2 maj 2012

Murbottenplättar

Idag åt vi utomhus på dagis. Vi brukar egentligen ha murbottenplätts-stekning som tradition strax innan Valborg men i år blev det lite annorlunda. Förra veckan hade vi Slottsfesten med munkar och mjöd  och på måndagen var det så många barn lediga så vi beslöt att skjuta på plättarna litegrann. Innan plättarna åts blev det favoritsoppan solsoppa som även den åts utomhus. Till plättarna serverades vispad grädde och mixade halvtinade jordgubbar blandat med hallonsylt. Under plättstekardagen doftar hela kvarteret förföriskt av stekos och plättar. Brukar göra en så stor sats med smet att det räcker till tillfälliga besökare också. Idag kom t.ex några barns föräldrar, mor- och farföräldrar och t.om några grannar tittade in för att njuta av en fin lunch. Skojigt med lite annorlunda dagar ibland! 

Recept på murbottenplättar hittas här i ett blogginlägg från ett tidigare år.

29 april 2012

Kirskålsolja


Nu kan man plocka späda skott av kirskål igen!
Kirskål smakar sommar!

Kirskålsolja
En stor näve kirskål
en skvätt rypsolja
fingsalt
svartpeppar

mixas  med stavmixer. Serveras till tomatskivor och flagad parmesan eller annan lagrad ost.

Ogrässoppa är också gott!


27 april 2012

Slottsfest / Sapere



En slottsfest med dofter. 
Dofter av munkar.
Dofter av mjöd.

Siden, sammet, tyll.
Spetsar och paljetter.
Glitter, glans och tindrande barnaögon.

De äter, de skålar och de skiner i kapp,
prinsessorna och prinsarna.

Titta på min krona!
Se så fin jag är!

...jag vill ha en till munk!

25 april 2012

Banan-chokladmuffins

"Bananer älskar ej gods och gull
vill inte ha bilar och villa
vill inte jäkta för pengars skull
av sånt mår bananerna illa"

Lennart Hellsing

Yngsta sonen lagade en liten sats goda muffins en kväll. Vi råkade ha några övermogna bananer hemma.

50 smör
1 ägg
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk soda
2 små bananer
ca. 1 dl grovt hackad hushållschoklad

Rör smör och socker pösigt, tillsätt ägget. Blanda mjöl med bakpulver och soda och rör ner. Mosa bananerna och hacka chokladen, blanda ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och grädda i medelvarm ugn tills de är klara. 

23 april 2012

Kvinnor - kroppsideal

(Tryck på bilden för förstoring.)

Läs:  En enkät om unga flickors syn på mat,
som nyligen gjorts av tidningen Demi.


20 april 2012

Barnens egen poet /Sapere

Kombinera böcker och mat. Lennart Hellsings böcker är perfekta för många små Saperestunder. Bjuder idag på:

10 Saperetips
baserade på Lennart Hellsings matglada texter:
  1. Sjung Herr Gurka -smaka på gurka. Kanske ni vågar smaka på kryddgurka också. Ät gurksoppa (kanske Hirams) eller laga en tsaziki.
  2. Tre små rädisor - ja då smakar man förstås på rädisor, och kanske man t.om kunde tänka sig plantera lite egna rädisor med barnen, bara det blir lite varmare ute. De växer fort och är goda att skiva på smörgåsen.
  3. Ticke Tack, sjung om Peter Palsternack, Selma Selleri och Gabriel Gräslök....och riktigt snart kan man plocka den första gräslöken! (eller köpa) ja och så ska det smakas på palsternacka förstås, kanske både på rå och tillredd. Titta även närmare på selleri: rotselleri och bladselleri. Ungsbakad rotselleri är gott!
  4. Hertigen av Pisa: "Tuppar och kalkoner, champinjoner, ostron och citroner - det var gott!" Ja i den sången finns det minsann matord så det räcker för en riktigt riklig Saperestund.
  5. Nyponsoppa - Läs den fina nypondikten som börjar så här: "Nypon plockar vi i säckar från Törnrosas nyponhäckar. Det ska bli till nyponsjöar med små vispgräddsklickiöar".  Laga egna nyponsjöar med "klickiöar" och bara njut! Kanske utomhus!
  6. Sipa lipa lakritspipa - tja, kanske ett lite lakritstest...det finns många olika sorter. Godissapere kan man tänka sig att ha någon gång. Man kan fundera på anis och fänkål som har "lakritssmak".
  7. Där uppe i gardinerna - där hänger apelsinerna...duvorna tar druvorna -och så skär ni lite fruktbitar tillsammans! Fundera över druvor- Vilken färg är godast? Vad är russin egentligen? 
  8. Läs Bagare Bengtson, och lek bagare. Baka något gott!
  9. Där pepparn växer - Tabasco, paprika, ingefära, piripiri, curry...är kryddor i dikten. Ha lite kryddsapere. Dofta, smaka och hitta din favorit. 
  10. ur Spökmat:"Till vardags äter  spöken blott kall frukt från något gammalt slott" Festmat för spöken är förstås blodpudding á la Dracula. Smaka på blodpudding/ blodplättar med lingonsylt och hitta på annan "spökmat" tillsammans.
Boktips:
-Visor och ramsor i Hellsingland, Lennart Hellsing/ Raben&Sjögren  2011 (innehåller även en cd-skiva med musik.)
-Matbok, Lennart Hellsing/Raben&Sjögren, 1998

