14 augusti 2013

Färglatt på tallriken


Visst, jag brukar uppmana till många färger på tallriken, men denna pasta ser ganska horribel ut... tycker jag.

Vill man göra en lite annorlunda pasta med barnen kan man istället laga t.ex.den här!

Eller den här!


11 augusti 2013

Gula skatter och zucchinibåtar


Hittade några liter kantareller. Hem till torpet för att laga lunch. Potatis och kantarellsås, sallad. Sen till skogs igen, och ännu en liter kantareller... Ingen annan svamp i sikte, inte den minsta lilla sopp. Men de kommer tids nog. Nu är det kantareller som gäller.



Havtornen: Kvistarna överfulla av bär! Plockfärdiga! Tänker bl.a koka havtorn-morotsmarmelad. En del hamnar som de är i frysen med lite socker. Vitaminbomber i vinter. Kanske det även blir lite saft. Några msk havtornssaft blandad med naturell yoghurt är godaste yoghurten man kan tänka sig!



Zucchini finns även i parti och minut, föröker blanda ner den i det mesta nu. En kväll blev det vegetariska zucchinibåtar, Fyllda med zucchinibitar, tomat, rödlök,vitlök och andra kryddor. Toppade med riven ost och lite blåmögelost och sen i ugn ca. 25-30 minuter.


9 augusti 2013

Smått och gott



Fredagskväll och visst är det o.k med lite chips ibland. Men fyller man fatet med en hel del annat behöver man kanske inte köpa den där påsen i megastorlek...

Gurka, blomkål, morot, tomater och vinbärsklasar är också väldigt gott att dippa. Ett väldigt lätt sätt att få barn (och vuxna) att äta bär, frukt och grönsaker. Låt barnen vara med och skära grönsakerna. 

8 augusti 2013

Safttider och granskottsexperiment


Vinbärstider och "Saft-Majan" har varit i flitig användning, som vanligt den här tiden på året. Saftat både på jobb och lite hemma. Godast blir det om man blandar svarta vinbär med de röda, men då de svarta inte räcker till har jag också kokat nån sats med bara röda. Lade en vaniljstång med i ett kok för att få lite variation. En god saft att senare koka bärgröt/klappgröt på!

Granskottens tid är över för detta år men under semestern experimenterade jag med granskott i drycker:

Experiment 1. Granskott- och ingefärsmjöd
en liten försökssats. Blev riktigt gott.

2 l vatten
250 g farinsocker
2 rejäla nävar granskott
liten bit färsk ingefära
pyttelite jäst (en liten liten smula bara)
en svätt öl (ca. 1 dl)

Gjorde den enligt samma princip som vanlig mjöd. Hade dock bara farinsocker i så den blev riktigt mörk. Använd  ljust socker om man vill ha den ljus. Inga citroner alls i denna mjöd men en liten bit ingefära för att få lite "sting".

Experiment 2. Granskottssaft- koncentrat

Kokade granskott, saften av en citron, socker och vatten tills det blev som en "lite tunnare sirap". Hällde upp på ren flaska och korkade. Förvaras kallt, utspädes med kallt vatten då den skall drickas, serveras med isbitar. Eller blandas i en sommarbål. Vet att många lägger citronsyra/askorbinsyra med då de saftar för ökad hållbarhet men tycker inte det behövs. Huvudsaken är att flaskorna är riktigt rena, att man fyller dem ända upp och att man korkar dem väl.


Nästa vecka tror jag det blir dags för de första "äppelprojekten". Äpplena börjar vara fem före färdiga.
Och havtornen! Har rekord mycket havtorn i år på mina få buskar. Ett fint blåbärsår har vi också haft.

