17 april 2013

"Å va få vi fö mat i da då?"


Nästan dagligen står hon i dörröppningen till köket på jobbet. Tror det är dofterna som lockar henne dit. Ännu en stund till lunch. Jag vet vad hon ska fråga, den lilla. För det är alltid samma fråga.
-"Å va få vi fö mat i da då?"

Ingen skillnad vad jag säger... kållåda, böngryta, rotsaker i ugn...
Hennes reaktion är alltid densamma:

-NAAAM!!! Sen slickar hon sig runt munnen och rusar iväg till de andra och leker vidare.
Matglädje för henne = jobbglädje för mig
Det känns bra.




14 april 2013

Dryck af Enbär



Här kommer en hälsning från ett annat århundrade. Det är Arvid Lund som gjort anteckningar någongång i slutet av 1800-talet  i boken jag nyligen köpte från ett antikvariat, Kokbok för husmödrar av Gustafva Björklund.

Dryck af Enbär

"Häll en liter friskt vatten i en kastrull och lägg deri i en handfull enbär svarta och låt det koka upp, sedan det stått och dragit en femton minuter, då de flesta enbären sjunkit till botten, häller der af enbärsvattnet, som kan drickas antingen ljumt eller kallt - och i båda fallen smakar aldeles utmärkt. På samma enbär kan man koka vatten ännu 3 á 4 gånger. Man får således af en handfull enbär, som man på apoteken köpa för 25 penni, om man sjelf ej är i tillfälle att plocka dem i skog och mark, omkring en kanna enbärsdryck."


Enbär påstås öka aptiten och stimulerar matsmältningen.
Här hittas mer om enbäret, och många recept där enbär ingår.


Till viltkött och rökt fisk passar enbär utmärkt men 
som smaksättning i en sås till ugnsöring fungerar
det också, det testade vi igår. 




11 april 2013

Kira x 2


Den här våren har jag tagit mig tid att se på Tv lite mer än annars. Lillkillen och jag har bl.a följt med kocktävlingarna som pågått. Nu har Finlands Top Chef och Masterchef avslutats för säsongen och det visade sig att det denna gång var kvinnor som tog hem spelet. Glädjande! Dessutom råkade de båda två heta Kira (och båda finlandsvenskar!). Kira Weckman (Top Chef) och  Kira Åkerström-Kekkonen (Masterchef),  Så grattis Kira x 2!

Kira W
Kira Å


10 april 2013

Stekt strömming med kallrökt lax




Det blev en god strömmingsmiddag igår . Som variation till stekta strömmingsflundror; en tunn skiva kallrökt lax mellan fileérna.

400- 500 g stömmingsfileér
100- 150 g kallrökt lax el forell
vitpeppar
salt
uppvispat ägg
skorpmjöl
smör till stekning.

Lägg en strimla kallrökt lax mellan fileérna, salta, peppra, doppa i uppvispat ägg, vänd i skorpmjöl och stek i smör.

Servera med t.ex potatismos, citron och persilja.

9 april 2013

Ärtans dag / Sapere


Bild ur boken Hemmets köksträdgård,
Ossian Lundén , 1916


Stod och diskade en dag efter lunchen på jobbet och funderade samtidigt på vad vi kunde ha som tema under följande små Saperestunder på dagis. Hur vore det med ärtor t.ex? Man kunde smaka på ärtskott och gröna kokta ärtor. Man kunde titta på torkade gula och gröna och på ärtkross. Man kunde ha ärtsoppedag eller alternativt snålsoppa med ärter. Man kunde lyssna på ärter , hur de låter då man häller dem i en plåtburk eller hur de låter om man lägger dem i en plastflaska och gör en marakass. Man kunde sjunga nån visa om ärter, finns det någon sån? Man kunde läsa sagan om Prinsessan på ärten eller om Madickens lillasyster som pillar in en ärta i näsan, man kunde ha lekar med ärtpåsar, måla "ärtkonst" med fingerfärg...

