12 juli 2014

Skog i förvandling /del 2 samt kaffekinuski


En kväll blev det tranbär från frysen blandat med en rest vispad grädde. Det blev nästan som glass. Till den sura "tranbärsglassen" en härligt god kinuski med kaffesmak samt lite körsbär.



Kaffekinuski i  gräddsnäckan
 "Press" från 1938
Design: Lisa Johansson Pope.

Kaffekinuski

2 dl grädde
1 dl rörsocker
2 msk kallt kaffe
1 msk smör
en nypa salt

kokas ihop tills den känns rätt... jag med mina flummiga recept:), i kinuski brukar man  också ha i lite sirap men det gick bra utan då vi inte hade sirap på torpet.


Skogen är till stora delar en f.d skog nu. Känns väldigt ovant med ett öppet landskap. Bästa svampskogen puts väck men skogen där blåbären trivs kommer tack o lov finnas kvar och första blåbärspajen avklarad. Kvällssolen har letat sig in på innergården så t.om närmiljön känns förändrad. Spillkråkan verkar vara förtjust i hygget, tycker jag sett den mer än tidigare de senaste dagarna.


7 juli 2014

Gå med i HittaRecept - eller inte?


Goda råd anno 1900

Gå med i HittaRecept/ My taste/ Matklubben o dyl. - eller inte? Jag väljer inteMatkick och Matgeek får förklara varför och made.by.mary är visst inne på samma linje.


6 juli 2014

Bär, svamp och rabarbersaft




Första decilitrarna blåbär plockade, lite svampar hittade (några fina björksoppar, en Karl-Johan sopp samt en liten näve kantareller). Nästa vecka vågar man inte röra sig så mycket i skogen då avverkning börjar. Får väl börja söka upp andra skogar... tur att allemansrätten finns! Annars har vi fullt upp med många små projekt. Målar, murar och fixar här och där. Har bl.a målat om ett möblemang till bastukammaren. Metar ibland om kvällarna. Hem till stan mellan varven för att träffa den äldre (sommarjobbande) sonen & kaninerna som stannat i stan. Funderar på om vi borde såga ner det gamla körsbärsträdet som ser ut som det helt har gett upp. Bara någon enstaka klase bär på kommande och torra döda blad och risiga kvistar. Det lilla plommonträdet däremot är fullt av små plommon!  Rabarbern frodas och finns i överflöd så i dag har jag tänkt testa att koka rabarber i saftmajan.

5 juli 2014

Skog i förvandling


Skägglav (Usnea filipendula)

Stensöta (Polypodium vulgare)

Harsyra (Oxalis acetosella)

Linnea (Linnaea borealis)



Spår av granbarkborre.

Det är en så otroligt fin gammal moskog.  Under ytan härjar dessvärre granbarkborrar och rotröta lär vara allmänt utbredd. Nu ska granarna bort. Lövträd och tallar bevaras. Mossorna kommer att försvinna. Andra arter kommer att breda ut sig. Ser framför mig hur jag om några år fyller kärlet med hallon bland hallonsnår och ormbunkar och hoppar mellan huggormsrika stenrösen. En skog utan gran är inte längre skog, det känns vemodigt. 

Läs mer: Granbarkborren - skadegöraren

Det här är en betydligt större skalbagge
och inte alls lika förödande som granborkbarren.
Noshornsbagge (Oryctes nasicornis) 
Den håller till i lövskogen vid komposten
så dess biotop hotas ej.

Ett tidigare blogginlägg om noshornsbaggen (samt några middagstips) hittas här

29 juni 2014

Tornfalkar, spindelbarn och nässelpistou



Det finns de där dagarna...

då man får vara med om ringmärkning av små
dunbollar. Tornfalk (Falco tinnunculus)

Dagar man upptäcker kluriga kryp.

Dagar man får se en "spindelboll" förvandlas till ett
spindel BB och tiotals små spindelbarn väller fram...

Dagar då man gläds över att kattugglan
fortfarande finns kvar.


Dagar man inspireras av tidningens recept


men sen ändå gör sin egen variant på "pistou".
Använder nässlor och kombinerar med svampsås
 på smörgås. Svampen årets första björksopp.

Pesto (Italien) innehåller vanligtvis: basilika, nötter eller frön, parmesan, citron, vitlök, olja.
Pistou (Frankrike): Örter, olja, vitlök (ev.parmesan) 
och så den lokala nyskapelsen...