3 augusti 2013

Harsyra - men med måtta



Det har blivit allt populärare att plocka råvaror från skog och mark. Växter som kanske inte precis hör till det traditionella köket. Innan man beger sig iväg för att plocka vilda växter är det bra att ta reda på lite mer om dem, ja för det finns faktiskt sådana man bör se upp med. Harsyran (Oxalis acetocella) för att ta ett exempel innehåller oxalsyra, samma syra som man hittar i rabarber. Riktigt små barn och personer som har anlag att drabbas av njursten ska helst undvika grödor rika på oxalsyra.


Svamp med råstekta rotsaker och harsyra-pepparotscreme på rostat bröd:

1 burk crème fraiche
1/2-1 tsk fint riven pepparrot
några msk fint skuren harsyra
1 nypa salt

några brödskivor per person
1 rödbeta
1 palsternacka
några dl valfri svamp
lite honung
salt
peppar
("en liten dutt" vinäger eller vitt vin om man så vill)
olja till stekning.

Blanda ihop ingredienserna i crème frache och låt den stå och dra i kylskåp. Råstek de tunnt skivade rotsakerna, salta lätt och ringla över lite honung. Stek svampen, tillsätt ev. en liten skvätt vinäger, salta lätt. Rosta brödskivorna eller stek dem snabbt i stekpanna. Bre smörgåsarna med krämen och toppa med rotsakerna och svampen.



2 augusti 2013

Strokefara?



(tryck på bilden för förstoring)


Mer serierutor om människor&mat
 hittas på bloggen mat och människor.



31 juli 2013

Ludiveetå till sillen och potatisen



Läser tidningar från veckan som gick och hittar ett uppslag om lokala maträtter i lokalbladet. Traditionsrätter. Rätter med historia och djupa rötter i hembygden.

Men fråga en östnylänning om receptet till ludiveetå - såsen till sillen och potatisen, och du kan få de mest varierande svar. En del fräser löken först, andra vill ha dill istället för lök. Några blandar lite ättika i och lagar den kanske på mjölk eller gräddfil, och så finns de som ska ha smält smör med, men jag återger mommos recept, så som vi vill ha den.

Ludiveetå enligt mommo:

2 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
finskuren gräslök eller lökskaft (mycket).

Låt stå och dra i kylen en stund innan servering. Denna kalla sås serveras med sill och nypotatis. Och är så gott så! Mosa potatisen lite med gaffel och häll över lite av löksåsen innan du börjar sleva i dig av sommarens delikatess! Perfekt som sommarlunch.

Och så lite jordgubbar eller andra bär till efterrätt eller ännu bättre: "Blåbäribulla"!

Österbottens pikkalakan påminner lite ditåt om ludiveetån men den är varm och baserar sig på potatisens kokvatten och smör.

Mer om mommos mat


29 juli 2013

Nalleglass och kaninhoppning


En tur till Helsingfors för 3/4 av familjen idag. Har sett en massa nöjda välmående djur. Först på Högholmen (djurparken) där vi såg bl.a björnar och tvättbjörnar som fick svalka sig med glass i sommarvärmen och senare på dagen kollade vi in spralliga kaniner på en gräsmatta på Brändö. Kaniner som inte ville annat än hoppa högt... (svårt att få skarpa bilder på hoppande kaniner!) 







26 juli 2013

Gösmiddag





Trerätters på torpet i början av veckan. Med "favoriter i repris". Känns ibland som jag upprepar mig här i bloggen. Men det är typisk sommarmat för oss. Det ska vara enkelt men gott! Och gärna så mycket självodlat/-plockat/-fiskat som möjligt nu under sommarmånaderna. Denna gång hade dock vi inte fiskat själva så det blev köpt gös. Stekt gös med kantareller från skogen. Fick trava ganska länge omkring i skogen innan jag fick de nävar kantareller jag behövde till en sås. Det är knastertorrt i skogen och det skulle behövas några ordentliga regnskurar för att få fart på svampen! 

