30 april 2010

Glada vappen!



Efter en fin utedag med murbottenplättar och annat på jobbet fortsätter vi med struvor och champagne på hemmaplan...


Murbottenplättar

5 dl mjölk
200 g gräddfil
2 ägg
2 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt

smör till stekning

Vispa samman ingredienserna och låt smeten stå och svälla. (Smeten kan med fördel lagas dagen innan.) Stek frasiga plättar utomhus i en murbottenpanna. Servera med grädde och jordgubbssylt.

Glada Vappen!

Karkadé



Karkadé
Hibiscus sabdariffa , Hibiskusblomma, Kinaros, Bissap, Roselle...
(många namn på samma växt)

Efter Egyptenresan har det ofta blivit så att vi kokat karkadé istället för te om kvällarna. Det är rogivande och gott. Innehåller både mineraler och antioxidanter. Sägs även sänka högt blodtryck. Kronbladen ger ifrån sig en vacker djupröd färg. Karkadé är en mycket vanlig dryck i Egypten. Det sägs att redan de gamla faraonerna drack av drycken. Man kan beräkna 5 gram Hibiskusblomma till 4 dl vatten. Koka vattnet häll över kronbladen och låt dra minst 5 minuter. Egyptierna rör sedan ner mycket socker. Men det är en smaksak, själv föredrar jag osötat. En utmärkt dryck att dricka även avkyld. Man kan laga en större mängd mer koncentrerat, lägga i flaska i kylskåpet och sedan späda ut med vatten om man vill ha en fräsch sommardryck.

27 april 2010

Munkar










Idag blev det munkar...här är receptet!

Munkar
5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
2 dl fintsocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g smör
ca. 15 dl vetemjöl
1000 g kokosfett
+ socker att rulla dem i

Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen i den.
Blanda ner ägg, socker, kardemumma, salt och största delen av mjölet.
Tillsätt lite mjukt smör och bearbeta in resten av mjölet.
Jäs degen till det dubbla. Baka ut runda bullar och låt dem jäsa yttrerligare 15-20 minuter.
Hetta upp kokosfettet. (Bättre att ha en hög smal kastrull än en låg bred). Tänk på att om värmen är för hög blir munkarna snabbt bruna på ytan men kan vara råa inuti. Så dra ner på temperaturen något om munkarna snabbt får sin färg. Använd dig av en hålslev och lägg de färdiga munkarna att rinna av på ett hushållspapper innan de, ännu heta, rullas i socker.




26 april 2010

Mjölkbutiken

Från mjölkbutiken klockan fem

ett litet mumintroll gick hem.

En kanna full med mjölk han bar

och vägen lång och kuslig var.

Och vinden suckade och ven

i skogens alla mörka trän.

Det var ej långt från skymningen.

Vad tror du att det hände sen?





Fadderbarnet ska få Toves bästa bok!

Det blev den engelska versionen.

Finns väl knappast på hindi?



...men när mjölken skulle hällas ur

satt den fast för den var sur.

Muminmamman sa med kraft

vi dricker härdanefter saft!



24 april 2010

Tre kök och några gamla recept

Mitt liv kretsar just nu kring tre kök. Det är betydligt färre än under den tid jag jobbade som "inhoppare" eller på rekryteringsfirman. Då kunde det bli många fler under bara en månad. Hur många kök det blivit under årens lopp har jag inte ens orkat räkna efter. Räknar man ännu med alla de kök i de bostäder där jag själv bott blir det ja, hur många som helst...Kök i Sverige, kök i Finland. Små kök, stora kök. Moderna kök och omoderna. Bekväma kök och obekväma, dåligt utrustade, kök som har allt, dragiga, slitna, superfina och små små köksvrår. Det har varit A la carté restaurangkök, hotellkök, kök inrymda i baracker, sjukhuskök, skolkök...
Men nu har jag alltså "bara"tre. Tre som jag tycker mycket om trots de också har en del brister. Inget av dem är toppmodernt. "Mina tre kök" finns i ett frontmannahus (hemma), i ett empirehus (jobbet) och i ett 1800-tals hus ("torpet"). I det sistnämda trivs jag allra bäst. Detta trots avsaknad av rinnande vatten! Detta trots att man måste börja dagen med att värma i vedeldade spisen. Hugga ved och bära vatten. Diska i fat. För att få mat på bordet måste man verkligen jobba där. Men man gör det så gärna.

Nedan några gamla recept jag hittat på torpet. De är daterade år 1900. Mannagrynskaka, Sockerkaka a´la Sippan, Variniki, Blinier och Viborgsbröd.





23 april 2010

Snabbmat -laxpasta


PASTA MED VARMRÖKT LAX OCH GRÖN SPARRIS
Snabbmat för fyra personer:

Ingredienser: fullkornspasta, en bit varmrökt lax, en knippe grön sparris, 2 dl grädde, (+ lite kryddor, citron, en klick smör, vetemjöl).
Skala sparrisen och koka upp pastavattnet. Medan pastan kokar stek sparrisen i het stekpanna med lite smör tills den är mjuk. Gör en bottenredning med några msk smör och lite vetemjöl späd med lite vatten och 1 1/2- 2 dl grädde, vispa ihop till en sås. Låt få ett uppkok och smaksätt sedan med vitpeppar och lite pressad citron. Salta. Avsmaka. Under tiden har pastan kokat klart och sparrisen är färdigt stekt. Ta fram fyra djupa tallrikar. Bottna med pasta, häll över sås, toppa med varmrökt lax och den stekta sparrisen.

