29 april 2011

Rabarber...

gräslök,
nässlor,
kirskål.
nu i vår trädgård=)

Så framtiden ser god ut:

Rabarberkräm
Gräslök på morgonmackan
Nässelsoppa
Kirskålsomelett
...kanske...

27 april 2011

Olja -tankar om miljö

Någon som minns vilka år filbyttorna såg ut så här?
80-90 talet? Fotograferade på en "soptipp" i en skog
år 2010. Ingen förmultning här inte.
För några år sedan gjorde dokumentärfilmaren John Webster en film om ett projekt. Han och hans familj skulle försöka leva utan olja och oljebaserade produkter under ett års tid. (Ja inte ens tandkrämstuben i plast fick godkännt.)
Mig berörde filmen och fick mig att tänka till. Skulle man kanske klara sig med lite mindre olje-/ plast konsumtion. Det är ju ändå något vi måste börja vänja oss vid om vi ska bo kvar på den här planeten.
 Men ännu värmer vi huset med olja, har bil, visserligen bara en (och mest cyklar jag faktiskt), har motorbåt och gräsklippare... ännu glömmer vi rätt ofta tygkassarna hemma när vi går till affären, ännu köps det rätt mycket i plastväg. Ja tänk bara på allt  förpackningsmaterial vad man än köper. T.om nån flygresa blir det ibland... Inte är det lätt inte. Fadderbarnet i Indien har nog ett pyttelitet "ekologiskt fotspår" jämfört med mig.

I Fotografiska museét i Stockholm finns just nu en utsällning av Edward Burtynsky som går under namnet:

Oil
- Bl.a med bilder från oljekatastrofen i Mexico 

"... vi är så bra på att tänka kortsiktigt." Edward Burytynsky

25 april 2011

Knytkalas/ Påsk 2011



Lördagens knytkalas:

Det var räksallad med Malmgårds-havre och spännande kryddor.
Det var svärmors svampsallad, mycket god. 
Det var marinerade oliver med vitlök och örter.
Det var råriven rödbeta och blåbärsvinäger a´la Oker-Blom. 
Det var smörstekt sparris, Pellingerökt lax och kokta ägg.
Det var en majonnäs-creme fraichè sås med ramslök och timjan 
Det var risotto med lök och svamp. 
Det var påsklimpa och goda ostar, Präst och mögel.
Det var vin så gott 
och så kaffetår på.
Och pasha i två varianter; en klassisk rysk med "rosk" i, som svärmor sade, och en med vaniljsmak utan "rosk".

För den som ännu kunde klämma in någonting fanns det ännu
...rulltårta
...memma
...bullar med kvarg 
...och chokladägg förstås.

Knytkalas kan bli ganska intressanta när man inte riktigt vet vad som skall komma.

Räksalladen var jag extra nöjd med:
Rosta havre lätt (helkornshavre) och fräs sedan i lite smör/olja. Späd med vatten (3dl skalat "havreris"/ 5-6 dl vatten (ev. lite vittvin), krydda (jag hade en mix av senaste års egna kryddor där var: timjan, isop , gräslök, chili,+ tsk kummin som stöttes lätt i morteln innan. (Kummin och räkor är gott tillsammans!)  någon nypa salt i slutskedet.När havren var färdig kokt vändes de skalade räkorna försiktigt ner. Någon buljong användes inte alls då där fanns så mkt kryddor. Till räksalladen passade majonnäs-creme fraicè såsen fint.

I går åt vi mat hos mina föräldrar och idag blev det smått, gott, enkelt och snabblagat på torpet. Dagen gick mest ut på att jaga dammråttor och sopa igen spåren efter vinterns snyltgäster mössen. Nu är det vår tur att bo där=). Lyckligtvis hade de inte ställt till med så stor oreda. Men älgarna hade ätit upp en halv gran, och det var ingen liten gran!



Långfredagen ännu: Och nu vet jag att jag upprepar mig; rosmarincrepes med lammfärs, ja de har varit med i bloggen förr. Det är bara så gott så det fick bli "långfredagskvällsgott" i år. Med ett glas rött.


24 april 2011

Kirskål-nässelpesto


Lagade just en pesto som blev så god! Samlade ihop lite smått grönt som jag hittade på gården.

