11 juni 2013

Blomstertid

Odlar mitt växande intresse.

Vita björnbärsblommor, orange 
vallmo, vita midsommarosen i 
blom och en nyinköpt orange 
hängmatta.

Mycket vitt och orange just nu. I april-maj var trädgården målad i blått och lila med scillor, krokusar och pärlhyacinter. Sen kom det gula med gullvivorna och...maskrosor;). Nu börjar vita syrenerna vara utblommade men den ungerska lila är i full prakt. Sensommaren brukar bli en salig blandning med allt från rosa malvor till djupblå riddarsporre, vita prästkragor och djupröda dahlior.

9 juni 2013

Smörgås "örtagård"



...skulle denna kunna heta. Plockade ditt och datt som nu växer i trädgården och lade på ostmackan: Gräslök, sallad, rödådrad syra, björnbärsblom, bladpersilja, dill, lavendel, oregano och nya favoriten: apelsin-timjan som har en tydlig apelsinsmak! Och så en kaffetår till den. Bättre "kaffebröd" svårt att hitta!

Här en annan version på örtsmörgås, som jag lagade för några år sedan ungefär vid samma tid på året. Då hade jag säkert planterat rädisorna tidigare för så där stora är de inte ännu i år.

Det växer så det nästan knakar i trädgården nu!




7 juni 2013

Biff -javisst! Men bara ibland


Vi är inga storkonsumenter av kött i vår familj. Inget vi måste ha alla dagar i veckan. Det finns så mycket gott vegetariskt för att inte tala om alla goda fiskrätter. Dessutom finns det massor av anledningar till att vi alla borde dra ner på köttkonsumtionen: hälsomässiga och miljömässiga skäl. Hur har djuren behandlats? Är det långrest eller närproducerat? Att välja kvalitetskött framom billigt "fusk" borde vara en självklarhet. Dyrare - ja, men om man inte äter det så ofta!



... ibland blir det kött även hos oss,
 då en god biff t.ex.  


"Du får äta din biff, men från och med nu är kött som tårta. Man äter den när man vill fira eller lyxa till livet lite" Citat Jeanette Öhman, Hbl, 7.6 2013


5 juni 2013

Värmebölja, glass och vallmo


Det är hett! Egentligen för hett för att det ska vara trivsamt på jobbet. Man känner sig ineffektiv och trögtänkt. På grund av hettan orkar man inte göra mer än det som är absolut nödvändigt. Årets hetaste dag i köket hittills och jag hoppas på regn... Det var dagens klagovisa.

Sen kändes det bättre. Efter en svalkande dusch och träff med son. Vi åt en glass på hemvägen vid ån.  Traskade sedan hemåt, vägen känns kortare då man har en pratglad son vid sin sida. Och hemma hade första vallmon slagit ut!


3 juni 2013

Syrenberså, rabarber och banan



För tio år sen när vi flyttade hit drömde jag om att ha en syrenberså lik den min mormor hade. En syrenhäck fanns så vi planterade lite fler syrener så det skulle bli som ett litet trädgårdsrum. Syrener växer långsamt och ännu är bersån inte så fin som mommos men under de här tio åren har den ändå vuxit till sig rätt bra. Ikväll åt vi en god rabarberdelikatess i bersån.


Rabarberdelikatessen är enkelheten själv. Lägg fintskuren rabarber 3-4 stjälkar, en banan i skivor, två koppar musli (med rostade nötter), lite smörklickar och rårörsocker i en smord form. I het ugn ca. 15 minuter. Severas med vaniljsås eller snabbvarianten: naturell jougurt smaksatt med vaniljsocker. Man kan  koka upp rabarbern lite innan man slår den i formen om man vill, men ej nödvändigt om den är fint skuren. När  den ugnsbakade bananens mjuka sötma möter den syrliga rabarbern kan man bara konstatera: En ovanligt lyckad kombination!