Det här var bara några av hans fina "matprat"böcker. Han har även gett ut: Bananbok, Den lycklige osten-Osteria  och många många fler.
Och den här lilla boken handlar om författaren själv:
-Lennart Hellsing, Kestin Ljunggren/ Raben&Sjögren 1992

Läs mer om Lennart Hellsing här!


18 april 2012

Vad äter kungligheter? /Sapere


Vad äter prinsessor, prinsar, drottningar och kungar?

Äter de slottstek?
Prinsesstårta?
Prinskorv med slottsenap?
Kanske Fattiga riddare med drottningsylt?
Eller äter de ärtsoppa, ja som som kung Erik XIV?
Men för honom slutade det inte så bra...

Får en kung äta vad han vill?
Eller får han aladåb då han drömmer om sill?

Om drygt en vecka invaderas dagis av celebra gäster.
Prinsar och prinsessor!

Maskerad.
En fest för sinnen.
Guldkant i vardagen.

Tror jag bjuder på  glittrande munkar och porlande mjöd.
Att dofta på, att titta på, att lyssna på, att smaka av...


Munkrecept

Mjödrecept






16 april 2012

Matjessill med rosépeppar




2 st matjessillfileér (150g)
1 burk creme fraiche (120g)
några msk dill 
några msk vårlök
en nypa vitpeppar
några nypor rosépeppar

Skär filéerna i 1 cm bitar. Blanda finskuren vårlök, dill och peppar med creme fraiche. Rör ner sillbitarna. Låt stå  och dra i kylskåp minst några timmar innan servering. .

-gott till potatis eller på rågbröd eller på ett buffébord.


15 april 2012

Kinagubbar i april/ Trerätters


Köpte frystorkade jordgubbar i väntan på färska. Kollade inte så noga utan tog dem i farten på väg till kassan.
Hemma lusläste jag det finstilta. De verkade helt o.k. Helt tillsattsfria men oj så låååångresta de var. Ända från Kina. Men frystorkade bär är ganska skoj ändå att lägga i maten, kanske jag hittar kortrestare nästa gång. Lägger man dem i sallad så lägg dem  då strax innan det ska ätas så hålls de ännu krispiga.

Så här blev vår trerätters med  långväga jordgubbar:

Förrätt Ruccolasallad med sparris och frystorkade jordgubbar och ost (denna gång en nyhet i ostväg: Valios Alppi kreivi)
Varmrätt Potatisratäng med palsternacka, morot, vårlök och rökt ren (potatis:Van Gogh)
Efterrätt Chokladglass (köpt)...med  samma frystorkade kinagubbar






(Frystorkade jordgubbar visade sig även vara en delikatess för våra kaniner ).

13 april 2012

Mudcake och tranbärssorbet

kombinationer...


En bit mudcake, en klick tranbärssorbet = gott.

En italienare i köket

Han är snabb, effektiv, noggrann,
och alldeles fenomenal på att diska!

...vad kan man mer begära?

