12 februari 2017

Pak Choi-kantarell tagliatelle









Gjorde en fröbeställning från "Isoäidin kasvikset" nyligen. Bland påsarna jag beställde fanns bl.a en nyhet till vår trädgård. Pak choi (Brassica rapa) (Paksoi på finska) vilken jag inte försökt mig på tidigare.  Nån som odlat? Något man bör tänka på? Erfarenheter och tips mottages tacksamt. Står på påsen att de ska sås direkt utomhus men först i juli och sen lär det bli en riklig skörd långt in på hösten som t.om tål frost. Får se hur det går.

Köpte även pak choi från affären för att ha med i middagen. Tagliatelle stod det på middagsönskelistan så det fick bli en "pak choi tagliatelle" då. Själv hade jag längtan efter rödbetor och svamp har vi ännu att ta till. Så svampen fick göra pak choi sällskap och rödbetan åkte in i ugnen och toppades i slutskedet med getost. Detta ingick i vår middag:

Pak choi
kantareller
smetana ( + lite grädde)
vildörtsalt, peppar
några msk fintriven parmesan

halverade rödbetor
getost
olivolja
vildörtsalt

tagliatelle

Pak choi wokades ihop med svampen. Smetanan, rivna osten och kryddorna rördes sedan ner, pastan kokades, rödbetan grillades i ugnen (rödbetan får gärna vara förkokt, eller börja med att ugnsbaka rödbetan långt innan resten tillreds eftersom det kräver längre tid.) Sen kombinerades allt på tallrikarna. Gott!


5 februari 2017

Johan Ludvig, Jussi och Alma


Idag är det Runebergsdagen och i Finland äter man runebergstårtor nationalskalden Johan Ludvig Runeberg till ära. Har skrivit om runebergstårtan tidigare så tänker inte upprepa mig. Hittas här

Istället lite trädgårdstankar. Förra året hände det för mycket annat så trädgården fick vara  "i träda" och  odlade bara ytterst lite. I år finns det förhoppningsvis mer tid och energi så jag började smått fundera på vad som ska petas ner i jorden i år. Sallad och lite örter förstås. Rovor brukar jag lyckas med och så zuccini och lök. Palmkål är fin i smaken och mangold är gott i paj. Och naturligtvis ska det odlas lite potatis!

Ska försöka hitta Jussi i år. Potatissorten Jussi alltså. En nykomling bland potatissorter här i Finland. Jussi är tydligen den sista! sorten som förädlas fram i vårt land. Boreal växtförädling (där staten är majoritetsägare) kommer nämligen ge upp potatisförädling. Härefter är det centraleuropeiska sorter som tar över. Trist!!
Jussi är en potatissort som passar det nordiska klimatet utmärkt då den (likt Timo) kan sättas i kall jord. Den är framtagen som en korsning mellan ´Hankkijas Timo´ och ´Gloria´.  Lagom till midsommar kan man ha potatis om det vill sig (kan krävas väv om man vill så den extra tidigt). 

Förutom trädgårdstankar har jag bläddrat i en liten skrift, Alma Forsténs Kokbok för allmogehem - lämpad för användning äfven vid enkla matlagningskurser. En bok som utkom 1905. Föreningen Marthas skrifter,



Recept där även priset på rätterna framkommer. Här några exempel: Ärter i ugn för 3-4 pers. 60 penni, Blåkålssoppa 3-4 personer 35 penni. Rimsaltade mörtar med kålrötter för tre personer 45 penni. 
I Boken finns också recept på "Billiga pepparkakor" och en noggrann beskrivning hur man billigt kan koka t.ex köttsoppa eller gröt i hö. (D.v.s man kokar först upp på hällen sedan packar man ner rätten i en låda fullproppad med hö där det får "badda" vidare... en mycket ekonomisk kvinna, denna Alma Forstén (1858-1931). Här slutligen ett litet recept ur boken om ni lider av reumatism, så lägg det bakom örat tills nästa lingontid:

Te på lingonblad
Lingonblad insamlas efter det att lingonriset blommat. När de äro torra brännas bladen på samma sätt som kaffe. (Ett godt medel mot reumatism) 


Ps.En ny etikett hittas nu i bloggen: `gamla kokböcker`


28 januari 2017

Om hamstar, kvinnor och ett vintermattips




- Börjar med tipset. Istället för tacos en "fredagsmyskväll" blev det rotsaker i ugen. Palsternacka, morot, selleri och potatis. Svamp hittades ännu i frysen så medan rotsakerna gottade sig i ugnen med olja, vitlök och rosmarin kokades en krämig svampsås till. Lite sallad på tallrikarna och uppläggning av maten. Så otroligt gott! Batongbitar och ett glas rött, så mycket mer behövs inte för ett fredagsmys med "nordisk prägel".

