1 juli 2012

Sommarlovsmat


Har inte tänkt blogga så mycket under min semester men skriver ändå ner lite om vad vi haft i matväg. Kanske något mattips till någon annan som har hungriga sommarlovsbarn.

Semestern började med en ganska "rörig" midsommar. Vi hade nämligen olika röror på midsommarbordet i år: sillröra, renröra, romröra  som man kunde äta till nypotatisen eller till nystekta nässelplättar (eller både och). Getostgratinerade rödbetshalvor och en god sallad fanns också på bordet. Rabarberkaka till efterrätt. Sedan följde några dygn med ostadigt väder. Att äta renskav med potatismos och lingonsylt hade vi inte gjort förr på torpet, tycker det är mer "vintermat", men oj så gott det var när det var lite kyligt och regnet smattrade på rutorna. En annan dag blev det vegemat, en alldeles underbart god lasagne där lasagneplattorna varvades med äggplanta, salladslök, vitlök, örter, tomatsås och en ostsås. Den kommer att bli en "favorit i repris" i sommar tror jag. Kan ge receptet senare...  Fisksoppa på havslax från närvattnen har vi ätit i dagarna två...utöver detta har det blivit långa utdragna frukostar med joghurt, fil, jordgubbar och goda smörgåsar. Till lunch blir det ofta gröt och rågbröd, kanske med en rökt fiskbit eller skomakarlax, kanske kokt ägg eller omelett. Eller så sill och potatis och en stor sallad. Nån frukt då och då. Abborrarna har nappat bra och en abbormiddag är inplanerad och grilla måste man ju! Knappnålsstora kantareller har dessutom börjat titta fram i skogen...




Enkel sommarkaka 
2 äppel
en stor näve urkärnade körsbär
en stjälk rabarber
 skärs i bitar och läggs i en form  klädd med smort och bröat smörpapper.
Slå över en smet gjord på lika volymdelar ägg, socker och vetemjöl (vi hade fullkornsmjöl) några msk matolja samt en tsk bakpulver.
Grädda i 175 grader (lite varmare i gasugn). ca.25 min. Vänd upp kakan "upp och ner" på ett serveringsfat och servera med vispad grädde.

24 juni 2012

Lite annat än mat

Ja nu har man då semester.  Här kommer säkert vara lite bloggtorka i en månad eller så... Njut av sommaren, ät gott och håll upp ögonen för allt vackert omkring er!






22 juni 2012

Gustavas skarpsås


Ett sista minuten tips t.ex till den gravade laxen:

"Ägg kokas väl, så att de blifva hårda. När de äro kokta, skiljas gulorna från hvitorna och arbetas väl med träsked; man strör deruti litet socker för att bättre få sönder dem; dertill kommer fin matolja, så att den blifver simmig, och god kryddättika. Detta silas genom hårsikt och sist iströs litet hvitpeppar." Gustava Björklund

1 hårdkokt äggula
1 rå äggula
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
salt, vitpeppar
1 tsk socker
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl vispgrädde

Mosa den kokta äggulan i en skål och blanda med den råa till en slät smet. rör ner vinäger, senap, salt, peppar och socker. Tillsätt oljan lite i taget. Vispa grädden och rör ner den försiktigt.

Ur boken: Gustava Björklund och hennes kokkonst (utgiven av Lilla Sällskapet 2005).

Trevlig midsommar!

18 juni 2012

Sommar i bersån

Än har vi inte en sån där fin syrenberså som vi drömmer om, men den är på god väg. Om sisådär tio år eller så kommer den kanske se ut som den som min mormor hade.

Smörgåsar med bondost,ruccola och jordgubbar.  
Blåbärspaj. Kan det smaka mera sommar?

"Iste" på midsommarros (Johanniros kallas den i 
Finland). Plocka några (obesprutade) rosor och lägg
kronbladen av dem i en kanna. Slå över kokhett
 vatten. Låt svalna. Är smaken alltför "parfymstark"
 späd med vatten. Lägg med några isbitar och
 några färska jordgubbar vid servering.Man kan
även  laga bål på teet. Häll med lemonad, 
mineralvatten eller skumvin...

