Frysinventering inför senaste veckoslut. Hittade bl.a ren, jordgubbar och kantareller. Så det fick bli utgångspunkten till söndagsmiddagen. Som huvudrätt ren ytterfilé tillsammans med pestoslungade ångkokta rotsaker (rova, morot, potatis och persiljerot) samt en aubergineröra (aubergine, olivolja, tomat, vitlök, salt, svartpeppar). Peston var en rest från dagen innan. Några kantareller fick ännu krona det hela.
Här ingredienserna till peston;
Pesto med nässla och basilika
2 dl skalade solrosfrön, lättrostade
1 dl riven svart emmentahl
1 dl färsk basilika
2-3 msk torkade nässlor
salt och peppar
några msk citron
Mixa tillsammans med en god olivolja
(några msk av denna pesto räckte till rotsakerna)
Som förrätt åts en grönsallad, som efterrätt blev det varm Kolatun Ruska ost med jordgubbssorbet.
Jordgubbssorbet med varm ost (4 pers.)
Ta fram 1/2 l frusna jordgubbar ca.1/2 h före efterrätten ska ätas. Låt dem stå i rumsvärme. Mixa jordgubbarna med någon tesked honnung med stavmixer strax innan servering till en sorbetliknande konsistens.
Hetta upp en gjutjärnspanna. Klicka i en msk smör och värm osten som är skuren i kuber. Smaksätt med lite kanel (eller pröva något annat t.ex. rosmarin, lavendel...) Servera den varma osten med den isiga sorbeten.
(Ps.Använd inhemska jordgubbar då utländska frusna jordgubbar bör hettas upp innan förtäring p.g.a senaste årens hepatit A -risk.)