28 november 2011

Baka med alla sinnen / Sapere

Sapere-smakskoleklubb igen. Vad veckorna går fort! Barnen önskade få baka så det fick bli nu. Det är många sinnen med när man bakar. Dofter, syn, känsel, smak. Men har man lite ont om tid och ska baka med tretton stycken 9-10 åringar så får det bli sådant som går fort. Scones och kokostoppar fick det bli. Dessutom lagade vi jordgubbs-blåbärs smootie med lite speltkli i. Dagens tema var fest så vi satt och vek servietter en stund innan vi "festade" med våra bakverk och sen blev det diplomutdelning. För nu tog denna lilla klubb slut. Efter jul väntar nästa gäng.

"Det ser ut som månen",
 "Det låter som när en kvist bryts av"

(Knäckebrödsbeskrivning under klubbträff 1)

27 november 2011

Leka med maten / Sapere

Lek inte med maten! Hur många barn har inte hört den frasen nämnas någongång?
Men om man ändå leker... om man leker innan den hamnar på tallriken... ja som här:

Stick spagetti i korven!
 Igelkottar eller tusenfotingar blir till bläckfiskar när de kokas.

Som ett litet konstverk!
Norsk lammkorv med spagetti.
Konstnär: min kompis Mikaela
Jo, mammor kan också leka!

Mormor köpte skojiga verktyg på en mässa.

Lite annorlunda form på rotsakerna.

Det här är ju inget man gör alla dagar, men ibland som lite variation i matlagningen. Och ta barnen med! Redan en så liten sak som att få riva ost eller tärna gurka kan vara en STOR sak för ett barn! Och glöm inte berömmet - det är viktigt! Sen smakar maten.

Dyrtidshushållning



Hittade en gåva på mitt arbetsbord en morgon när jag kom till jobbet. En f.d arbetskamrat hade tittat in och ville ge mig något. Hon råkar veta att jag vurmar för gamla  matrelaterade skrifter/ böcker/ tidningar. Paketet innehöll denna lilla skrift: Svenska Kvinnoförbundet i Finland, Anvisningar för dyrtidshushållning no.4  av Ingrid Graae, utgiven av Söderström& Co 1916.  - med särskilt beaktande av våra viktigaste födoämnens näringsvärde jämte tabeller.
1916 - vad tänkte man om mat då? Ja denna Ingrid ville särskilt lyfta fram ekonomin i hushållet. Hur och vad vi bör äta för att få ut mest energi för pengarna. Alltså inte stirra blint på pris/ kilo utan istället pris/ kalorier. "Det födoämne som har ett lågt pris för 1000 kalorier, är ett billigt födoämne, det som har ett högt pris är ett dyrt , oberoende av pris per kilo." och hon fortsätter..."Liksom en kakelugn kan överhettas, kan man äta sig övermätt, vilket just lätt sker med en så koncentrerat närande föda som svinkött, och då blir det naturligtvis ej billigt. Använd med förnuft tillsammans med billiga vegetabiliska födoämnen såsom potäter, ärter, gryn och dyl ..." Sedan räknar hon upp exempel på "Dyrtidsmiddagar", alltså förmånliga maträtter att äta om man vill spara på slantarna... Här är endel förslag hon ger på "ekonomiskt lönande maträtter" kombinerade med efterrätt:

- Vegetarisk ärtpuré med brödtärningar / potatisplättar med lingonmos
-Vegetariska kåldolmar / bärgröt
-Strömmingslåda / slätvälling
-Blodpudding / rabarbergröt
-Köttbullar / blåbärsoppa
-Rotfruktsoppa / blinier
-Risbullar med kålrotsmos / bärgröt med rågmjöl
-Kött-och potatislåda / havresoppa
- Brödsoppa / ärtbullar med stuvade morötter
- Makaronilåda med fläsktärningar / saftsoppa
-Växtbiffar med potatis och rödbetssallad / mannagrynsvälling
-Ärt-och potatissoppa / arma riddare
-Bönor med salt fläsk / vispad bärgröt
-Blodplättar / risgrynsvälling

Kanske hittas här något middagstips till veckan som kommer... tycker det mesta låter gott!

I skriften fanns även några roliga reklamer, t.ex den om Singers symaskin som "En husmor som iakttager värklig sparsamhet väljer... ty dess lifslängd öfverträffar hennes egen.". Saker gjordes hållbarare förr;).

