25 april 2014

Timo och Rosamunda


Smider trädgårdsplaner...

Potaisknölar, sättpotatis, ska såsmåningom grävas ner. Timo och Rosamunda får det bli i år. Timo är bra då den är en tidig sort och passar till mycket och Rosamunda är en bra ugnspotatis. Senaste år var det visst  Melody och Annabelle och året innan Timo, Melody och Puikula vi odlade. (Bra med blogg så kan man lätt kolla vad man haft tidigare år...)

Även på jobbet ska det  i pedagogiskt syfte planteras lite potatis. Årets förskolebarn får plantera det som höstens nya förskolebarn får skörda. Kanske i samband med vår skördefest.

Hittas just nu i vår hemmaköksträdgård: gräslök, libbsticka (+ kirskål och nässlor) ja inte mer än så men om några dagar tror jag att första rabarbern kan skördas, den växer så det nästan knakar. Bland blommorna hade krokusarna  sin högsäsong under påsken. Men idag hade scillorna tagit över och om nån vecka eller så borde det vara pärlhyacinternas tid. Sår det mesta i grönsaksväg direkt på friland i odlingslådor så har inte ännu kommit igång med det. Några paprika- och tomatplantor,  och ett par pumpor får tillsvidare växa till sig inomhus i ett utomordentligt bra "miniväxthus", vårt f.d akvarium.

22 april 2014

Ekologi- och ekonomitänk


Ekologiskt i offentliga kök. Det går långsamt framåt i Finland. I de flesta fall är argumenten mot ekologiskt att det är för dyrt. Ekologiskt kostar mer. Ja det gör det... men tänk ett steg längre. Vad kan man göra för att har råd med mer ekologiskt?


Ett exempel: Byter man ibland ut dyra råvaror (t.ex kött) mot "fattigmansprotein"som bönor, linser, ärter blir det pengar över som man kan satsa på nåt ekologiskt istället. Lär man barn äta mer vegetariskt redan som små så är inte bönrätter något konstigt alls. Tror ofta det ligger i vuxnas attityd att det jämt måste vara kött. Bönor är också mat! I många länder är bönor och linser helt naturliga basvaror som mättar och ger näring. Här i norden har vi en alldelses förträfflig "vardagsråvara" i ärten. Ärtkross är perfekt att blanda i färsar, i biffar, eller som här på bilden i en helvegetarisk pastaform. Ärtkross har blivit en av mina favoritråvaror. Det får en fin lite nötaktig smak i ugn. Och sen när man har lagat billigare varmrätt kan man t.ex istället köpa  ekobananer och  blåbär till mellanmålet. Det fick det bli en blåbärs-banan joghurt med mysli. Mixar man bananerna med bären som smaksättning till naturell joghurt behövs knappt socker. Morötter att knapra på fick de också våra små. Ekologiska.



Ett annat tips till offentliga kök som vill öka på det ekologiska: börja med mjöl, grötflingor och dyl. De är inte alls så mycket dyrare än oekologiskt och öka sen med några ekologiska råvaror i året om det känns för stort/dyrt att byta ut mycket på en gång. I Finland kan man gå med i "steg för steg mot ekologiskt" och få stöd och ideér i sitt ekotänk. I köket där jag jobbar har årets senaste "ekotänk" varit det att jag slutat köpa paprika och bananer om de inte är eko. Vi äter kanske paprika och bananer lite mer sällan än tidigare men då det köps är det de ekologiska som gäller.

Läs mer om ärtkross

20 april 2014

Ogräs i maten och te på verandan



En kopp te på bästa verandan igår. Borde kanske ha storstädat på torpet efter vintern men när vi väl kom dit blev jag bara sittande på verandan och njöt av solen och en kopp te medan "karlarna" i familjen sysslade med ditt och datt. Har drabbats av hård hosta så kanske bra att ta det lilla lugna... Härligt med torpdagar nu och då igen!