Potatisen: nya sorten Anna-Belle är verkligen god! Kokt rova hade vi också till. Förrätt blev sallad& bröd, på tallriken olja&vinäger att doppa brödet i. Salladen pryddes med lite ringebloms kronblad och gurkört Ja och så en chokladig-gräddig-kaloribomb till efterrätt - mums!


25 juli 2013

En larvig typ och bröllopsdag


Dagen började med att vi såg en jättestor larv vid vedhögen. Insektboken kom fram och snabbt kom vi fram till att det var en Cossus cossus, även kallad Allmän träddödare. Nå veden var redan huggen så de träden behövde han inte ta död på. Istället kan han nu krypa in någonstans och förpuppa sig. Kommer med tiden bli en stor gråbrun nattfjäril enligt boken. Kring tre år gammal är den när den uppnått den här imponerade storleken, ca. 10 cm lång och tjock som ett finger. 





Sen blev det uppbrott från torpet och vi åkte till stan. Åt ute för en gångs skull i sommar, inte för att torpmiddagarna är fy skam men på bröllopsdagen vill man göra  något extra. Det blev god mat (ett plus för mycket närproducerat) på en skaplig restaurang och en riktigt fin kväll!





21 juli 2013

En Lena och Al- bricka


En gammal lite rostig bricka. Har "alltid" funnits där i förrådet. Men den hörde visst till de där "designföremålen-jag-inte-hade-en-aning-om-att-vi-hade". Lena och Al Eklund, dansk design. Googlade lite och upptäckte att jag har sett många av deras mönster i tiderna. Stormönstrade brickor, färgglada plåtburkar och glada tyger! 60-70-tal. Plåtburken nederst är inte en "Lena&Al", men den är söt och perfekt att förvara småkakor i.






I bloggen "Nu ska det bli andra bullar" hittas mer om paret Eklund och deras design, hittas här!


20 juli 2013

Dassproblem, "lepakkobongaus" och "sateenkaali"


Torplivet fortsätter ännu ett tag, men med några stadsdagar nu och då för att se till hus&hemträdgård.

-På torpet har vi haft getingar på utedasset. Hade väl gått an om de nöjt sig med att bygga bo i takåsen, men då de bygger invid hålet där man ska sitta då är det inte längre så trevligt. Det blev en krigsförklaring och nu är de väck... eller?

-Huggorm under trappan, bor i stenfoten, men klampar man lite innan man går ut försvinner den snabbt som attan. Stövlar är de skodon som gäller.

-Inte en enda fästing i år! ...tillsvidare alltså, men så har också gräset på strandängen hållts kortare än vanligt.

-Fladdermössen prasslar på som vanligt, när man ska sova, bakom tapeten, men det är man så van vid vid det här laget att det bara känns smått hemtrevligt. Nästa veckoslut kan man räkna fladdermus observationer, om man så vill, och skicka sina uppgifter till "lepakkobongaus", denna adress:  lepakko.fi  om man bor i Finland vill säga.

- En kväll hade vi en näpen liten näbbmus som dansade omkring på köksgolvet när vi drack kvällste och i komposten bor en kopparödla. 




Hemma (i stan) frodas köksträdgården och rovorna har blivit stora. Likaså zuccinin och löken. Grönkålen och salladen har tyvärr till största delen blivit uppäten av sniglar. Sädesärlan har fått ungar och de hoppar orädda omkring på gården. Hoppas inte grannkatten får tag i dem! Efter regnet visade sig en uderbart vacker regnbåge. Grannflickan, modell yngre, kom rusande och ropade: "Sateenkaali! Sateenkaali!" (sateenkaari=regnbåge på finska, men då det  inte är så lätt att säga R, blev det istället L och ordet blev regnkål.)







14 juli 2013

Sommarmotto och lavendelkakor



Nedskrivna ord på en gammal papperslapp upphittad på torpet:

"Vid sidan av den ädla konsten att få saker gjorda har vi den ädla konsten att lämna saker ogjorda.
Levnadskonsten är att eliminera det oväsentliga".