25 november 2011

Vem stal citronen? /Sapere

Under senaste Sapere-smakskola träff med tredjeklassisterna lekte vi bl.a några matlekar. Eftersom doftsinnet var i fokus blev det "doftlekar". Små filmburkar kom väl till pass, jo det finns sådana ännu trots vi lever i digikamerornas tidevarv! Fick en hel hög när jag frågade i en fotoaffär.

Kryddleken: Tolv barn, tolv burkar. Fyra olika dofter. (Kaffe, timjan, kanel och stjärnanis , låt vara att kaffe inte är en krydda men det doftar så kännspakt). Det fanns alltså tre burkar med kaffe, tre med timjan o.s.v. Varje barn fick en burk. Utan att tala med varandra skulle de gå omkring och dofta i varandras burkar och försöka hitta sina "doftgelikar". Det tog en liten stund att hitta. Kaffelaget vann. Sedan fick de ännu dofta på ingefära, kardemumma, nejlika och se hur kryddor kan se ut innan de torkas och mals. Favoriterna, en "Tre-i topp" lista skrevs sedan . Kanel var en självskriven vinnare. Stjärnanisen låg inte heller illa till.

Citrontjuven: Ett eller två barn avlägsnar sig ur rummet. Av de övriga, i detta fall tio, droppas citron på några handpar. Sedan kallas "detektiverna" in. De skall nu lista ut vem som är citrontjuven. Genom att snusa på allas händer hittas såsmåningom de som doftar citron. Den här leken var omtyckt, många ville leka detektiver så händerna fick tvättas emellanåt så olika elever kunde vara tjuvar. Samma lek kan man också göra med andra råvaror, kanske flera på en gång. Ja man kan t.ex ha en löktjuv, en kaffetjuv o.s.v

Som mellanmål lagades stora grönsaksfat med dippsås, som efterrätt fick de ännu äta pepparkakor med färskost och vindruvor. Ville visa hur de söta kakorna passar bra med ostens syrlighet och sälta.
Barn äter grönsaker! Och speciellt bra går de ner då de själva fått skala och skära...  "De Glada Gurkorna", "Vilda Champinjonerna" och "Sura Citronerna" som de tre grupperna kallar sig (då de fick hitta på namn åt sig) såg mycket mätta och belåtna ut när vi avslutade för dagen.

(Ps. På tal om tjuvar... bildtjuvar finns också. Här hittas en.
Men ingen fara Alden, håll till godo med pripelsåsbilden, den kan jag bjuda på=). Vi är ju ense om vad såsen kallas.)


21 november 2011

Ät gröt!



Har haft en doftande dag idag. Matdofter på jobbet och dofttema i Sapere-smakskolan för tredjeklassisterna på eftermiddagen med olika doftlekar och annat. Mer om det i ett annat blogginlägg för idag ska det handla om GRÖT! Idag blir här nämligen en liten "grötkampanj" i bloggen. Varför det då? Jo därför att jag ritade en grötbild och för att...

-gröt är billigt
-gröt är hälsosamt
-gröt är mättande
-gröt är en bra fiberkälla
-gröt ger energi
-gröt är ett vettigare alternativ än industriframställda frukostflingor
-havregrynsgröt är enligt senaste rönen "superfood" (om vi måste ta till trendord)
-gamla traditionsrätter som t.ex potatisgröt med råg och en klick lingonsylt är mycket gott!
-korngrynsgröt i ugn är väldigt lättlagat
-bärgröt duger t.om som fin efterrätt
-äppelgröt en delikatess
-spelt (dinkel)- och emmergrötar mättande som bara den
-speltmanna perfekt till en extra näringsrik bärgröt
-julgröt hör julen till

Ja behöver jag säga mer?
Börja eller avsluta dagen med en tallrik gröt eller ät gröt till lunch med bär och en god smörgås till och du mår gott!

Denna vecka blir blogginläggen färre då veckans program är ganska digert ... måste tanka med gröt mellan varven så att jag orkar med allt;)!

