22 februari 2014

Titanicporslin och ubåtskök


Lite bilder från sportlovsresan till Tallinn...

Inträdesbiljett till Titanicutställningen 
i Lennusadam, Tallinn




Lyxporslin för förstaklassresenärena. Uppsamlat ur 
havets djup

Andraklass resenärernas "enklare" porslin

Lennusadam Seaplane Harbour , Tallinn

Ubåten Lembit, byygd 1937 i England 
på beställning av Republiken Estland.
Har varit sjösatt längst i världen - 75 år.

Ubåtens kök 

Temaveckor 2014



Kotimaiset kasviksets (Inhemska grönsakers)
TEMAVECKOR  2014
(En lista man kan ha som vägledning när man planerar matsedlar)

Vecka 

4 Lök
7 Potatis
11 Örter
14 Gurka
16 Svamp
20 Tomat
25 Nypotatis och primörer
27 Jordgubbar
30 Paprika
31 Trädgårdsbär
33-34 Skördefestveckor
35 Sallad
37 Äppel
41 Kål
48 Julens rotsaker

...och inte att förglömma vecka 12 nordisk mat!  Nordisk skolmatsvecka

21 februari 2014

Iduns kokbok, Titanic och god mat på Peppersack


Vinterledig! Har bl.a planerat vår årliga middag med 1800-talsföreningen. Tredje året i rad vi äter gott i 1800-talsanda. Hittade föresten en digitaliserad bra receptbok på nätet: Iduns kokbok. Utkom 1911 och har en massa fina 1800-tals recept.

Sönerna har sportlov och igår blev det en dagstur till Tallinn hela familjen. Det blev Titanicutställningen (mer om den senare) och god mat på en mysig krog, Peppersack vid Vana torg

Kaupmehe hörgutis: Grillistud tallekaare, kuuslaugu,
sooja köögiviljasalati, urdi-toorjuustututäidisega
ahjkartuli ja kirsivienikastmega

Åt "Köpmannens delikatess" med bl.a lamm, bakad potatis och en jättegod körsbärssås.

12 februari 2014

Ask - Årets Restaurang i Finland



Vill man äta gott i Helsingfors kan man göra det i Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoffs restaurang Ask. Restaurangen belägen i Kronohagen, Helsingfors har blivit utsedd till Årets Restaurang av Finlands Gastronimiska Sällskap.

Ask
Läs mer här

10 februari 2014

Ren ytterfilé med godsaker till



Frysinventering inför senaste veckoslut. Hittade bl.a ren, jordgubbar och kantareller. Så det fick bli utgångspunkten till söndagsmiddagen. Som huvudrätt ren ytterfilé tillsammans med pestoslungade ångkokta rotsaker (rova, morot, potatis och persiljerot) samt en aubergineröra (aubergine, olivolja, tomat, vitlök, salt, svartpeppar). Peston var en rest från dagen innan. Några kantareller fick ännu krona det hela. 

Här ingredienserna till peston;

Pesto med nässla och basilika
2 dl skalade solrosfrön, lättrostade
1 dl riven svart emmentahl
1 dl färsk basilika
2-3 msk torkade nässlor
salt och peppar
några msk citron

Mixa tillsammans med en god olivolja

(några msk av denna pesto räckte till rotsakerna)

Som förrätt åts en grönsallad, som efterrätt blev det varm Kolatun Ruska ost  med jordgubbssorbet.





Jordgubbssorbet  med varm ost (4 pers.)
Ta fram 1/2 l frusna jordgubbar ca.1/2 h före efterrätten ska ätas. Låt dem stå i rumsvärme. Mixa jordgubbarna med någon tesked honnung med stavmixer strax innan servering till en sorbetliknande konsistens. 

Hetta upp en gjutjärnspanna. Klicka i en msk smör och värm osten som är skuren i kuber. Smaksätt med lite kanel (eller pröva något annat t.ex. rosmarin, lavendel...) Servera den varma osten med den isiga sorbeten.