Ett ganska skönt motto att ta till under semestertider.

Men lavendelkakor hör inte till det oväsentliga, de hör sommaren till. Receptet hittas här!



12 juli 2013

Potatisblom och Ville Vallgren




Nu blommar potatisen!

Ville Vallgrens älsklingsblomma. Ja det hände sig att han ibland kunde plocka en bukett med potatisblom för att smycka sitt och Viivis hem i Alberga. Gästerna som dök upp undrade vad det var för vackra blommor de hade i vasen.

Ville Vallgren ja, skulptören, glädjespiraren och matälskaren, jag har skrivit en del blogginlägg om honom tidigare (hittas under etiketten Ville Vallgren.) Har en "ny" Villebok hittad på ett antikvariat : Minnen från mitt liv - hemma och ute. Mercators tryckeri 1931. Ännu oläst men den handlar om hans konstnärsliv i Paris och om hans vänner genom åren.

11 juli 2013

Bär som mognar och aspskimmerfjäril







Trädgårdens bär och frukter mognar sakta men säkert. De svarta vinbären har inte långt kvar (tidiga i år!) men björnbären, havtornen och rosenkvitten får vi vänta lite längre på. Fröpåsen med frön av blandade sommarblommor grodde bra och lockade en praktfull stor mörkblå fjäril till sig. Det visade sig vara en aspskimmerfjäril. Hade inte kameran till hands men här finns en bild på den. Enligt Wikipedia påträffas den i norden endast  längs sydkusten i Finland och tillfälligt på Åland. Exemplaret som besökte vår sommaräng var precis lika vackert blå som den på wikipedias bild. Med andra ord en hane.

8 juli 2013

När blåbärsskog blir sagoskog



Sommartips!

Ta ett barn, eller flera.
 Några kärl att plocka bär i. 
Dra på er stövlar,
  och gå in i en skog.

Börja berätta en saga,
fritt med fantasins hjälp.
Låt barnet/ barnen fortsätta sagan.
Turas sedan om att berätta 
samtidigt medan ni plockar
bär efter bär. 

När sagan lider mot sitt slut
börjar kärlen vara fulla!

Vila på en stubbe,
ät lite av bären.
Njut med alla sinnen av skogens 
dofter, ljud och rofylldhet och
förstås av bären.

Dags att gå hem, med en
ny liten saga och bär i bagaget.
För ibland kan faktiskt blåbärskogen
förvandlas till en riktig sagoskog!



7 juli 2013

Äta insekter eller skräpfisk?



Humlebagge (Trichius fasciatus)



Skulle det smaka med en näve humlebaggar kanske? Eller lite flugor i soppan? FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har nyligen rekommenderat att produktionen av insekter som livsmedel bör ökas. Främst tänker man väl då på mer matigare insekter, som larver och gräshoppor, som redan nu är en helt naturlig råvara i många länder. Men en professor i näringsfysiologi vid Östra Finlands universitet, Atte von Wright, anser ändå att insekter kanske ändå inte är det rätta för oss här uppe i kalla nord. Insekterna måste isåfall importeras eller odlas i växthus. Odlas de finns det risker att de rymmer och stör vårt ekosystem. Nej då är det bra mycket bättre att satsa på den s.k "skräpfisken" som t.ex. mört och brax. De är näringsrika och ett bättre alternativ ur ekologisk och praktiskt synvinkel.

6 juli 2013

Korpar, böcker och riatorkad råg



Det är nåt speciellt med korpar. Inget torp utan korp. De bidrar till stämningen och ibland poserar de så fint precis då man råkar ha kameran till hands.


Det doftade så ovanligt gott i torpet en dag. Brödbak pågick. Två stora härliga bröd med vete och råg blev det. Endel av rågen (några dl) ersattes med riatorkat rågmjöl, det har en underbar lite rökig doft. Klappade även in lite av detta mjöl på ytan. Nyfavorit hos oss!