Påskäggen, (se inlägget innan) färgades i samband med 
kokningen med lite svartvinbärssaft, lökskal,
och vinäger

Nu börjar föresten nässlorna titta fram! Så  lite nässlor (kunde ha varit mer!) fick smaksätta lunchplättarna (nässlorna förvälls och finhackas innan man lägger dem i smeten) men inte bara nässlor utan också lite strimlad lax, (kallrökt) fick bli plättingrediens. Slå plättsmeten i laggarna och lägg sedan i lite laxstrimlor i varje plätt. Stek som vanligt gyllenbruna. -Riktigt riktigt gott!!

Här några av mina tidigare "ogrästips":

Nässelplättar
Ogrässoppa
Kirskål-nässelpesto
Nässelsmör

18 april 2014

14 april 2014

Micropling och raspande ljud/ Sapere



Här kommer ett tips som jag  redan tipsat om på FB-sidan "Sapere i norden" men inte tagit upp i denna blogg: Från Ruukku- ruokakulttuurikeskus kan man beställa en cd-skiva och en bra "Smakskolebok" riktad till skolelever klass 1-6 som man kan ha glädje av om man drar smakskola. Skivan innehåller femton olika "köksljud" allt från "micropling" till ljudet av rotsaker som rivs. Känner du igen ljdet av makaroner som hälls  i en kastrull? Eller ljudet av vatten som kokar? Dela in barnen i grupper som viskande tillsammans får komma underfund med vad som hörs. Lite tävling grupperna emellan brukar vara skoj. (Boken är på finska, med ljuden på cdn kan man förstås lyssna på oberoende av språket;) 

8 april 2014

Sopat! -Soppkockens bok




Titel: Sopat!
Författare Marc Aulén
Bilder: Jaeseong Park
Förlag: Gummerus
Utgivningsår: 2014

Maken överraskar mig ibland med nån bok. Denna gång en nyutkommen bok på finska: Sopat! av Marc Aulén, som har sopprestaurangen Qulma i Helsingfors.  Fin bok! Jag gillar soppor och det här är en bok som jag säkert kommer hämta inspiration ifrån. Kanske det blir nån "Qulma-soppa" här hemma eller på jobbet inom kort.

Har tidigare haft ett blogginlägg om Qulma, hittas här.

Titta in hos Marc

5 april 2014

Matpoesi för riktigt små




Här kommer ett litet boktips för de allra minsta. Babypoesi med text av Annika Sandelin och bilder av Karoliina Pertamo. Boken som i år vunnit pris ur Astrid och Bertel Appelbergs fond har tilteln: Råttan Bettan och masken Beudelaire. Förlag Söderströms&Schildts. Utgiven 2013

Bland dikterna hittas en och annan "matpoetisk pärla" som den om  den arga kålmasken. Vem är han så ilsken på? Jo på vinbärssnäckan. "Kylskåpsrevolt" och "Morgonmål" är även de poesi med mattema.

Läs mer om boken här






4 april 2014

God pestosås och Haren Krishna


Denna vecka har varit en "helt vanlig vecka", och ganska skönt att inte ha något extra program. Helt vanliga vardagar där man gör helt vanliga vardagssysslor. Vardagsmat och vardagsprat. I måndags drog jag matklubben för 9-10-åringar, det var väl det"enda extra"då. Hade hoppats litegrann att man skulle kunna börja bruka jorden här hemma om kvällarna, vända trädgårdsland och sånt men så blev vädret så kyligt igen. Frön blev åtminstone beställda och lite ärter har jag och sonen sått i krukor. Ärtskott på kommande både till oss och till våra kaniner. De kommer att bli förtjusta! På jobbet har det också petats ner ett och annat i krukor.

Hemma har vi ätit "helt-vanlig-vardagsmat" och likaså på jobbet. Idag blev det rotsaksbiffar med potatis och en god kall pestosås.