20 november 2011

Med smak av bastukvast

Här en trerätters vi åt för ett tag sedan. Den råkar vara helt vegetarisk och mycket nordisk... Som förrätt...

en jordärtskockspuré

som huvudrätt:
Svamprisotto
och efterrätt:
Brödost och en tillredd "bastukvast"=)

Förrätt: Jordärtskockspure med ärtskottspesto
Varmrätt: Svamp-korn-risotto med nötter
Efterrätt: Brödost med en tranbärslag, pudrade tranbär och friterade björklöv

Förrättspuren med mycket smak av jordärtskocka kokades i "kort spad", men dessförinnan hade jag brynt skockorna i lite smör. Sedan de kokat mjuka mixades de, puren späddes på med lite grädde, saltades, pepprades med vitpeppar. Puren toppades innan servering med ärtskottspesto. Ärtskottspeston bestod av några msk lätt rostade solrosfön, en stor näve ärtskott, riven svart emmenthal 4-5 msk, lite citron, salt. Ärtskotten blev lite "trådiga" när man mixade dem, men  peston hade förövrigt god ärtsmak, (man kunde även tänka sig laga med gröna ärter...)
Risottons beskrivning går jag inte närmare in på, en helt "vanlig" variant. Visserligen en blandning av risottoris och korn denna gång. I risotton hade jag  förövrigt lök, trattkantareller, lite Karl-Johan svamp, en skvätt vittvin, grädde och riven parmesan. Efterrätten , ja det blev brödost med goda tillbehör. Det där med krispiga björklöv hade jag "kopierat" från NNM-konferansen där den nyöppnade Helsingfors restaurangen Spis bjöd på löv. Men att kombinera dem med brödost och tranbär var mitt eget påhitt. Friterar man löv ska det gå undan, inte många sekunder i oljan!
Familjepanelens utlåtande om efterrätten:
Surt, salt, sött, beskt... alla smaker finns med. Löven lätt saltade, tranbären pudrade med florsocker. Bladen har viss strävhet och beskhet, mycket krispiga. Bären syrliga och fräscha. Hela efterrätten har en lätt karaktär av bastukvast=)! Så det var en efterrätt som passar bra in i Bastuns hemland.
Hur jag fick tag i gröna björklöv denna årstid? Svar: De var torkade. Köptes från en ekoaffär, de såldes som "ekologiskt björkte". Pris 3,30 euro för 10 gram. D.v.s 330 euro/kg! Hör till ett verkligt undantag att jag köper något så dyrt! Och att det dessutom råkade vara björklöv!som vi har i parti och minut av hemma. Men våra löv är gula och bruna nu och ligger i drivor på marken. Dessutom var experimentlustan större än förnuftet denna gång. Och svampen samt jordärtskockan var förövrigt helt gratis...ja alltså om jag måste försvara mitt björklövs-impulsköp. Nästa gång jag prövar björklöv får vara en annan årstid, det var ju inte säsongråvara nu precis.

-"Do you löv me?" Frågade björken granen.
-"Näver" svarade granen.

FN:s barnkonventionsdag





"Som barn räknas varje människa under 18 år. De har rätt att överleva och utvecklas. De har rätt till ett namn och en nationalitet. De har rätt till en god vardag utan våld och utnyttjande.... Barn har rätt till goda auktoriteter, god uppfostran och goda möten med vuxna... Det som är barns rättigheter är egentligen de vuxnas skyldigheter."  (Hbl 20.11)

Och detta gäller förstås inte bara idag utan alla dagar.

19 november 2011

Oslo del 4 - Sveler



Sveler blev vi bl.a. bjudna på under Oslobesöket. Sveler fanns också med i recepthäftet vi fick från Geitmyra. Tycks vara en norsk specialitet. Det är alltså fråga om ett slags sodaplättar. Detta recept är Geitmyras, skriver det rakt av på norska för omväxlings skull:

Mormor Viken´s sveler
5 stk egg
2 dl sukker
1 stroken ts natron
2 toppa ts hornsalt
1 lit kefir
8-10 dl hvetemel
3 sp smeltet smor

Ja och sen ska man alltså vispa ägg och socker med sodan (natron) och hjorthornsalt. Blanda ner surmjölk, mjöl och smör. Låta svälla en stund och stek sedan.
Här hemma stekte vi sveler en kväll. Lagade  bara halva satsen. Hade inte hjorthornssalt hemma tog istället 1 tsk bakpulver samt 1/2 tsk soda (i den halva satsen). Mjölet som jag hade i var en blandning av speltsikt och halvgrovt vetemjöl men enligt receptet ska det alltså vara vetemjöl. Vi åt dem med blåbär- och hallonsylt. Riktigt goda blev de!