Hinner läsa mer än vanligt under semestern... och annat än måltidslitteratur faktiskt.

Böcker på gång:

Don Quijote av la Mancha av Miquel De Cervantes Saavedra - funderar varför jag inte läst denna otroligt galna men ack så roliga klassiker tidigare. Verkligen bra! Och är ännu bara halvägs i första delen, sen följer del två.

Neurorevolutionen  (2013, Fri tanke) av Lone Frank - Hjärnan och högaktuell hjärnforskning, så otroligt faschinerande! Det är mycket kemi vi har där i skallen!

Farlig midsommar av Tove Jansson - högläsning med yngsta sonen innan sömnen kommer.

26 juni 2013

Torpsommar 2013


En märklig början på semestern. Aldrig tidigare har det väl hänt vid vårt torp att man ätit mogna blåbär i juni. Eller hittat kantareller vid midsommar, eller att en vikare besökte oss i viken när vi var och simmade eller att knölsvanarna har gett vika och nu är viken i stället sångsvanarnas. Och med dem en hel symfoni av nya ljud om kvällarna. Inte heller har det hänt tidigare att jag stirrat en trollslända djupt i ögonen, via kameralinsen. Ser ut att bli en riktigt intressant sommar! Nånting är ändå som vanligt - pojkarna drar hem lika mycket fisk som förr- abborrmiddag i sikte!





18 juni 2013

Semesterdax


...om några dagar! 

Då tänker jag göra som mumintrollet:

..."jag lägger mig i gräset och vilar mina ben
och slutar att fundera i solens gula sken
nån annan kan fundera, nån klokare än jag
en sån här varm och vänlig och sömnig sommardag..."
Tove Jansson.

Trevlig midsommar/ sommar! Ifall jag inte skriver på ett tag..

Kopp Arabia, kaffepanna: Kaj Frank 50-tal

16 juni 2013

Sparris, gös och biskvier


Kan kanske börja kalla mig bloggveteran. Bloggen fyller 4 år! Sommaren 2009 den 16 juni är mitt första blogginlägg daterat. Handlar om en middag med gös, sparris och biskvier. Hittas här.

Funderar om jag borde pröva mig på att baka biskvier... hittade ett recept här. 

15 juni 2013

Sommartider - lägertider!/ Sapere


Sonen, den yngre, var på ett Sommakul- läger under junis första vecka och bland det roligaste tyckte han var att baka. Så stolt han var när han visade upp sina goda bakverk!

Matskolan- Ruokakoulu  eller UngMartha med sina matläger är också verksamheter som blivit riktigt populära. Här hittas ett gammalt inlägg om ett matläger senaste sommar där jag drog en matmix för barn på ett läger. Denna sommar blir det inga läger för min del, men är så glad att allt fler barn får möjlighet att kocka! Fint att de olika organisationerna allt mer börjat samarbeta och så bra att även Sapere/Smakskola plockas in i sommarverksamheten!

Sapere kan man även syssla med när som helst hemma 
med sina barn. Udersök olika frukter till frukosten t.ex..
Här blev det en sammetslen Persika Paraguay och lite 
körsbär. Persikan ser utseedemässigt lite tillplattad ut och
fruktköttet är riktigt ljust. Smaken saftig och god.

Tips! På Pikkukokki.fi finska Marthaföreningens barnsidor hittas föresten en hel del "matnyttiga länkar" (på finska)


12 juni 2013

Det doftar...


PLÄTTAR! Om man vill göra sig riktigt populär på jobbet börjar man steka plättar i stora lass. En efter en uppenbarade de sig i vid dörren till köket för att kolla om näsorna hade rätt. En liten påstod bestämt att hennes näsa hörde att det blir plättar idag. En näsa som hör, inte dåligt!


Hemma har några rosa skönheter
vaknat till liv bland det "vallmo-
orange".