"Pesto- cremé fraichen" 

En näve pinjefrön (gärna rostade) eller ta andra nötter/frön om du så vill...
En näve basilika
En näve persilja
en halv citron
lite salt
svartpeppar
en dutt  god olivolja
mixa och avsmaka, fundera om det behöv mer sälta, syra...
...och avsmaka igen, det är a och o i matlagning!
( riven parmesan i... eller inte)

Rör  ihop"peston" med en burk cremé faiche. Låt stå och dra en stund innan servering.

På tal om kaniner, denna vinter har deras vilda släkting, haren, ofta varit på besök. Kusinen från landet. Men så vild är han inte. Han bryr sig knapp om när man går förbi honom. Vi kallar honom Haren Krishna.

Det hittas mycket ätbart vid fågelmatningen.


31 mars 2014

Mat och barn - klubbverksamhet


Måndagseftermiddag och mellanmålsklubb för tio ivriga tredjeklassister. En droppe i havet men jag vill så gärna göra någonting för att föra fram matglädje bland barn. Visst, vi jobbar mycket med mat och barn på ordinariejobbet också men ibland är det bara så roligt att jobba med lite äldre barn. Så några eftermiddagar om våren får det bli lite klubbverksamhet för min del. Men fler klubbdragare skulle behövas! Mat intresserar! Ögonen lyser då de hör att vi ska baka. Uppmärksamt lyssnar de på dagens program. Så mycket mer än scones och smootie och lite "matprat" hinner vi inte med på den lilla tid vi har men gott blir det och duktiga var de! Om en vecka igen...







 Jordgubb-banan smootie (4-6 pers.)

6 dl jogurt naturell
2 bananer
en påse (250 g) bär, vi hade jordgubbar 
(inhemska behöver ej kokas)
2 msk rågkli

Mixa och häll upp i höga glas.

Scones (4-6 pers.)

3 dl mjölk
100 g smör
7-8 dl vetemjöl (byt gärna ut en del mot fullkorn)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och salt) i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret  i blandningen. Nyp in det med fingertopparna. Blanda ner mjölk lite i taget och rör ihop till en deg.
Dela degen i mindre bitar och platta ut till runda kakor 12-15 cm i diameter. Skär två skåror i varje kaka. Nagga med en gaffel. Grädda 250 grader 10 minuter. Servera t.ex med ost eller skinka och paprika.

Intresserad att dra en egen mellanmål-/smakskoleklubb? Här nedan några tips:

Komma igång med en Smakskoleklubb

29 mars 2014

Kokosbollar ska det vara!


...tyckte sonen då han skulle firas. Våfflor (Hirams) med grädde och sylt blev det också. Våffelkalas istället för tårtkalas. Och små salta krustader med rökt lax, dill och ost som en liten inledning.


Laxkrustader (ca.40 st)

Fyllning

300 g rökt lax
1 pkt (200 g) creme bonjour ost, naturell
nån nypa vitpeppar
några tsk lime
några msk fintskuren dill + dill till dekorering

Finfördela fisken och rör ner osten i fiskmassan. Smaksätt med lime, dill och peppar. Lägg massan i kylskåp och fyll krustaderna strax innan servering så de inte mjuknar för mycket.

(laxen kan bytas ut mot räkor, rökt ren, skinka, svamp, sparris...)

Klassiska kokosbollar

100 g smör
1 dl socker
1 tsk vanilj
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk starkt kaffe

garnering: kokosflingor

Rör mjukt smör, socker, vanilj och kakao. Tillsätt havregryn och kaffet. Blanda väl. Rulla till små bollar och rulla bollarna i kokos. Förvara i kylskåp innan förtäring. Ps. Laga dubbel sats, för de går åt!




25 mars 2014

I åminnelse av Lantdagen 1863-1864


"En bankett i åminnelse av Lantdagen 1863-1864 och de rättigheter Finlands kvinnor kom i åtnjutande av som resultat av ledamöternas digra arbete".