Fick övrig personal intresserad och hur det hela slutade? Ja vi beslöt att Slottsfesten (maskeraden) som vi kommer ha i maj även kommer att blir en "Ärtans dag". Prinsarna, prinsessorna och riddarna ska få äta sig mätta på en ärtrik snålsoppa den dagen och kanske det  blir munkar  till efterrätt som senaste år - det börjar bli tradition och det är ju fest!

Lite mer om temat: (blogginlägg från förra året)
Vad äter kungligheter?
Slottsfest

och "Kungen"  hittas även här.






8 april 2013

Det Hallwylska köket


Tips! 
Titta in på några intressanta nätsidor "Det Hallwylska köket" - 40 rum & kök, en interaktiv utställning.
Mycket intressant för en som gillar matkultur och mathistorik! En fin receptsida  finns där också. Och kolla in de fina gamla köksredskapen!


6 april 2013

Rödbetshjärtan - nordiska smaker


En hjärtlig vegetarisk spagettimiddag här om kvällen.

Koka några rödbetor i lättsaltat vatten. Låt svalna, skala dem, skiva dem och ta ut hjärtan med små pepparkaksmått. "Rödbetsresterna" som blir kvar  hackar man smått och rör ner i en mjukost. Vi hade en gräslöksost här. Toppa pastan med rödbetsröran. I denna "snabbrätt" ingick även stekta tunna palsternacksstrimlor, champinjoner, stekta tomater, parmesan, svartpeppar, ärtskott... ja och så var det lite torkade nässlor i pastavattnet. Det var en sån där improviserad middag. Man tycker att man inte har nånting hemma men sen   kollar man skåp och gräver fram några rödbetor, en palsternacka, en näve champinjoner och kommer ihåg ärtskottsodlingen på fönsterbrädet o.sv. Det ena ger det andra. Nordiska smaker blev det - och riktigt gott!

4 april 2013

Vinter i april




Här är en som inte har nånting emot snö i april. Oj så han gräver gångar i snön när han kommer ut! Hans kompis tycker snön är obehaglig. Hon sitter mest och putsar sina tassar. Trots all snö på gården togs ändå cykeln fram i veckan, för vägen till jobbet är isfri nu! Inventerade frysen här hemma idag när jag kom hem från jobbet. Svampen är helt slut, trots vi plockade sådana mängder i höstas. Rabarber och vinbär hittas ännu och lite blåbär, lingon och äppelmos. Kanske nån kräm ikväll? Får se...

1 april 2013

Morgonlyx med laxtårta






Tidig morgonpromenad i stan. Sen hem och äta resterna av gårdagens smörgåstårta. Det sägs att smörgåstårtorna börjat göra comeback. Har aldrig varit speciellt förtjust i smörgåstårtor "med för mycket i", de som är fyllda med en salig blandning och med både mörkt och ljust bröd. Den här har rätt få ingredienser och samma bröd rakt igenom. Gravad lax som huvudingrediens, äppel, ägg, creme fraiche och mycket dill. Som variation kan man laga den med rökt fisk istället för den gravade.

Laxtårta receptet


29 mars 2013

Önskar alla en...


(fotograf: sonen)



26 mars 2013

Gustafva flyttar till torpet!


En ny bok till torpköket! Eller ny och ny, den är nästan jämngammal med torpet.


Det hittades ett urklipp i boken om en annan bok 
"Skeppskocken" av Aina Panelius,  det var lite skoj
eftersom vi haft  just den boken i användning vid våra 
1800-tals middagar.

