16 december 2012

Ge bort nåt gott!



Länkar till några av mina  tidigare blogginlägg, som tips till hemlagade julklappar:

Havtorn-morotsmarmelad
Maltlimpa med apelsinjuice
Skomakarlax
Bondost
Hemlagat vaniljsocker
Saffransolja
Pepparrotspesto

15 december 2012

Konserverade drömmar


 I veckan kom Katja Gauriloff film Konserverade drömmar (Säilöttyjä unelmia/ Canned dreams) på YLE TV1 . Jag hade bandat den och såg den sent häromkvällen. Kom på mig själv att snabbspola under de mest otäckaste scenerna. Men man borde inte snabbspola, man borde inte blunda - djur i fabriker, djur i massproduktion behandlas väldigt illa. Samtidigt som filmen handlar om innehållet i en burk ravioli, hur dess väg går till butikshyllan i Finland berättar den om många olika människoöden. Människorna bakom burken.

Lyxiga lussekatt-riddare


Har ni halvtorra lussekatter kvar från luciafirandet? Perfekt att klyva itu och laga fattiga riddare av. Fattiga riddare med saffransmak! Eller kanske de borde heta fattiga lussekatt-riddare? Med lite grädde och sylt till blir de inte så fattiga, snarare lyx lussekatt-riddare!

1-2 lussekatter/pers
äggmjölk
en klick smör till stekning
kanel

sylt
vispad grädde

Klyv bullarna och låt dem ligga en stund i äggmjölken. Stek i stekpanna, strö kanel över. Servera med
godaste sylten och vispad grädde.

Recept på lussekatter hittas t.ex här 

En vecka med dofter/ Sapere


Dofterna vandrar runt. Vill man kan
 man ha förbundna ögon och försöka
gissa sig till vad det är i doftburken.

Veckans Sapere: juldofter. Det har doftat både saffran och nejlika i huset den gågna veckan. Och kanel och vanilj och apelsin och kardemumma och stjärnanis och ingefära...och mycket mycket mer! 

12 december 2012

Ägg- och mjölkfria pepparkakor


Det finns få matbloggare som inte skriver ett ord om pepparkakor den här tiden på året. Jag är inget undantag. Pepparkaksfabriken har varit i full gång redan länge och börjar tappa räkningen på alla degar och utbakningar. Men så blir det då man jobbar på dagis och sen ännu vill ha pepparkaksdoft hemma också. Har i år prövat lite olika recept. Det har blivit: Bästa pepparkakor ur Martas kokbok,  Hirams smörpepparkakor (som egentligen inte är pepparkakor utan mer en snabbvariant av tjocka kakor med pepparkakskrydda) och nu senast prövade jag här hemma Margit Veas recept. De blev spröda och goda! Idag blev det ännu en liten sats pepparkakor på jobbet  som skall passa dietbarnen, utan ägg- och mjölkprodukter så smöret blev utbytt mot margarin. Imorgon är det Lucia! Så pepparkakorna kommer att gå åt.

Pepparkakor utan ägg och mjölk

1 dl sirap
2 dl socker
100 g margarin
1/2 tsk nejlika
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk soda
ca.4- 5 dl ekologiskt vetemjöl (byt ut en del vetemjöl med spelt(dinkel) om ni vill!)
(några msk vatten ifall degen känns för torr)

Blanda smält margarin med sirap och socker så att sockret löser sig. Blanda i kryddorna. Strax innan det kokar dra av från spisen och rör ner sodan. Tillsätt vetemjölet (+ ev. lite vatten). Låt stå i kyl över natten. Baka ut.

8 december 2012

Hjortronglace anno 1911


Ett gammalt recept på hjortronglass som jag tänkte försöka mig på. Men jag tror jag halverar satsen vid första försöket. Kanske nåt för julbordet. Hittat i Kokbok för hem och skola (Reinilä, Callonius och Krank, 1911)

4 dcl. grädde
1 dcl. socker
1 dcl god grädde
8 dcl hjortronmos
2 dcl. socker

Sockret kokas med 4 dcl. grädde och slås upp att kallna. Däri blandas den till hårt skum slagna grädden och blandningen fryses. Då glacen är till hälften frusen , iblandas det passerande hjortronmoset tillsatt med sockret, varefter frysningen fortsättes.