(Ps.Använd inhemska jordgubbar då utländska frusna jordgubbar bör hettas upp  innan förtäring p.g.a senaste årens hepatit A -risk.)

8 februari 2014

Små barns näring


Var på föreläsningar igår. Handlade om de nya nationella (Finländska) näringsrekommendationerna samt om glutenfri kost. Handlade också om hur man ska förhålla sig i dagens värld då var och varannan har starka åsikter om mat och vill ha specialkost till sina barn. Vi var många kockar från mindre kök på plats och det var givande att också lyssna på andra som jobbar under liknande villkor. Maria Sannamo poängterade vid flera tillfällen hur viktig råvarornas kvalitet är. Det är bl.a de raffinerade sädesslagen och processade råvaror som vållar problem. För mycket raffinerad stärkelse som finns i så mycket numera är inget våra kroppar mår bra av. Mat från grunden och ekomjöl och sädeslag direkt från kvarnen är m.a.o bäst. Det är bara så!

Vi har överhuvudtaget väldigt få allergibarn på jobbet (ingen glutenintolerant) och det är år sedan jag lagat glutenfri kost. Men bra att uppdatera sig ibland, man vet  ju aldrig när det kan bli aktuellt när nya barn strömmar till.

En annan sak som också betonades var att ha en avslappnad inställning till mat och kostfrågor. Att gå till ytterligheter gagnar ingen.

De nya näringsrekommendationerna kortfattat

5 februari 2014

Malins bröd och Runebergsmuffins


Denna vecka har jag testat Malins rågbröd på jobbet men istället för att baka ut det till stora bröd fick det bli små rågsemlor. Satsen räckte precis till hela gänget, ca. 45 st Man hinner få nybakt bröd till lunch om man genast startar upp degen på morgonen. (Rågen skållas dagen innan). Att baka till lunch eller mellanmål är något som man hinner med "så där vid sidan om" matlagningen. Eftersom temperaturen i köket är rätt hög är det ett perfekt ställe för en deg att jäsa. Goda blev de!
Idag är det Runebergsdagen med den traditionella Runebergstårtan. Men hos oss blev det muffins istället som barnen bakade. Passar bättre till formatet i en liten barnhand och en stor hög traditionell bakelse skulle de knappast orka äta upp. 

2 februari 2014

Kaninfint, fiskaffär och persiljarotswok



Storstädade hos kaninerna. De blir alltid så spralliga då man ägnar dem lite mer tid än vanligt. De börjar också städa. Drar sina kvistar kors och tvärs och jobbar på som bara den. Gräver i halmen och busar med varandra och med mig. De har det riktigt lyxigt under vintern med ett eget källarrum att skutta runt i. Har även lagt ut lite hö åt skogsharen som brukar dyka upp vid fågelmatningen om kvällarna. Vid fågelmatningen var det full rulle hela dagen. Att grannens katt sitter och lurpassar bryr de sig knappt om.




Annat: Vi har fått en fin fiskaffär i stan! Efterlängtat! Speciellt nu vintertid då vi inte fiskar själv. Senast blev det gös. Gös med örtig klyftpotatis, kokt rödbeta och en "wok" med rotpersilja, svamp (odlad siitake) och finstimlad grönkål. Till efterrätt lingonkvarg.



Persiljarotswok (4 port)

2-3 små persiljarötter
en näve svamp t.ex odlad siitake
två stora nävar  finstrimlad grönkål
några msk citronsaft
en nypa salt 
lite svartpeppar

skär persiljaroten i små tärningar, fräs den mjuk i olja, tillsätt svampen efter en stund och i slutskedet ännu  finstrimlad grönkål. Salta, peppra och smaksätt med citron. Rör om. Servera till fisken. 