Pernåpestån (Pernå): Innehåller nässla,vitlök, olja och vildörtsalt där både nässlor och vilda örter till saltet givetvis ska vara insamlade i en liten avkrok som heter Pernå annars är det ingen äkta Pernåpestå =)!

"Å Pernåpestån kan man sen eta till pastån eller dråpp i soppån, eller eit den me nypoteeter eller ti fiskin... eller lägg he opa bröe"  (pernådialekt).

 Det finns dagar som är långa fina semesterdagar och man njuter av varje sekund.

Lyssna på tornfalken här







19 juni 2014

Semester med Tove




"Toves jubileumsår" till ära får boken: Tove Jansson - arbeta och älska, inleda semesterläsningen i år.

Titel: Tove Jansson - arbeta och älska
Författare: Tuula Karjalainen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Schildts & Söderströms

Trevlig midsommar, ha det gott och ät mycket jordgubbar!

16 juni 2014

Nätverksträff på Åland och libbsticka



 
Bor du i norden? Jobbar du med barn och mat? Är du intresserad av måltidspedagogik? Vill du lära dig mer om Saperemetoden?  Då finns det en fin möjlighet på Åland i september! Läs mer här!
 
"mmm... mamma du doftar nåt... mamma du doftar libbsticka!" Och helt korrekt hade han, tioåringen. Har nämligen skördat och torkat libbsticka idag. Med Sapere väcks nyfikenhet kring mat , man lär sig urkilja dofter, smak, färg och form och får ett större matvokabulär. Tror inte jag själv kunde identifiera libbsticka som tioåring...

Och visst, mina händer de doftar ännu av libbstickan!

Läs mer om Libbsticka


13 juni 2014

Bland myror och kameleonter



Fredagskväll och skönt att vara ute i trädgården. Speciellt om man inte är såå intresserad av fotboll som övriga i familjen. Just nu är  trädgården kanske som allra vackrast! Både midsommarros och jasminbusken är i full blom och björnbären har aldrig tidigare haft så mycket blommor som i år. Pionerna står i knopp och myrorna hittar visst något gott på dem.

björnbärsblom

En fin jasmin


Vallmo från knopp till blomma

Kameleont
På bastuväggen klättrar en väldigt fin klätterväxt som heter Kiinanlaikkuköynnös på finska (Actnidia kolomikta). Det svenska namnet torde vara kameleontbuske eller minikiwi. Bladen ändrar färg från grönt till rosa, jättefina!







11 juni 2014

Neitsytperunafestivaali - Jungfrupotatisfestival i Åbo


Är du en vän av god potatis? Då kan det löna sig att styra kosan mot Åbo inkommande veckoslut. Åbo börjar göra sig känd som Finlands "potatisstad" och nu ordnas en nypotatisfestival där för fjärde året i rad. Fredag och lördag dukas potatisdelikatesser upp och tävlingar ordnas mellan köksmästare i Åbo. Tidigare år har man också engagerat daghemsbarn i festivalen. Läs mer om årets festival här
 
 

Filmen Foodies


"Det handlar om matlagning som elitidrott, om människor med alldeles för mycket pengar och klyftan mellan de som äter på högsta nivå och de som inte äter alls."

se trailern här


(Ett boktips om samma tema hittas här)

8 juni 2014

Cum grano salis


Vildörtsalt med mjölkört, nässla och björkblad


Vildörtsalt 

3 delar ( t.ex 3 dl) salt (gärna med tillsatt jod)
1 del (1 dl) mix av torkade vilda örter och blad
t.ex björklöv, mjölkört och nässla

Jag brukar passa på och torka örter i ugnen t.ex efter att jag gräddat en kaka eller haft någon ugnsrätt i ugnen. På eftervärmen (med ugnsluckan lite öppen) torkar örterna snabbt. Bred ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt och vänd dem några gånger. Låt dem vara kvar i ugnen tills de känns helt torra. Lägg de torra örterna i en plastpåse som du "knådar med händerna" (eller använd en mortel) tills örterna är som ett grönt pulver. Sila  bort grövre skaft. Blanda örtpulvret med salt.

Ett annat exempel på salt: Torkad libbsticka, torkad gräslök (alt.ramslök) och torkad svamp mixas fint och blandas med salt. Ett riktigt gott "umamisalt" som ger smak åt det mesta (och så  kan man helt skippa buljongen).