Då  på den tiden då receptet plitades ner hade man inte frys så istället använde man en sån här:


Kring dosan i glacemaskinen nedpackas varvtals med krossad is och grovt salt. Locket bör vara väl tillslutet så att intet salt tränger ner i dosan. Då glacemaskinen är i ordningsställd och dosan genomkyld ihälles den kallnade glaceblandningen som endast får fylla dosan till 3/4, varefter glacen vrides till den är frusen. Salt och is påfyllas efter behov. Vattnet som bildas då isen smälter tappas ut. Frysningen pågår 1/2-1 timme. (Fakta från boken som nämns ovan).

Annat gott parfaittips som passar bra till jul hittas här med vinbär och pepparkaka.

6 december 2012

Biff Finlandia - favorit i repris=)

Idag har Finland födelsedag! 95 år av självständighet. Har inte tid att blogga så det får bli en repris,  ett blogginlägg från tiden då vi ännu hade Tarja som president.

Biff Finlandia 

En film om smak/ Sapere

4 december 2012

Gädda och glögg


Idag fick smaklökarna en utmaning. Satt med i en testpanel. Provsmakning av gädda.
Ja som vinprovning men med vinet utbytt mot fisk. Rena rama Sapereövningen. Fem bitar fisk (nykokta, osaltade), ett glas med vatten, anteckningsmöjligheter. Känner man variationer, vad smakar de? Vilken är fiskad till havs, vilken långt uppe i ån? En undersökning om vattenkvaliteten längs ån. Om fiskar smakar olika beroende på var de lever. Om utsläpp påverkar smak och om yrkesfiskare då kan få ersättning.

En varm glögg fick avsluta kvällen, Herrljunga glögg med smak av mandel och fikon. God! Ute är det kallt!



2 december 2012

Food enough for all on this planet?


Länkar till Einar Risviks blogginlägg på Ny Nordisk Mat. Intressanta tankar om matproduktion ur det globala perspektivet.

Food enough... Part 1
Food enough...Part 2

Julbasar, honungsmandlar och maltlimpor




Julbasaren gick fint! Här kommer receptet på mandlarna och på limporna.

Receptet på honungsmandlarna tog vi från "Två systrars söta" (Eisenman). Receptet här. Vi använde dock bara mandlar och lämnade bort chili denna gång och strödde ännu florsocker över då de svalnat.
Jag gjorde även en:

Veganvariant
och bytte ut äggvitan och honungen mot matolja. Saltade lätt. Rosta i ugn. Ta ut låt svalna. Florsocker över.

Variation till mandlarna: lingon-, tranbärs- eller blåbärspulver, eller nyponmjöl blandas i florsockret.
Chili eller nån annan krydda kan man också variera med. Eller doppa de rostade mandlarna i smält choklad. Blanda slutligen mandlarna med russin och tranbär och kanske choklad bruten i bitar. Ät och njut! Godaste julgodiset!

Maltlimpa med apelsinsmak (Junttalimpa)
1 l apelsinjuice
3 dl brödmalt
3 dl rågmjöl
3 dl  spelt- eller vetekli
3 dl sirap
1 msk salt
2 bitar jäst
vetemjöl ca.10-13 dl

Smula jästen i handljummen apelsinsaft. Rör ner övriga ingredienser. Degen skall vara rätt lös!
Häll upp i tre smorda avlånga brödformar. Låt jäsa 1 1/2 h. Grädda limporna i ugn 1 1/2 h, efter 1 h. penslas de på ytan med sirap och får sedan ytterligare 30 min i ugn, 175 grader.

Vill man framhäva apelsinsmaken ytterligare kan man ha i en tsk pomerans. Samma limpa kan man även laga utan apelsin, byt då ut juicen med surmjölk.

29 november 2012

Julgodiskväll


Julgodiskväll på jobbet. Blev ingen knäck i år, istället blev det ekogodis i form av honungsrostade ekologiska mandlar blandade med  russin och torkade tranbär. Ischoklad, chokladtoppar och olika småkakor blev det också samt en liten sats pepparkakor bakade med "barnarbetskraft". Vi grejar inför julbasaren. I morgon står maltlimporna i turen. Bråda tider!

Lägger in recept senare...

26 november 2012

Chokladpaj med äppelsorbet



Samma kaka som jag gjorde nyligen men nu fick den ett lager rostade pinjenötter och zuccinifrön samt bär (björnbär, röda vinbär och havtorn) på ytan. Serverade "äppelsorbet" till. Hittade ett urenkelt tips i en tidning (ursprungligen ett tips av Mathias Dahlgren) Lägg ett syrligt äppel i frysen ett dygn. Riv äpplet med rivjärn strax innan servering och du får godaste "äppelsorbeten". (Akta bara så du inte förfryser fingrarna;)!