- Hamstrarna då, nämde visst hamstrar i bloggrubriken....
Läser i nyhetsflödet att man i Frankrike har undersökt hur hamstrar reagerar om de får för ensidig föda. En diet på majs leder till B3 (niacin) brist. Hamsterhonorna började visa kannibalistiska drag och gav sig på sina avkommor. Sen kan man ju fundera på hur allt för ensidig kost påverkar oss människor. Får vi tillräckligt med B3 om vi utesluter ett och annat från vår kost? och kanske vi inte borde äta så mycket majs... (så därav rotsaker framför tacomajsskalen, 😉 se ovan.)

"Monoculture in agriculture is really bad for biodiversity"... 
"Now we need concrete action." Gerard Baumgart

- Läser också om kvinnor som kockar. Efter att ha följt med den mansdominerade Bocuse d`Or tävlingen i veckan känns detta blogginslag välkommet. Men på något vis lite sorgligt att det blivit som det blivit. Att kvinnor måste "klumpa ihop sig" för att få synlighet. Men kanske det blir bättre tids nog...
Ps. Gå dit och ät om ni befinner er i Stockholm! 


25 januari 2017

Bocuse d'Or 2017


Hur det gick? Nu vet vi!

Guld: USA
Silver: Norge
Brons: Island

Gratulationer!

(Övriga nordiska ländernas placering: 6.Finland, 7. Sverige, 10. Danmark)

21 januari 2017

Quinoatips och " Perheet Safkaa"- ta barnen med på restaurang!


Det finns en massa knep att ta till för att öka näringstätheten och tillföra protein i grönsaksrätter. Själv har jag t.ex blivit förtjust i quinoa även kallad mjölmålla (Chenopodium quinoa). Inte minst för att man nu också kan få tag på inhemskt odlad quinoa eller "kvinoa" som det heter här i Finland. Quinoa har många bra egenskaper. Det höga proteinvärdet är ett. Att det är glutenfritt ett annat. Jag gillar smaken! Perfekt är det också som beståndsdel i biffar eller i sallad. Quinoamjöl blir gott i bröddegen, byt då ut en del av vetemjölet mot quinoamjöl. I Kållåda har quinoan också visat sig vara superbt! Så gott att barnen på jobbet letat sig in till köket och frågat när vi nästa gång ska ha "quinoakållåda". Sånt värmer ens kockhjärta!

När man använder quinoan bör man skölja den innan. Häll upp i en skål, häll varmt vatten på, rör om och byt ut vattnet några gånger tills det blir klarare. Proceduren med vattnet gör att mycket av beskheten försvinner med vattnet och quinoan blir inte heller så grötig.. Sen kokar man upp quinoan. Brukar ha ungefär dubbelt mer vatten än quinoa. När det börjar koka låt det sjuda en stund, dra sen av från plattan och låt stå och svälla under lock. Avsmaka med salt, kanske någon ört och en klick smör.

Här lite goda förslag på quinoarätter jag tidigare beskrivit i bloggen:

Quinoa i sallad
Quinoa i kållåda
Quinoa i lammfärsbiffar (t.ex till hamburgare)
Quinoa i veganpastejer


Gott mellanmål! Hittar du iinte quinoa som mjöl kan man bra använda
 sig av  kokt quinoa, blir då mer som "rieska", Eller testa att laga 
 rispiroger (karjalanpiirakka) med quinoafyllning istället för grötris. 


Quinoa i bröd

1 l vatten
1 bit jäst (50 g)
Nån nypa salt
1 1/2-2 dl riven ost ( kan utelämnas...men blir gott).
2 dl quinoamjöl (har inte än fått tag i inhemskt mjöl)
vetemjöl (inga exakta mått här... men till degen är smidig och släpper från bunken). Låt jäsa en minst 20 min. Baka ut o jäs ytterligare minst 20 min.
Grädda i 200 grader.