Smaklexikon av Niki Segnit hittas inte nån rabarber-banan kombination men där finns många andra rabarberförslag. Rabarber-mango t.ex. och förstås klassikern rabarber-jordgubbe.


31 maj 2013

Ett världsrekord!


Jo då, det blev ett Guinnes världsrekord i mete onsdags då 8485 barn samtidigt drog iväg för att meta på 59 olika platser runt om i Finland. Under fiskedagen, då man vill engagera barn och visa att fiske kan vara en trevlig hobby och informera om fisk, ville man också slå världsrekord! Åtta  ivriga barn från mitt jobb deltog också och fick sällskap av några yrkesmän som stod för metspön och expertis. När de kom tillbaka till lunch hade de många fiskehistorier att berätta! Ett riktigt litet äventyr att ägna förmiddagen åt fiske.

Läs mer: Här! (text på finska)

28 maj 2013

Lilla snigel akta dig




De finns många av dem, trädgårdssnäckorna (Arianta arbustorum) i vår stad. Lehtokotelo heter de på finska. Lundsnäcka på svenska. En ovälkommen gäst om man har trädgårdsland. Hör egentligen inte alls hemma här. Ännu för si så där tjugo- trettio år sen var den inte alls så allmän, nu hittar men den så gott som överallt. Där det finns högt gräs, öppna lövhögar,kvistar, eller annars riklig vegetation trivs snäckorna riktigt riktigt bra och blir snabbt många många...

Vill man äta sin odlade sallad själv istället för att hitta halva salladslandet uppätet om man är borta några dagar så måste man ta till åtgärder. T.om prydnadsväxter går de på så bladen mer ser ut som såll där de gått fram. Metoder för att minska på snäckorna finns, men det kräver en hel del arbete. Det allra effektivaste är att ta livet av de små liven, hur otäckt det än må låta. Plocka dem i ett kärl och slå över kokande vatten så dör de genast. Det är rådet som trädgårdsrådgivare Kirsi Mäkinen vid "Uudenmaan Martat" ger. Vill man inte ta död på dem så  försök hålla  gräset kortklippt (...då drar de kanske iväg till grannen istället;).

I restaurang Olo i Helsingfors har man nyligen experimenterat med att tillreda just den här arten av trädgårdssnäcka. med gott resultat! Plocka dem i ett kärl, mata dem med mjöl eller sallad  i en vecka (städa dagligen i kärlet). Skölj dem emmellanåt. Efter en veckas "detoxkur" när avföringen blivit ljusare är de klara för tillredning. Resultatet lär ha blivit förvånadsvärt bra!

- Kanske man borde börja med en sidobusiness? Råvara finns i parti och minut.

(Tidningen Ilta-Sanomat följde nyligen med restaurang Olos snigelexperiment, en artikelserie i två delar.)

På tal om sniglar, vi har ju faktiskt en snigelrestaurang i stan, men de sniglarna/snäckorna är av modell större.

26 maj 2013

Sparris med havtornssås




Lördagsmiddagen fick bli "fast food - en trerätters snabbvariant-middag" då vi hade fullt upp med allt möjligt annat.   I väntan på egen sparris (tar säkert något år innan egna odlingen tar fart) så får det bli sparris från mataffären. Denna gång en sparrisförrätt.  Stekt i panna och med lite av knaprigheten kvar. Serverad på pinne med rädisor och  en havtornssås. Havtornssåsen en bechamel smaksatt med några teskedar havtornssylt. Enkelt, snabblagat, otroligt gott. Som huvudrätt blev det stekt lax&potatis, efterrätt en glasstrut till den som så ville. 

25 maj 2013

Ängssyrans väktare och sparrislycka




Förstärkning i trädgårdslandet i kampen mot inkräktare. En liten man får nu vakta mitt trädgårdsland.  Se så ängsyran växer och är fin! Planterade syran förra våren, den växte fint hela sommaren långt in på hösten och var det första som tittade fram i år då snön smält bort. Fin i sallader! Min lilla väktare ska jaga bort alla sniglar/ trädgårdssnäckor som kommer för nära och grannskapets katter som fått för sig att grönsakslandet är en toalett. Så nån lätt uppgift har han inte. Känner ni försten till bloggen I skuggan av ett världsarv av Jerry Niemi? Kolla in den, den är rätt skoj!