23 november 2012

Finlands bästa restauranger - top 50


Här är listan på Finlands topprestauranger.

Olo, Muru och Farang i toppen. (Farang var etta 2011) Chez Dominique har fallit till fjärde plats från tredje. Mest intressant på listan tycker jag ändå att elfte platsen är. Bistro Sinne. Min hemstads nya pärla =) som inte ens varit öppen mer än ett halvår!

1. Olo
11.Sinne

Bild: Rune - en kock med ambitioner

21 november 2012

Farsdagskakan




Farsdagen, ja det var ett tag sen -  I år blev det en kaka till far komponerad av familjens yngsta.  Sonen bestämde att det skulle bli en frukt- och bärkaka. En vanlig tårtbotten. Ett lager äppelmos och sedan lingon, blåbär och banan. Kakbottnen fuktad med lite citronsaft. Tjinuskisås utanpå ihopkokad av unga kocken. Ännu godare dan därpå då den fått stå och dra.

Tjinuskisås (eller kinuski som man ofta ser det skrivet i Finland)

3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 msk smör
1/2 msk vaniljsocker
(en nypa salt)

Blanda grädde med socker och sirap. Koka (länge)under omrörning tills den blir tjock. Rör ner smör och smaksätt med vaniljsocker  (om du inte låtit en bit av en vaniljstång kokat med).

God!!

19 november 2012

"Dagens citat" =)=)


"Mamma, varför jobbar du egentligen i ett dagiskök? Du kunde ju jobba i en "huippurestaurang"! Det är lite som om Messi skulle spela i Akilles".

(huippu=topp, Akilles=lokala idrottsföreningen)

Vad svarar man?

-Barn behöver också "huippumat"=)!

17 november 2012

New Nordic Food conference / Oslo del 4


...ännu några bilder med smak av Norge.

Sebastian Myhre
Middag i Vulkan

Det här var bara början...

Pickled herring/
Savory pancakes/organic fresh cheese

Red king crab
from Bugoynes 71 degrees North
/Cauliflower pudding/Pumpkin seeds/`Tindved`

Salma 39 C
from Bomlo, West Coast/Egg cream/Apple

El/
Nordic rye chips/Crispy radish

Sedan följde rätt efter rätt, så gott och så vackert!

Scallop from Hitra
 Santa Kristina ham/ Pea puree/ Red Onion




Middagen avslutades med Black coffee - burned in Hell 

”Kaffe skal være sort som helvete, sterk som døden og søt som kjærlighet”


Men kanske det ändå var
"Geitmyrabarnens"
 lunch som imponerade mest!

Lunchen: Fiskekaker med rostade rotsaker
och hemlagad majonnäs.

New Nordic Food Conference / Oslo del 3



-ett axplock från konferansen: några bilder och länkar.

Harriet Strandvik, projektledare för Barn och mat,
 förklarar konferansen öppnad.


Bl.a "Smakens Uke" presenterades på
"projektkavalkaden. (Norge)


Haver til maver (Danmark)

Mari Sandell berättar om "Case Potato"
- ett projekt i Åbo med potatis i fokus
(Finland)

Ett litet urval länkar:

Fagurfiskur -Island
Gimme5 -Finland
Haver til maver -Danmark
Friska barn - Sverige
5 om dagen -Norge

13 november 2012

Bland böcker och unga kockar /Oslo del 2


Visste ni att man numera kan "låna en bibliotekarie" i endel bibliotek i Finland? Bibliotekarien kan hjälpa till med informationssökning och dyl. Tycker det låter kul! Jag behövde inte låna en bibliotekarie, hon kom helt frivilligt med mig till Norge. Har man sen en ledig förmiddag i huvudstaden är det mest böcker som gäller. Inte mig emot, jag gillar böcker. Vi hann bl.a spana in  några bokhandlar och besöka Europas största litteraturhus.

Hm, störst kanske det var men 
då vi var där var det ganska tomt.


Restaurangen i nedre våningen: Kafe Oslo
 var däremot fin och där intog vi en väldigt
god räksallad!

Den här barnboken hittade vi i en bokhandel.
En pekbok för norska barn;)
Tran och matpakke! - Det ska börjas i tid.