Lite fakta om salt:

Enligt den senaste uppdateringen av de nationella näringsrekommendationerna bör vi finländare äta max 5 g salt/dag (vuxna). Siffran är något lägre än i de övriga nordiska länderna. 5 gram är ungefär en tesked. Kroppen behöver salt i viss mån så att utelämna salt helt är inte bra. De flesta i vårt land äter dock alldeles för mycket salt. Äter man mycket hel- och halfabrikat är risken stor att man får i sig för mycket så det gäller att se upp.

På senare tid har konsumtionen av flingsalt ökat och likaså alla möjliga andra specialsalt som  t.ex "rosensalt" (Himalayasalt) o dyl. Dessa salter saknar tillsatt jod. Jod är speciellt viktigt för växande barn, gravida, ammande samt veganer. Vid jodbrist finns risk för nedsatt sköldkörtelfunktion. Ett jodiserat salt är att föredra till vardags medan"specialsalt" kan användas mer sporadiskt. Fisk och ägg är också bra jodkällor.

4 juni 2014

Vårfester med sommarsmak



Förra veckan var det "vårfesternas vecka" på jobbet. De svenska barnens fest på tisdag och de finska barnens på onsdag. En fest utan nåt ätbart är ingen fest och eftersom det är rabarbertider blev det en god och saftig rabarberkaka med vispgrädde i all enkelhet. Till denna serverades en bål med jordgubbar (och det obligatoriska kaffet). Det är inte ofta vi äter kakor men till festerna ska det vara någon form av kaka! 

Skördefesten är äppelkakans tid
Julfesten: chokladkaka
Påsken: morotskaka
Vårfesten: rabarberkaka


Årets saftiga rabarberkaka med gräddfil

3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk tsk bakpulver
1 tsk soda
2 tsk kanel
1 burk gräddfil (2 dl)
100 g smör/margarin
3 dl rabarber

(dubbel sats=1 GNform)

Skär rabarbern i små bitar, koka mjuk några minuter i lite vatten. Låt svalna. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med gräddfil och rör ner i äggsockersmeten tillsammans med rabarbern. Tillsätt de torra ingredienserna under omrörning. 200 grader ca 12 minuter.

Gjorde en mjölkfri/vegan variant också med gräddfilen utbytt mot  naturell "havregurt" och smöret mot mjölkfritt margarin (äggen uteslutes,  vispa sockret med margarin och havregurt, rör ner rabarbern och rör slutligen ner de torra ingredienserna. En del av mjölet kan även bytas ut mot mandelmjöl).


1 juni 2014

Nässlor, nässlor, nässlor...


Nässlor och mjölkört på tork.

Nässla på tre sätt: I degen, i plättsmeten
och som en "påläggscreme" till smörgåsen...

Idag blev det visst "Nässlans dag". Svärmor frågade om jag kunde plocka lite nässlor till henne eftersom vi var på torpet. -Visst! Då så plockar jag samtidigt till oss tänkte jag. Utrustad med handskar och sax klipptes sedan toppskott efter toppskott. Fint väder och inget annat speciellt att göra så nässelplocket pågick länge. Senare idag har jag knådat ihop en surbrödsdeg (surdegen som jag startade på kristihimmelsfärdsdagen (förra blogginlägget) i degen hamnade då även en näve förvällda finhackade nässlor. Nässelplättar åts med nypotatis, grynost och lingonsylt till middag och så blev det ännu en "nässelcreme" att ha som smörgåspålägg i veckan som kommer. Typ en tjock pesto innehållande rostade skalade solrosfrön, citron, peppar och en god olja samt förvällda nässlor. Det är jättegott att bre ett tunnt lager av "cremen" på morgonsmörgåsen istället för smör/ margarin. Skivad tomat och pyttelite salt på. Lite förvällda nässlor hamnade i frysen och ett stort knippe nässlor hängdes på tork med lite rallarros (=mjölkört, horsma). Tänker smula ner det med salt när det torkat så har vi det allra godaste örtsalt i sommar.

Nässla, Urtica dioica 

Vitplister, Lamium album 
Nu blommar vitplistern. Innan jag blev van att plocka nässlor hände det att jag ibland plockade plister...  de går också att äta men nässlan har mer smak.

(Ps.När man förväller nässlor får man dessutom bra gödselvatten till trädgården, så släng inte bort! Späd med vatten och vattna grönsakerna/ blommorna med det.)