Smider sommarplaner. Det är Gustafva Björklunds kokbok (upplaga från 1885) som får bli "sommartema" i år har jag tänkt. Ja jag brukar ha nåt "tema för sommaren" då vi är där under semestertider. Ett år höll jag på med "skräpfisk"  och experimenterade  med  mört och brax (hittas under etiketten mörtexperiment i denna blogg), senaste år blev det "gäddtema" då vi fick ovanligt många gäddor. Före mörtarna var det "Saperesommaren" då jag läste det mesta jag kom över om metoden som väcker matnyfikenhet hos barn (och vuxna). I år kommer det förhoppningsvis igen bli mycket fisk men tänkte också kocka lite mer enligt gamla 1800-tals recept, bara för att det är så roligt och ofta blir det väldigt gott. På torpet är det mycket matlagning som gäller, men det är ganska annorlunda än till vardags. Ett hus utan rinnande vatten, med vedspis (en gasspis finns visserligen) och så alla fina råvaror in på knuten som fisk, bär och svamp! Sen är det tystnaden, lugnet, skogen, en helhet som gör gott i själen. Då vill man gärna laga god mat och bara njuta av tillvaron.

Boken ja, den beställdes på nätet från ett antikvariat. Hade kollat in den tidigare men då blev det inget köp, nu när jag såg att den ännu fanns kvar beställde jag den. En drös med urklipp föll ut ur boken när jag plockade upp den och bokens tidigare ägare har gjort anteckningar här och där i boken. Skojigt att läsa, som en hälsning från ett annat århundrade! Bl.a ett handskrivet recept på enbärsdricka som måste prövas. Gamla böcker är speciella, dammar man av gamla böcker kan det bli mycket gott. Ser fram mot sommaren...

Läs mer om Gustafva här!

Fynd i boken.
 Karl Fazers choklad konfekt är bäst! står det på baksidan
Så då vet vi vad vi äter till påsk.

24 mars 2013

Food junkie / Boktips

Senast lästa bok...

En bok i bagaget då vi reste iväg under sportlovet.

Food junkie - livet, maten, döden  av Mons Kallentoft
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2013


"Det går att beskriva världen utifrån vilken utgångspunkt som helst. En ledande kock elller en schysst halstrad anklever duger bra för mig" Citat: Mons Kallentoft

Vilken skrytmåns han verkar vara den där Mons tänkte jag när jag läst några kapitel. En massa uppräkningar  på vilka restauranger han besökt, vad han har ätit, vilka kändiskockar som korsat hans väg, vilka länder och städer och gastronomiska Meckan han har upplevt. Men sen blev jag fast och kunde inte släppa taget om boken. Vet inte om det var där i Arzaks kök med alla dofter eller om det var någonstans i Asien som snålvattnet började rinna och jag bara ville läsa mer. Mons, kan verkligen skriva om mat! Parallellt med alla gastronomiska utsvävanden löper historien om Mons hälsotillstånd och hans funderingar på hur han lever sitt liv. Tragiska ångestfyllda hemligheter inom familjen skymtar också fram här och där.

Det är inte precis ett vanligt liv han lever. Pengar kommer, pengar går, att vara prisad deckarförfattare och omtyckt matskribent tycks vara ekonomiskt lönsamt. I huvudsak går pengarna till resor och ätande. Ibland tillsammans med familjen, ibland ensam. Lyxiga resor och lyxigt ätande. Många gånger är det snarare frågan om frosseri framom finsmakeri. Han söker febrilt efter den ultimata "smakkicken" och tycks i det närmaste vara besatt av mat. Men han är ärlig och kanske är det  osäkerheten och sårbarheten  som tittar fram här och där som ändå gör honom mänsklig. Varför lever han som han gör? Ja den frågan ställer även han själv. Lever han ett fulländat liv? Är maten meningen med livet? Kan man lägga maten framom allt annat? Eller är det kanske en flykt från något? Är man en stor egoist då allt tycks snurra kring ens egna smakuppplevelser? Åandra sidan jobbar man som Mons med att skriva så är det är ju en del av hans jobb; att äta, uppleva och skriva om sina smakäventyr.

Gillade boken. Sällan kan man läsa om mat så välskrivet och passionerat. När sista sidan var läst funderade jag över orättvisor här i världen. Hur någon liten promill har råd att äta flott och lära sina barn att älska kaviar medan miljontals andra dör av hunger. Funderade över mat och om människor och om olika människors förhållande till mat, hur olika man kan vara i sitt tankesätt gällande mat. Funderade också om hur det är att äta gourmérätter alltför ofta. Ser man sedan skillnad på vardag och fest? Vad äter man till fest om gourmérätter blir vardagsmat? Om jag plötsligt fick oväntat mycket pengar skulle jag då också börja ränna runt världen för att  jaga matupplevelser?  Onekligen är tanken lite lockande. Skulle förmodligen börja hos Elena sen skulle jag åka vidare till...

