tomglas och pumpernicklar


Idrottsevangemang är mycket bra tyckte jag och kusinerna. Vi var då i åldrarna 8-12 . Kusinerna, bodde invid Centralidrottsplanen. Idrottsevangemang drar folk. Människor som är törstiga. Människor som lämnar tomglas efter sig och för tomglasen får man pant. För panten kan man köpa sig pumpernicklar från bageriet. Sen kan man gå med sina pumpernicklar till kusinernas trädgård där rosorna doftar. Där kan man sitta och dricka saft, sitta och fnissa och grunda "hemliga klubbar" och... äta pumpernicklar. Där satt vi bland doftande cherisefärgade rosor och rosaglacerade pumpernicklar och livet hade ett rosa skimmer . Dofter, färger och smak av sommar och sommarlov.



Pumpernickel är enligt Google ett mörkt rågbröd från Tyskland men det var inte sådana pumpernicklar vi köpte utan pepparkakor glacerade med sockerglasyr som åtminstone här i Finland går under namnet pumpernickel. 

Kom att tänka på pumpernicklarna då sonen, den äldre, nyligen kom hem med en stor påse tomglas. Kompisarna, många av dem, tankar ganska friskt med vätskor under en vanlig skolvecka. Kanske det beror på att de inte blir mätta av skolmaten? Hur kommer det sig annars att de häller i sig upp till en liter ja t.om en och en halv liter Cola på en eftermiddag? Ibland blir det energidrycker. Sonen har tydligen insett att här finns en inkomstkälla, en möjlighet att dryga ut veckopengen. Ja för ingen tycks riktigt bry sig om att retunera sina tomglas... så han samlar i hop dem, flaskorna. Jag är mest chockad över de stora mängderna de tycks dricka och läser man innehållsförteckningarna blir man mer än fundersam.

Ett exempel: Cola av billigaste sort. Man får faktiskt 1 1/2 liter "billig Cola" förmånligare än en halv liter av dyrare fabrikat.  Inte konstigt att de väljer den billiga stora volymen.  Innehållet: Coladryck sötad med socker, aspartam och acesulfam K. Ingredienser: vatten, glukos-fruktossirap, socker, koldioxid, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338), aromer (bl.a koffein), sötningsmedel (E951, E950).

Det är vad som dricks av många efter skoldagens slut. Trots att de under just den skoldagen lär ha fått "en någorlunda god pytt i panna". I Sibbo, grannkommunen har man just nu debatterat energidryckeskonsumtionen bland barn. Man önskar att handelsmännen inte skulle sälja sådana drycker till barn under femton. Energidrycker är enligt mig det mest onödigaste som finns! Energi skall man ta från födan och inte från märkliga kemikaliska sammansättningar. Nu har sommarlovet börjat. Det är hett och man blir törstig. Ungdomar är en tacksam målgrupp för dryckesfabrikanterna. Juicer, limonad, energidrycker, shotar, smooties, drickbara jougurtar m.m... ett så enkelt sätt att få energi, så enkelt att hälla i sig. Det blir en vana tyvärr och dyrt är det också!

Enligt  fakta ur tidningen Tid (Nordeas kundtidning) dricker Finländarna sammanlagt ungefär en miljard liter öl, cider, long-drink drycker, läskedrycker och mineralvatten per år. Läskedryckernas andel är 360 miljoner liter! Per invånare blir det ca. 68 liter läskedrycker i året. (Energidrycker nämdes inte i denna faktaruta).

6 juni 2011

Kockarnas kock

i Sverige har utsetts och heter i år Magnus Ek (Oaxen)
På top-20 listan finns bara en kvinna, Karin Fransson (Hotell Borgholm) som kom på nionde plats.
Magnus följs av förra årets etta Mathias Dahlqren (Matsalen/Matbaren) och på tredje plats Tommy Myllymäki (Julita värdshus).
Läs mer här!

5 juni 2011

Dagens citat

eller egentligen gårdagens...

"...ser ni när man blir gammal är det inte så farligt att hörseln blir sämre eller att synen blir sämre så länge man har smaken i behåll".

Satt på torpets verandan med min äldsta "kompis" och några till. Han är nittio år fyllda. Vi hade precis bjudit på sista bitarna av Ellen Svinhufvudkakan och skålat in barnens påbörjade sommarlov.   