17 juni 2012

Coacher

Funderar ibland på  modeord och på trender och fenomen i vårt samhälle. Ja ta det här med ordet coach t.ex. Hur många kallade sig coach för några år sedan? Inte så många. Hur många behövde en coach tidigare? Inte så väldigt många. Men har ni märkt så många coacher det börjar finnas runt omkring oss nu? Eller är det så att de alltid funnits? Är det de före detta rådgivarna, instruktörerna, inspiratörerna, konsulenterna, terapeuterna och de personliga tränarna som bara gått och bytt till ett kollektivt namn?  Coach låter minsann lite tufft -en yrkesbenämning i tiden ... ja det tycker väl åtminstone de som börjat kalla sig det. 


En fiktiv historia  om coachberoende Caroline (kåseri)
Den här historien handlar om Caroline, som hör till kategorin: Mycket Upptagen Kvinna. Vad är det då som upptar hennes tid? Ja, det får hon själv berätta:
Caroline:
På måndagar ska jag träffa min träningscoach Kaj.
Mitt träningsprogram, ett år, räcker från maj till maj.
Cross training, body jump... svetten ska rinna.
Muskler bli fasta, kilon försvinna.
På tisdagar det dags är för näringscoach Pål.
Han absolut inga kolhydrater tål...
Istället ska jag nu äta nibs, stevia och maca
lite alger samt hamppa... och solrosfrökaka.
På onsdagar ska jag till skönhetscoach Tara
Hon berättar om mode, om stil, om hur man bör vara.
Om krämer, om hudvård och om manikyr
Senast hon föreslog en helt ny frisyr.
På torsdagar bär det av till yogacoach Minna.
Med Yoga blir jag  en stresståligare kvinna!
(...och  på kvällen jag ännu ett hårt träningspass ska hinna.)
"Inget att förlora, bara att vinna!"
Ja så säger jämt min livstilscoach Eva
som vet bättre än mig hur man livet ska leva.
Som mat blir det ingen fredagsgod lax
nej fredagsmys  blir det med superfoodsnacks!
Ja ni ser jag är en upptagen kvinna.
Jag fullständig koll över livet vill vinna!
På weekenden ingen tid för att vila.
Då vidare jag på en kurs måste kila...
Kursen den heter:"Downshifta, må bra - lev billigt, lev så mycket mycket mer men på väldigt mycket mindre".
 Den måste jag nämligen gå... för jag är helt pank...
Mina pengar, hm... ja de har försvunnit, hamnat på coachernas bank...


Lästips: Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria, har skrivit boken Coaching och lekmannaterapi- en modern väckelserörelse, Dialogos förlag 2012


" Till åttio procent är det ett budskap som anammas av kvinnor. Det är kvinnor som är coacher och lekmannaterapeuter och det är kvinnor som behöver coachas och få terapi". Anne-Christine Hornborg



13 juni 2012

Gamla vackra ting







...på Stensböle gård. Guidad rundvandring i karaktärshuset. Vackra gamla  föremål: fina tapeter, möbler, böcker och annat. Här hade man kunnat stanna längre. En Sjelfarbetande Glace Maskin borde man ha.



11 juni 2012

Matfestival och rekommendationer


I Stockholm ordnades det en Matfestival för förskolekockar och pedagoger senaste vecka. Det var Allebarnsrätten tillsammans med Livsmedelsverket som höll i trådarna. Hoppas något liknande arrangeras  i Finland i sinom tid.

Här kan man läsa mer om Matfestivalen.

Annat intressant att läsa:
De nya näringsrekommendationerna (förslag till utkast till den femte upplagan av nordiska näringsrekommendationerna)  presenterades i Reykjavik senaste vecka.

- Filursaft och rågknappar fick barnen på dagis idag som mellanmål. Filursaft ja det var egentligen en nyponkräm med smak av kanel och vanilj som dracks från glas. Filursaft var ett bättre namn tyckte någon så då blev det så. Skivad vattenmelon blev det också. Till lunch hade vi spagetti med en god vegesås (med bl.a tomat, zuccini, lök och linser), riven ost och en sallad. Lite färre barn än vanligt nu i juni. Vi börjar alla längta till semester och ledigt. Ännu några veckor så...

10 juni 2012

Fyllda rödbetor med chevre


Det händer att middagsideérna
"kläcks" i skissblocket...