Det blev lite litteratur på programmet även under de andra dagarna i Oslo då det hölls författarsamtal i mathallen Vulkan: Margit Veas bok Kjokkenpatruljen, Susan Caluzas Den lille matpakkeboka, Karolina Sparrings Kökshjältar, Johanna Westmans mosböcker och Stina Algotsons Sinnenas skafferi presenterades av författarna. En ung kockstuderande från Froya berättade om deras fina kokboksprojekt. Han hade ivriga unga kockar som åhörare, Geitmyrabarnen, som tog en paus i matlagningen.

Karolina och blivande kökshjältar?

Johanna Westman och mosböckerna.

Rett fra havet - traditionsmat
från Froya.


11 november 2012

New Nordic Food Conference -2012 - /Oslo del 1


Oslo blev mötesplats för de ca.200 personerna som deltog i Ny Nordisk Mats konferans 6-7 november. De flesta var nordbor men även några långväga gäster och gästföreläsare mötte upp. Fokus låg givetvis på de nordiska råvarorna. Koferansen hade tre delområden: Offentlig måltid, Mat och näring och Barn,mat och hälsa.  Själv deltog jag i den sistnämda.

Andreas Viestad visar oss runt och berättar om Geitmyra.

Geitmyra- matkulturcenter
Redan på måndagen 5.11 inledde Barn, mat och hälsa med ett miniseminarium på Geitmyra matkulturcenter för barn mitt i centrala Oslo. Vi var kring fyrtio personer på plats. Först presenterade initiativtagaren Andreas Viestad stället, vi visades  runt på området och fick se undervisningsrum, komposter, hönsgård och odlingslådor. Sedan följde en rundvandring på  det större odlingsområdet, Geitmyra skolehager  med Tore Faller som guide. Slutligen samlades vi i en liten stuga på området för att bl.a lyssna på John Fisher (USA) och Morten Kromann (Danmark) och Niels Heine Kristensen (Danmark).som talade om skolträdgårdar och byggande av nätverk.


Jag har besökt Geitmyra en gång tidigare, för drygt ett år sedan. Då hade det precis kört igång och mycket var ännu under planering. Nu hade centret fått en egen hönsgård! Ett växthus hade också byggts. Många skolklasser och barnehager har fått njuta i den trevliga miljön och då och då har det hållits öppet hus dagar och olika kurser t.ex i fiskrätter, brödbakning och spädbarnsmat.  Den allra första skolan som kom till Geitmyra då det öppnade var Ila skole, klass 6. Under denna konferans fick just Ila skoles elever som nu går i 7:an ett ärefyllt uppdrag: Att laga lunch till konferansdeltagarna! På tisdagen fick barnen förbereda lunchen i mathallen Vulkan och på onsdagen var allt klart för succén. För en succé kan man verkligen kalla det. Kring tjugo ivriga barn som helt själva fixar fram en helt otroligt god lunch till oss. Barnen fullkomligt strålade av matglädje och iver att få visa oss vad de kan.  Man kan inte vara annat än imponerad!

Barn kan!


Läs mer om nordiskt nätverksbygge här

Ett av mina tidigare inlägg om Geitmyra

8 november 2012

Sapere i novembermörkret och i Oslo


Lyktfest - en årlig återkommande tradition. En ljusfest i novembermörkret för föräldrar och barn.
Barnen har bakat bullar idag. Dofter av nybakt har fått oss att längta till kvällen. Ska snart cykla iväg tillbaks till jobbet för att värma svartvinbärssaften. Att höra en saga utomhus i mörkret, tända lyktor, sjunga tillsammans och sedan äta en bulle och dricka varm saft i  lyktornas sken med sina kompisar och föräldrar, det är något att vänta på! Det är dofter, smaker, synintryck... och lite spännande om man är liten.

Kom igår hem från Oslo, Ny nordisk mats konferans. En konferans som visade sig handla mycket om just Sapere! Deltog i sektionen: Barn&mat. Ska skriva lite mer om konferansen vid ett senare tillfälle. Ikväll är jag alldeles för trött...

3 november 2012

"Nordisk Tabbouleh"


Bulgur brukar man använda i tabbouleh men pröva mathavre  (havre sädesris) istället!

“Nordisk Tabbouleh”
4 dl mathavre kokas i grönsaksbujong, låt svalna.
3 dl bladpersilja
1 kruka skuren mynta
4-5 fint skurna tomater
1 fintskuren gurka
Blandas tillsammans. Slå över en dressing med
4 msk citron, 1-2 finhackad vitlöksklyfta, 6-8 msk
ryps- (el oliv) olja, salt och peppar. Blanda om och låt stå kallt innan servering.
Lägg upp på ett stort fat och servera t.ex med rökt fisk.