31 oktober 2012

Rotsakspalett/ Sapere


Sapereövning: Fundera på rotsakernas smakord

Slow food i all ära men den här gången bjuder jag på ett litet tips på snabbmat. Kanske som ett mellanmål, eller en liten munsbit/ aptitretare innan middagen är klar. Skär rotsaker i bitar. Lägg dem på en tallrik (med lite vatten). Kör dem i microvågsugn ca. 1 min. Rotsakerna får gärna ha kvar lite av tuggmotståndet. Smält smör. Dippa rotsakerna i smöret. Vi hade även lite balsamvinäger och ramslök i vårt smör. Paletten hade bara en nackdel.... den tog slut så fort.

28 oktober 2012

Kvarnen, speltgröt och degterapi



Åkte igår med maken till kvarnen. Köpte mjöl, gryn och flingor till jobbet och passade på att köpa några påsar till hemmaköket också bl.a speltflingor till gröt, vete- och fullkornsmjöl. Ekologiskt och nymalt - det bästa!

Spelt (dinkel) gröt
1 l mjölk
ca.4 dl speltflingor
lite salt
Serveras med bär, t.ex blåbär.

Koka upp mjölken. Rör ner flingorna. Låt småkoka under lock. Rör om emellanåt. Salta lätt strax innan servering.
Jag brukar oftas använda mig av en "våningskastrull" med vattenbad underst. Då kan den badda på  medan man gör annat och man behöver inte vara rädd att det brinner i botten.

Några länktips
Mat och människor/ Degterapi
Skådebröd så in i norden! Nordiska mästerskap i skådebröd

26 oktober 2012

Choklad och kardemumma



Godissugen? Pröva någonting gott! Kombinationen choklad-kardemumma i en chokladpaj.
Tipset hittat i boken Smaklexikon (som jag skrev några rader om här).

Botten, en mördeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
(lite rivet skal av citron eller lime)

Fyllning:
3 dl grädde
200 g  choklad
1 tsk kardemumma
25 g smör

Dekorering:
kokosflingor 

1 sats mördeg trycks ut i en pajform. Gräddas i 175 graders ugn. Under tiden: hetta upp 3 dl grädde (jag hade visserligen bara 2 dl) tillsammans med kardemumma (Niki skrev att hon öppnar 10 kardemummakapslar och stöter i mortel, jag tog en finstruken tsk finstött kardemumma).  Bryt 200 g mörk choklad i bitar och låt smälta i den heta grädden. Tillsätt 25 g smör. Ta ut den färdigt gräddade pajbottnen ur ugnen.  Häll chokladsmeten över. Låt stå svalt några timmar så chokladen stelnar till. Strö kokosflingor över.
Min kaka innehöll även lite citronsest i mördegen. Kokosflingor lämnade jag bort. Dekorerade med kronblad av ringeblomma istället.
Kardemumma och choklad är en god kombination! En väldigt god och mäktig kaka!



21 oktober 2012

"La Semaine du Goût" och "Smakens uke"


I Frankrike har man precis avslutat den årligen återkommande smakveckan "la Semaine du Goût". Varför då en hel vecka med smaker i fokus?

Enligt arrangörerna:
“Educating taste, particularly in childhood, is the key to a balanced, healthy and diverse diet for one’s entire life. All children can learn to appreciate different tastes, to distinguish between them, and to talk about them. Schools, chefs, and the family: all have a role to play.”
(uppsnappat ur Karen le Billons blogg)


Men inte bara i Frankrike är smakerna i fokus. I Norge förbereder man sig för den årligen återkommande Smakens uke.



19 oktober 2012

En sen skörd och rosenkvitten



Visst hittas det ännu lite i trädgårdslandet! Persiljan är fin och några rovor och nån enstaka rödbeta drog jag upp idag. Lite grönkål och mangold. Äpplena börjar vara finito, de som ses i skålen är antagligen de sista. Till skogen har jag inte varit på ett tag men troligtvis hittas det svamp och lingon ännu. Senaste år åt vi nyplockade trattkantareller ännu någon dag före jul! Rosenkvittenbusken ger mycket frukt i år. De börjar först nu vara mogna. Kokade lite sylt. De är mycket pektinrika så det går bra att koka sylt med vanligt fintsocker. Kärna ur dem först. Låt koka med socker och mixa ännu med stavmixer Ta en sked sylt och rör ner i ett glas kallt vatten och du får en fräsch dryck! Kräver rätt mycket socker för de är väldigt sura. Här nedan några andra kvittentips:

Rosenkvitten-lavendelparfait
Äppelpäppelkvittenkräm
Kvittensylt till Hirams smörpepparkakor

Att ha rosenkvitten som smaksättning i vispgröt(klappgröt) har jag också testat något år tidigare. Gott!

