13 december 2013

Lucka 13 / Lucia


Lucka 13 hittas i min andra blogg. 

För det är där hon håller till: Årets Lucia!




12 december 2013

Lucka 12/ Sparvuggla


Lyssna på sparvuggla

Glaucidium passerinum

(fotograferad av maken)



11 december 2013

Lucka 11 / Blåbärsbalsamico


Idag tänker jag länka till Elinor och hennes blåbärbalsamico. Den är god! Och bloggen är fin med mycket matnyttigt för barnfamiljer!



10 december 2013

Lucka 10 / "Hot mört"



I dag får ni ett hett tips, t.ex efter en kall utedag: "Hot dog" men med korven utbytt mot mört. Degen av ekologiskt speltsikt och vetemjöl. Mörten en rökt variant från konservburk. På ytan av brödet lite olja och rosmarin. Suveränt gott direkt ur ugnen med ett glas kall mjölk, eller om man så vill en kall öl. En bra "salta biten" om man vill äta nåt smått, varmt och gott. Lite "kalakukko" över det hela. (Hittas inte mört ta och rulla in bitar av böckling eller rökt makrill i degen).



Det blev lite "vanliga" hot dogs också, men mörtvarianten var mest uppskattad i denna familj.
(Ungefär 10 minuter i ugnen, 200 grader).

9 december 2013

Lucka 9 / Julbrev


Brevet på denna bild skrivet 9.12 1895. Man sparade 
på papper genom att skriva både vågrätt och lodrätt.

Dagens tips! Idag tar sig väldigt få tid att skriva brev för hand. Men så fint det känns att någongång få ett handskrivet brev. Gör någon glad och skriv ett julbrev.

8 december 2013

Lucka 8 / Apelsin-morotsmarmelad



I väntan på jul, laga något gott...

Apelsin-morotsmarmelad med vanilj

1 del ( t.ex  1 liter) apelsinjuice kokas med 1 del socker och 1 del grovt riven morot samt en vaniljstång.
Koka, koka, koka.... tills det blir tjockare, strö slutligen i en pytteliten nypa salt. Rör om, häll upp i rena burkar. Stelnar ännu något medan den svalnar. Låt stå kallt. Servera med skorpor och kanske en bit brie till kvällsteét. Eller på rostat bröd till morgonkaffet. Eller rör ner en sked marmelad i naturell joghurt...  eller ge bort en burk som julgåva.

en annan variant på marmelad hittas här.


7 december 2013

Lucka 7 / Fasan


Finn ett fel.

Grannens katt som varit framme?

6 december 2013

Lucka 6 / Finland


Finland 96 år
och doften av pepparkakor.

5 december 2013

Lucka 5 / Kalops och Bröderna Pixon



Hi hi -en så rolig barnbok! Om vanor och ovanor hos bröderna Pixon. Handlar om matvanor också... så man kunde tänka sig att ha den som en "Sapere-bok"/ en "matprat-bok". Koka kalops någon dag och ta en lässtund med barnen i soffan medan kalopsen puttrar på spisen. Kanske de gärna äter kalops sedan precis som bröderna Pixon. Linda Bondestams bilder  är bara så bra! Emellanåt rentav lite skrämmande. Malin Kiveläs text är skoj och finurlig. Så kanske en finlandssvensk nyutkommen barnbok i julklappssäcken eller låna den från biblioteket!

Titel:  Bröderna Pixon och tvn:s hemtrevliga sken
Författare: Malin Kivelä
Illustrationer: Linda Bondestam
förlag: Berghs Shildts&Söderströms
Utgivingsår 2013

Här får ni ännu ett recept på kalops, denna med kålrot, en god vintervardagsmat!  


Kalops med kålrot ur Marthas kokbok:

300 g benfritt nötkött
1 medelstor kålrot
1 lök
1 1/2 msk smör
6-7 dl vatten
6-8 kryddpepparkorn
1 1/2 msk mjöl
1/2 msk salt

Ansa köttet och löken , skär dem i skivor och bryn dem i smör. Skala kålrötter, skär i små skivor och bryn dem. Varva kött, lök och kålrötter i en kastrull. Späd på med vatten. Låt koka omkr. 1-2 tim. el tills allt är mört. Rör ner en redning av vetemjöl, koka 5 min. Avsmaka.  (Koka potatis och laga en sallad till.)