...sedan bara att skrida till verket.

Fyllda rödbetor toppade med chevre
(4 pers.)
4 rödbetor
En stor näve krossad mandel (kan bytas ut mot valnötter, pinje, solrosfrön...)
En näve slätbladig persilja
några msk rypsolja

salt och peppar

Koka rödbetorna med skal på  i lättsaltat vatten.
Skär toppen av som ett lock, gröp ur dem. Mixa rödbetsinkråmet och "locken" med mandel,persiljan, oljan och salt& peppar. Lägg fyllningen i  de urgröpta"rödbetsskålarna". Gratinera i ugn med en skiva getost som lock tills getosten fått vacker färg. Garnera med en färsk persiljakvist.

Fyllda rotsaker är så gott! Rödbetan kan bytas ut mot rova, kålrot, rotselleri...Man kan variera dem med olika  fyllningar i det oändliga, pröva t.ex med lammfärsfyllning eller som här helt vegetariskt med goda örter och nötter eller toppa dem med knaprig bacon. Ät dem som en hel rätt eller som tillägg till annat.


8 juni 2012

Vet ni vem...



...som bodde där i lilla stugan om somrarna?
En som skapade en hel värld.
Med mumintroll och filifjonkor
hattifnattar och ett litet Knytt.

Ser den inte lite ohemul ut, den lilla ön?
Inga träd.
Kan tänka mig en kväll där i höstmörkret,
i fotogenlampans sken. Kanske det var då
Mårran uppenbarade sig.

Skulle vara ganska skönt någongång att bo så där asketiskt.
Bara en kobbe, långt ute till havs.
Lite pennor och papper och ett metspö.
Kanske man då kunde skapa en hel värld.

En lite bättre, skönare värld.







4 juni 2012

Strandskator och gräslök







En härlig dag! Med familjen bland fåglar, skissblock, solsken och pyttipanna.

3 juni 2012

Gran och en och ren


Nu är bästa tiden att plocka granskott till sirap eller annat. I kväll ska vi äta reninnerfilé som nu ligger i en marinad med bl.a enbär och granskott. I Pickipickis blogg fanns nyligen ett tips om att använda granskott som smaksättning i köttbullssmeten, det är ännu oprövat hos oss men det lät så gott! Älgbullar kanske... men nu står först renen i turen. Granskott är även gott som smaksättning i desserter. Lagar man en sirap kan man ha den som smaksättning i desserter, i parfaiter eller som sås till glass.

Ett annat Granskottstips hittas här.

29 maj 2012

Rostigt och visset



... och lite vildvuxet i trädgården, men vackert ändå. Det kommer antagligen vara lite bloggtorka här i bloggen ett tag. Har så mycket annat för mig. Just nu i dagarna är det vårfester som avlöser varandra med mycket att fixa. Har hållit till i (hemma)trädgården också en hel del. Den har de senaste dagarna fått lite mer uppmärksamhet än vad den är van vid. Jag har aldrig varit en perfektionist beträffande trädgården utan ogräset har fått växa vilt. På gott och ont. Det är gott att äta, ogräset...men det är också ett idealiskt hem för sniglarna (trädgårdssnäckorna). Och eftersom vi tillbringar somrarna växelvis på två ställen så möts man ofta av uppätna sallader när man kommer hem igen. Har ingen lust att så sallad till snigelmat så i år har jag beslutat göra vår trädgård lite mindre snigelvänlig, d.v.s bort med ogräset! Rensade ett hav med nässlor och kirskål (av dem har vi gud i nog tillräckligt av på sommarstället också). Här i stan har vi en frodig gammal trädgård med en massa perenner och bärbuskar och just nu blommar äppelträden som allra finast. Dessutom behöver man här i stan inte vara aktsam hela tiden för huggormar och fästingar som däremot finns i parti och minut i torpträdgården. Ja och så är det så skööönt att vara ute hela långa kvällen efter jobb i ett (alltför) hett kök. Uppskattar svalt väder fram till midsommar;)!



25 maj 2012

Poäter av Niklas Schiöler


Aah, fredag! Veckoslutet inleddes med en 
kopp kaffe, en rågmacka med bredbar
getost,tomat och gräslök och en god bok!

"Matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna..."
I författaren och poesiforskaren Niklas Schiölers nyutkomna bok är temat mat i poesin. I boken funderar han över hur lite det kulinariska sist och slutligen har används av poeter. I boken Poäter kan man ändå läsa matfilosofiska tankar om allt från Homeros till Jamie Oliver. Fullspäckad av härliga dikter med temat: MAT. Ser fram mot fina lässtunder! 

Att äta Grönhögenlimpa
med löksmör
i en enrisrunda
på en stor tyst hed
Med myror
stretande på smulor
och guldbaggen
prasslande i brödpåsen
Med lärkan
som middagsmusik
och honungsblomstret
som rökelse
Med den älskade
som servitör stående
på knä i gräset
med enbarr i håret

Nina Södergren (Lust och fägring, 1973)

Den var fin! Eller Werner Aspenströms dikt som börjar...

Bäst smakar sill och potatis när man brottats med en stendjävul hela dagen...


Ja, fortsättningen får ni  läsa själva....

Bokens titel: Poäter
Författare Niklas Schiöler
Utgivningsår: 2012
Förlag: Carlssons

Ps.Kollade upp vad en Grönhögenlimpa är. Det var visst Hillevi Andersson på Öland som skapade den
Läs mer om dess historia här!


  

Kryddor


Idag har jag shoppat kryddor på den årliga vårmarknaden. Det blev både kryddor till jobbet och några kryddpåsar till hemmaköket. Ramslök har jag även sått från frö, men vet inte hur det lyckas så tog det säkra före det osäkra och köpte igen ett par påsar torkad. Färsk är svårt att få tag i här i Finland. Rökt paprika lät intressant... Tips! Ruoveden Herkku som säljer  dessa har även en egen webb-butik.

23 maj 2012

Onsdag i ett litet kök


Onsdag = soppdag på jobbet och samtidigt den dag man hinner med lite extra då det är färre moment och färre kastruller att diska. Började dagen vid grönsakslandet, rev lite ogräs så gräslöken får rum, plockade libbsticka och rabarber.
Onsdagar är också barnens bakningsdag. Bullar eller bröd. Själv bakar jag minst ett par gånger i veckan men onsdagarna är barnens. Idag beslöt den ena gruppen att de bakar till hela gänget så kunde de övriga vara ute i det fina vädret. Rågbrödssemlor blev det. Hade skållat rågmjöl till dem som blandades ner i degen. Solrosfrön fick dekorera. Barnen bakade, jag gräddade och så kokade jag en linssoppa på röda linser. Förutom linser lite potatis och morot, gul lök, vitlök, libbsticka och tomatpure. Peppar. Kokade och mixade. Avsmakade med vinäger, en nypa rårörsocker och örtsalt. Avrundade med en rejäl klick smetana. Ingen buljong behövdes. Tomaten, libbstickan, lök och vitlök räcker så bra så.  Ja och så ännu lite finklippt gräslök över. Det blev en god soppa till nybakta rågsemlor med ost, en äppelbit till efterrätt. Rabarberkräm till mellanmål med kvarblivna rågisar.

Det finns de som anser att småkök är för dyra. De där som vill se riktigt stora kök där maten lagas som i fabrik. Det är kostandseffektivt! Det är framtidens melodi! Tänk så mycket pengar vi sparar då arbetsstyrkan kan reduceras! Jag tänker inte som de... för jag anser inte alls att det är dyrt att laga linssoppa och hembakt bröd. Det är mat barnen äter. Det är mat de blir mätta av. Det är mat med en identitet, ja de har ju själva delvis fått vara med om att skapa den. Att få baka ibland, kanske skala morötter någongång, att se hur det växer i trädgårdslandet. Och de känner dofterna från köket lång innan lunchen. Dofter som väcker aptit. I går låg kållådans dofter tung i huset. De kunde genast dra paraleller till lingonsylten. Har vi lingonsylt idag? frågade en. Lingonsylt med kållåda eller kållåda med lingonsylt, hur som helst...bra gick den ner! Vi har matglada barn! En annan sak som är väldigt bra med småkök... där finns en vuxen som man kan komma och tala med någon gång ibland, ja om man är fem år och har något väldigt viktigt att förtälja. T.ex något så viktigt - att man precis har tappat en tand! 