15 oktober 2012

Ett skepp kommer lastat.../ Sapere




Ett skepp kommer lastat med äpplen!

Be ett barn beskriva hurudana äpplen skeppet är lastat med:
-Ett skepp kommer lastat med gröna äpplen!
Följande barn -" Ett skepp kommer lastat med syrliga gröna äpplen".
Följande barn: -" Ett skepp kommer lastat med saftiga syrliga gröna äpplen"
Följande: "Ett skepp kommer lastat med maskätna saftiga syrliga gröna äpplen..." o.s.v
...så kan man fortsätta tills idérikedomen tar slut. Kommer ni ihåg hela raden med adjektiv när skeppet styrt genom hela gänget?

Slutligen kanske det är ...underbara, fenomenala, gräsdoftande, jordiga, höstsmakande, nyplockade, goda, läckra, maskätna, saftiga, syrliga, gröna äpplen skeppet kommer fullastat med.

Sen kan ni rita en bild tillsammans med ert skepp fullastat med alla underbara äpplen.

Olika matrelaterade ordlekar kan man leka med något äldre barn. Kanske inbakat i undervisingen i skolan. Kanske på engelska  eller på finska under språklektioner.  Eller lek ordlekar under en matklubbsträff eller lek ordlekar med familjens barn hemma vid köksbordet.  I samband med ordleken som beskrivs ovan äter ni givetvis äpplen! ...och sen kan ni ta er an nästa frukt eller grönsak=)

Här en länk till Mikaelas blogg, där hon också skriver om ord och mat.

13 oktober 2012

Avokadopasta


"Trendmat" i landet just nu. 


Avokadopasta fick bli fredagsgod snabbmiddag hemma. Enligt Alexander Gullichsens recept som ingick i torsdagens Ruokatorstai, Helsingin Sanomat.

1 vitlöksklyfta
1/2 chili (skrapa bort fröna)
1 lime
2 mogna avokado
salt
svartpeppar
1/2 dl olivolja
en näve basilika
en näve bladpersilja
30 g (1 dl) riven pecorino
30 g (1 dl) riven parmesan

400-500 g spagetti (men vi tog tagliatelle istället).

Och sen gjorde man så här:
Koka pastan al dente. Under tiden finhacka vitlöken, pressa limen, skär avokadon i bitar, smaksätt med chili,svartpeppar, riv osten, blanda ner ost och olivolja.  När pastan kokat spara lite av kokvattnet (1 dl) och rör ner i avokadoblandningen. Blanda såsen med heta pastan. Strö lite riven ost över. Ät& njut!

Det här receptet och många fler hittas även i Alexander och Hanna Gullichsens bok Safkaa som utkommit både på finska och svenska.

10 oktober 2012

The Flavour Thesaurus by Niki Segnit


Rekommenderar en bok! The Flavour Thesaurus, vars svenska version heter Smaklexikon-kombinationer, recept och ideér för kreativ matlagning. Man blir så hungrig av att bläddra i den! Och plötsligt vill man pröva allt.

Här kan man provläsa Smaklexikon

Titel:  Smaklexikon
Författare: Niki Segnit
Utgivningsår: 2010, svenska översättningen kom 2012 Ica bokförlag, och den är tryckt i Bookwell,Finland.


Hemliga påsen/Sapere


Då "hemliga påsen" plockas fram ligger
förväntningar i luften! -VAD ska vi undersöka
idag? Barnen (3-6 åringar) gissar vilt.
 Nån är bergsäker: Det är en kål! När påsen gått
 varvet runt och alla fått känna utan att titta
 är alla helt överens. Det ÄR kål.
En grön kål! -Helt säkert!

...och mycket riktigt det var kål. Men färgen då?
 - nej den var violett. En rödkål! Och hur ser den ut
 om man skär den itu?Vad smakar den? De små
 kålbitarna i en skål försvinner i ett nafs. -Gott!

Och sen blev det rödkål till maten. Kikärtsbiffar
med kall joghurtsås, fullkornsris och  en
rödkålssallad som fått dra i en blandning av
konc. svartvinbärssaft, matolja och  lite örtsalt.