I lördags var det tredje året i rad vi fixade mat i 1800-tals anda. Börjar bli en årlig återkommande tradition!  Denna gång för 18 pers. Vi (några stycken från föreningen) kockade en hel dag och sen åt vi gott... hela kvällen! Crustader, fiskdelikatesser, soppa på bl.a rotpersilja, palsternacka och syra, plommon-äppel-kanel fylld kalkon med pressad potatis, ostar, frukter, lingonparfait, kryddkaka, och annat smått och gott. 












23 mars 2014

Gastro Helsinki 2014/ Bland kaffemästare, rödbetor och skolmat


 Paul Svensson på Gastro.

Den svenske kocken Paul Svensson som om en månad ska gästkocka på Kai Kallios restaurang Bistro Sinne i Borgå bjöd på smakprover under mässan. Rödbetskakan med karamelliserade rödbetor och en glass på färskost var fräsch och riktigt god! Men "Blomkål på tre sätt" var tyvärr  för salt i mitt tycke. Tycker det är synd om saltsmaken blir den dominerande då ändå blomkålen i sig har sin alldeles egna goda smak. 


Rödbeta i huvudrollen. Gott!!!



Cup tasting -  SM 2014

Följde också med finska mästerskapet i kaffesmakning, "Cup Tasting - 2014". Och vinnaren Panu Reinikainen verkade minst lika överaskad som publiken då det visade sig att han hade alla rätt! Kan tilläggas att han till vardags jobbar som kock och visste inte förrän kvällen innan att han skulle ställa upp i tävlingen då han ersatte en som fått förhinder.

...and the winner is....

På fredagen utsågs  även Årets bästa skolkök i Finland. Vinnare i år blev Söderkulla skola i Sibbo. Vinnarlaget hade lagat morotssoppa med råg- och havresemla, broilerklubbor med klyftpotatis och en vegetarisk risotto. Broilerrätten med klyftpotatisen och soppan med det nybakta brödet såg riktigt gott ut! Vad grönsaksrisotton innehöll blev jag inte på det klara med. Quorn? Eller tofu? Skulle då hellre ha använt svamp eller bönor och goda grönsaker. (Har svårt att förstå mig på Quorn...)  



21 mars 2014

Från Gastro 2014 till 1800-tal


Sikke Sumari intervjuar nykorade 
Årets kock: Heikki Liekola

Har haft en ledig dag! Men jag tog inte ledigt från MAT utan åkte istället till Matens Mekka denna vecka. D.v.s Helsingfors. Just nu pågår nämligen både Gastromässan och Helsinki Street Food. Gastro går av stapeln bara varannat år så det gäller att passa på. Hela Helsingfors kommer att sjuda av mat & matmänniskor ännu under veckoslutet. Men för mig blev det bara en dag i storstan för i morgon blir det istället en tidsresa till 1800-talet. En årlig återkommande middag  i 1800-tals anda. Bloggar mer om Gastro om nån dag när jag hinner, nu ska jag ännu baka limpor till 1800-talet....

Läs mer om Ny nordisk mat och  Street food festivalen/ konferansen här

20 mars 2014

Ost-sapere på dagis



Intregrera Saperemetoden i vardagen. T.ex en ostbricka till mellanmål. En mjuk bondost, en lite hårdare edam, en riktigt vällagrad Castello. Olika konsistenser, olika färg, olika smak. Ost på en tandpetare kan locka barn att våga smaka en liten bit av något som annars kanske inte skulle locka. Lite päronbitar i kombination med osten. Vilken ost blev din favorit?

Recept på goda pitabröd med frön (25-30 st)

6 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 1/2 msk råsocker
1 1/2 tsk salt
ca. 15 dl semlemjöl
ca.1 dl blandade frön (skalade solrosfrön, sesam och linfrön)

Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Knåda till en mjuk deg. Om degen verkar mycket klibbig lägg till lite mer mjöl. Låt jäsa minst 1/2 h. Baka ut till små runda platta kakor. Låt jäsa ca. 20 min. 12-15 min ugn/ 200 grader.

