...heter ett "område" inom Ny Nordisk Mat. Vardagsmat är det jag sysslar med till vardags på jobbet (och i hemmet). Funderar ibland hur man kunde bygga upp det optimala daghemsköket, då jag tycker att bara det bästa är gott nog då det gäller mat och barn. Hur få fram smakrik nyttig mat och matglädje till alla barn? Kan vi kanske samarbeta över gränser och hitta en bra "nordisk modell" för bra kök för våra små? Själv kommer jag ALLTID vara förespråkare för små enheter och tycker maten skall lagas på plats nära matgästerna. Men inser likväl att det är en utopi att få storköksivrarna bland beslutsfattarna att tänka om nu när de redan påbörjat "utrensningen" av småköken (i Finland). Så här skulle dock jag vilja se framtidens kök:
Idealköket skulle kombinera "Det nya nordiska kökets manifest" med "tio små teser". Då får vi fram "Det nya nordiska daghemsköket"! Kan även praktiseras i skolkök och förstås också i hemmen.
Det Nya Nordiska Köket ska:
1. uttrycka den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region,
2. avspegla de skiftande årstiderna i sina måltider,
3. bygga på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten,
4. förena kravet om välsmakande med modern kunskap om sundhet och välbefinnande,
5. främja de nordiska produkter och producenters mångfaldighet och sprida kännedom om kulturerna bakom dem,
6. främja djurens trivsel och en hållbar produktion i havet samt i de odlade och vilda landskapen,
7. utveckla nya användningsområden för traditionella nordiska livsmedel,
8. förena de bästa nordiska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån,
9. kombinera lokal självförsörjning med regionalt utbyte av varor med hög kvalitet,
10. bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.
(Texten ovan kopierad från Ny Nordisk Mats sidor)
...och så de tio teserna som bygger på det jag anser vara viktigt för barnen (daghemskökets 10 budord)
1. Vi ska VETA vad vi äter
2. Vi ska veta VEM som lagar
3.Vi ska äta så TILLSATSFRI mat som bara är möjligt
4.Vi ska ibland få TA DEL I matlagningen
5. Vi ska "PRATA MAT" i positiv anda
6.Vi ska ha SAPERE SMAKSKOLA,-TEMADAGAR/VECKOR(t.ex pröva på mat från andra länder och kulturer)/FESTER
7. Vi ska inte känna skuld om vi sällan, undantagsvis äter "onyttigheter".
8. Vi ska äta REGELBUNDET
9. Vi ska dagligen RÖRA PÅ OSS ordentligt , SOVA tillräckligt
10. Vi ska NJUTA av måltidsstunderna.
Ps. Får gärna kopieras och praktiseras!