6 oktober 2012

Smootie, strömmingsmarknad och Saxaulsångare


Den som följt min blogg har kanske lagt märke till att det inte precis är någon Smootie- eller cupcakeblogg. Är helt enkelt inte nån "smootiekock" då jag föredrar att äta frukterna som de är. Tuggar/äter hellre mat än dricker föda. Cupcakes är inte heller riktigt min grej.

Men inga regler utan undantag, i morse blev det trots
 allt en lingonsmootie; lingon, naturell joughurt,
 lite rågkli och ett par tsk honung. Och idag ska vi
baka lingonmuffins.


I Helsingfors kör strömmingsmarknaden  igång imorgon. Pågår till den 13.10. Här i stan var det höstmarknad torsdag-fredag. Köpte bl.a lingon, därav lingontemat här hos oss.

Vet ni  föresten vad en hippolais rama är? En liten pippi vars svenska namn torde vara Saxaulsångare.  En fågel, som vanligtvis håller till i Indien, som fick hjorder av fågelskådare att ta m/s J.L Runeberg ut till Söderskär i veckan.



m/s J.L Runeberg 
 (den här och bilden nedan fotograferade av maken)
Hippolais rama, Saxaulsångare


2 oktober 2012

Tre randiga och en silverfisk


Pratade mat en dag med en femåring. Vi kom in på samtalsämnet fiskar. I somras hade hon själv dragit upp hela fyra fiskar då hon metade. - "Tre randiga och en silverfisk!" Sen började hon lyriskt tala om sushi. Frågade mig om jag vet "hur gott det riktigt är".
Njuter av små matpratarstunder med barn. Det finns alltid åsikter och tankar om mat och om smaker. Det kan bo stora gourmander även i de små!

Samtalsämnen tar aldrig slut när man pratar mat...

30 september 2012

Skördefest och arbetsläger



Två dagar med mycket matglädje!

 I fredags var det dags för den traditionella skördefesten på dagis.

Förrätt: Smakprover från vårt fina skördebord, Oj så barnen åt!!!
Lunch: vår klassiska Solsoppa
Efterrätt: Äppel-lingonkaka med vaniljglass

...och  på kvällen åkte jag med man och ett av barnen till torpet och förberedde lite för följande "matupplevelse". På lördagen hade vi nämligen gäster! "Rekreationsdag" eller snarare arbetsläger för mina arbetskompisar. Det blev svampskog, och matlagning tillsammans med dem i ett finfint höstväder. Och maten (pajer, tabouleh, rökt sik, rödbetor, ostbricka, chokladkaka) som vi fixade tillsammas blev så gott!!! Det var nöjda gäster, med svampkorgar och magar fyllda, som åkte hem innan mörkrets inbrott.





27 september 2012

Mangold- och zucciniplättar


Matiga plättar med mangold och zuccini åt vi häromdagen till middag. Serverades med  gräddfil och lingonsylt samt som tillägg en fetaostsallad. I trädgårdslandet hittades ännu några zuccinin och mangolden ja den är som allra finast just nu.
Laga en vanlig plättsmet  (för 4 pers.) men ha i lite mer mjöl än vanligt då zuccinin är så vätskefylld. Riv zuccini på grova sidan av rivjärnet (ett par dl) Strimla mangolden (en rejäl näve). I plättsmeten la jag ännu med en rågad matsked nyponmjöl för att få dem lite syrligare. Stek i plättlägg, ät och njut.

På tal om plättar, nu hittas igen spenatplättar på stans skolors meny. De togs bort ett tag då en förälder frågasatte deras innehåll: 20 olika ingredienser i de fabriksgjorda plättrna!! Nu när de gjort come back är ingredienserna åtta . Tyvärr hittar man ännu härdade fetter i dem.

24 september 2012

Ättikssvamp (i 1-2-3 lag)


Skäggriska och skogsriska 
hade jag i denna ättikssvampblandning. 
De bör kokas innan lagen hälls över.
Skär svampen i bitar och koka upp dem i kraftigt saltat vatten. Låt koka minst 10 minuter. Häll bort vattnet. Pressa ut kokvattnet och spola svampen ännu. Låt svampen rinna av. Häll dem i en ren burk.

Koka upp en 1-2-3 lag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
tillsätt ev. kryddor. Jag tog det jag hittade först i skåpet: några hela nejlikor och några kryddpepparkorn.

När lagen kokat låt den svalna något. Slå sedan lagen över svampen så den täcker helt. Låt stå svalt i ett skafferi eller i kylskåp.