Pesto med Kirskål och nässlor 

En stor näve nässlor, toppskott
En stor näve kirskål
några libbsticksblad
svartpeppar 
rypsolja
en nypa salt
fintriven pramesan
lätt rostade pecannötter (eller solrosfrön)
en  vitlöksklyfta om man vill
ett "kläm" av en citronhalva 

Förväll nässlor och kirskål i kokande vatten (spara vattnet, perfekt att späda ut och ha som gödselvatten till krukväxter). Krama ur dem, mixa. Rosta nötterna, riv osten, kör allt med lite olja i mixer, salta och peppra lätt, droppa ner lite citronsaft, späd med olja till önskad konsistens. 

23 april 2011

Jacques Puisais-smakfilosofen


"France has always been a nation of philosophers. Descartes contributed rigorous thinking. Montesquieu and Voltaire inspired democracy, and Sartre made it cool to despair. It was inevitable, sooner or later, that along would come Jacques Puisais, philosopher of taste."
(Edward Cody, The Washington Post)
 
Mannen bakom Sapere måste få lite uppmärksamhet här i bloggen.  Fransmannen som förtvivlad märkte att våra matvanor började bli mer och mer likinriktade. Jacques föddes 1927 i staden Poitiers i centrala Frankrike och är med andra ord en ålderstigen man idag. Egentligen är hans specialområde viner och han har digra kunskaper i vinkunskap (oenologi) men han har även jobbat med livsmedelsprodukter. På 70-talet  började han mer och mer fundera på hur man kunde få barn och unga att lära sig uppskatta mat och vad man kunde göra för att de inte skulle bli alltför avtrubbade av allt som den moderna matindustrin  lyfte fram.  Han drevs av en stark önskan att motarbeta den smaklikriktning som tycktes bli allt vanligare. Han lade märke till att barn hade allt svårare att acceptera beska, syrliga och hårda livsmedel och i stället inriktade sig på söta och mjuka produkter. Snabbmatskulturen höll på att ta över. Barnen kände knappt  till vad som menades med fransk matkultur. Jacques doktorsexamen i kemi och hans yrke som vinkännare hjälpte honom hitta nya vägar inom området mat- och smakupplevelser med hjälp av sinnesträningar. Han utvecklade en metod som han kallade Sapere. 
Relationen mellan sinnena och mat är det som metoden Sapere bygger på. Sapere - är ett verktyg som ger barnen möjlighet att lära sig mer om mat på ett roligt sätt. Med Sapere kan man lära barnen att sätta ord på det de upplever. Vad är det de ser, hur smakar det, hurudan doft, hur känns det i munnen, hur låter det. Inget svar är rätt eller fel, var och en har sin egna sensoriska upplevelser men med ett utökat ordförråd kan man upptäcka nyanserna. Se skillnader och bli medveten om att t.ex ett äppel inte bara "smakar äppel". Ett äpple kan vara syrligt och saftigt, ett annat torrt och grynigt, ett tredje ha en blommig smak o.s.v  Man blir mer medveten och uppmärksam på det man stoppar i sig. Med smakträningen blir man även mer kritisk till de industriellt framtagna smakerna, man upplever mer variation och finner fler nyanser i de naturliga råvarorna.

Någonstans läste jag att Jacques beskrivs som en stor humanist, filosof och samtidigt en skicklig historieberättare. Han har fått många utmärkelser för sitt arbete med Sapere.En metod som även här i Norden börjar få allt större fotfäste. Det var Carl-Jan Granqvist   som tog metoden till Sverige på 1990-talet. 
Här kan man läsa en artikel om Jacques Puisais, skriven av Edward Cody, som varit publicerad i The Washington Post för ett par år sedan:
Jacques Puisais

Påsken 2011


...och släktingar på kommande.
Knytkalas.
=) 

20 april 2011

Drycker



På tal om drycker, det börjar bli dags att fundera på mjöd
till Valborg. Lite konstigt i år då man inte ens firat påsk än!