Nej det är sent,  så go natt!
Ska drömma vidare... drömmar är gratis. Men före det ska jag inmundiga en kopp te och äta en skorpa eller två i all sin enkelhet.


Läs mer:
Mons Kallentofts hemsida

En Foodie´s blogg - om hur Mons gjort intryck.

(Ps. Ett annat boktips hittas här , en annan "matig" bok - jag tipsat om tidigare - som också "sätter snurr på smaklökarna".)


21 mars 2013

Avokado, tjärsirap och rosépeppar


Experimentlustan drabbade mig en kväll...parfaitexperiment denna gång. Slutresultatet blev två olika parfaiter med avokado i huvudrollen. Ger inga exakta recept nu då jag ska finslipa dem ännu, men så här  i stora drag:


Parfait no 1 hade som huvudingrediens avokado samt ett tunt lager parfaitmassa men med lite nedblandad svartvinbärssylt för att få lite färg i det hela. Vackert med grönt och violett! Ja lite gröna vinbär kom också med.


Parfait no 2, fick även den avokado i huvudrollen  men sen fick den ett lager med tjärsirapsmaksatt parfaitmassa och...rosépeppar som toppning vid servering för att få lite färg. Ganska spännande smak, åtminstone mina smaklökar gillade smakkombinationen (men ta inte för mycket tjärsirap).

Tips! Höga silikonformar funkar bra för parfaitportioner. Om ni vill ha randiga parfaiter så fryser man ett lager i gången. Men visst går det också bra att slå hela massan i en stor form och sedan ta ut kulor med kuljärn.

Tips! Parfait kan man ha "på lager" i frysen, en snabb lyxig efterrätt att ta till ibland. Låt tina en stund innan servering.

Fler parfaitförslag med noggrannare recept hittas under etiketten parfait i denna blogg.

Lästips:

Tjärsmak på flaska

Här ett boktips: en bra glassbok!





18 mars 2013

Nordiska smaker på dagis


Får era barn smaka på nordiska råvaror denna vecka? Hoppas det! Den här veckan är nämligen nordisk skolmatsvecka. På dagis äter vi denna vecka:

Måndag Spenatlasagne, salladsfat
mellanmål: blåbärskvarg och skorpor

Tisdag Rödbetsbiffar, gräddfilssås, speltris, sallad
mellanmål: rågbröd med pålägg  + mjölk

Onsdag Grönsakssoppa, frukt + barnens bakade bullar 
mellanmål: vispgröt med lingon och vinbär

Torsdag Kållåda med lingonsylt, salladsfat 
mellanmål: Nordisk pizza (med bl.a frysens sista trattkantareller) 

Fredag Rotsaksgryta, potatis, salladsfat
mellanmål:  frukt m.m 

Och som vanligt grötfrukost på morgonen.

16 mars 2013

Sik med två såser


Stekt sik med kokt potatis och haricot verts
serverad med två såser: röd mojo och
champinjonsås med dragon.


Röd mojo och  en svampsås med champinjoner och dragon fick ingå i vår sikmiddag. På sönernas begäran mojo. Har tidigare länkat till ett recept i detta inlägg. Svampsåsen var ett infall jag fick efter att ha bläddrat lite i Niki Segnits bok Smaklexikon där hon skrev " Dragon ger en fräsch och gräsig aniston  till alla sorters svamp och delar deras förkärlek till grädde..." . O.k en svampsås med dragon skulle det också bli!

Svampsås med dragon: Fräs svampen med lite vitlök & olja. Tillsätt grädde och smaksätt med en "dutt" vittvin. Låt koka ihop något. Tillsätt några msk fintskuren färsk dragon. Salta, peppra avsmaka. Här tyckte jag såsen  ännu behövde lite sötma så jag rörde ännu ner nån tsk honnung. Jättegod!