28 januari 2014

Traditional Tastes of the North




Pohjoisen Herkut -Traditional Tastes of the North. Fick en ny bok! Eller egentligen fick maken den via jobbet men den hamnade i min kokbokshylla. En fin bok som bygger på det traditionella finländska köket. Här hittas typiska finska klassiker som Kalakukko och Karelsk stek men också fina exempel på vad man kan göra av våra fina bär. Revontuliparfait  (Aurora Borealis Parfait)som innehåller hjortron, tranbär och kråkbär t.ex. Ett recept på Savupororieskat (Smoked Reindeer Flatbread) ser också väldigt gott ut. Ärkebiskop Leo har också delat med sig av några recept. Ja det här är en bok som inspirerar!

Text och recept på två språk: finska och engelska.

Titel Pohjoisen Herkut -Traditional Tastes of the North
Författare  Tiia Koskimies Lyyli Huhtamella och Marko Tiainen
Utgivningsår 2013
Förlag Gummerus

23 januari 2014

Islykta, vildmat och riatorkad råg




-Ta daa! Så fin lykta det blev av den gamla kakformen. Vattnet frös till is under dagen och ikväll brinner lyktan på vår gård. Äntligen har vi fått bitande kyla och vintervackert, ja så som det ska vara i januari!

-Köksmästare Sami Tallberg talade varmt om vildmat på  matglädjeseminariet i Kellohalli i november. Här hittade jag en artikel om Vildmat på försök i svenska skolor. Kanske gemensamma nordiska vildmatsveckor vore något för framtiden?

-Lite av mjölfavoriten riatorkad råg hamnade i dag i en råg-pizzabotten. Lagade pizza till barnens förtjusning. Ska pröva laga en surdeg också av rågen inom kort. Det doftar faktiskt riktigt mycket rök om det mjölet!





16 januari 2014

Hårdkokta fakta om ägg/ Sapere




I boken Hårdkokta fakta om ägg hittar du det mesta du vill veta om ägg samlat på dryga 45 sidor. Rikt illustrerad med trevliga bilder i mild färgskala. Boken vann Måltidsakademins pris i kategorin "Barn och mat", Årets Svenska Måltidslitteratur 2013. En perfekt bok att ha som stöd för t.ex en Saperestund med äggtema. Laga t.ex en omelett tillsammans med barnen och läs och lär er mer om ägg. 

Eller smakar det kanske med ett knäckebröd med kombinationen hönsägg och fiskägg. Kokta ägg med Kalles kaviar.

Bokens titel: Hårdkokta fakta om ägg
Författare: Lena Sjöberg
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013

Läs mer!


1 januari 2014

Tove, cykelturer och goda blinier



Så har  då "Tove-jubileumsåret" börjat. Året då Tove Jansson skulle ha fyllt 100 ifall hon ännu levt. Råkade på henne en gång, bara något år innan hon dog. Hon såg liten och skör ut.

Nytt år ja, det kom med regn och rusk, tråkväder, men det hindrade inte oss från att vara ute. När man inte kan skida i vinter så får det bli cykellturer istället. Och ganska skönt att efter cykelturen elda vedbastun. Skönt med långledigt trots vädret! Men visst skulle det gärna få snöa lite nu! Gräsmattan grönskar och videblom ser man längs cykelstråken. Skulle gärna få bli lika vintervitt som för två år sedan: Muminvinter

Och nyåret i matväg blev bl.a blinier. Börjar bli en tradition.

28 december 2013

En till varje


Sonen, den yngre, vann 4 fina portionsformar, små grytor med lock, på ett jullotteri strax innan jul. Först hamnade de i julklappssäcken då han gav dem till sin pappa (ja jag hade ju sett dem;) Efter julafton har de varit i flitig användning. En kväll lagade "karlarna i huset" fruktsallad, gott efter all julmat!



Frukt- och bärsallad
apelsiner
äpplen
päron
kiwi
havtorn

(en skvätt contreau på de vuxnas portioner, om man så vill)

Creme fraiche smaksatt med lite rårörsocker och vanilj att klicka på frukten.