Och kom ihåg att det är fritt fram att experimentera. Använd degrot om du du råkar ha istället för jäst, kalljäs över natten om du vill. Smaksätt med nån brödkrydda... valet är ditt!


Övrigt:

Detta veckoslut riktar många restauranger i Helsingfors sig till barnfamiljer med uppmaningen "Perheet Safkaa" - vi äter tillsammans! Man önskar familjer varmt välkomna till gemensamma smakupplevelser. Man vill på detta sänka ribban för småbarnsfamiljer som kanske drar sig för att gå ut och äta med barnen och upplever det som besvärligt. Många gånger går det trots det över förväntan att gå på restaurang med barn.  I torsdagens Nyt-liite (Helsingin Sanomat) kan man läsa mer om tankar kring barn och restauranger. "Perheet Safkaa- arrangemanget är ett av många händelser i Finland - under Finland 100 jubileumsåret.

Ett av mina tidigare blogginslag om barn och restaurang hittas: här

(ps. och så lite "moralpredikan" så här till sist 😉... går man på restaurang: plocka inte fram mobilen. Har faktiskt nångång sett familjer där alla suttit i sina egna världar och stirrat på skärmar medan restaurangbesöket pågår inklusive minstingarna, inte många år gamla. Nej satsa på kvalitetstid och se och lyssna på varandra! Njut av maten och servicen. Det ger så mycket mer!

17 januari 2017

Saker i omlopp, "noitarumpu" och god mat på Zum


Det är konstigt hur mycket saker man samlar på sig under åren som går. Vi har saker på vinden som vi inte rört på år och dar. Bara fört upp "för förvaring" och där har de sen blivit. Tog mig i kragen och hyrde loppisbord för en vecka, ja för att bli av med lite grejer.

Summa sumarum när veckan var till ända har vi nu tiotals saker färre men blev på kuppen två koppar rikare. Fick nämligen ögonen på Marimekkos oivakoppar på ett annat försäljningsbord. Mönstret heter "noitarumpu" (häxtrumma) och är designat av Aino-Maija Metsola. Föll för kopparna direkt (eller förhäxades av dem?). Egentligen är de glöggkoppar men jag tycker de är perfekt storlek för morgonkaffet, då jag ändå bara brukar hinna dricka en liten kopp. Gillar färgen på dem, gillar formen, gillar mönstret. 



Har inte för vana att avge nyårslöften men ett löfte hade kunnat vara att inte "samla grejer på hög". Minimalist borde man bli och verkligen bara köpa sånt som är absolut nödvändigt.
 (De där noitarumpu kopparna kändes dock  väldigt nödvändiga)

Ett restaurangbesök har vi också hunnit med. Vi gick till Zum Beispiel och åt gott maken, en av sönerna och jag. Tog en hummerrisotto som huvudrätt medan de andra tog rosmarinhöna men den goda fänkålsbruschettan  som jag åt till förrätt var "kvällens allra godaste smak". Makens gäddröra på mörkt bröd var inte heller helt fel och sonen som åt en mexicansk köttsoppa som förrätt var också helt nöjd. Efterrätten fick bli glass...hemma.


Bruschetta med, citron, vitlök, mynta,, pecorino, körsbärstomater och så massor av syrad fänkål.



10 januari 2017

Sniffa kakao, städa som Kondo och vila sedan - Trender 2017

 
Tittade in i Frk Kraesens blogg igen, den är bra! Senaste inlägg handlade om trender 2017. Läs mer HÄR! Tidningen Politiken har visst listat de stora mattrenderna. Nu ska vi inte käka mörk choklad, nej det senaste är att sniffa kakao. Och kanske blir vi då lite höga på det... ni vet kakao får endorfinerna - må bra hormonerna- att vakna till liv och vi känner oss väl till mods av dofterna. Frk Kraesen har  lagt upp en video där hon testar den trenden. Om än med lite dålig framgång....

Kanske blir vi sen så pass allerta av all kakaodoft att vi får energi till att städa. Städa från grunden, som Marie Kondo vill lära oss. ja ni har väl läst om KonMarimetoden. Rensa, rensa och åter rensa. Du klarar dig med mindre och får full koll.