15 mars 2013

Saperematerial




Sådär ja, har nu finjusterat min länklista som finns nere till höger i denna blogg så nu fungerar länkarna till Saperematerialet som de ska! Kan rekommendera Gimme5 materialet i Folkhälsans länk. Bl.a Smakboken har vi haft i flitig användning i klubben. Senast undersöktes en vanlig morot och den prassliga physalisen (ananaskörsbär) Alla sinnen får jobba och så ska det ritas lite också. Bland Gimme5s  material hittas även en spelplan på ett grönsaksspel som man kan printa ut.



10 mars 2013

Sapereklubb - komma igång!


Vill ni starta en matklubb/ smakskoleklubb för barn? Tänkte komma med några tips. Själv har jag valt att denna vår dra klubben som en skolklubb (för tredjeklassister).  1 1/2h per gång/ en eftermiddag i veckan. På den tiden hinner vi laga ett gott mellanmål samt ha lite Sapere- smakskoleövningar. 

Saker att tänka på:

-Gör upp en plan. Ska det vara en klubb med enbart Sapere; matlekar, matprat och experiment? Eller kombinerar ni med matlagning, mellanmål, bakning? Beräkna hur mycket tid ni då behöver.
- I Finland krävs ett utdrag från straffregistret, om man skall  jobba med barn. Blankett får man från rättsregistercentralen, hittas på nätet.
Allergier: Ta alltid reda på eventuella allergier hos barnen innan klubben kör igång.
- Försäkringar: Kolla med skolan om försäkringar finns tecknade för skolklubbsverksamheten ifall nåt mot förmodan skulle hända.
- Barnens antal: Hellre liten grupp än stor/ överstor. Kring åtta barn på en ledare har varit helt o.k har jag tyckt, är det färre förstås ännu bättre. Men har också haft större grupper än åtta. Det beror givetvis också på hur gamla barn man har och om man ska syssla mycket i köket och hur stort kök man då har till förfogande.
- Materialanskaffningar: Du behöver inte lägga ner stora summor på material för att dra smakskola! Lite burkar, förstoringsglas, en uppsättning med bra skalknivar, grönsaksknivar och skärbräden kan förstås vara bra att ha. En engångsinvestering som ni har glädje av länge. Om ni ska tillreda något tillkommer förstås råvarukostnader.  Om ni har tillgång till ett undervisningskök är det toppen, men man klarar matlek, sapereövningar även utan kök. Har ni tur får ni använda skolans utrymmen kostnadsfritt.

Praktiska burkar till t.ex doftmemory hittas på vanliga 
husgerådsavdelningar i varuhus.


"Gammaldags" filmburkar duger också. De kan man få gratis 
om man frågar i en fotoaffär. Små förslutande plastpåsar kan 
också fungerasom påsar för olika råvaror. Engångsmuggar i 
papp med lite folie över duger också som doftmuggar.


En av mina tankar bakom att ha denna "Sapereinspirerande blogg" är just det att så många barn som möjligt ska få uppleva matglädje. Så om du gillar barn och mat och råkar ha en ledig eftermiddag i veckan, kanske du då också kunde dra igång en smakskoleklubb? Hör med skolan, Hem- och skolaföreningen (eller andra vägar) om de är intresserade att betala materialutgifter och klubbledarlön för Smakskola. Daghem- och skolor kan även ansöka pengar från konstsamfundet (Finland) för att få en  "matkulturarbetare" att dra smakskola för barnen. Men lärare/ daghemspersonalen kan givetvis själva också dra smakskola och integrera Sapere i läroplanen.


Mycket material kan man enkelt påta ihop själv.
Pantominkort kan man laga själv, för matlekar.
För smak/doftövningar behövs olika råvaror. 
Men alla gånger behöver man inte så här mycket.
Några olika äppel, olika lökar eller citrusfrukter kan
 räcka för en Saperestund, helt beroende på ert
tema för dagen. 
Råvaror med olika struktur. Göm dem i "hemliga
påsen" och be barnen beskriva vad de känner.
Påsen syr du enkelt själv. 