Här recept på mjöd

... är det törsten man vill släcka är nog det bästa

19 april 2011

Dubbelt upp=)

Hade påbörjat en teckning men lämnade skissblocket och pennorna åt sitt öde då vi värmt utebastun  ikväll. Skulle rita serierutan klar när barnen lagt sig var det tänkt. Men vad nu?? Plötsligt ser jag dubbelt. Flickan på bilden har visst fått en tvillingsyster=).

Vår tid - vårt land

Ikväll blir det inte mat i bloggen...
lite finlandssvenskt istället så här efter valet. 

Vår tid- vårt land - artister för tolerans och öppenhet. 

Noma

 Chez Dominique på plats 35.
 De enda nordiska restaurangerna på 50-top listan.
(Mathias Dahlgren 52, Frantzen/Lindeberg 57,
Oaxen Krog 63, Fäviken 71)

18 april 2011

Varför Sapere?


Vad lär man sig genom Sapere-smakskola?

– Att lära känna sina sinnen och sin egen smak.
– Att träna sin förmåga att utrycka sig verbalt.
– Att våga prova nya produkter och rätter.
– Att öka variationen i det man äter.
– Att utvecklas till en medveten konsument.

och, skulle jag vilja tillägga, lära sig en sund inställning till mat.

"SAPERE är laborativ metod och det pedagogiska materialet är råvaror och livsmedel. Metoden behandlar inte vad som är nyttigt eller inte nyttigt, utan livsmedel och måltider uteslutande ur ett sensoriskt perspektiv. Näringslära och dietetik är medvetet utelämnade med tanken att först grundlägga ett intresse och en nyfikenhet för livsmedel och den egna kroppens fysiologi"  

Sapere sprider sig ...
T.ex i Jämsä håller de på med Sapere.(text på finska)
och i Åbo! (text på finska)
Jyväskylä är en föregångare! (text på finska). 
Det intressanta är att Sapere är en metod som man kan använda även inom handikappvården eller inom äldreomsorgen. Barn, handikappade, åldringar ja egentligen vem som helst har bara glädje av att lära sig känna sina sinnen. Sapere är en metod man kan använda sig av i daghem, skolor, klubbar, i hemmet. Den väcker nyfikenhet och leder till matglädje. Mat är så mycket mer än bara "massa att fylla magen med". Äter gör man var eviga dag från vaggan till graven så varför inte göra varje dag till ett smakäventyr med hjälp av sina sinnen. Öppna sinnen.

(Tips! På Yle arenan kan man ännu några dagar lyssna på Lördax programserie Familjeliv som behandlar Sapere och gör hembesök hos en familj där maten är i centrum.)



17 april 2011

Vegetarisk lunch -skolmat

I början av året började man servera vegetarisk lunch en gång i veckan i alla skolor i Helsingfors. Även skolor i andra kommuner har helvegetariska dagar ibland. Tyvärr består den vegetariska lunchen ofta av något som industrin framställt. Ja t.ex fabrikstillverkade falafel, grönsaksbiffar, spenatplättar eller dylikt. Till falafel eller biffarna kan det serveras en sås med otaliga tillsattsämnen. Varför inte bara en kall joghurtsås eller gräddfilsås smaksatt med t.ex med mynta eller persilja?


Ärter, bönor och linser har stor åtgång
i vårt kök.  

På bilden: en grönsakslasagne med spenat, tomat, riven morot och palsternacka samt ostsås. Till det grönsaker: ärter, tomat, rödlök (som legat i en svartvinbärs marinad), fetaost (som fått dra i vatten en tag för att få ner sältan ), rostad mandelhack, ärtskott. Måltiden kompletterad med ekologisk lättmjölk och knäckebröd. Grönsakslasagne är en rätt som är högt i topp bland "mina barn". 
Spenatplättar lagas från grunden, grönsaksbiffarna likaså. Att de stora centralköken inte kan göra mat från grunden längre är en skam. Den största orsaken är att personalstyrkan dragits ner så radikalt. Så få som möjligt skall laga mat till så många som möjligt. Då blir det inte bra. Men är det verkligen så att vi skall låta industin styra vad våra barn får i sig? Alla som har barn i skolor/ dagisar borde börja frågasätta. Metoderna, innehållet. Vad önskar vi att barnen ska ta sin energi ifrån? Hur få barnen och köken närmare varandra. Mat och måltidsfostran kunde ge våra unga så mycket glädje i vardagen om vi alla bara insåg det.