Fick ny diskmaskin=)!

12 april 2012

Walgren´s och Wiehe

Mat och musik blev det ikväll. Först mat på Walgren´s med jobbkompisar sedan fortsatte vi till Wiehes konsert. Mikael Wiehe- live! Han har så många bra låtar. En sång till modet t.ex. eller Lindansaren...Flickan och kråkan...bara för att nämna några. Och på Walgrens var det gott som vanligt. Fick bli blinier för mig ikväll medan familjen här hemma hade "makaronilådekväll".

9 april 2012

Matskolor /Barn och mat

Efterlyste mer engangemang kring barn och mat i vårt land tidigare i bloggen. Tack och lov är vi många som tänker i samma banor! Nu börjar 4H sammarbeta med Folkhälsan och svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och lanserar matskolor för barn. Visserligen i en ganska liten skala tillsvidare, som matläger under skolornas lov på några få orter, men alltid nåt. Kanske det växer med tiden så att så många barn som möjligt får ha roligt i köken. Detta sker alltså i svenskfinland, man får hoppas även de finskspråkiga 4H föreningarna hakar på...eller varför inte ha lite "språkbad" på en gång? Mat kan man laga tillsammans oberoende av språk...

Läs mer om Matskolan

Ytterligare några efterlysningar:

- Matskolor, typ Geitmyra i Oslo. Stationära ställen, lantgårdar el dyl dit barnen, kanske hela skolklasser kunde åka på "lägerskola" under hela året, inte bara förlagt till skolornas lov. Här borde förstås staten/ sponsorer komma emot och hjälpa till ekonomiskt och givetvis anställa personer som drar det hela. Vill man satsa på barn och ungas välmående eller inte?

-"Matkulturcentrum för barn", varför inte i vår kulturhuvudstad? Dit skolklasser, daghem, familjer kunde komma och tillsammans utforka kökets hemligheter. Det kunde innefatta matkulturmuseum, bokkafé med "mat och prat" (typ Bokslukaren , böcker och bakverk för barn, i Stockholm där det ibland  hålls temadagar, sagostunder m.m kring temat mat). Matkulturcentret skulle givetsvis även ha restauranger med bra nordisk husmanskost, undervisningskök och andra utrymmen där man kunde ordna olika aktiviteter kring mat, soppteater för barn, utställningar m.m.


8 april 2012

Gös, sparris och dinosaurieägg

I påskgräset bor inga kycklingar i år då familjens
 yngsta bjöd in sina dinosaurier på grönbete. 
Mat under påskhelgen.... ja det har blivit mycket gott.
Bl.a en trerätters:
Blini med rom och smetana
Råg- och nässelpanerad gösfilé, ångkokt potatis och kantarellsås (hittade ännu! kantareller i frysen) + sallad
Valfri efterrätt: Memma alternativt pasha (eller lite av båda=)

Råg- nässelpanerad gösfilé
Strö en blandning av rågmjöl, torkade nässlor (stöt smått i mortel innan),  lite salt och vitpeppar på ett fat. Vänd de "byxade" gösfiléerna i nässel-mjölblandningen o och stek sedan i smör, några minuter på vardera sida. (Vill man kan man dubbelpanera och vända dem i uppvispat ägg innan).
...och vad menas med "byxad"?
Jo vitfisk som t.ex gös eller abborre kan man enkelt göra helt benfria med att klippa bort benraden med ett par snitt. Kvar finns då en benfri "byxliknande" filé. 

I dag blev det lamm, sparris och diverse ugnsgrönsaker (rökt lamm denna gång). Många goda ägg har vi också ätit. "Helt vanliga" goda ekologiska hönsägg men också chokladsmakande...dinosaurieägg.



Sparrisen stektes uppträdda på cocktailpinnar (blötlägg pinnarna innan), serverades sedan med lite örtolja, riven ost och kallrökt lamm .

5 april 2012

4 april 2012

Kråkbär& brie



Årets bär i Finland, utsett av "Arktiska aromer", är kråkbäret. Prövade kombinationen kråkbärsylt och brie. Rekommenderas!
Vi har så otroligt fina bär i norden som vi borde lära oss att uppskatta ännu mer.

Läs mer om kråkbäret.