Sen när vi väl har städat är vi  förtjänta en skön vila. Också det en trend.  Läste nämligen kring jultid en artikel om att just vila kan bli nästa stora trend. Efter alla superfood- smootie och kickstartdrinkar, efter alla yogakurser, mindfullnessövningar och "gud vet vad" trender börjar vi nu nämligen längta efter vila. Sömnen kommer att prioriteras. Tror detta kan bli en trend t.om jag kan haka på. Speciellt nu efter stora städiverperioden som jag drabbades av efter nyår trots att jag inte ens sniffat kakao. Läs här om nya vilotrenden.
Alltså: sniffa kakao-städa-vila- Trender och året är 2017

6 januari 2017

Shiitakesik med Einstök





God vintermat. Sik med shiitakesvamp och lite potatishalvor. Till det smakar den isländska ölen Einstök, white ale, utmärkt.

Du behöver sikfileér, shiitakesvamp, lime, persilja, salt, peppar och ev en liten dutt vittvin samt en klick smör. Samt potatis och kanske en god sallad till. Ja och så måltidsdrycken förstås.

Skär sikfileérna i lite mindre bitar efter att du plockat bort ev. ben. Stek i smör, het panna. Efter nån minut lägg med svampen skuren i mindre bitar, en halva ekologisk lime i bitar, en stor näve persilja, salt, peppar och slå över en dutt vitt vin. Låt få ett hastigt uppkok och servera a la minute till potatishalvorna. Ät och njut!

Ps. Potatishalvorna! Smaksätt dem med lite saffran innan de läggs i ugnen. Pensla dem med lite saffran utblandat i hett vatten och ringla ännu lite olja på, sen i ugn ca. 30-35 minuter. Saffransmaken ger dem "det lilla extra" och passar så bra ihop med fisken. 


3 januari 2017

Ingen jul är en annan lik

Ingen jul är en annan lik...
I år flyttade ett påfågelöga in hos oss lagom till jul!
En veckas intressanta fjärilsobservationer följde.
Man kan visst "tämja" en fjäril genom att bjuda den på saft märkte vi.

Den här julen hann knappt ta fart så var den över. Julafton hann vi ändå fira innan vi en efter en drabbades av influenssan. Sen följde en febrig vecka med värkande kroppar och dålig aptit. Familjen Zombie sov mest och orkade med nöd och näppe ta sig ut på nyåret för att se på stans fyrverkerier. Det nya året har börjat bättre. Nu är det bara att köra på igen och hoppas på att den envisa hostan också skulle gå över.

Gott Nytt År!



Mat i veckan: 
" Blue Kongo lax med ägg och sallad" - krispigt, enkelt, gott. 
När man knappt orkar stå på benen.

En kopp grönt te med honung på det och sen sova vidare

....zzz.



23 december 2016

Lucka 23-24 /adventskalender 2016 - Sinnen









(...jo du ser rätt,  det är faktiskt en dillkvist som Rudolf doftar på)

22 december 2016

Lucka 22 /adventskalender 2016 - Sinnen




Less is more - Mat för sinnen och lite annat än julmat så här strax innan julens smaker. Ögat och smaklökarna njuter av något såhär enkelt, mättande och gott. Panerade stekta abborrfileér en blandning av mörkt  ris och quinoa samt kokta rödbetor. Riset kokas, fyll en kaffekopp med riset och packa det lite, stjälp sedan upp det i en vacker hög på tallriken. I affären hittar man numera intressanta korn- risblandningar eller flerkornsprodukter  som man kan variera mellan. Denna med quinoa var väldigt god. Till fisken: laga en god sås, eller bara skirat smör eller lite pressad citron. 

21 december 2016

Lucka 21/ adventskalender 2016 - Sinnen




Gillar du kaffe? Gör då detta lilla sinnesexperiment:

Blunda. Fantisera att du har en rykande kopp kaffe framför dig. Fundera intensivt på hur kaffe doftar. Tänk kaffe, kaffe kaffe...

Känner du kanske doften av kaffe nu? Faktum är att om man  försöker påminna sig om dofter kan ens doftminne  väckas till liv och plötsligt tycker man att man faktiskt kan förnimma doften av... ja just det - KAFFE!