Mjöd








Satsen kan halveras/ eller fördubblas vid behov

 1 sats Mjöd (inom parentes halva satsen)
8 l vatten  (4 l)
500 g farinsocker  (250 g)
500 g fintsocker  (250g)
2-3 citroner  (1-2)
1/4 tsk färsk jäst   (1/8 tsk)

+ en flaska  öl, men ej nödvändigt 


Blanda sockret i ett stort ämbar eller kastrull. Koka upp vattnet. Häll vattnet över sockret. Pressa citronerna och tillsätt den silade citronsaften i blandningen. Låt svalna. När vätskan är ljummen (kring 37 grader) tilsätt jästen.(Man kan först blanda ut jästen i en mindre mängd vätska som sedan hälls över i resten). Om man vill kan man i detta skede ännu tillsätta en flaska öl. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Tappa sedan mjöden på flaskor i vilka man lagt några russin och någon tsk socker på botten. Lämna lite luftrum, fyll inte flaskorna ända upp. Skruva på korkarna och ställ sedan mjöden svalt. Det tar ca. en vecka innan den är färdig. Vill man påskynda processen låter man flaskorna stå längre i rumsvärme innan man ställer dem svalt. Då tar det 3-4 dagar.
Flaskorna bör vara rena.Man kan koka dem i minst 5 minuter eller lägg dem i en kall ugn, skruva upp värmen till 125 och låt dem vara i ugnen ca.20-30 minuter.




22 april 2010

Egretta gularis








Revhäger (afrikansk silkeshäger) Egretta gularis, otvivelaktigt coolast vid Aqabavikens strand.
Egypten mars 2010

Öka timresurserna!!!

Lyssnade på radion idag. Radio Vega. Debatt om timfördelningen i skolorna.
Idag ser hushållsundervisningen ut på följande sätt i våra skolor: Alla har hussa tre timmar i veckan på sjuan. Sen är det valbart om man vill fortsätta med det på åttan och nian (Vilket vår juvel förstås gör...helt frivilligt.) De som ej väljer huslig ekonomi har alltså bara ämnet ETT år under 1-9 klass! Hallå! Vaddå? Är inte mat ändå grundförutsättningen till liv? Och att äta vettig mat grunden till välbefinnande? Att få lära sig att laga denna vettiga mat själv borde vara varje barns rättighet. Ända från första klass! Lärdomar att ta med sig in i vuxenlivet och viktigt för hela samhället om man ser till hälsoaspekter. Små barn är nyfikna, små barn vill lära lära. När man går i sjuan är man redan i pubertetens början, då har man tillräckligt mycket omkring sig, då borde man redan ha haft hussa i flera år!
Från det ena till det andra...ska lägga in lite bilder om jag hinner ännu ikväll eller de närmaste dagarna. Har en hel hög på lager. Egyptenbilder m.m Och gårdagens mat tog jag också nån bild på. Det här skulle ju bli en matblogg var det tänkt men har knappt fått in något recept. Kanske för att jag själv mest kockar utan recept. Sen om jag ska återge något blir det lätt: En skvätt det och en gnutta det, en rejäl näve det ... d.v.s inga exakta mått. "Fingertoppskänsla" och "smaka sig fram" är mer min melodi. Men här kommer ändå gårdagens makaronilåda:


MAKARONILÅDA MED KANTARELLER (eller annan svamp) (4 pers.)
ca. 5 dl makaroner koka al dente.
I slutskedet häll ner en påse frysmajs.
Fräs 1 lök och 4 dl kantareller (mer om de är färska).
Smörj en ugnsform.
Häll makaroner-majs-lök-svamp i formen slå över äggmjölk.
Äggmjölk: 3 dl mjölk
3 ägg
salt och peppar efter smak och lite vitlök om man vill.
riven ost ca.2 dl på ytan.
200 grader 25-30 min.
När den är färdig lyxa till den med något gott. Vi råkade ha både ruccola, oliver och parmesan hemma!






16 april 2010

Fredagskväll


"Det är hälsosammare att äta mycket och dricka mindre"
                                                              Ville Vallgren

Kom just hem från Walgren´s.
http://www.walgrens.fi/
Tomt hus. Mannen ännu på jobb och barnen är på vischan. Cyklade till stan och åt god mat i gott sällskap! Det fick bli vegetariskt ikväll. Åt detta:

Grönsallad, röd lök, gulbeta och avokadodressing
Svamprisotto och stekta nötter
Crème caramel, apelsin-jordgubbssallad och calvadosnötter

Till detta ett glas rött och nu är jag mätter o trötter
...och i magen mycket nötter.


Go natt!