Hittade helt överaskande sparris i trädgården idag! Planterade några frön förra våren, de grodde men torkade bort. Nu flera sparrisar på kommande, tänk att ha ett eget litet sparrisland i framtiden=)!


23 maj 2013

Skolträdgårdar


Förra hösten när jag var i Oslo på Ny Nordisk Mats konferans talades det varmt om skolträdgårdar.  All undevisning behöver inte ske inom skolans väggar, mycket kan man lära sig ute i naturen. Ämnen kan flätas in i varandra och man kan se naturen som en enda stor källa att ösa kunskap ur. Här en trevlig blogg som heter Torstens matteblogg om utomhuspedagogik och en skolträdgård i Kalmar.

Visste du att:

  • undervisning utomhus förbättrar bland annat elevers inlärning, hälsa och värdegrund samt ökar deras ansvarstagande för natur och miljö
  • barn kommer ihåg 50 % av det de hör och ser och 80 % av det de upplever
  • det finns ett positivt samband mellan utomhusundervisning och minskade stressnivåer hos barn
  • barn som har tillgång till en omväxlande utomhusmiljö har färre sjukdagar, är friskare, leker mer variationsrikt, får bättre motorik och kan koncentrera sig bättre
(Denna faktaruta kopierad från NCFFs webbplats)

19 maj 2013

Restaurangdagen och tre trädgårdar



I går öppnade vi restaurang för en dag då vi deltog i Restaurangdagen. Alla tiders trädgårdsjippo! En kombinerad restaurangdag, karneval och loppmarknad.  Två dagis och en skola.  Mycket folk, gott att äta, bra live-musik och ett bra väder.


Annars ägnas mycket tid åt trädgårdslandet:  Eller ska väl säga trädgårdslanden då de är fler till antalet.

-På jobbet har vi bara ett litet land. Med potatis och lite örter m.m där barnen kan få ett hum om växternas väg från jord till bord. Där man kan klippa lite gräslök till gräddfilssåsen eller hämta rabarber till en kräm nångång ibland.

- Hemmaträdgården: För familjens "husbehov" för några månader i året. Här planteras sallad och lök, rädisor och rovor, zuccini och örter. Många bärbuskar och några äppelträd finns också.

-Torpträdgården (+"skogsträdgården"): "Det vilda skafferiet" med bl.a nässlor och kirskål, (lite odlat har vi också där, som sallad och potatis t.ex och äppelträd och bärbuskar och i dess omedelbara närhet skogen med skogsbären, granskott och harsyra, svamp...


Rabarbersaft

Koka upp 2 liter skalad och skuren rabarber och en vaniljstång med en liter vatten.Tillsätt saften av en citron och  några dl socker. Rör om så sockret smälter. Sila rabarbersaften  och låt svalna. Häll upp i rena flaskor. Späd med lite vatten och lägg med lite isbitar när den ska drickas. (Sockermängden kan du avgöra själv, längre hållbarhet om man har mer socker men å andra sidan är den här saften så god så den brukar inte bli länge i kylen.)

16 maj 2013

Tulpaner och rödlök, kaniner och skata



Tulpanerna så fina nu! Efter en innedag i varmt kök är svala vackra vårkvällar bland det bästa som finns. Börjar få grönsakslandet under kontroll. Lite har redan blivit sått. I kväll har jag petat ner lite rödlök och planterat första omgången med rädisa.  Potatisen har redan varit i jorden några dygn, (även "potatisplantagen" på torpet har fått sina knölar!)


Kaninerna njuter utomhus men tillsvidare tar jag in dem till natten. Och om nån placerat en solstol inne i kaninhagen så måste man ju sitta där tyckte Bruno.


Och som vanligt lurpassade skatan Zlatan och spanade in kaninernas matskål.