17 mars 2014

Trädgårdstankar



Den här tiden på året börjar det klia i fingrarna, snart kan man börja så och odla igen. Kommer fortsättningsvis ha "lättskötta" växter som örter, lök, zuccini, rova och förstås potatis i hemmaträdgården. Grönkålen brukar också bli fin. Sen har vi ju också bärbuskar och äppelträd. De borde klippas och ansas lite. Havtornsbuskarna hemma i stan har varit till glädje de senaste åren då de sakta men säkert börjat ge skörd. Funderar på att skaffa ytterligare några buskar och plantera på ängen vid torpet också. Körsbärträdet mår av nån anledning inte bra. Det har bara gett en handfull bär de senaste åren, vet inte riktigt vad vi ska göra med det...

Men... ännu får man ge sig till tåls. Vinterns sista (?) snö
föll under veckoslutet. Det får bli ärtskottsodlingar på
fönsterbrädet till att börja med.


16 mars 2014

Tack för maten och måltidsglädje


Förra veckan hade vi besök på jobbet av en projektledare för "Tack för maten" (Marthaförbundets projekt  med bl.a smakskola på svenskspråkiga privata daghem i Finland). Vi berättade lite om vad vi håller på med.

Här kan man läsa om måltidsglädje hos oss.

14 mars 2014

Dagens färg: röd




Rödlök, rödkål, rödbeta, lingon... dagens grönsaksfat blev ett rödsaksfat.

Från vänster till höger:

Gurka&ärtskott
"Saftad" rödkål med lingon
Kokt rödbeta
Belugalinser, gröna bönor, finhackad rödlök, lite vinäger, olivolja samt en nypa salt

och jo...barn äter detta! Belugalinserna är för dem en ganska ny bekantskap men några har redan lagt namnet på minnet. Rödlök är en råvara som står högt i kurs, mycket på grund av smakskolan. Det finns barn som kommer och frågar "När har vi rödlök nästa gång"! 

8 mars 2014

Hirams frasvåfflor med två sorters sylt





Fick ögonen på våffeljärnet i ett av köksskåpen. Trodde vi hade glömt det på torpet, men där fanns det längst inne på hyllan. Några veckor kvar till våffeldagen (25.3) men våfflor är så gott så det kan man äta ofta! Hirams frasvåfflor fick det bli denna gång och de åts faktiskt med Hirams svartvinbärsylt som vi ännu hade kvar sen höstens syltkok samt med lite äppelmos. Detta våffelrecept är ett recept utan ägg så det passar även äggallergiker.


Hirams frasvåfflor  (ur boken Hirams bästa kokbok)

4 dl vispgrädde
1 dl kallt vatten
1 msk potatismjöl
3 dl vetemjöl
2 msk lättöl
3 msk smält smör
lite strösocker

Vispa grädden lätt, tillsätt vattnet blandat med potatismjöl, mjölet i småportioner, öl, smör och socker. Se till att järnet är varmt och välsmort. Servera genast medan de ännu är frasiga. 



5 mars 2014

Kan man lita på sina sinnen?/ Sapere


En citron med lakritsdoft?
-Nej en kålrot!

Dagens Saperegrönsak  i "hemliga påsen" vållade lite huvudbry i barngruppen. Det var en kålrot men den var lite ovanlig då den var så liten och  hade formen av en citron. Så någon gissade faktiskt citron. En annan ville dofta på tygpåsen för att se om någon doft kunde avslöja. Då hittades doften laktris! Mystiskt... men så kom vi på att vi haft fänkål i samma påse tidigare och fänkålsdoften (som påminner om lakrits) satt ännu kvar. När sen "hemligheten" plockades fram utropade ett barn "En rot!" medan en annan därefter sa "kål" och "rot-kålen" blev sedan kålrot. En stor skål med kålrotsstavar trollades fram och bara en liten stund senare var allt uppätet. Fint riven kålrot hittades även på dagens salladsfat. Kålrot är en bra säsong-rotsak denna årstid.