4 december 2013

2 december 2013

Lucka 2 / Äppelsnurror



Dagens tips i väntan på jul: Innan lussekatterna med saffran ska bakas lagom till Lucia hinner ni med en annan variation av bullar. Äppelsnurror. Lägg grovt rivet äppel och lite riven mandelmassa på en utkavlad degplatta, rulla och skär. Grädda och ät.  De blir så goda så! Använd gärna "barnarbetskraft" om barn finns i närheten, för barn är så duktiga och de brukar vara de allra ivrigaste bagarna! 


1 december 2013

Lucka 1/ Fredrikas syrener


Ta in syrenkvistar  nu ca. 3 veckor innan jul.

Lägg dem i kallt vatten och rör ner lite socker och aska.

Om du lyckas har du blommande syrenkvistar i vasen vid julen! Så här gjorde vår nationalskalds hustru Fredrika Runeberg varje jul och den traditionen har man fortsatt med i Runebergs hem.

(Jag tog in kvistar redan för 4-5 sedan dagar, de har nu "mössöron", men undrar nog om de faktiskt ska ge blom).


30 november 2013

Titta in! Adventskalender 2013


I morgon är det 24 dagar till jul. I år har moasmirakel  MAT,SERIER OCH ANNAT tänkt bjuda på en adventskalender igen. Senast var år 2010. Lite juliga tips, något recept eller bara nån bild, varje dag ända fram till jul! Så titta gärna in!



27 november 2013

Basar "rumba", liten sjukling och renmjölk


På jobbet har den stora årliga "julbasar rumban" kört igång. För mig personligen betyder denna vecka pepparkaksdegar som ska lagas, marmelader som ska kokas, limpor som ska bakas och en "julgodiskväll" på sidan om det vanliga jobbet. På lördagen, basardagen, blir det full arbetsdag med julgröt m.m En hektisk men ganska skojig vecka. Om bara inte oron för lilla kaninen fanns. Den ena av våra kaniner insjuknade för någon dag sedan. Slutade äta och har haft orolig bullrande mage. Det vill säga: ungefär det värsta som kan hända en kanin. Kan bli riktigt farligt. Men nu får han medicin och verkade lite mer "sig själv" idag. 

I dagens Helsingin Sanomat läste jag att FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation föreslår att vi borde börja dricka renmjölk! Den innehåller upp till 4 gånger mer protein än komjölk, sex gånger mer fett och har låg laktoshalt. Redan nu använder man get- får- och buffelmjölk i viss utsträckning men även djur som lamor, åsnor, alpakkor, renar och älgar(!) kunde man mjölka för att få näring till den växande befolkningen här på denna planet...

Copyright MW

24 november 2013

Sejsoppa med chiliräkor




Hade frysinventering i hemmafrysen och hittade ett paket med sej och en påse räkor... lite omväxling till alla abborrar och gäddor det blivit i höst.

En enkel vardagssoppa på ett fiskblock blir lätt lite lyxigare om den toppas med chiliräkor. När man som vi har en skaldjursallergiker i familjen är det nödvändigt att ha räkorna "på sidan om".

Chiliräkor
180 gram frysta räkor
2 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
2 msk saft av lime eller citron
1 chilifrukt fint skuren (mild eller stark, hur ni vill...)
en god matolja
(salt)

Ta fram de frusna räkorna för att tina, finhacka vitlöken, skär chilin på längden och peta ur fröna. Finstrimla chilin. Pressa citron och blanda tomatpure, citron, vitlök  med räkorna, slå över lite olja. Låt stå och dra en rejäl stund (ju längre desto bättre). Koka soppan ("buillabaissestyle"). Servera med gott bröd till.  Ät och njut.


20 november 2013

Barnkonventionsdagen 20.11

Kopierar ett blogginlägg från tidigare



Ur barnkonventionen: "Som barn räknas varje människa under 18 år. De har rätt att överleva och utvecklas. De har rätt till ett namn och en nationalitet. De har rätt till en god vardag utan våld och utnyttjande.  Barn har rätt till goda auktoriteter, god uppfostran och goda möten med vuxna... "

"Det som är barns rättigheter är egentligen de vuxnas skyldigheter."  (Hbl 20.11 2011)

18 november 2013

Först och sist



Rödådrad syra

Den första växt som tittade upp i trädgårdslandet
 i våras är den sista som ännu frodas. 