15 maj 2013

Bongaa fisu! / Saperetips


Bor du i Finland och är intresserad av fisk eller har barn som är intresserade?
Ja då kan du vara med i Bongaa fisu /Bonga Fisk 13-19.5. Se mer länken nedan. 

Saperetips! På Ahven.nets sidor hittas också mycket matnyttigt om ni har fisk som Sapere-tema/ matlek.
Bl.a kan man beställa en fin kortlek med alla möjliga fiskar på. Eller ett fiskmemory.
Lär er mer om våra fiskar!

13 maj 2013

Baconlindad gädda


Årets första gädda från viken! Gjorde inte riktigt enligt receptet på baconlindad gädda (receptet här nedan) men lite ditåt. Citron och dill hade vi inte  men däremot en rest av en ruccola-persiljepesto. Lade även rödlök i gäddan. Det blev en riktigt god gäddmåltid . Bacon för omväxlings skull, trots jag i allmänhet inte är nån stor baconfantast.
Ingen bild... men den såg ut som den i Gerts recept.

Gert Klötzkes Recept

Årets första nässelplättar och den första rabarberpajen även avklarade under de senaste dagarna=)!
Nu börjar det finnas av de godsakerna igen.

10 maj 2013

The First Taste / Sapere



(...oliver var visst riktigt goda!)


5 maj 2013

Annabelle och Melody


Det får bli en nyhet i år i det lilla potatislandet vid torpet. Annabelle, fast och fin, passar till det mesta (förutom till mos) och är visst en riktig delikatesspotatis enligt beskrivningen. 5kg sättpotatis där blir förhoppningsvis 30-40kg matpotatis under sommarens lopp. Om det är nåt som ger bra avkastning i trädgården så är det väl potatis! Skönt att ha potatisen på nära håll då man är där. I trägårdstäppan i stan planteras lite Melody. Och på jobbet borde vi också plantera lite med barnen, måltidspedagogik ni vet, så de får klart för sig varifrån råvarorna kommer. Annars blir det mest "det vanliga" i år, de lättskötta: lök, rädisor, persilja, dill och lite andra örter, sallad, och nån zucciniplanta. Bärbuskarna brukar också vara givmilda och kräver knappt nån uppmärksamhet alls. Hoppas på ett bärrikt år och fin äppelskörd...

Copyright MW 2010





4 maj 2013

Sik, saffran och selleri



Köpte en liten burk med kanarisk saffran då vi var till Teneriffa i februari. Saffran fick ingå som smaksättare senast vi åt en trerättersmiddag här hemma. Men det blev inte förrätt, varmrätt och efterrätt som vi ibland brukar. Denna gång blev det Varmrätt, efterrätt och... efterrätt!

Menyn:
Varmrätt: Stekt sik med saffranpotatis, rotselleripure med persilja, broccolibuketter och skirat smör.
Efterrätt no.1: Varm äggost med bär (hallonsylt, havtorn och björnbär)
Efterrätt no.2: En Warsawabakelse (köpt) samt en god kopp mörkrostat kaffe




-Saffranpotatisen; potatishalvor med lite olja och kanarisk saffran på ytan, i ugn 35-40 min.
-Puren på rotselleri innehöll: rotselleri, lite vitlök, persilja, vitpeppar, salt och lite smör. 
-Äggosten (Kolatun Ruska) köpt på mässan var väldigt god. Kolatun juustos brie Vilma är också att rekommendera (nu blev det lite reklam här men vill gärna lyfta fram bra nordiska smaker och de här är mina nya inhemska ostfavoriter!) Ruskan tärnades och stektes snabbt i het panna och serverades varm tillsammans med egna bär från frysen.