14 april 2011

Gammalt bröd

Idag en liten brödkampanj i bloggen och en vädjan om att man inte ska slänga mat!

 Förslag på vad man kan göra av halvgammalt bröd:

1. Fattiga riddare. Vispa några ägg och blanda med mjölk, kanel (+lite socker). låt brödbitarna ligga och dra i äggmjölkblandningen en stund.  Stek i stekpannan och servera med vispad grädde och en god sylt.

2. Krutonger t.ex att ha i sallad. Skär brödet i små kuber. Rosta lätt i stekpanna. Gnid pannan med en vitlöksklyfta innan. Mörkt bröd är också gott rostat! 

3. Crostini. Bred på lite tomatpure, en tomatskiva lite riven ost eller en bit chevre. Ringla över oliv- eller rypsolja.Grilla i ugn. Servera med lite färsk timjan.

4. Ströbröd. Laga ditt eget ströbröd. Här ett förslag med rosmarin 

5. Gör som italienarna, red soppan med bröd. 

6. Skänk bort dina gamla brödkanter till närmaste stall och du blir mäkta populär bland de fyrfotade=)!

Fler förslag? 



13 april 2011

Vardagshjältar

Hann slå två flugor i en smäll igår då jag slutade jobbet lite tidigare än vanligt. Åkte till huvudstan för att se en fin utställning på Ateneum "Vardagshjältar". Naturalismen i bildkonsten, fotografiet och filmen 1875-1918. Gick även en runda på den permanenta utställningen där bl.a flera av Ville Vallgrens mindre statyer finns.
Sedan en tur till Hagelstams antikvariat där jag kunnat stanna hela resten av kvällen...men jag hade ju bestämt träff med en bloggkompis=). "Majmamma" och jag gick tillsammans till G18 för att lyssna på två moderna vardagshjältar Mariella Paroma och Pia Stoltzenberg. Läs mer om dem här! Ja det handlade om matpolitik och om skolmat och var så intressant så! På tillställningen bjöds vi på mat, nordiska smaker. Spelt-svamprisotto, råriven rödbeta i blåbärs vinägrett m.m. tillrett av Kenneth Oker-blom.

Tillägger ännu en länk som berättar mer om tillställningen på G18: Majmammas blogg

10 april 2011

Blåbärsdessert

En god efterrätt kröner en god måltid har jag alltid tyckt. Därför lagas det ganska ofta efterrätter hemma hos oss. Att baka söta bakverk och bakelser har jag ändå inte riktigt fallenhet för (brödbak är roligare) Men jag beundrar dem som kan. Konfektyr- och konditoriproffs är ofta rena rama konstnärerna. Brukar ibland kika in i Daniel Roos blogg där han visar upp sina underverk. Nästan så man häpnar. Önskar man kunde smaka på dem, men redan som ögonfröjd är de underbara!

Här en blåbärsdessert vi åt nyligen, lättlagad men ändå lite lyxig smak: 

(4 port.)
3 dl blåbär
3 dl matlagningsyoghurt
2 tsk socker
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 msk kallt kaffe
1-2 msk cointreau 
(kaffet och countreau lämnas bort i barnportioner)

Bottna glasen med blåbär.
Blanda yougurt med övriga ingredienser.
Klicka yoghurten över blåbären i glasen. 
Låt stå kallt innan servering.
(ett litet krispigt kex eller något hade ännu passat bra till...) 

Trerätters


Chevre-tomat crostini på salladsbädd

Skogssvampsrisotto

Halvfrusna lingon med  tjinuski

...åt vi häromkvällen.
Funderar om man ska skriva tjinuski eller kinuski? Tycker man ser båda varianterna i (svenskspråkiga)recept. Antar att kinuski är typiskt för Finland. För det heter ju också kinuski på finska. Det här var egentligen resultat av kylskåps/frysrensning. Crostini blev det för att vi hade halvgamla brödkanter. Svamp och lingon från frysen, självplockade, d.v.s = gratismat. Man kan äta gott billigt och alla gånger behövs faktiskt inte biffen eller fisken! 