En egen "matbok". Ett eget häfte att limma in
recept och göra anteckningar i kan vara kul att
pyssla med för lite äldre barn. 

En hel del Saperematerial kan nedladdas gratis
från nätet. Se länklista till höger i denna blogg.



Många fler tips på vad man kan göra under en Smakskoleklubb hittar ni här i bloggen under etiketten Sapere, eller titta in i min väninna Mikaelas Sapereblogg. Hittas här! Eller så an ni titta in på vår gemensamma "Sapere i norden"- FB-sida där vi ibland också kommer med ideér. 


Önskar er matglada stunder och lycka till!



En ny kniv!



Har aldrig varit speciellt prylfixerad. När det gäller köksgrejer är jag av den åsikten att man klarar sig bra utan alla möjliga specialmaskiner och köksverktyg som mest bara tar plats. Men bra knivar är a och o! Grossistens februarierbjudande: 40%! rabatt på kockknivar. Köpte mig en ny till hemmaköket. Så nu känner jag mig som ett barn på julafton! Min gamla trotjänare kommer väl att känna sig åsidosatt, men jag har planer för honom: Får bli en torpkniv iställlet. Där behövs också bra knivar. 

7 mars 2013

Midvinter-Supé à la Russie


Oj det var så gott... ja senaste veckoslut blev ett väldigt gott veckoslut. Allra godaste rödbetsbuljongen, blinier med lakrom och annat till, stuvade laken och goda morötter i cognac...

Kommer att lägga in recept på 1800-talsrätterna vi lagade till vår ryska kväll på 1800-talsföreningens hemsida och en länk dit, men det får bli vid ett senare skede. Så här såg menyn ut.



Wienerbakelse med lingon 


Recept på en av våra efterrätter, Wienerbakelsen, och några andra bakverk från 1700- och 1800-tal hittas här.

5 mars 2013

Arzak kan - du kan också!


På fredag är det internationella kvinnodagen. Inför den, ett blogginlägg  till kvinnor om kvinnor i kockvärlden.

Läste en intressant artikel i Sverige- det nya matlandets blogg (Som bjuder på en matnyhet varje dag under hela 2013).

Minns några episoder från min studietid då stekbordet  och biffarna hade hög status medan kallskänken och grönsakssidan lågprioriterades av de manliga kockstuderandena. Skulle man jobba ihop med killarna fick man armbåga sig fram och mopsa upp sig litegrann om man ville stå vid stekbordet, vilket inte alla gånger var så lätt. Tror  det är en lite annorlunda syn på råvarorna idag, åtminstone i  de s.k."fine-dining" restaurangerna där  alltmer "petigare handarbete" med råvaror krävs. Och grönsaker och rotsaker börjat uppskattas alltmer. Rotsellerin har fått biffstatus=)!

I "de stora tävlingarna" inom restaurangbranschen råder det  manlig dominans. Någon enstaka kvinna kan ibland få fokuset på sig. Bland de (få) kvinnliga toppkockarna i världen är  spanska Elena Arzak den kändaste. Hon öppnar för övrigt med sin far och några andra en ny restaurang i London nu i dagarna (på kvinnodagen!), Läs mer här!

Skolkök då? Tycker mig ha märkt att fler manliga kockar börjat hitta in i skolkök, eller så är det bara så att de gör mer väsen av sig (gör intervjuer, bloggar o dyl.). Detta gäller alltså Sverige, här i Finland är andelen karlar i skolkök inte många procent. Vanligtvis är det fråga om f.d restaurangkockar som sadlat om och vill ha bekvämare arbetstider.

Och hur är könsfördelningen i matklubben jag drar för skolbarn... jo faktum är att i vårens klubb har 75% varit pojkar! Var är ni flickor? - Kom, ni också!!! Vem vet, det kanske bor en liten Arzak i er!