17 november 2013

Vildmat på barnens tallrikar


Ut i skogen om höstarna! Artbestäm växter och plocka bär och svamp. Skogen får oss att må bra! Frisk luft och natur kan man väl aldrig få för mycket av? Dessutom är det råvaror av toppklass man hittar i naturen.
Bär, svamp, vilt, fisk, vilda örter: råvaror vi omges av men som trots det lätt glöms bort då matvanorna förändrats.

Att den nordiska "vildmaten" slagit igenom stort under de senaste åren på finrestauranger  runt om i världen är ett faktum. Mycket tog sin fart i och med att Noma i Köpenhamn blev världsbäst för något år sedan. Ny Nordisk Mat har också sett till att den nordiska "vildmaten" blivit kändare ute i världen. Det finns en jättepotential i det vilda. Enligt ELO-säätiö i Finland är nästa stora projekt att lyfta fram det vilda även inom vardagsmat och offentlig måltid.  Det är traditionsmat det handlar om. Rätter som ätits i större utstäckning tidigare men som börjat falla i glömska. Renskav eller viltskav för att ta ett exempel med potatismos och lingonsylt, en rätt som bra kunde finnas på skolmatssedlarna. Spännande vilda växter kan även ge en extra piff på den vanliga vardagsmaten eller dyka upp som en extra ögonfröjd på salladsbordet.

Wild-Food (text på finska)

Vildmatsambassadören köksmästare Sami Tallberg från 
ELO- säätiö vill se vildmat på menyn även i skolorna.
Matglädjeseminariet i Kellohalli 12.11 2013 


Barn av idag har en betydligt sämre artkännedom än barn som växte upp för några årtionden sedan. Barn av idag skulle må bra av mer utomhuspedagogik. Hushållslärarna och eleverna kunde samarbeta mer med skolköken och t.ex planera temaveckor tillsammans. En vildmatsvecka om hösten där bärplockning, artkännedom och vildmat vore temat. Även kockar från rastaurangvärden kunde involveras. Tror det finns många som kunde tänka sig att ge några timmar av sin tid för att inspirera barn och ungdom. I temaveckan kan man fläta in andra ämnen:
Språk: ta reda på t.ex fiskars namn på olika språk, skriv uppsats på främmande språk om vildmat... i matematik beräkna recept o dyl, i konstämnen: gör grupparbeten med temat svampar, bär  o.s.v . Kanske några elever kunde få praktisera i skolköket någon dag under veckan och t.ex fixa fram en bärpaj som efterrätt någon dag. Allt för att få fram budskapet: Vildmat är gott! Vildmat är matglädje.

Läs mer om nyttan med utomhuspedagogik.




14 november 2013

En matglad dag på matglädjeseminarium


I veckan var det dags för ett seminarium igen. Två tisdagar i följd har jag kunnat kasta mig loss från jobbet, fått en vikarie till köket, och åkt till Helsingfors för att hålla mig lite uppdaterad om vad som händer i "MatFinland". Förra veckan blev det Ateria-13 och nu ett matglädjeseminarium i Kellohalli Teurastamo. Skönt med lite avbrott i vardagen, och när det ännu handlar om ett kärt ämne för mig: barn och mat/ matfostran för barn, var denna dag riktigt intressant!

Matskolan – Ruokakoulu
styrgruppens ordförande,
matkulturombudsman
Anni-Mari Syväniemi, MTK rf

Först fick vi höra projektledare Bettina Lindfors solskenshistoria om Matskolan-Ruokakoulu inom 4H . Är jätteglad att matskolan tog fart och att även finska 4H kom med i projektet! Över 500 barn har redan fått ta del av matskolan och många matskolor är inplanerade framöver. I matskolan som främst pågår under sommaren och loven får barnen under fyra dagar kocka, besöka bondgård, idrotta, och avslutningsvis laga middag till sin familj.