15 november 2011

Världens godaste smörgås! /Sapere


Man får visa tungan, man får visa sura miner, man får peta i maten, leka med maten...
Det låter inte som ett bra bordskick precis. Men det är kul! Och egentligen är det inte så förfärligt som det låter. Det är smakskola det handlar om och då får man faktiskt göra allt det där!

Tungorna, ja de sträcktes ut och visades upp för att jag bad om det. Det var nämligen tungan som denna dag skulle vara vårt viktigaste redskap. Vi skulle ta reda på var på tungan man känner bassmakerna: sött, salt, surt och beskt. Framför varje barn fanns fyra små knäckformar av papper. I dem hittades: russin, flingsalt, en liten bit av en skiva citron och så en liten skiva rädisa. Det var citronen som ledde till de sura minerna. Grimaserna som var så roliga att skratta åt.  När tungan fått jobba och vi hittat de områden på den där smakerna kändes intensivast gick vi över till "hemliga påsen". En påse med ett knäckebröd i vandrade runt. Man fick känna men inte titta. Beskriva vad man kände utan att nämna knäckebrödet vid namn. Sandpapper, tefat, gropigt, alla visste ju förstås vad det var men nu var idén att lägga ord på brödet på ett annorlunda sätt. Hur doftade det då knäckebrödet?...och hur såg det sedan ut om man fick titta närmare på det? Att studera ett vanligt knäckebröd så noga gör man ju inte så ofta. Man blir förvånad av att upptäcka hur mycket det finns att prata om det! När alla fick små smakbitar var det dags att fundera på ljud och smak. Hur lät det när man bröt det i bitar? När man tuggade? Vad smakade det?

Lektionen (sammanlagt 1 1/2 h) tog även upp vikten av hygien och så fick barnen ett uppdrag: Laga "Världens godaste smörgås"! Det viktiga var att alla grundsmaker skulle finnas med. Någonting sött (Äppel, päron,torkade plommon, tomat, söta ärtskott), något salt (skinka och ost), något beskt (ruccola och några andra salladsorter, rädisa) något surt (appelsinskivor, syrad färskost). Barnen fick tvätta grönsaker, skiva upp, och komponera härliga fyllda rågbrödsmörgåsar. Till dem dracks svartvinbärssaft. Vad goda de blev smörgåsarna - ja de blev faktiskt världens godaste! Och fina namn fick de också som t.ex. Gotte-pär.

Vid varje klubbträff ska vi fundera över våra sinnen och så ska ett gott mellanmål lagas. Barnen var i åldern 9-10 och var ivriga att komma igen.
Sapere betyder i stora drag att "smaka med sina sinnen". Att man vill veta, ta reda på. I Sapere- smakskola väcks nyfikenheten. Man blir modig, man vågar smaka. Kanske är det fråga om lite grupptryck. Kompisen vågar, då vågar jag med! Och så vill man plötsligt veta mer om råvaran, om maten och om sina sinnen. Mat är inte bara mat. Mat är synintryck, doft, konsistens, smak-, ljudupplevelser. Maten blir sinnesupplevelser!....och dessutom blir man förhoppningsvis mätt och glad av den. Barnen jag hade såg åtminstone mycket mätta och glada ut efter lektionen.
Världens godaste smörgås!

Ps. Om umami (och det allra senaste påfundet: kokumi) skall räknas till  grundsmak tvistar de lärda. Jag beslöt att inte alls ta med dem. De har inget smakcentra på tungan och själv tycker jag de är en kombination av de övriga. Är inne på samma linje som t.ex .Matihas Daghlgren

Parus cristatus

Det börjar bli kallt! Så fram med fågelbräden...

13 november 2011

Poeternas kokbok

Trettio poeter skriver om mat. Det blir en kulinarisk resa med bl.a Hasse Alfressons, Bo Carpelan, Werner Aspenström och Maria Wine. En bok man ska läsa lite i taget. Läsa och låta orden smälta. Det är ingen nyutkommen bok. Tryckningsåret 1981, sammanställd av Östen Sjöstrand och Jaques Werup. Hittade den på biblioteket.