2 mars 2014

Rödingrullad med kallrökt lax





Filéa en röding, skär sedan fileérna på längden. Bre ett tunt lager piladelphiaost på fisken och några tunna strimlor kallrökt lax. Lite salt och vitpeppar. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Smörj portionsformar och placera en fiskrullad i varje form. Häll  1/2 dl vitt vin + 1/2 dl matlagningsgrädde i varje form samt strö över liten nypa salt och timjan. Färdiga på ca.20 min i 175 graders ugn. Ät och njut! Vi hade en klick potatismos + sallad till. Som förrätt  hade vi en svampsoppa på soppar och efterrätt blev chokladpraliner från Tallinresan.




Ps. Köp färdiga fileér om ni vill komma enklare undan men köper man en hel fisk är...
1) kilopriset lägre
2) man får fin fiskbuljong av resterna, en bra bas till en fisksoppa senare i veckan eller frys in.

 

1 mars 2014

En pizza Berlusconi tack!


klicka på bilden för förstoring


Det var en gång för länge sedan. En hel liten evighet sedan, innan barnen gjorde entré. Vi skulle ut och "äta fint" hade vi bestämt för vi hade visst nån årsdag att fira. Bestämde oss för att ta en skärgårdfärja till en "finrestaurang" ute i skärgården. När vi kom fram kollade vi menyn. Priserna var hisnande ur en fattig "snuttjobbares" och en ännu fattigare studerandes perspektiv så vi beslöt att skippa förrätten och gå direkt på huvudrätten och sen ta nån efterrätt. Lax med kantareller! -Ja det lät så gott! Sen väntade vi och väntade vi och klockan den gick... men den som väntar på något gott brukar ha tålamod. Och så kommer då äntligen maten framför oss. En pytteliten laxkub med två-tre ytterst små kantarellbitar , tja kanske det fanns ett litet ensamt potatisflarn där bredvid också samt en tunn strimma sås. Två munsbitar ungefär så var det avklarat. Vi tittade på varandra medan våra magar kurrade våldsamt och skrek efter mer. Jaha det här var antagligen ett ställe man borde äta tio rätter minst för att bli mätt. Men det hade vi aldrig i världen råd med. Skulle vi nu ta och beställa efterrätt? Skulle den då vara lika pytteliten? Här satt vi långt ute i skärgården med kurrande magar och det enda som bjöds var mikroskopiskt små portioner till ett gastronomiskt pris. Nej för sjutton... en kopp kaffe fick det ännu bli men sen betalade vi och tackade för oss. Inväntade returfärjan och  åkte sen tillbaks till stan. Hur kvällen slutade?

Jo med en god stor pizza i vårt hemkvarter och jag tyckte jag aldrig ätit godare pizza.

 En av våra pizzakedjor här i landet har en populär pizza som fått namnet "Berlusconi". Den tillkom för ett antal år sedan (som protest?) efter att Herr B hade talat så negativt om vår finska matkultur. Pizza Berlusconi innehåller: tomatsås, rökt ren, rödlök, kantareller och ost. Den är god men lagar man hemma med samma ingredienser blir det ännu godare. Istället för ren brukar jag ibland ta  rökt oxkött (lite billigare än ren), och så gärna lite mer kantareller än vad köpepizzan brukar ha (eller variera med Karl-Johansvamp). Misstänker dessutom att pizzakedjans kantareller är  kantareller från "långtbortistan" på burk (kolla affärens burksvamp, ofta är den från kina!). Den hemlagade varianten toppas sen med mycket  ruccola eller färsk fintstrimlad grönkål  när den tas ur ugnen. Det är pizza det!


26 februari 2014

Geitmyratips!


Ta barnen med i köket!

Här nedan en länk till Geitmyra, matkulturcentrum för barn i Oslo. Tips på vad man kan göra med barnen i köket.

Martportal for barnehager