20 maj 2012

Frystömningsmånad





Lördagsmiddag
... inventerar frysen. Hittar fjolårsnässlor, jordgubbar och "gammal" rabarber. Ny och fin rabarber växer i trädgården, men om man skulle använda bort den äldre först. Majmånad är en riktig "frystömningsmånad". Ännu har vi en hel del svamp, bär och lite ren så det vankas fler frystömningsmiddagar innan man kan avfrosta och igen börja samla.
- Samlaren i mig har vaknat!

Förrätt: Ett gott bröd med soltorkad tomat, kirskåsolja och ruccola
Varmrätt: Röding i ugn, nässelsås, kokt potatis och kokt rödbeta
Efterrätt: Jordgubbar och rabarber under muslitäcke med vaniljsås




19 maj 2012

18 maj 2012

Nordens bästa mat/ Boktips

Boken: Hälsosam nordisk mat av Viola Adamsson och Anna Reumark har jag skrivit några rader om tidigare. Nu har Viola tillsammans med Katja Palmdahl och fotografen Tomas Yeh utgett ytterligare en bok med nordiska smaker. Titeln på boken är Nordens bästa mat - det nyttiga nordiska skafferiet.
När jag bläddrar i boken känner jag mig hemma. Här är de råvaror jag själv helst arbetar med. Lingon och trattkantareller, rödbetor och vilt m.m. En vacker bok med tydliga recept och en hyllning till de fina råvaror som finns här nära oss. - Mat man mår bra av. Recepten varvas med faktasidor om kostvanor i Norden, näringsinnehåll i nordisk mat och fakta om nordiska livsmedel.

Bokens titel: Nordens bästa mat
 - det nyttiga nordiska skafferiet. 
Författare:Viola Adamsson
Matkreatör: Katja Palmdahl
Fotograf: Tomas Yeh
Utgiven av Ica bokförlag
Utgivningsår: 2012




15 maj 2012

Nässlor och nypon

Dagens tips: Nypon i nässelplättsmeten!  Laga en nässelplättsmet (vanlig plättsmet med en stor näve urkramade förvällda finhackade nässlor i).Tillsätt några msk nyponskalmjöl. Det blir goda lite syrliga plättar. Vetemjölet kan delvis bytas ut mot fullkornsmjöl, speltsikt eller emmer...

Nässelplättar

13 maj 2012

Timo, Melody och Puikula


...ska snart i jorden. I år ska vi ha ett litet potatisland vid torpet också, det är där Timo ska gro. Svärfar hjälpte mig att vända upp ett litet land i leråkern. Timo är en tidig sort men om vi hinner få egen potatis till midsommar är jag ändå tveksam till. Den mer mjöliga potatissorten Melody och  mandelpotatisen Puikula  planteras hemma, inte i några stora mängder men så att vi klarar oss åtminstone  ett par månader av året på egen potatis. På jobbet ska lite Van Gogh planteras med barnen denna vecka, inte heller i någon stor skala utan mer i "pedagogiskt syfte" så de som aldrig sett potatisens  väg "från jord till bord" får vara med om det. I höst tar vi upp den tillsammans, kanske det blir strax innan skördefesten. Lite Sapere m.a.o då sinnena får följa potatisens väg. Det borde höra till "allabarnsrättigheter" att någon gång i sin barndom få vara med om att sätta potatis /potatisupptagning. Själv har jag finfina minnen av när jag var liten och tog upp potatis (i betydligt större skala) med familjen, farmor och farfar.  Att sitta vid åkerkanten och äta medhavd matsäck och bara njuta av att få vara delaktig. Hur många barn får uppleva sånt idag?

Gick en kvällsrunda i trädgården igår kväll. Man börjar hitta dem nu, de första primörerna! Gräslök, nässelskott och rabarber... 

Spela och lek / Sapere


I går var jag på en inspirerande dag på Solvalla som ordnades av Folkhälsan. Det var flera programpunkter men det var främst "Gimme5" som lockade mig då jag vet att Folkhälsan via Gimme5-projektet sysslar med Sapere. Gimme5 har koncentrerat sig på frukt, grönsaker och bär. De åker ut till skolor och daghem och vill matprata/ leka och inspirera barn och unga till  att äta mer av detta. Kring 500 g (eller 5 nävar) per dag borde vi få i oss av det goda.  "Frukt och grönt"- intaget är idag för de flesta människor i vårt land alldeles för lågt (bara ca. 200 gram) så vi kunde äta mycket mer! 