Carpelans marinerade böckling måste jag pröva någon dag:
"Filead böckling varvas med massor av gräslök. I bunken hälls en vinägrettsås med lite mera vinäger än vanligt så den täcker böcklingen. Ställ bunken i kylsåpet för ett dygn. Ät som sådan eller på mörkt surt bröd. Njut".


Enkel okonstlad mat


...för barn! Goda råd anno 1900. Tidningen Lördagen familjeläsning för alla.

Leva till hundra

Vill du det? Ja då ska du inte sova med en kanariefågel eller andra djur i rummet! Du skall ej heller dra in gatsmuts i sovrummet...de var några av de råd James Savyer i Birmingham uppmanade läsarna i tidningen Lördagen - familjeläsning för alla. Anno 1900. Hade varit intressant att veta om James själv blev hundra....


12 november 2011

Oslo -del 3 Gresskarsuppe

Gresskar betyder pumpa på norska och Gresskarsuppe lagades det på Geitmyra när vi var där. Unga ivriga kockar fick skära, mixa och smaksätta och sedan äta och njuta och bjuda av den. Nu i veckan gjorde jag den på jobbet. -"Den var inte illa!" var en fyraårings kommentar medan en annan tog sin tredje portion! Soppan var smaksatt med kokos, ingefära, kummin och citron. Just den lilla antydan citron gillade jag själv mycket. Receptet kan jag lägga in senare...det blev  nu på jobbet. Butternutpumpa rekommenderades. Jag hade inte den utan istället en stor och fin...


Muscat-pumpa!



Krutonger till och gott bröd!

Ta till vara, rosta lätt...

Ingen speciell "Saperestund" denna vecka men istället har vi haft lyktfest. Lyktfest en kväll i novembermörkret. Mysigt! Varm saft ,bullar och stjärnkex bakade av barnen. Stämmningsfullt i väntan på jul... för de börjar lite smått nu, julförberedelserna med allt vad de innebär med papparkaksbak, julbasar, lucia och allt annat som hör denna tid till.
Trevligt veckoslut!

Muscat-pumpa läs mer

8 november 2011

Rosenkvitten-lavendelparfait



Under senaste veckoslut/ allhelgonahelgen blev det en hel del experimenterande i köket. Av någon anledning var desserterna prioriterade. Rosenkvittenparfait smaksatt med lavendel på en tranbärslag-spegel t.ex. Visst hittade jag en elegant skål till den! Alvar Aaltos klassiker, den allra minsta modellen. Brukar vanligtvis använda den som sockerskål. Hade bara en, så övriga portioner blev inte lika elegant upplagda. Sedan lagade vi goda norska Sveler en kväll, och så blev det ytterligare en dessert, med inspiration från den nordiska naturen. Återkommer till den och Svelerna i ett senare skede.

Den här parfaiten hade jag lagat tidigare i höstas så tog bara fram den ur kylen. Det blev en bra kombination att smaksätta parfait med rosenkvitten och lite lavendel!
Receptet var i övrigt samma "basrecept" som det här men inga pepparkakor och bär utan istället lite rosenkvittensylt (ca.4-5 msk) och lite smulad lavendel. Tranbärssmaken passade också utmärkt till. Några krossade gröna pistachnötter på toppen hade ännu varit "pricken över i:et". Eller bara ett par blad citronmeliss.


7 november 2011

Årets Svenska Måltidslitteratur


Här är listan på årets vinnare i "Årets Svenska Måltidlitteratur 2011"

Så många fina böcker som fick pris! Att "Sinnenas skafferi" av Stina Algotson och Åsa Öström vann i sin kategori var fint! Att Leif Mannerstöms bok "Matglädje hela livet - att njuta av mat på äldre dar" och Michael Björklunds "Min nordiska mat" också tog sig till topp glädjer mig. Den omdiskuterade "Matens pris" av Malin Olofsson och Daniel Öhman finns också med, den har jag precis påbörjat. Undersökande journalistik är alltid intressant! Sen fanns där visst några intressanta doktorsavhandlingar som handlade om sinnen.

...och så är jag väldigt glad att Hirams bästa kokbok sammanställd av Milena Bergqvist fick ett specialpris med motiveringen:
En stilfull stilist, en föredömlig förebild, en resonerande receptris – Hiram var och är en av de riktigt stora inom svensk matjournalistik. Denna postuma utgivning av hennes verk är verkligen värd att prisas.