Idag har vi fyllt formarna med potatis, Karl-Johansvamp, lök och dill. Lite grädde och ost. Doftar så gott från ugnen. Ska ätas med rökt fisk och sallad.

24 december 2013

23 december 2013

Lucka 23/ Dadlar&brie och en dadelkaka



Pröva dadlar, brie och salta kex! Laga några laxsnittar på skärgårdsbröd och en dadelkaka, så mycket mer behövs inte för ett litet kaffekalas i jultider. Eller kanske med en varm glögg. Eller mumsbitar för en uppesittarkväll.

Dadelkaka (ur Marthas kokbok)

1 pkt dadlar
200 g smör
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 msk starkt kaffe

Koka de urkärnade dadlarna, smör och vatten 5minuter. Mosa sönder frukten, Låt kallna. Vispa ägg och socker till skum. Sikta ner mjölet blandat med bakpulver, soda och vaniljsocker. tillsätt detta växelvis med dadelmassan och kaffet. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i 175 grader ca. 60 min.

22 december 2013

Lucka 22/ julblomma



Fick en julblomma planterad i en gammal kakform.
Gamla aluminiumformar hittar man billigt på loppis.
Med lite kottar och lingonris blir det riktigt fint!


21 december 2013

Lucka 21 / Hökuggla



Surnia ulula.

Lyssna på hökugglan här.

20 december 2013

Lucka 20 / Vegankokbok



Kom hem med en trave böcker från biblioteket häromdagen, Bl.a hittade jag denna nyutkomna vegankokbok. Kanske ett julklappstips ifall du känner en "familj Vegan". Målgruppen är veganfamiljer/veganbarn. Så känner du ett veganbarn som gärna vill kocka eller väntar du vegangäster i jul så är det här en helt o.k bok. Men boken har mer betoning på mellanmål och efterrätter än på mat. Rätterna har skojiga namn efter olika djur och boken är rikt illustrerad med tydliga bilder om hur man går tillväga. Boken har några inledande kapitel där bl.a djurrättsfrågor tas upp. Den tar också upp vad man bör tänka på om man är vegan, vilka näringsämnen man bör ta som tillskott och vad man bör vara extra uppmärksam på. Ja, och så ännu en sak... den är på finska så det är bra om den språkkunskapen finns;).

Bokens titel: Maku metkuja murusille
Författare: Inna Somersalo & Elina Kauppila
Illustratör: Elina Kauppila
Utgivningsår 2013
Förlag: Finn Lectura

18 december 2013

Lucka 18 /Julstädning




Mindre än en vecka till julafton, börjar ni få julstress?
Intala er att dammtussar egentligen bara är små änglars tofflor. Eller försök ha samma inställning som Hiram, mitt favorit citat så här i juletider: "När julen kommer samlar man ihop allt skräp och slänger in i en garderob och stänger dörren. Köper en hyacint och bakar en pepparkaka. Krångligare behöver det inte vara" Märit "Hiram" Huldt
Städa skåp och lådor, det gör man bara om man tänkt fira julen där, var det någon annan som sade.

På jobbet brukar jag ha januari som "stora skåpstädnings- och nu skurar jag allt månad" då jag för något år tillbaka insåg att november-december är alltför hektiska för att ännu hinna med sånt. Ingen idé med att jobba musten ur sig i december. Tids nog när julståhejet är förbi och allt lugnar ner sig och det infinner sig "helt-normala-vanliga-vardagar". Då har man tid för grundligare städning mellan varven. 






17 december 2013

16 december 2013

Lucka 16 / Limpa


Limpa, äppel och ost och lite svartpeppar= gott!

Julklappstips! Limpor eller andra bakverk är finfina julgåvor. Ge bort ätbara klappar i år.


Några brödrecept hittas t.ex här:


14 december 2013

Lucka 14 / Dagens bild


Tekanna, Arabia 40-talet, i julens färg.