9 april 2011

Huvud, hjärta, hand, hälsa


4H
HUVUD för kunskap
HJÄRTA för medkänsla
HAND för färdighet
HÄLSA för ett sunt levnadssätt


Att föra fram måltidsfostran och matglädje till barn i en värld där mycket idag bygger på effektivitet och prestationer har blivit en hjärtesak för mig. Beslöt mig senaste höst  att ta och göra något mer konkret för att  lyfta fram matglädjen. Försökte hitta någon organisation eller andra eldstjälar här på orten som ville jobba med samma saker. Nu ser det ut att bli 4H som blir utgångspunkten.  Det första lilla "pilotprojektet" kör igång i höst i form av klubb(eftis)verksamhet. Då kommer tyngdpunkten ligga på goda, hälsosamma mellanmål men också inslag av smakskola (Sapere). 4H brukar också ha bakningsklubbar här på orten.


Några intressanta länkar: 
4H Matskolor  (Sverige)
4H Madskoler   (Danmark)
4H Matskola  (Norge)

Kryddmix

6 april 2011

Plättar utan ägg

...lagade jag idag till en liten tös som ej tål ägg när de andra fick pannkaka till mellanmål.

Äggfria plättar
 3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1/2 dl speltsikt  
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk rypsolja

blev sammanlagt ca.12 plättar 

(Mjölken kan vid behov bytas ut mot havremjölk så passar de även mjölkallergiker)

3 april 2011

Nypon

 Nyponbusken: Den är gestalten av fattigdom, vilt behag och kyskhet.
(Carl Jonas Love Almqvist: Svenska fattigdomens betydelse, 1838)


Har utan resultat försökt hitta inhemskt nyponpulver. Det borde man väl hitta? Nyponsoppa är så gott men nyponskalmjölet jag brukar köpa från hälsokostaffären kommer ända från Chile! Frusen "nyponmassa" i storköksförpackning  har jag någongång köpt för att laga kräm på jobbet men inte heller den är inhemsk, inte ens nordisk. Man borde väl börja samla nypon själv... Vill se vilda nordiska nypon - i det  nordiska köket!

Fakta hittat på nätet:
 Nypon innehåller höga halter av vitamin C, B och E, viktiga antioxidanter såsom flavonoider, karotenoider och antocyanider, folsyra, kalium, magnesium, betakaroten, lycopen och pektiner samt galactolipider. 


Här ännu ett recept på bröd med nyponmjöl i (ur boken "Baka med barn" av Camilla Pérez och Lisa Flodin, kan samtidigt passa på att rekommendera boken! En vacker bok med tydliga recept!)

Nyponbröd

50 g rumsvarmt smör
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl nyponskalmjöl
10-11 dl vetemjöl special
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk salt
4 1/2 dl fullkornsdinkel (som kallas fullkornsspelt i Finland)


Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, smula ner jästen i en bunke. Måtta upp vattnet och värm det till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör med en slev så jästen löser sig. Måtta upp resten av ingredienserna. Rör ihop. Knåda till en deg minst 10 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Lägg en handuk över degen och jäs i 30 min. Strö vetemjöl på bakbordet. dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan dessa i 5 delar så det sammanlagt blir 20 delar. Forma till runda bullar. Tryck sedan lite lätt på varje boll och rulla den så den formas till en oval bulle med två snibbar. Lägg bullarna på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på  225 grader. Sätt en plåt i taget i ugnen. Grädda 8 minuter, ta ut bullarna och lägg dem på ett galler. Täck med kökshanduk medan de svalnar.

2 april 2011

Stekt sik och äppeldessert



Stek sik åt vi en kväll i veckan. Efterrätt önskades men vad? Några äppel hade vi i skålen. Ett paket färdig smördeg hittades i frysen. Tryckte ut rundlar av degen och gräddade dem. Kokade en lag med rårörsocker och vatten. Ringlade ännu ner lite honung i lagen samt en klick smör. När det kokat ihop lite tillsattes äppeltärningar. Lät koka mjuka, smaksatte ännu med lite kanel. Lite grädde och halvfrusna vinbär fick sedan göra sällskap på tallriken. De sura vinbären var en bra brytning mot allt det söta.