Och ännu ett nässeltips ifall ni råkar ha kaniner som vi. Torkade nässlor = vitaminirikt vinterfoder för de långörade, att blanda med höet vid utfodringen.

29 maj 2014

Baka bröd


Hembakt är bäst!

Idag en regnvädersdag som denna kan man t.ex starta en Surdeg med Matgeek

25 maj 2014

Kombination: granskott-lime-kardemumma



Kokade granskott. Gjorde en sockerlag med granskott, lime och kardemumma. Ska ha den till en sorbet är det tänkt. Granskott är lite syrliga i sig men limen hjälper till att framhäva det sura ytterligare medan kardemumman avrundar det hela så det ändå blir en viss "mjukhet". Köksexperiment på torpet och bra att göra lite "mise en place" för kommande middagar. Ringlade lite över filen i morse. Gott gott!!


I matväg blev det "keep it simple". Stekt sik med en bechamel smaksatt med pepparrot. Potatis och majs. Sallad till. Kvarg med hjortronsylt till efterrätt.


 Viken är sångsvanarnas i år.


22 maj 2014

Johannas plommon och Minnas gran




Två växter i vår hemmaträdgård som jag fått av  några f.d arbetskamrater. Jobbade en gång med en som hette Johanna, hon hade precis som jag flyttat till hus med egen trädgård så vi bytte växter med varandra. Jag skänkte henne perenner och hon gav mig en kasse rotskott av plommonträd. I år blommar ett plommonträd för första gången! (Säkert 7-8 år sedan jag fick dem). Den andra bilden är på granen som jag fick av Minna. Fick två små plantor men bara den ena överlevde. En utländsk gran med platta barr. Någon som vet namnet? 

21 maj 2014

Havregurtplättar till mellanmål



Ugnspannkaka till mellanmål. Till dietbarnen plättar utan ägg och mjölk. Prövade denna gång byta ut havremjölken delvis mot havregurt. Visade sig vara lyckat! Soda istället för bakpulver då havregurten är syrlig. Måste skriva ner receptet nu medan jag har det i minnet...

Havregurtplättar - (utan mjölk och ägg)

3 dl vetemjöl
3 dl havremjölk
3 dl havregurt
1 tsk soda
en nypa salt
(lite kardemumma)

Blanda de torra ingredienserna tillsätt mjölken och jogurten. Låt svälla. Stek i mjölkfritt margarin.


Havregurtplättar  i förgrunden med en 
sylt av jordgubbar och röda vinbär, 
(+några bananer som blivit
över från dagen innan skars ner i sylten)
Mjölk att dricka till.

Havregurt är en ganska ny bekantskap för mig. Har länge saknat nån bra/god ersättning till dietmaten som kunde ersätta gräddfil, jougurt, kalla såser o dyl. Naturell havregurt kan man ha som bas till mycket. Med en nypa vaniljsocker blir den snabbt en ersättning till vaniljsås. Klipper man ner färska örter samt tillsätter lite sälta&sötma i  havregurten  får man en riktigt god kall sås. Och som här ovan, perfekt i plättsmet. Och så kan man förstås äta den som den är. 


18 maj 2014

R - som i Restaurangdag och rabarber



Karneval och sommarstämning på dagis igår och ett alldeles eget dagiscafé med goda  nybakta pitabröd/ eller alternativt rågbröd med valfri fyllning ((rökt fisk/ fetaost eller tofu + en massa annat gott) och till dem rabarbersaft av årets rabarber. En skola var också inbjuden och de stekte plättar så det doftade i flera kvarter. Våra cafeér var med i Restaurangdagen. Förutom gott att äta såldes plantor, ordnades aktiviteter för barnen och så hade vi bra musik! Och idel glada soliga människor mötte upp!  Skoj också att veta att en massa människor runt om i världen samma dag sprider matglädje. 35 länder med över 2700 pop-up restauranger deltog denna gång. Hurra för oss! Följande restaurangdagar är den 17 augusti och den 15 november (vi är dock bara med 1 gång/året.)


 

13 maj 2014

Restaurangdagsrekord!