3 mars 2013

Lili - ett matglatt barn/ boktips



Lili älskar mat 
av den danske författaren Kim Fupz Aakeson. 
Illustratör Siri Melchior.
 Utgivningsår 2012
 Berghs förlag.

Ett boktips för de allra yngsta om matglada Lili. Lili älskar broccoli, det är mums! Lili älskar mat, all slags mat. Färglada bilder med mycket fart i. 


Köpte boken för att ge den till en liten vän. Ute är det full vinter idag, snön ligger i drivor trots att våren kändes så nära under senaste veckas varmare dagar. I går kväll gick vår 1800-tals middag av stapeln och det var så gott så. Temat blev lite åt ryska hållet denna gång. Ett inlägg om den vid ett senare skede.

Ärtskottsodlingar pågår till våra
(och våra kaniners) smaklökars glädje


24 februari 2013

Teneriffa: Perlas del Mar och La Langostera


Perlas del Mar och La Langostera hette två finfina fiskrestauranger vi besökte under vår resa. Dem hittade vi i Los Abrigos där fiskrestaurangerna är många. I hamnen ligger restaurangernas egna fiskebåtar och fisken du serveras är garanterat pinfärsk. I La Langustera har man de levande krabborna och hummer i akvarier precis intill köket och i fiskdisken finns många olika fiskar man kan ta sig en titt på innan man bestämmer sig vad man vill äta.Till fisken kan man t.ex beställa in papas arragudas (rynkig potatis) som dippas i röd eller grön mojosås (mojo rojo/ mojo verde). Los Abrigos ligger drygt 6 km från  El Medano på Teneriffas sydsida. En lugn liten fiskeby till motsats till de stora turistorterna som inte alls ligger långt ifrån. Vill man se mer av det "äkta" Teneriffa ska man söka sig mer norrut.

Restaurante Los Abrigos och Perlas del Mar, med sina
 egna fiskebåtar vid kajkanten.

En sallad för fyra.
Fiskar: Cherne och Sama.
Perlas del Mars egen fiskeflotta.

Ur La Langosteras utbud.
Quesillo


Papas arrugadas con mojo recept

23 februari 2013

Teneriffa: Natur och fåglar


En vecka bakom oss på varmare breddgrader. Hyrbil hela veckan så vi kunde ta oss runt om på ön.  Maken, fågelskådaren, hade en hel drös med endemiska fågelarter han  måste se. Jag ville äta gott och vandra. Barnens önskemål: simma, spela fotboll och lapa sol. Det fick bli en mix av alltihop, man får försöka kompromissa. Några mornar tog maken bilen och åkte iväg ensam för att "kryssa" av någon fågelart medan vi dröjde oss kvar vid poolkanten. Picknick hade vi i pinjeskogen och fotograferade där flera exemplar av den endemiska Blåfinken. Vackert blågrå, väldigt söt!

Blåfink (Fringilla teydea) 
eller blå bofink, eller Teidefinken som man
 också kallar den finns bara på Kanarieöarna.

På vägen till utsiktsplatser vid Teide ser vi stora arealer med brunnen skog. En dag vandrar vi omkring vid Erjos, Parque Rural (Teno, norra Teneriffa), även där har det brunnit. Skogen består av lagerträd. Två olika endemiska duvor ser vi där (Palmduva, 1 exemplar och Lagerduva, 2 exemplar).



T.om skylten hade brunnit.

Dalgång Parque Rural.
 Här sågs de mer sällsynta duvorna.

Listan på fågelarter växer dag för dag. Även på hotellområdet får vi göra närmare bekanskap med fåglar: Bl.a silkeshäger, spansk sparv, halvtama turkduvor, forsärlor samt en ståtlig hornuggla.

Silkeshägern vi bodde granne med.

Turkduvan  kom och åt brödsmulor från handen.


Godaste maten åt vi vid fiskehamnen i Los Abrigos. Ett ställe vi återkom till i repriser. Det får bli ett matinslag senare här i bloggen...

Los Abrigos fiskehamn.