När svampen skall ätas: låt rinna av, ät som sådan eller rör ner smetana eller creme fraiche,  finhackad gul- eller rödlök. Smaka dig fram om du ännu vill ha i något. Behövs det mera salt?  Servera svampen med nykokt potatis, som pålägg på bröd eller som tillägg till någon maträtt.

Ps. 1-2-3 lagen är också väldigt god till överblivna strömmingsflundror. Stekt strömming en dag, nästa dag inlagd...

Här hittas lite andra svamptips!
Och här en svampguide.

21 september 2012

Bokskatter för de små/ Sapere



Ta en lässtund kombinerat med något ätbart med era minsta (=kvalitetstid). Elsa Beskows Olles äventyr i blåbärskogen (från år 1901) har jag nämt  någongång förut här i bloggen. En passande bok såhär i bärtider. Baka en bärpaj eller ät bärgröt, läs boken och "prata bär". Härliga bilder, både lingon och blåbär, att titta på tillsammans!


Eller känner ni för att baka bullar? Ett glas kall mjölk med en ännu ugnsvarm bulle behöver man ibland!
Då kan man medan bulldegen jäser kanske plocka fram boken om lilla Fia som gått vilse och inte hittar sin mamma.Tur att hon träffar Kotten och grisen! Slutet gott och bulldoftande! Lena Andersson: Kotten, grisen och lilla vännen. Nordsteds förlag (2006)

19 september 2012

Blommig sik och kapriskrasse


Min vana trogen gör jag varje år en egen kryddmix. Samlar ihop alltmöjligt från egen trädgård: basilika, oregano, timjan, kronblad av ringblomma, isop... torkar och smular ner i en glasburk. Senast jag gravade sik fick den smaksättas med årets blandning. Fint med den orange färgen trots att ringeblomssmaken kanske inte var så framträdande.  Krassens blomma är en annan blomma som blir god i kryddblandningar, t.ex. i en salladsdressing. De är lite peppriga i smaken. Av krassens omogna  gröna frön kan man laga"kapris" T.ex enligt ett gammalt 1800-tals recept:

"Gröna frön nedläggas i burk och öfverslås med kokt kall ättika"  Charles Emil Hagdahl


Gästbloggare på NNM!

 Skoj! Mitt inlägg "Ny nordisk vardagsmat" ledde till att  jag är gästbloggare på ny nordisk mat.

http://nynordiskmad.org/aktuellt/blog/

16 september 2012

Svamp, svamp och ännu mera svamp

Skogens rariteter: Albinokantareller.
Växer ett par på samma ställe varje år.

-"Jag går en liten runda och plockar lite svamp till middagen", sade jag och kom hem en liten stund senare med en korg full.
Det var igår.

I morse:
-"Jag går en liten runda igen".
 Ännu en korg.

 Kantareller,
 trattkantareller,
 svarta trumpeter,
 riskor,
 soppar...

Karl-Johan, Stensoppen, finns det inte mycket av i år, men av allt annat!

Frysen blir full... hur ska lingonen få plats?

Riskorna blev ättikssvamp, receptet kommer senare.



Skolmatsoperationer


Förra veckan var jag en kväll på Operation skolmats slutseminarium i Borgå. Lyssnade på Björn Helsing och på Pierre Hanell. Björn berättade om projektet Operation Skolmat som nu lägger punkt, men som förhoppningsvis gett inspiration till många. Den svenske kocken och matforskaren Pierre Hanell  har jobbat mycket med skolmatsfrågor i Södertälje. Att skolkök kan se väldigt olika ut i olika kommuner kommer man inte i från, vare sig det gäller skolkök i Finland eller skolkök i Sverige. I Södertälje har man infört en hel del förbättringar de senaste åren. Ja som att t.ex slopa de stora centralköken och istället börjat laga maten på plats! Härdade fetter finns inte längre i Södertäljebarnens skolmat och man försöker laga så mycket mat som möjligt från grunden med säsongsråvaror. Låter som ljuv musik i mina öron.

I Södertälje har man nyanställt kockar till skolköken. "En yrkesman kostar mer men han jobbar för två! Han har ett helt annat kunnande  också i logistik och han kan göra mat av resterna så det knappt blir nåt svinn..." Pierre Hanell
Enligt Pierre har förändringarna inte ökat utgifterna, de kör med samma budget som innan.

Andra nyheter från skolmatsvärlden:
- I senaste nummer av den finska tidningen Aromi läste jag att man i Malmö kommer att slopa det stora centralköket, Kronetorpsköket(10 000 portioner/ dag) och istället satsa på mindre enheter. Så bra!