Kaffetips i juletid: Lägg nån nypa kardemumma med i kaffet när du brygger för ett extra gott julkaffe.


Bilden tagen i Bindeballe Köpmandsgård, Jylland 2016



20 december 2016

Lucka 20 / adventskalender 2016 - Sinnen




Känslan - att vispa grädde till skum, veva för hand. Utan elektriska manicker. Ett perfekt redskap att ta till då man inte har bråttom alls... eller om det blivit strömavbrott. Minns en barndomsjul då vi faktiskt hade strömavbrott. Maten var tack och lov färdig. Den fick dock värmas på gasolköket den julaftonen.





19 december 2016

Lucka 19 / adventskalender 2016 - Sinnen



Köksdesign från 50-talet. Ett "allt i ett- skåp", ett Kajsa Varg skåp, skulle vara något att ha! Ordning och reda ger frid för sinnen. Förutom att skåpet är praktiskt är det väldigt fint att se på.






18 december 2016

Lucka 18 / adventskalender 2016 - Sinnen



Har julstressen uppenbarat sig? Inte långt kvar till jul. Kanske dags för lite "apelsinterapi" för att råda bot på stress och gå ner i varv. Ta en apelsin och en hög med nejlikor. Sätt dig bekvämt och börja peta in nejlikorna i apelsinen. Ju mer stressad desto fler nejlikor... när du hållit på en stund och bara koncentrerat dig på arbetet märker du hur du blir allt mer avslappnad. Och dofterna! Nejlika och apelsin är en fin kombination. Häng upp din doftapelsin i fönstret där den kan sprida avstressande dofter hela julen.




17 december 2016

Lucka 17 /adventskalender 2016 - Sinnen


Burning hearts


Genom att baka pepparkakor använder du många sinnen; de goda dofterna, känslan, smaken... och hör t.om ljudet då du avsmakar en knaprig nygräddad kaka.

Bränner du en omgång, misströsta inte. Det är sånt som händer och du blir mer på din vakt inför nästa plåt...



16 december 2016

Lucka 16 / adventskalender 2016 - Sinnen





"Snabbmat", annat än julmat. Passa på och ät annat än julmat nu innan så ni inte hinner tröttna på den i förtid. Koka spagetti och låt var och en toppa sin portion med det den vill t.ex: Avokado, lime, chili/ spenat/ inlagda jordärtskockor/ pesto/ skinka-creme fraicheröra/ parmesan/ svartpeppar... 

Bara något av det eller alltihop. Dofta, titta, smaka... ät och njut.

Ät ett äpple på det.


15 december 2016

Lucka 15 /adventskalender 2016 / Sinnen



Upprör sinnen. Plast, skräp... spår av människa (Homo sapiens sapiens). Sånt som spolats upp på stränder, sånt som aldrig hört hemma i havet... ingen vacker syn.

/Esbjerg, Danmark sommaren -16

14 december 2016

Lucka 14 / adventskalender 2016 - Sinnen




Vacker färg! En nyhet på kinakålsfronten.
 Kanske en lila kinakål hittar sin väg till julbordet i år.




13 december 2016

Lucka 13 / adventskalender 2016 - Sinnen





God Morgon! 

Hoppas ni får en sinnlig morgon med Lucia, lussekatter och sång.

12 december 2016

Lucka 12/ adventskalender 2016 - Sinnen



Smaken av färska jordgubbar, smaken av sommar, sommarkänslan.

Kombination: Jordgubbar på morotskaka. Inte alls aktuellt nu men något att tänka tillbaka på, något att längta till.

11 december 2016

Lucka 11 / Adventskalender 2016 - Sinnen



Prata mat. Prata form, färg, smak... prata mat med barn. Vad har du för favoritmat? Vad tycker du det smakar? Vad är speciellt gott på julbordet? Hur blir det om man kombinerar det här med det där?  De allra flesta har åsikter om mat. Matprat väcker intresse och ger hungerskänslor, det väcker längtan och föder ideér. Det ger matglada barn. 




10 december 2016

Lucka 10 / adventskalender 2016 - Sinnen


Känslan man kan ha ibland. Känslan av att känna sig liten. Som en lilleputt i jättarnas värld 

/ Esbjerg, Danmark sommaren-16