Nu har Folkhälsan lanserat ett nytt spel - Gimme5, som vi fick provspela. Det kan laddas ner från deras hemsida men kräver en bra färgprinter. Det var faktiskt ganska roligt! Men lite tidskrävande om man ska använda det under vanlig lektionstid. Citrontjuven lekte vi också, den leken har jag berättat om i ett tidigare inlägg.

Att använda sig av spel eller lek i samband med Sapere är lyckat tycker jag. En Sapereundervisning ska vara sådan att man inte nödvändigtvis behöver ett kök, det går lika bra i ett vanligt klassrum/rum eller om det är bra väder så varför inte utomhus. Meningen är ju inte att man ska börja kocka och laga mat tillsammans under Sapereundervisningen utan mer fundera om mat, om råvaror. Bekanta sig med dem och undersöka dem närmare med sina sinnen. Givetvis också smaka men mer för att få smakpreferenser än för att bli mätt. Väcka nyfikenheten!

Jag har samlat på mig några spel som man kan ha som "redskap" i Sapere. Två fina spel köpte jag från Bokslukaren, Stockholm. Bärmemo och Majas trädgårdspel. Från tidigare har jag en kortpacke från  "Suomen Leipuriliitto ry" med härliga bilder på alla möjliga bakverk och bröd, den utkom då de firade 100 år år 2010, vet inte om den längre finns att få... En kortpacke från frukt&grönt främjandet har jag också. Den är av ett äldre datum från början av 2000-talet. Osäker om man ännu kan få tag i den, den har bra tydliga bilder på många grönsaker och frukter. Den har vi faktiskt använt en del och lekt en sådan lek att en tar ett kort från packen och tittar vad där är. De andra barnen får ställa frågor men kortinnehavaren får bara svara "ja" eller "nej". Ända tills någon kommer på vad det är. Då får den gå fram och dra nästa kort ur packen. Man kan också ha lag och tävla mellan lagen.
  Doftmemory är också en rolig lek, man har doftburkar med olika kryddor och försöker hitta doftpar.  Eller den gamla leken där man placerar ut ett 20-tal russin på ett bord, en blundar, de andra pekar ut ett russin. Sen ska den som blundade försöka hitta det bestämda russinet genom att äta sig fram till det rätta. Ibland kan man få äta ganska många russin innan man hittar rätt (går förstås också att göra med annat än russin...blåbär, vindruvor o.s.v).
Spel, typ brädspel kan man också hitta på själv. Om det är riktat till små barn kan det vara riktigt enkla regler. Den som kommer på en viss ruta får ta en valfri liten frukt-/grönsaksbit från en skål (t.ex körsbärstomat, vindruva, ananaskörsbär...)  Och den som kommer först i mål får givetvis välja en valfri frukt som pris. Ett annat speltips är ett  "grönsaksätarspel" där det man behöver är skålar med grönsaksbitar  (broccolislantar, morotspengar, paprikablommor...). Varje barn har en egen skål framförsig med t.ex 10 st grönsaksbitar i. Det enda som behövs  utöver detta  är en tärning. Bestäm att t.ex alltid om man slår en viss nummer t.ex jämna tal så får man  äta en grönsaksbit från sin skål. Kasta tärningen turvis, medsols. Den som först tömt sin skål är vinnaren. Lite lek och samtidigt har man fått barnen att äta grönsaker. Frågesporter, pictionary (då man ritar, de andra gissar) och pantomimlekar (med kroppsspråk och mimik)  med mattema kan också vara roligt. Gimme5 spelet innehöll lite av varje.


Matrelaterade spel är också utmärkta att använda för äldre personer. Det finns inga åldersgränser då det gäller Sapere. Många äldre behöver hjälp med att väcka sin matlust och inspireras till att äta mer frukt och grönt. Och varför inte spela spel tillsammans: barn och äldre generationer! Här på bilden lär Folkhälsans Gimme5 -projektledare Linda Hongisto ut reglerna för en grupp intresserade under gårdagen.