Här föresten en bra länk om man vill hitta återförsäljare av inhemska/ekologiska råvaror (Finland).


1 april 2012

La Belle Époque

...på Villes och Alberts tid. D.v.s Ville Vallgren och Albert Edelfeldt. Tittade in på utställningen som har öppet sista veckan, den har pågått ända sedan sommaren men av någon anledning går jag ofta på utställningar precis innan de ska stänga. Har inte hunnit på Carl Larsson utsällningen på Ateneum ännu, det blir säkert också sista veckan;). 


Innan dess påskbasar på jobbet med sopplunch, lika trevligt som alltid.


30 mars 2012

Kökshjältar / Boktips!

"Bokens titel ”Kökshjältar” är en hyllning till alla de kvinnor och män står i köken och lagar god mat till en massa barn. "

Bläddrar i nyutkomna boken Kökshjältar av Karolina Sparring och Jens Linder. Böcker om  à la cartekockar (eller böcker skrivna av dem) utkommer titt som tätt mer sällan hittar man böcker om/av kockar inom offentlig måltid. Det här är en bok om oss som kockar i barnens värld. I och med Karolina själv är förskolekock vet hon vad hon talar om och vill med boken förmedla stämningen som finns i förskoleköket. Vi ska vara yrkestolta! Boken har en massa fina recept men också andra matnyttiga avsnitt som berättar om hur vi borde förhålla oss till mat&barn. Gillar mycket avsnittet om kocken Camilla som är en ivrig användare av "muurikka" och lagar mat utomhus flera dagar i veckan.

Titel: Kökshjältar
Författare: Karolina Sparring och Jens Linder
Foto: Karin Alfredsson och Jeanette Andesson
Utgivningsår: 2012
Utgiven av Måltidsakademins Förlag i Grythyttan Ab i sammarbete med Allebarnsrätten


25 mars 2012

Geitmyra / Oslo del 5


I höstas skrev jag lite om en matresa jag och min väninna+ hennes son gjorde till Oslo i oktober. Vi fick nyligen en artikel publicerad i den finlandssvenska tidningen Svenskbygden (utgiven av svenska folkskolans vänner) som handlade om ett av målen på vår resa, Geitmyra - matkulturcenter för barn. Vi följde med verksamheten där under två dagar. Tänkte jag kunde skriva något smått om Geitmyra ännu här i bloggen för det är faktiskt ett jättebra koncept det som initiativtagaren Andreas Viestad tagit fram! Matkulturcenter -för barn borde det finnas många av runt om i norden/ ja i hela världen! Att satsa på barn, mat och måltidsglädje är nämligen en investering i framtiden.

Geitmyra är centralt beläget i området Sagene, ett naturskönt område mitt i storstan. Eftersom Geitmyra parsellhage finns precis intill och måltidscentret har en egen parsell så har man möjlighet att odla sina egna grönsaker. Skolklasser får komma till Geitmyra för fyra dagar och barnen får med hjälp av proffsig handledning  möjlighet att odla, kocka, äta och  njuta av sin egenhändigt gjorda lunch. Det är alltså frågan om ett slags "dagsläger" med mat som tema. Under veckans femte dag åker sedan någon från Geitmyra och besöker klassen i skolan och fortsätter prata mat. Fredagar på Geitmyra invaderas av dagisgrupper, barnehager, så får även de riktigt unga pröva på kokkonstens hemligheter. På Geitmyra ordnas även på kvällar och veckoslut bakningskurser, kurser i spädbarnsmat, tema kring fisk och mycket mer. På Geitmyra handlar mycket om måltidsglädje och sensorik d.v.s det vi kallar Sapere.

Läs mer om Geitmyra här!

Köket redo för nästa gäng!
Man kan laga sitt eget smör!



Laxtårta



En klassiker hos oss. En smörgåstårta med "inte så mycket i" men ibland är det enklaste det allra godaste.

Laxtårta

18 skivor formbröd
4 hårdkokta ägg
2 syrliga gröna äppel
300-400 gram gravad lax
400 g  creme fraiche
1 knippe dill
vitpeppar
senap
citron och dill till garnering

Skär kanterna från formbrödet (de kan sen användas  t.ex till krutonger)
Koka äggen, hacka dem smått och blanda med äppel skuret i små tärningar, finskuren gravad lax, creme fraiche, dill och peppar samt en matsked senap. Blanda till en jämn massa. Bygg upp tårtan genom att varva bröd  (tre lager bröd) och "massa". Garnera  med citron och dill.