3 juni 2011

Fyra rätter





Skärgårdslimppa med örtsmetana och medwurst på salladsbädd

Stekt sik med kokt potatis och en vittvinssås 

Blåmögelost med morot-havtornssalsa och valnötter

Ellen Svinhufvudskaka med  krusbärssorbet 


Morot-havtorns"salsan" (eller vad man ska kalla den?) var ett experiment. Kokade en lag på havtornssaft och rårörsocker, lät små morotstärningar koka med samt en kanelstång, en bit färsk ingefära och några nejlikor. Tänkte att pepparkaka brukar ju smaka gott med mögelost så därför pepparkakskryddor. Morot och havtorn är typiska nordiska råvaror.
Ellen Svinhufvudkakan fick göra sällskap med en syrlig krusbärssorbet. Hade säkert blivit gott med rabarber också. Men hittade ännu krusbär i frysen som borde användas bort. Kakan är så söt och mäktig så den syrliga krusbärsmaken passade utmärkt till!

2 juni 2011

Nordisk mat - en hjärtesak


Vad skall man äta för att hjärtat skall må bra? Ja enligt studien "Nordiet" så är nordisk kost bra som "hjärte-mat". I boken "Hälsosam nordisk mat" av Viola Adamsson och Anna Reumark (2010) ingår en samling recept som ingått i studien Nordiet. I studien  som genomfördes i Bollnäs 2008 undersöktes det om våra nordiska råvaror möjligtvis kunde vara lika bra för hjärtat och blodkärlen som den s.k medelhavskosten anses vara.  Man tog blodprover på försökspersonerna före och efter studien som pågick 6 veckor och man fick goda resultat på både blodfetter och blodtryck. (...drar mig till minnes att jag någongång skrev att den här bloggen INTE kommer att handla om dieter, nu blev det ändå lite.)Tycker den här Nordiet är intressant, inte minst för att den bygger på bra nordiska råvaror och på så vis också tar i beaktande miljöaspekter. Dessutom är den inte fokuserad på viktnedgång utan på hjärt- och kärlhälsa. Recepten är läckra och varierande. Havre lyfts speciellt fram i boken. Havregrynsgröt eller havrekligröt är en bra start på dagen. Fisk har också en framträdande plats. En annan sak som betonas är att man ska äta regelbundet och äta sig mätt. 
  
Hälsosam nordisk mat av Viola Adamson och Anna Reumark.
Till höger en annan bok: Matkultur i norden med fina recept
på traditionssrätter i norden.

Näringsprofil för Nordisk kost 

- bra kolhydratkvalitet, dvs rik på kostfibrer från fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och baljväxter.
- bra kostfiberkvalitet dvs rik på beta-glukan, en löslig kostfiber som finns bl.a i havre och havreprodukter.
-bra fettkvalitet dvs rik på fler- och enkelomättade fettsyror i bra förhållande och med ett lågt innehåll av mättat fett.
-bra proteinkvalitet dvs aminosyror från animaliska och vegetabiliska livsmedel som kompletterar varandra till fullvärdigt protein
-rik på vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämneb- något som följer med en kost rik på vegetabiliska livsmedel
-lågt innehåll av salt (natrium)
-lågt innehåll av tillsatt socker

Den s.k Östersjökosten som rekommenderas av Diabetesförbundet, Hjärtförbundet och näringsexperter vid Östra Finlands universitet bygger på stort sett detsamma som denna "Nordiet.". Senast idag en artikel i tidningen om hur hälsosam vår nordiska mat är. Rågbröd, blåbär och fisk mår lilla hjärtat bra av!  

1 juni 2011

Fest på fest på...

fest på fest. Hela veckan har hittills varit ett enda festande... Bara hem och sova lite emellan och så iväg igen för att förbereda följande fest + ordinarie jobbet förstås. Började den här märkliga fest-nonstop-perioden redan i lördags. Då var det inte jobb för min del utan vi var bjudna till en trädgårdsfest. God mat och fint väder! Som välkomstdrink en intressant "skumppa". Skumvin smaksatt med ett koncentrat av mjölkört. Nu de senaste dagarna har det varit tre vårfester på raken. Två på dagiset där jag jobbar och så en på yngsta sonens skola. Känns i benen att man gått på mer än vanligt. Så är tacksam för att en helgdag, Kristihimmelsfärd, kom så här lägligt. Vilodag imorgon, skönt!!!