Mjölkens och motionens betydelse för barns tillväxt berättade sedan mjölkambassadör Kati Laine om från mjölk och hälsa rf. Sedan följde: Matfostran för barn och dess potential i Finland av professor i hushållspedagogik Päivi Palojoki, Helsingfors universitet. Mjölk och pocherade ägg – om barnens matkultur i Finland berättade professor i matkultur, Johanna Mäkelä, Helsingfors universitet, sedan handlade det om (Lågstadie)skolan som matfostrare , Filosofie doktor, utbildare  Seija Lintukangas, Edutaru Ab och så kom det som jag tyckte var bland det mest intressanta under dagen;



Läroplanerna förnyas och matfostran introduceras, Undervisningsråd Marjaana Manninen från Utbildningsstyrelsen. -Jess!!! Äntligen har man gjort det möjligt att eleverna kan få hushållskunskap i lägre klasser än nu. Lite justering av timfördelningen var det som behövdes...

Intressant var förstås även det sista framförandet: Barnets rätt att bekanta sig med naturens skafferi och vildmatens möjlighet inom skolbespisningen Vildörtspecialist, köksmästare Sami Tallberg som gärna vill jobba med barn & "vildmat" i framtiden. "Det vilda" har även barnen rätt till!

Mer om vildmaten senare i ett separat inlägg...

Förövrigt blev vi bjudna på en underbart god svamplasagne!




Om ord ...och några ord om "kort spad"



"Äkta mat, närmat, mat lagad från grunden, ekologiskt, rena råvaror, naturenligt, etiskt rätt producerat ..." 


 P.g.a mitt yrke och mitt matintresse läser jag en hel del matrelaterat. Det blir böcker, artiklar, bloggar och annat. Ibland tycker jag nästan det gått inflation i ord och begrepp. När man kollar i mat- och kokböcker som utkommit under de senaste åren bara vimlar det av ord som de här ovan. Det känns nästan ibland som orden bara är plockade från en bok/artikel till en annan. Ja man vill som författare eller artikelskribent verkligen betona att man lagar mat på ett samvetsgrannt sätt. (Jag är kanske inget undantag då jag bloggar?)

Kanske är det just därför det ibland är så skönt att plocka fram en gammal kokbok. Kokböcker skrivna före industrialismen är nämligen skrivna på ett annat sätt. Man behöver inte betona det etiska, det ekologiska, det "rätt" producerade, för maten på den tiden var så helt enkelt. En kokbok från tidigare nittonhundratal eller från en ännu tidigare epok består helt rätt och slätt av recept. Inga moralpredikningar om rätt&fel, inga glassiga färgfotografier, mycket sällan någon kock som vill framhäva sig själv på vart och varannat uppslag. Illustrationerna om de överhuvudtaget finns är ofta tecknade. Boken jag skrev om i förra blogginlägget här är just en sån här underbar kokbok utan så "mycket extra" men säg den kokbok av idag som utförligt beskriver hur man kokar fisk i "kort spad". I denna bok finns hela fyra varianter av kort spad beroende på vilken fisk man anrättar...


10 november 2013

Vägen till mannens hjärta



Plockade för nån dag sen fram boken Vägen till mannens hjärta - franskt kök anpassat för nordiska förhållanden som jag nyligen fyndat i ett antikvariat. Tänkte studera den närmare och kanske få några ideér till något gott till farsdagen ... men så ringde mamma och ville bjuda oss på mat, då de fått så mycket älgkött. Så bokens ideér får vänta. Idag är det farsdag och det blev en farsdag med älgköttbullar. Mammas köttbullar hittar minsann även vägen till mitt hjärta. Och så hade hon världens godaste tårta med kolasås till efterrätt. Återkommer till boken, den verkar bra...

Vägen till mannens hjärta - franskt kök anpassat för nordiska förhållanden
Författare Y.De Coppet
Förlag: Schildt
Tryckt 1926 i Tilgmanns tryckeri
Coppet har tillägnat boken Till Fru Gurli Rosenbröijer, den mest franska av finska värdinnor.