Ett annat saffrantips hittas här: Saffransolja


3 maj 2013

El somni - The Roca Brother´s


- en opera i tolv rätter, en bankett i tolv akter, tolv inbjudna -

Måndagen den 6 maj

The Roca Brother´s unika experiment med
mat, konst, poesi, musik och modern teknik




1 maj 2013

Primörpremiär - jordärtskocka och kirskål


Köttbullar med råstekt sparrispotatis och jordärtskocka.
Kirskål på två sätt, friterad och förvälld. Saltade rönnbär.

Vände trädgårdsland och hittade lite kvarglömda övervintrande sparrispotatisar som såg hur fina ut som helst! Sen några spadtag vid jordärtskockorna och visst, där fanns de! De som inte skördades i höstas. Gick ner till källarskafferiet och hittade rönnbär i salt, godaste"nordiska kaprisen"! (Tipset gavs i tv programmet Min morgon i höstas.)

Steker köttbullar och kokar även lite extra "vanlig" potatis så det säkert ska räcka till hungriga söner (maken på jobb) men de få sparrispotatisarna råsteks tillsammans med jordärtskockorna. Ett varv i trädgården igen och jag kommer in med en hög kirskålsskott. En del av dem friteras i olja. Sparrispotatisen och skockorna får lite citron, svartpeppar och salt över sig. Resten av kirskålen förväller jag snabbt. Köttbullarna  efterstekts i ugn.
Sen läggs delikatesserna upp, vi går ut på gården i solskenet och äter. Det är första maj och primörpremiär.

Råstekt jordärskocka
Ett par nävar jordärtskocka
Oliv- eller rypsolja (eller smör om man så vill)
några msk citronsaft
salt
svartpeppar

Skala skockorna och hetta upp matfettet i stekpannna. Råstek, pressa över citron, salta, peppra.

El Celler de Can Roca


På måndagen stod det klart att El Celler de Can Roca i Spanien har utsetts till årets bästa restaurang  av Restaurant Magazine, The worlds 50 Best Restaurants 2013. På plats nummer två: Noma (Danmark) och tredjeplats Osteria Francescana (Italien) Se hela listan här.

cellercanrocablog

(...Frantzén/Lindeberg (Sverige) hittas på 12 plats. Restaurangen som nu heter Restaurant Frantzén, då Lindeberg idag! har meddelat att han tänker gå sin egen väg).

Sansenes spiskammer / Sapere


Sansenes spiskammer är titeln på "Sinnenas skafferi" nu när den utkommer i Norge.

Läs mer här

Vi hade en "sinnlig" dag idag på jobbet igår med plättstekning och lunch ute. Maten smakar extra bra utomhus. Och vilken tur vi hade med vädret! Inte en droppe regn trots molntunga skyar.


28 april 2013

Årets Kock 2013 - Erik Mansikka


I fredags jobbade jag bara halvdag och åkte sen till Eko- och närmatsmässan i Helsingfors mässcentrum för at kolla in nya ekoprodukter och träffa "matfolk".

Medan jag var på mässan pågick semifinalen till Årets Kock i Finland. Årets Kock valdes för femtonde gången i vårt land. I går kväll korades vinnaren Erik Mansikka från Logomo Kitchen i Åbo. Titeln Årets Servitör gick till Maria Suihkonen, Hullu poro.

Glimtar från Årets Kock tävlingen
 i Helsingfors mässcentrum
(Semifinalen 26.4)




Koncentrerade domare...
... glada domare.
Årets Servitör tävlingen ordnades för första gången.




19 april 2013

Bloggpaus och en god pesto




Har drabbats av städdille. Och det är inte likt mig precis, så bra att passa på medan ivern och energin finns. Nu städas vindar och källare, uthus och vrår. Hemma. Sen står torpet i turen. Och trädgården ska fixas. Så det verkar som det blir en lång bloggpaus nu....

Men före det ett förslag en god pesto  nu när man snart hittar vårens första grödor!

(Ps. Och om ni vill, titta gärna in i min serieblogg Mat och människor, där händer inte heller mycket nu, men i "arkivet" hittas bl.a: Kungen, Lilla Anna, Virtanen, Herr Politik och en hel del andra.) 

Ha det gott i vårsolen!