Tårtan lagas helst dagen innan den skall ätas så den hinner dra, då blir den allra godast!



24 mars 2012

Fänkål /Sapere

Fänkål, Foeniculum vulgare 

-"Det ska man äta om man har ont i magen!" upplyste en fyraåring som fänkålen inte var helt obekant för. Fänkål var veckans "Saperegrönsak" och barnen var rörande eniga om att det var gott. Råa fänkålsbitar åts tills skålen var tom. Sen doftade de ännu på fänkålsfrön och konstaterade att det gröna på fänkålen liknar dill men är godare. Fänkål återfanns i salladsdressing och i en potatis-purjosoppa under veckan.

Fänkålsdressing:
Skär en bit fänkål i små bitar. Stöt några teskedar fänkålsfrön i mortel. Lägg fänkålsbitar och den stötta fänkålen i en ren glasburk. Slå över 2 dl rypsolja och 1/2  dl äppelvinäger. Skaka om. Låt stå och dra och ge smak tills nästa dag. Sila (men spara fänkålsmassan, den kan användas till något annat t.ex toppa någon ugnsgrönsak med eller mixas ner i en soppa). Den silade olje-vinägern smaksätts ännu med en nypa socker (eller honnung) en nypa salt och lite vitpeppar (och lite mer vinäger) om man så önskar. Tillsätt lite vatten eller apelsinsaft, rör om och använd som salladsdressing.


21 mars 2012

Ekotänk och mattrender/ Gastro del 4

Ännu lite om Gastromässan 2012 i bloggen, eller egentligen lite om Ekodagen som gick av stapeln "vid sidan om" Gastromässan.  En dag som handlade mycket om  "ekotänk" och om "mattrender" och den stora frågan om hur ekoproducenter och de offentliga köken kunde nå varandra effektivare. För det är fortsättningsvis så att det inte riktigt löper... Köken vill gärna för smidighetens skull ta allt från en och samma grossist men de stora grossisternas ekourval kan vara ganska snävt. Intresset av ekologiska produkter ökar dock hela tiden och för att ta exempel så har man glädjande nog både i Helsingfors stad och i Åbo gått med i "Steg för steg mot ekologiskt" när det gäller daghems- och skolkök. Ännu trampar man bara i barnaskorna och ligger ljusår efter vad t.ex Carola Magnussons skolkök i Stockholm åstadkommit (inom just detta med ekologiskt inom offentliga kök) eller om man tittar på hur långt man kommit i Köpenhamn. Men viljan att öka det ekologiska har ökat markant även i Finland om man jämför med bara några år tillbaka i tiden. Och det är förstås positivt!

Lite annat plock ur ekodagen:

Hanni Rützler var en av huvudtalarna. En intressant
föreläsning om megatrender inom mat. Kvalitet,
lokal mat och hälsa  är de trender som nu är på växande
dessutom måste vi allt mer börja tänka globalt när
det gäller mat.

(Tips! På Yle Arenan kan man lyssna på henne. 
Länk: http://areena.yle.fi/audio/1331622373904
Hörs åtminstone i Finland)

Sebastian Nurmi från Bovik berättade om sin syn på
 mat och matproduktion och ser gärna att kunderna
kommer och bekantar sig med verksamheten.

Sasu Laukkonen har "ekotänkandet" som ledstjärna.
Och får inbitna köttätare att wurma för ... ja  t.ex
rotselleri. I hans restaurang har råvarorna en
historia.

Prisutdelnig. Årets ekoprodukter tillkännagavs.
Vinnare blev Juustoportin ekologiska mjölkkvarg,
hedersomnämnande fick Pajuniemis ekologiska
delikatessleverpastej och årets produkt för yrkeskök
blev Munax ekoäggmassa.




Ekodagen 14.3 2012 med temat: Mer ekologiskt i yrkeskök,  arrangerades av Luomuliitto och Ekocentria
 med stöd av jord-och skogsbruksministeriet