Idag är det morsdag... Glad morsdag alla mammor!

9 maj 2012

Glasslördag på Bokslukaren/ Stockholm





Vår kryssning till Sverige med "en dag i Stockholm" inkluderade ett besök till Bokslukaren - Böcker och bakverk för barn.Vi hade kollat deras hemsidor innan och sett att det var Glasslördag på programmet. Våra unga medresenärer, pojkgänget (i åldrarna 6-8 år), var helt med på noterna att gå den ganska långa vägen till Mariatorget efter att vi tillbringat förmiddagen i Livrustkammaren på Slottet där det var riddartema. Vid Mariatorget hade vi stämt träff med väninnans syster med familj som kommit till Stockholm med tåg för att äta glass de med. På Bokslukaren blev vi sedan glass-slukare. Så goda glassar kocken Elisabeth Johansson bjöd på! Hennes nyutkomna bok kom med hem i bagaget. Ska testa något av recepten rikigt snart!

Bokens titel: Glass - Hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng
Författare: Elisabeth Johansson
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2012


6 maj 2012

Nordiskt på Östersjön

Michael Björklund har planerat menyn

Det är nordiska smaker på Viking Line i maj. Det mesta vi prövade på Food Garden var alldeles utsökt men lite besviken blev jag på huvudrätten jag tog: Smörstekt åländsk abborre och braxen samt finländsk insjömört med skummande kräftsås och potatiskompott á la Jansson. Ja den måste  ju givetvis testas eftersom jag själv experimenterat rätt mycket med mörtfisk. Även väninnan vågade sig på denna rätt. Vi funderade först var den smörstekta abborren höll hus, men vi kom fram till att den antagligen fanns med  i  braxenrulladen.  Kanske det borde framkomma redan i menyn att det var frågan om rullader då vi nu förväntade oss stekta fiskfileér.  Smaken på portionen var till en början god men eftersom hela portionen var överdränkt med sås (alldeles för mycket sås!) så blev det en ganska ointressant smakresa i långa loppet. Allt smakade bara sås tillsist. Ja dessutom var det alldeles för mycket ben i rulladerna och det blev väldigt stickigt i munnen. Mört- och braxenfiskar ÄR beniga och därför borde de tilledas så att benen mjuknar bättre. Lite snyggare upplagt kunde den också ha varit portionen. Komponenterna hade kunnat vara mer var för sig och inte sås överallt. Nu var t.om de sparrisbitar, rädisbitar och ärtskidor som ingick helt såsiga.
Den skummande tomat- och Smögenkrabbsoppan jag tog som förrätt var däremot len som sammet och gudomligt god! Likaså väninnans förättstallrik som hon komponerade ihop från förrättsbordet. Efterrättsbordet med många nordiska smaker representerade var också det alldeles härligt. Så många goda bär vi har i norden!


En riktigt smaklig tomat- och Smögenkrabbsoppa

Simmar i sås. Har ätit godare abborre, mört och brax... 

Efterrätter á  la Björklund...underbart gott!

Nedan ännu några bilder. Kvällen innan (på väg till Stockholm) åt vi inte på Food Garden utan på restaurangen intill. Då blev det en god Ceasarsallad för min del samt smått och gott från FGs efterrättsbuffé. Barnen som vi hade med oss (min yngsta, väninnans två äldsta) åt med god aptit från barnens eget bord trots att det var lite tråkigt utbud. Ni vet "det vanliga": korv, köttbullar och friterad potatis... Nå lax fanns där också och makaroner med köttsås, men ändå... lite mer fantasi från köket skulle man kunna önska. Min son hade t.ex gärna ätit  fisksoppa och som efterrätt blåbärspaj. Kokt potatis gillar han också, faktiskt mer än friterad. Svampsås till köttbullarna hade också gått hem hos honom. Det hade varit nordiskt och gott för små barnamagar! Nå, han åt ändå bra av det som fanns och fick smaka av min blåbärspaj...

En god Ceasarsallad
Nordiska bär i efterätterna.


Kommentar: September 2012
Hittade denna länk, här ser man hur Björklund hade tänkt sig mörtportionen...lite annorlunda än den jag fick.