6 november 2011

Oslo del 2 - Lofoten fiskerestaurant

Trerätters på restaurang Lofoten vid Aker Brygge för drygt en vecka sedan. Hovmästaren rekommenderade tonfisk som förrätt, Marulk som varmrätt och en läcker kombination av chokladmousse och glass till efterrätt. Underbart gott alltsammans! Speciellt Marulken på bönbädd var så otroligt god! Betjäningen löpte med vänlig proffsig personal. Rekommenderas!






5 november 2011

Oslo del 1 - Geitmyra och Smakens uke



Några inslag om vår resa till Oslo kommer att dyka upp här den närmaste tiden. Det var en fin resa! Jag reste till Oslo med en väninna och hennes son. Vi har faktiskt inte kännt varandra mer än drygt ett år och jag har bloggen/ vårt gemensamma intresse för Sapere att tacka för att jag kom i kontakt med henne! I Oslo träffade vi en annan gemensam matbloggare/vän med fru och vår ursprungliga plan var att resa till Grythyttan med dem via Oslo. Planerna ändrades i sista stund och det blev fyra dagar Oslo istället för vår trio. Resans absoluta höjdpunkt var när vi under två dagars tid bekantade oss med det nyöppnade Geitmyra matkulturcentrum för barn. Ett koncept som verkligen är värt att lyftas fram!  I min blogg i länklistan till höger finns adressen till deras hemsida. Barn och mat och måltidsglädje är en investering i  folkhälsa. Jag har själv ännu aldrig mött ett barn som inte skulle gilla att laga mat om de bara fick möjligheten. Få pyssla i köket och skapa sin egen måltid. Det är kvalitetstid!

En annan dag på vår resa satt vi på ett café och fick en pratstund med projektledaren Aud Marit Eriksen från Opplysningskontorenet i Landtbruket. De är arrangörer för "Smakens uke". Några dagar efter att vi talat med henne körde ett storevangemang igång i Trondheim då över 400 elever fick syssla med sinnesträning. 

Kjempegodt...nei! säger en elev då han smakar på en krydda. Se filmen här.

Länk till min resekompis blogg här 

3 november 2011

Fotboll i påsen? / Sapere

Veckans Saperegrönsak var stor och rund. "Hemliga påsen" mycket tung. Kände man efter med handen var den slät, lite kall. En fotboll? Barnen funderade, någon gissade rätt.
Det var en vitkål.
Barnen smakade sedan på kålbitar, ville ha mer. De smaskade  i sig dem som om det vore godis.

Vad vi hade till lunch den dagen?
- Kållåda med rårörda lingon.

 Så smakar kålen när den är tillredd!

1 november 2011

Pestosik och Pepparkakan

I kväll har vi ätit sik. Sik fiskad i närvattnen. Gned in lite pesto på fileérna. Klämde en halv citron och pressade lite vitlök över i stekningens slutskede. Lite vitpeppar, inget salt då peston hade sälta. Ostpotatis till och ännu ett mörkt bröd med tomatskivor. Nordiska smaker...igen - de är bäst!



...och så kom tidningen från tryckeriet! Vi höll tidtabellen bra! Ska säljas innan jul till förmån för
dagiset jag jobbar på.



31 oktober 2011

Mat, mat, mat...

Mycket har kretsat kring mat de senaste dagarna, och så många nya intryck, bekanskaper, skojiga episoder. Så vackra landskap! Resan till Norge blev en matresa på många plan. Sinnena var med och minnena finns kvar. Mycket handlade om mat&barn&måltidsglädje. Eftersom vi kom hem så sent som i går kväll har man inte hunnit smälta allt... men ett och annat kommer säkert i bloggen så småningom.




25 oktober 2011

Cygnus cygnus



Sångsvan

23 oktober 2011

Böcker och korvbröd




Barnens höstlov börjar gå mot sitt slut. Har efter ett biblioteksbesök plöjt i genom en hel del kokböcker för barn. Översta bilden till höger Karolina Sparrings och Lisa Flodins nyutkomna "Laga mat med barn", den har jag köpt, de andra lånade. Samlar ideér. Sonen, den yngre, blev även han inspirerad och ville baka. Det blev "Hot dogs". Goda!