....i samma tidning ett reportage om  Pargas i södra Finland som gått i hop med  Houtskär, Iniö, Korpo och Nagu. Där har man i skolkökssammanhang satsat på "cook and chill" och "tänker stort" d.v.s det system som man i Sverige alltmer börjat frågasätta... så olika kan man tänka.







15 september 2012

Bärpalett på nordiska bär /Sapere



Det blir ibland Sapere hemma också...endast yngsta sonen och jag var hemma. Hittade ännu lite röda vinbär och björnbär i  trädgården. Aronian har också hunnit mogna nu! Trollade fram gröna vinbär och blåbär från frysen. Ett par klasar rönnbär hittades också ute. Sen smaskade vi i oss bären och jämförde smaker och försökte klura ut vilka blad som hörde ihop med vilka bär. Aronian och rönnbär är beskheten själv. I Blåbären hittades sötman. Björnbären också söta och de gröna vinbären mycket sötare än de röda. Surast på paletten var utan tvivel havtornet. Alla goda på sitt sätt. Ska nog också bli en hel del bär på dagis skördefest i år. Infaller om två veckor.

Saperetips:
-jämför smaker, försök beskriva med ord hur de smakar
-kombinera olika bär.
-para ihop bär med blad.
-hur växer de? Är de skogsbär eller trädgårdsbär?
-kommer du på andra nordiska bär?
-räkna hur många färger paletten har, ät färger.

11 september 2012

Ny nordisk vardagsmat /10 budord i daghemsköket


...heter ett "område" inom Ny Nordisk Mat. Vardagsmat är det jag sysslar med till vardags på jobbet (och i hemmet). Funderar ibland hur man kunde bygga upp det optimala daghemsköket, då jag tycker att bara det bästa är gott nog då det gäller mat och barn. Hur få fram smakrik nyttig mat och matglädje till alla barn? Kan vi kanske samarbeta över gränser och hitta en bra "nordisk modell" för bra kök för våra små? Själv kommer jag ALLTID vara förespråkare för små enheter och tycker maten skall lagas på plats nära matgästerna. Men inser likväl att det är en utopi att få storköksivrarna bland beslutsfattarna att tänka om nu när de redan påbörjat "utrensningen" av småköken (i Finland). Så här skulle dock jag vilja se framtidens kök:

Idealköket skulle kombinera "Det nya nordiska kökets manifest" med "tio små teser". Då får vi fram  "Det nya nordiska daghemsköket"! Kan även praktiseras i skolkök och förstås också i hemmen.

Det Nya Nordiska Köket ska:
1. uttrycka den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region,
2. avspegla de skiftande årstiderna i sina måltider,
3. bygga på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten,
4. förena kravet om välsmakande med modern kunskap om sundhet och välbefinnande,
5. främja de nordiska produkter och producenters mångfaldighet och sprida kännedom om kulturerna bakom dem,
6. främja djurens trivsel och en hållbar produktion i havet samt i de odlade och vilda landskapen,
7. utveckla nya användningsområden för traditionella nordiska livsmedel,
8. förena de bästa nordiska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån,
9. kombinera lokal självförsörjning med regionalt utbyte av varor med hög kvalitet,
10. bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.
(Texten ovan kopierad från Ny Nordisk Mats sidor)
 ...och så  de tio teserna som bygger på det jag anser vara viktigt för barnen (daghemskökets 10 budord)
1. Vi ska VETA  vad vi äter
2. Vi ska veta VEM som lagar
3.Vi ska äta  så TILLSATSFRI mat som bara är möjligt
4.Vi ska ibland få TA DEL I  matlagningen
5. Vi ska "PRATA MAT" i positiv anda
6.Vi ska ha SAPERE SMAKSKOLA,-TEMADAGAR/VECKOR(t.ex pröva på mat från andra länder och kulturer)/FESTER
7. Vi ska inte känna skuld om vi sällan, undantagsvis äter "onyttigheter".
8. Vi ska äta REGELBUNDET
9. Vi ska dagligen RÖRA PÅ OSS ordentligt , SOVA tillräckligt
10. Vi ska NJUTA av måltidsstunderna.

 

Ps. Får gärna kopieras och praktiseras!


9 september 2012

Älgfärs och rönnbär



Söndagsmiddag:
Älgfärs från frysen.
Rönnbär från syrran.
Äpplen från träden.
Potatis från jorden.

Kokade äppel med lite rönnbär, gott till färsbiffarna! I färssmeten även grovt riven zuccini. Trollar ner zuccini i det mesta nu i skördetider.

Lunchdags



...på annat håll i världen.