Över 2000 "Pop-up" restauranger i över 30 länder är nu anmälda till Restaurangdagen på lördag! Alla tiders rekord! Det är för trettonde gången en Restaurangdag ordnas då vem som helst kan öppna restaurang för en dag. I Finland börjar Restaurangdagen bli riktigt stort medan de övriga nordiska länderna sakta hakat på. Sverige har tillsvidare bara en enda! anmäld: Cafe 22:an i Karlstad. (Men än hinner ni! Man kan anmäla sig in i det sista). I Oslo kan man tillexempel inleda Norges nationaldag med ett besök på pop-up restaurangen: "Syttendemaifrokosteriet". Vill man åka längre...  ja då är möjligheterna många t.om i Japan tänker man delta! 

Vi kommer att vara med. Samma koncept som  i maj senaste år: Gott att äta bra musik, loppmarknad, aktiviteter för barn. Hoppas på soligt väder efter allt regn som nu kommit. 


Hitta en Pop-up restaurang nära dig


Så öppnar du en pop-up restaurang

12 maj 2014

Potatisland, panerad gös och fin rabarber


Maj är månaden då det händer lite för mycket på en gång. Plötsligt är kalendern fullbokad med fester, jippon, träffar, möten... och allt borde hinnas med. Som om alla plötsligt insett att snart är det sommarlov/ semester och innan dess så måste vi...  Då är det alldeles otroligt skönt att det finns en plats att varva ner på om så bara för någon dag. Så fort man stiger in i torpet känns det som om det stora lugnet infinner sig och allt som kan relateras till stress och känslan av att "gå på högvarv" är som bortblåst. Efter bästa nattsömnen i ett lite för kallt hus vaknar man utvilad (vad gott man sover i svala rum!) och så ser man allt igen med nya ögon. Man ser tranan på strandängen och hör flockar med gäss dra förbi. Man känner dofter och upplever att man befinner sig just där som man hör hemma. På en lerig liten åkerplätt kämpar man med några stenbumlingar för att få ett något mindre stenrikt potatisland. Och sen lägger man potatis och sår lite sallad och lök. 




I matväg blev det panerad gös, potatis, sparris och rödbetor med smetana. Grönsallad till. Kladdkaka till efterrätt serverad med vaniljsås och en rabarber-äppelkompott. Gösen lyckad! Vändes först i uppvispat ägg och sedan i en panering med spelt-talkonmjöl (talkkuna), salt, vitpeppar och lite finklippt libbsticka. Pressad lime slutligen över fisken. Kombinationen talkon-libbsticka-lime var gott!



Köpt kaka och vaniljsås... hade för mycket utejobb för att ställa oss och baka denna gång. Men äppel-rabarberkompotten svängdes snabbt ihop medan gösen tillreddes. Finaste rabarbertiden nu!


7 maj 2014

Vardag


Vardag med Sspagetti & "pripelsås". 

Det talas varmt om "gemensamma måltider". Familjen bör mötas vid matbordet och umgås i vardagen. Men om en i familjen jobbar kväll, en annan är på träning och en tredje påstår sig ha något väldigt viktigt att göra som absolut måste bli klart innan måltiden... Hur gör man då?  Själv är man hungrig och vill ha mat -genast! Tja, då ger man kanske upp tankarna på "nu-ska-vi-ha-en-trevlig-familjemiddag" och sätter sig ensam till bords och börjar äta... (och i ärlighetens namn så  n j u t e r man av en egen liten lugn stund med god mat och kanske en oläst dagstidning, men det får man kanske inte säga högt?).

En efter en droppade de sen in i köket. Det är helt o.k - någongång ibland, bara det inte blir ett dagligt återkommande fenomen. Gemensamma måltider är viktiga!



6 maj 2014

Karens goda råd / Barn och mat


Goda råd i Karen Le Billons blogg. Speciellt råd no.5

" Talk less about health, and more about good tastes".

...och råd no.3 är ett lysande exempel på Saperemetoden!



1 maj 2014

Struvor



Första maj och ledig dag. Mjöd och (finska)struvor. Det fick bli hemlagad mjöd men köpta struvor hos oss. Här är recept på struvor om man vill pröva laga själv.

Struvor 

4 ägg
1 msk socker
1 msk jäst
1/2 liter ljum mjölk
450 g vetemjöl

Ägg och socker sammanblandas, sedan iröres mjölken, vari jästen upplösts och vetemjölet. Degen får jäsa upp. Ett par msk av smeten får rinna igenom en tratt i en liten kastrull med kokande flottyr eller smör, så att den täcker ytan som ett galler. Struvan vändes med hålslev, upptages då den fått vacker färg på båda sidor, får avrinna på läskpapper och överströs med socker.
(ur Kokbok för hem och skola, 1911)