"...egentligen är matlagning inte ett yrke utan en begåvning, som fodrar lust och glädje i praktiken." Y de Coppet



6 november 2013

Offentlig måltid - Ateria-13


En dag i Helsingfors; Gamla hamnen och Ateria-13 blev det igår. Mässa och seminarium för yrkesfolk inom offentlig måltid. En tillställning där industrin har en framträdande plats men även många andra aktörer fanns på plats. Bland annat EkoCentria, Kommunförbundet och Arbetshälsan. Gick lite mellan salarna och lyssnade än på det ena, än på det andra. En sak blev jag ännu mer på det klara med efter dagen, jag är ingen storköksmänniska. Vill jobba nära matgästerna i ett så pass litet kök så att jag ännu greppar det hela. Jag är kock och vill laga mat, inte värma upp industrins. Jobba i ett kök där jag kan påverka och inspireras. Så som nu. Jag har haft tur, de är så många som bara måste acceptera de riktigt stora köken för annars går de utan jobb. Småköken blir tyvärr allt färre. Tror de största förlorarna är barnen och det är väldigt ledsamt.

Men många positiva saker lyftes ändå fram under dagen. Måltidspedagogik/måltidsfostran är starkt på frammarsch och de som jobbat med det ett tag är ivriga på att poängtera nyttan med det hela. Att på ett pedagogiskt sätt få barnen att våga smaka, väcka deras intresse för grönsaker och jobba för att skapa fina måltidstunder är viktigt i vardagen. En måltid är inte bara mat det är mycket kring den som också skapar kvalitet. - Vi behöver kanske en helt ny yrkesgrupp: pedagoger med måltidsfostran som specialitet.



Det är mycket som som bygger upp en bra måltidsupplevelse:
Fysiskt: miljön, hur man lägger fram maten, belysning...
Socialt: Atmosfären, att de vuxna äter med barnen...
Pedagogiskt: mallexempel, info om maten och inte minst
genom att väcka intresse genom SAPERE-smakskola! 


3 november 2013

"Hävikkiviikko" och restätardagar


Hävikkiviikko - eller den på svenska kallade "matspillveckan" inleds imorgon i Finland. Veckan då vi ska uppmärksammas om hur vi kan minska på vårt matspill. Livsmedelsaffärer, offentliga kök, privata hem, alla är vi skyldiga till det stora matsvinnet. Mycket som kunde ätas upp om "överflödet" bara togs tilll vara och om maten skulle uppskattas mer.

Här några tips för hemmaköket:
Inför en eller fler "restätardagar" i veckan.  D.v.s dagar då ni går igenom kylskåpet och funderar på vad som borde ätas upp. Det handlar egentligen mest om att skapa en rutin. Senast vi hade en "restätardag" hittades en bit köttfärslimpa (lagad två dagar innan), en rest av fisksoppan vi hade ätit dagen innan samt några kalla kokta potatisar. Dessutom fanns lite salladsingredienser, ägg och bröd hemma. Middag för fyra: soppan räckte till två. Den tredje åt  det sista av köttfärslimpan och stekte potatis, den fjärde som hade ätit stadigt på dagen nöjde sig med en sallad, stekt ägg och ett dubbelt rågbröd. På en "restätardag" behöver inte alla i familjen äta samma sak!

Annat exempel: Varma smörgåsar på "rester".
 Några knackkorvar, lite ostar och, tomat hittades vid
en kylskåpsinventering och fick göra sällskap  i ugnen
med "halvgammalt" bröd.

Pizza, pytt i panna eller varma smörgåsar är  idealiskt då man vill trolla med rester. Gamla ostkanter kan rivas ner och används som toppning till det mesta. Gröt är en mycket användbar restingrediens som kan försvinna ner i en bröddeg eller i biffar. En klick gröt i rotsaks- eller köttfärsmassan gör biffarna bara godare!  Bröd lönar det sig också att ta vara på. Reda pengar att spara! Och  lite halvgamla grönsaker och rotsaker blir till godaste buljong eller kan trollas ner i nån gryta. Renskav med mos och lingonsylt hittar ibland vägen till vårt matbord. Senast lagade jag så mycket skav att det ännu räckte till en "restsås" till nykokt pasta dagen därpå. Pasta och revskav var riktigt gott!

Ett annat enkelt sätt att minska på sitt matsvinn: Köp inte hem så mycket! Man behöver inte ha femtioelva sorters råvaror hemma för jämnan. Se till att ha ett bra "grundförråd" med basvaror. Sen kan man bara köpa hem färskvaror i passlig mängd för  måltiderna. Veckoplanering, eller att åtminstone planera framåt för några måltider i gången hjälper en också att minimera matsvinn.

-För en egen svinndagbok (länkar till en blankett från konsumentförbundet, Finland)