15 april 2010

Energidrycker

Vatten, surhetsreglerande medel(E331,E504) syra (E330), kolsyra, taurin, sötningsmedel E950, E951) koffein, glukuronolakton, inositol, vitaminer (B1, B5, B6, B12)aromer, förtjockningsmedel,, färgämen (E150a, E101) en fenylalaninkälla.

Sammanlagt över tjugo beståndsdelar, den ena mer suspekt än den andra.

Detta är vad många ungdomar häller i sig, om inte dagligen så ändå ofta. Inte alla ungdomar men många...
Försäljningen av energidrycker har ökat lavinartat och trots att livmedelsindustrin hävdar att deras målgrupp är äldre så är det ändå bland unga och unga vuxna konsumtionen ökat allra mest.
Vad händer i en ung människas kropp om energidrycker blir ens livselexir? En ung kropp som ropar efter sömn, vila, lugn och ro men som hålls pigg på konstgjorda ämnen? ...och så behöver man inte sova så mycket.
Ser ungdomar på stan som hoppat över lunchen i skolan. Lite godis och dessa drycker får kompensera skolmaten. Endel håller sig till limsa eller fruktjuicer men för många många är just energidryckerna vardag. De dricker sig mätta, de dricker sig pigga.
Följderna???

Dagen i övrigt...huvudvärk och trött i kroppen, på väg att bli sjuk? Hoppas inte för jag ska ut och äta "med jobbet" imorgon.
Kyligare ute. Aska i stratosfären. Flygplanen står kvar på marken i stora delar av europa p.g.a vulkanutbrottet på Island.
Kaninen fick ha innedag idag men imorgon blir det kanske uteburen igen. Han sprang länge fritt på gården igår. Rusade och hoppade, betedde sig som en kalv på grönbete. Man kunde nästan tro att han fått lite energidryck i sig.

13 april 2010

Nu kom plötsligt våren...

Krokusarna har invaderat gården och finns plötsligt överallt!
Kaninen har fått flytta ut (om dagarna).
Såg två tranor i morse.
Vinterjackan blev för varm.
Ungarna är allmänt vimsiga och börjar tala om svirvelspön och lippisar.
Bilen har fått sommardäck.
Mannen påbörjade projekt utetrappa.
Det ÄR så skönt med årstider! Årstider som är så totalt olika. Som om allting börjar på nytt igen.

3 april 2010

Meny


Stekt röding med sås på blandad skogssvamp

Vitlökspotatis

Sallad (Grönsallad, tomat,gurka och paprika samt rostade pinjenötter) med "Daria-dressing".

Vittvin, Laforet Bourgogne Chardonnay

Till efterrätt tjinuski-tranbärs kaka (fyllning tranbärsmousse)
Mignon praliner
kaffe


Efterrätten köpt, resten lagat av mig.
Detta blev svärfar med fru bjudna på idag.

...glömde helt att ta fram pashan...

1 april 2010

Mitt barn och andras ungar

E G Y P T E N - fortsättning...


Hemresan: Sitter i planet på väg hem. Till höger om mig yngsta barnet, till vänster en obekant gosse i 8-9 års åldern. Mannen och vår äldsta sitter i raden framför. Den obekante gossen käkar chips. En liten burk Pringles går i ett nafs. Sedan åker godispåsen fram. Vingummin i mängder. All chips och godis gör honom törstig. "Isä, Isä...saanko Fanta? Tai... ehkä otan Cokis..." Pappan som sitter på andra sidan gången köper utan att knorra läsk till barnet. Efter en dryg timme i luften börjar serveringen. Köttbulllar i senapssås, potatis, sallad, ett surbröd, vatten och en örfil står på flygturens meny denna dag. Vår älskling äter med god aptit största delen av portionen. Väntar med bullen vill njuta av den lite senare. Gossen till vänster rynkar på näsan när han fått maten framför sig. UÄÄK! Tar en tugga av surbrödet sedan åker plasten från örfilen av. Maten står orörd, bullen är godare. Varför äta mat när man kan äta bulle. Fadern tycks vara helt ointresserad av gossens val. Socker, socker, socker och fem timmar i luften. Jag väntar på den lilla pojkkroppens reaktion. Han har svårt att sitta still, suckar, frustar, hoppar lite, sparkar på ryggstödet framför. Kommer han att kräkas? Nej tack och lov inget sådant händer. Innan vi når vår destination kommer ytterligare en Cola intagas av den späda pojken. Jag och sonen har en mysig kaffe-saft-bulle stund efter maten. Vi sitter och småpratade om ditt och datt. Jag njuter av att ha tid att sitta och lyssna på honom och hans tankar. Sedan ritar vi fiskar vi sett, läser lite, vilar...snart kommer vi att vara hemma!
Ser skymten av den obekanta pojken ännu på flygplatsen. Han ser vild ut i blicken, rusar fram och tillbka. Pappan ser ut som ett åskmoln, försöker behärska sig men slutligen ryter han till rejält.

Hallå vakna! Varför tror du ditt barn beter sig som det gör? Kan det möjligtvis bero på ... ja vad tror du?